Van Basten wil top Eredivisie nerveus maken met AZ

Marco van Basten neemt volgend seizoen met AZ geen genoegen met een plek in de subtop. "We willen de top van de Eredivisie nerveus gaan maken", zei de Amsterdammer dinsdag tijdens zijn officiële presentatie. "Ik kijk erg uit naar deze enorme uitdaging. AZ is een mooie club, die goed geleid wordt en met veel mogelijkheden."

Het nieuws dat Van Basten de scepter gaat zwaaien in Alkmaar is al ruim een maand bekend. Zijn presentatie werd echter over de play-offs heen getild. Van Basten ging in de eerste ronde met sc Heerenveen onderuit tegen zijn nieuwe werkgever. AZ slaagde er tegen FC Groningen vervolgens niet in Europees voetbal te bemachtigen.

Van Basten sprak nadrukkelijk de ambitie uit om AZ naar de Nederlandse top terug te loodsen. Toch plaatste hij ook een kanttekening. "AZ is dit seizoen achtste geworden en dat jaar daarvoor tiende. Misschien moeten we voorzichtig insteken. Uiteindelijk is wel het doel om omhoog te kijken en AZ naar de bovenkant van de Eredivisie te brengen."

Dat AZ naast Europees voetbal greep heeft volgens Van Basten voor - en nadelen. "De voorbereiding op het nieuwe seizoen wordt makkelijker, omdat je niet met allemaal ingewikkelde kwalificatiewedstrijden te maken hebt. De belasting is minder groot en we kunnen ons volledig focussen op de competitie en de beker. Aan de andere kant is Europese ervaring opdoen ook mooi."

Van Basten wordt in Alkmaar naast de huidige assistent Dennis Haar ook geassisteerd door Alex Pastoor. "Ik heb het liefst een goede en ervaren coach naast mij. Alex voldoet aan dat profiel." Martin Haar blijft als spitsentrainer ook bij de technische staf betrokken.

Van Basten zei AZ als een stap voorwaarts te zien, omdat er in Alkmaar financieel veel meer mogelijk is dan in Heerenveen. Hij hoopt dat de selectie wordt versterkt. "In zijn totaliteit kunnen we in elke linie een versterking gebruiken. We moeten alleen afwachten of dat financieel ook haalbaar is."