'Van Praag tegen nieuwe termijn FIFA-baas Blatter'

Sepp Blatter moet niet nog eens voorzitter van de FIFA willen worden. Dat vindt voorzitter van de KNVB Michael van Praag. "Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt", zo citeert de Volkskrant hem dinsdag. "Weinigen nemen de FIFA nog serieus, en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk."

De Nederlander vindt volgens de krant dat Blatter te zeer verstrengeld is met het slechte imago van de wereldvoetbalbond. Van Praag neemt dinsdag in Brazilië met een aantal andere Europese bonden een standpunt in over de kwestie. Dat gebeurt aan de vooravond van het FIFA-congres.

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de FIFA staat pas voor volgend jaar op de agenda. Van Praag zegt het echter goed te vinden om als Europa voorbereid te zijn en met één stem naar buiten te kunnen treden. Over zijn eigen goede kansen om Blatter op te volgen - iets waar de BBC over schreef - weet Van Praag naar eigen zeggen niets. "Ik denk dat ze zelf een lijstje hebben opgesteld."

Blatter is al sinds 1998 het gezicht van de wereldvoetbalbond. De controversiële Zwitser ligt al geruime tijd onder vuur. De FIFA geraakte de afgelopen weken wederom in opspraak. De Engelse krant The Sunday Times zegt over bewijzen te beschikken dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht voor de toewijzing van het WK 2022.