[WK] Wedden op het WK - Deel 3

Het WK voetbal in Brazilië staat voor de deur en dus wordt daar uitgebreid naar uitgekeken. Wij willen dat naast de voorbeschouwingen ook eens op een andere manier doen, namelijk door in een aantal delen te kijken wat de wedkantoren ons allemaal aanbieden en hoe deze 'experts' de kansen inschatten. Uiteraard kun je er geld op inzetten wie er in Rio met de wereldtitel vandoor gaat, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden om het WK net een beetje spannender te maken.

In deze laatste editie voor het toernooi donderdag van start gaat kijken we naar de meest exotische weddenschappen die je af kunt sluiten. Een klein voorbeeldje hiervan is de mogelijkheid om erop in te zetten welke scheidsrechter de finale gaat fluiten. De favoriet op dit moment? Dat is niemand minder dan onze eigen Björn Kuipers. De Nederlander, die dit jaar al de Champions League-finale floot, staat met een notering van 7 iets hoger dan de Portugees Pedro Proença, zijn naaste concurrent.

Over scheidsrechters gesproken: Je krijgt bijna twintig keer je inzet terug voor een gokje dat er tijdens een wedstrijd een scheidsrechter geblesseerd raakt en vervangen moet worden door zijn vierde official. Liefhebbers van vrouwelijk schoon kunnen inzetten op de vraag of een vrouw zich op de tribune geheel zal ontdoen van haar kleding. Wel krijg je hier slechts een schamele 1,2 keer je inzet voor. Goed nieuws voor de mannen, want dat betekent dat de kans hierop erg groot lijkt.

In 1986 scoorde Diego Maradona tegen Engeland de beruchte goal met 'de hand van God'. Voor 45 keer de inzet kun je er een gokje op wagen dat zoiets nog eens gebeurt. Mocht een keeper de beroemde 'scorpion kick' van de Colombiaan René Higuita nabootsen, kan dat je 225 euro opleveren voor één euro inzet. En wie herinnert zich niet de kopstoot van Zinedine Zidane in de WK-finale van 2006? Er staat een notering van 10 voor dat een speler zich tijdens het toernooi in Brazilië zo laat gaan.

Duitsland en politiek
Een van de Duitse wedkantoren heeft het wel heel bont gemaakt. Zo krijg je 501 keer je inzet terug als Nederland op het WK van Duitsland wint, en onze oosterburen als wraak tol invoeren voor caravans. Voor eveneens een notering van 501 kun je inzetten op een drama voor Beieren: Nul WK-goals goals door spelers van Bayern München en tot overmaat van ramp moet er op de laatste dag van het Oktoberfest geen bier meer zijn in de grote Hofbräu-tent. 

De Duitsers zijn in groep G natuurlijk favoriet om door te gaan, samen met Portugal. Voor 101 keer de inzet kun je er echter op inzetten dat Duitsland en de Verenigde Staten doorgaan, waarna Angela Merkel een selfie op Twitter post met Barack Obama. Je kunt je inzet verduizendvoudigen als Argentinië de titel wint en Lionel Messi nog dit jaar door de Argentijnse paus heilig verklaard wordt. Ook voor een deels politieke voorspelling kun je bij de wedkantoren terecht: 251 keer de inzet is je deel als Rusland in de achtste finales van de VS wint en vervolgens vrijwillig de Krim teruggeeft aan Oekraïne. 

Records
In 2006 maakte scheidsrechter Graham Poll een blunder van jewelste. Hij gaf de Kroaat Josip Simunic namelijk drie keer geel voor hij hem het veld af stuurde. Gebeurt dat in Brazilië weer, dan kan het je honderd keer je inzet opleveren. Tot slot kan er nog ingezet worden op het al dan niet verbroken worden van diverse records. Tijdens de Slag van NürnbergNederland - Portugal op het WK 2006, werden liefst vier rode kaarten getrokken. Een 'verbetering' van dit dubieuze record wordt aangeboden met een notering van 55.

Hakan Sükür scoorde in 2002 tegen Zuid-Korea al na 10,89 seconden. Voor bijna honderd keer de inzet kun je een gokje wagen dat iemand in Brazilië sneller zal scoren. Veel meer krijg je terug voor een aantal andere records, hoewel de kans natuurlijk bijzonder klein is dat die gebroken worden. Zo levert het liefst 250 euro op als je er één euro op inzet dat een team elf keer of vaker zal scoren in een wedstrijd. 

In 1986 werd de Uruguyaan José Batista al 56 seconden van het veld gestuurd met rood. Ook een verbetering van dit record kan honderd keer de inzet opleveren. Oleg Salenko scoorde namens Rusland vijf keer tegen Kameroen in 1994. Als iemand dit record verbreekt, wellicht Neymar of Messi, kan een enkele euro omgezet worden in driehonderd euro. Tot slot een ander record dat ook op 300 genoteerd staat: De Hongaren scoorden in 1954 maar liefst 27 keer tijdens het toernooi. Een verbetering van dat record kan de gelukkige gokker een leuke duit opleveren.