Oranje-opponent Australië verliest van Kroatië

Australië steekt niet in blakende vorm in aanloop naar het WK in Brazilië. De Socceroos verloren vrijdagavond een oefenduel tegen Kroatië. In het Braziliaanse Salvador werd het 1-0 door een goal van Hull City-spits Nikica Jelavic.

Australië, dat aantrad met FC Utrecht-middenvelder Tommy Oar, is 18 juni de tweede tegenstander van Nederland in de groepsfase. Kroatië opent het WK komende donderdag tegen Brazilië.

Portugal won door een late goal van Bruno Alves met 1-0 van Mexico. De verdediger kopte in de derde minuut van blessuretijd in het Amerikaanse Foxborough raak. Portugal en Mexico hebben zich allebei geplaatst voor het WK.

Japan versloeg Zambia in een doelpuntrijk treffen met 4-3. Voormalig VVV-Venlo-speler Keisuke Honda vond in Tampa in Florida twee keer het net voor de Aziatische WK-ganger, waarvan een keer vanaf de strafschopstip. FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga viel acht minuten na rust in bij de Afrikaans kampioen van 2012. Zambia wist zich niet te plaatsen voor het WK.