Teleurstelling Nederlandse sprinters en wereldrecord Kenia

De Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter is er niet in geslaagd zich vroegtijdig te plaatsen voor het WK in 2015. Tijdens de World Relays op de Bahama's was een plek bij de beste acht gevraagd, maar dat lukte niet.

Giovanni Codrington, Churandy Martina, Jorén Tromp en Hensley Paulina werden in de heats uitgeschakeld en moesten in de B-finale acteren. Daar leken ze op weg naar de winst, tot Tromp in de fout ging, waardoor ook de wissel op slotloper Paulina mislukte. 

Jamaica ging met de overwinning aan de haal. Nesta Carter, Nickel Ashmeade, Julian Forte en Yohan Blake liepen naar een wat teleurstellende tijd van 37,77 seconden, langzamer dan in de series. Trinidad & Tobago werd tweede, voor het Britse team. 

Op de 4x400 meter bij de vrouwen ging de winst naar de Verenigde Staten. Deedee Trotter, Sanya Richards-Ross, Natasha Hastings en Joanna Atkins liepen in 3:21,73 minuten naar de zege. De strijd om de tweede plek was spannend tot het einde. Uiteindelijk wist de Jamaicaanse slotloopster Shericka Jackson haar Nigeriaanse concurrente Patience Okon George nipt voor te blijven.

Net als de vrouwen pakten ook de Keniaanse mannen het wereldrecord op de 4x1500 meter. Gezien de samenstelling van de ploeg werd dit verwacht, maar de vier moesten het eerst waarmaken. Startloper Collins Cheboi sloeg nog geen gat met de concurrenten, Silas Kiplagat deed dat wel.

James Magut wist het tempo vervolgens goed door te zetten, waarna Asbel Kiprop met een fantastische race naar een totaaltijd van 14:22,22 minuten snelde. Daarmee waren ze liefst veertien seconden sneller dan het oude record, eveneens in Keniaanse handen. De Amerikanen pakten de tweede plek, doordat Leo Manzano de aanstormende Ethiopiër Aman Wote nog net achter zich wist te houden.

De Amerikaanse vrouwen wisten met speels gemak de zege te pakken op de 4x800 meter. Chanelle Price, wereldkampioene indoor, begon al uitstekend, waarna Geena Lara de leiding nipt vast kon houden. Vervolgens waren de twee sterkste Keniaanse vrouwen aan de beurt, maar Janeth Kepkosgei moest de Amerikaanse Ajee Wilson laten gaan. Brenda Martinez kon het vervolgens afmaken doordat wereldkampioene Eunice Sum niet in de buurt kwam. De Amerikaanse vrouwen wonnen in 8:01,58 minuten, voor Kenia en Rusland.

De 4x400 meter bij de mannen werd een prooi voor de Verenigde Staten, net als bij de vrouwen. Al na twee lopers was duidelijk dat het tussen de VS, de Bahama's en Trinidad & Tobago ging, mede door een foute wissel van Jamaica. David Verburg en Tony McQuay brachten Christian Taylor in positie.

Taylor, de olympisch kampioen hinkstapspringen, liet een uitstekende race zien en wist het stokje als derde over te geven aan de slotloper, LaShawn Merritt. In een zeer fel gevecht rekende hij op het laatste rechte stuk af met Michael Mathieu uit het thuisland. Jarrin Solomon bracht de derde plek binnen voor Trinidad.

Ook op de 4x200 meter bij de vrouwen ging de overwinning naar de Verenigde Staten. Shalonda Solomon, Tawanna Meadows, Bianca Knight en Kimberly Duncan liepen in 1:29,45 minuten naar de winst. De Britse vrouwen werden tweede, voor Jamaica.