[Giro] Bouhanni wint door valpartij ontregelde sprint

Nacer Bouhanni heeft de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman was na een rit over 173 kilometer, tussen Modena en Salsomaggiore Terme, de beste in een door een val ontregelde sprint. Voor de renner van Fdj.fr was het al zijn derde etappezege in deze Giro.

De kopgroep van de dag bestond uit twee renners die deze Giro al vaker de aanval kozen. Andrea Fedi van Neri Sottoli zat al twee keer eerder mee, terwijl Androni-renner Marco Bandiera al voor de vierde keer het hazenpad koos. Bandiera passeerde met zijn aanwezigheid voorin nu al de grens van meer dan 600 kilometer in de aanval, meer dan een derde van de koers tot nu toe.

Het duo kreeg een maximale voorsprong van ongeveer acht minuten, waarna de sprintersploegen langzaam de achtervolging in begonnen zetten. Met 45 kilometer te gaan was het gat nog maar drie minuten, maar dat bleef vervolgens bijna 25 kilometer lang het geval. Daarna ging het echter hard, want slechts vijf kilometer later was de voorsprong van Bandiera en Fedi gehalveerd. 

Met iets minder dan tien kilometer te rijden werden de twee ingehaald, waarna het gevecht om de etappezege kon beginnen. Niet veel later zat er een klein klimmetje in het parcours, maar toch grepen BMC en Sky dat aan om flink oorlog te maken. Met name Sky-renner Dario Cataldo legde het peloton een ongenadig hard tempo op, in een poging de concurrenten van sprinter Ben Swift te vermoeien.

Doordat na het klimmetje de mannen van Trek ook op kop kwamen rijden was duidelijk dat naast Swift in elk geval Giacomo Nizzolo voorin wist te blijven. Kort daarop bleken ook Bouhanni en de andere sprinters gewoon nog mee te doen. In de slotkilometer ging Tyler Farrar voorin het peloton hard tegen de vlakte, waardoor onder meer Elia Viviani ook uitgeschakeld werd. 

In de eindsprint stond er vervolgens wederom geen maat op Bouhanni. Hij wachtte tot het juiste moment en passeerde vlak voor de streep Nizzolo en de Australiër Michael Matthews. De sprinter van Giant-Shimano, Luka Mezgec, was ook bij de val betrokken, waardoor Albert Timmer het werk op moest knappen. De Nederlander kwam als zevende over de streep.