[WK Hockey] Hattrick Reid-Ross leidt Zuid-Afrika langs Maleisië

Zuid-Afrika heeft het WK afgesloten op een elfde plaats. De mannen wonnen donderdag in de strijd om de elfde en twaalfde plaats met 6-2 van Maleisië. Vier jaar geleden in Bombay sloot Zuid-Afrika het mondiale toernooi af op een tiende plek.

Beide landen waren als zesde en laatste in hun groep geëindigd. Maleisië verloor alle pouleduels. Zuid-Afrika speelde één duel gelijk (0-0 tegen Zuid-Korea) en verloor de overige vier wedstrijden. De ploeg wist slechts twee keer te scoren, maar deed dat wel tegen de latere halve finalisten Nederland en Argentinië.

In het Kyocera Stadion lag het tempo in de beginfase niet al te hoog. Maleisië nam het initiatief en rukte een aantal maal op naar de Zuid-Afrikaanse cirkel zonder echt gevaarlijk te worden. De Zuid-Afrikanen kwamen af en toe over de middenlijn, maar creëerden ook vrij weinig kansen.

Maleisië kreeg na veertien minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd, nadat Faizal Saari van de sokken werd gelopen door Rhett Halkett. De korte hoekslag werd door de Zuid-Afrikaanse defensie tot lange corner verwerkt.

Negen minuten voor rust kwam Maleisië op voorsprong. Firhan Asari dribbelde de cirkel in en schoot de bal tussen de benen van Erasmus Pieterse in het doel. Een minuut daarvoor had Zuid-Afrika de kans gehad om op voorsprong te komen. Een schot van Halkett werd door de Maleisische keeper Kumar Subramiam met de voet gered.

De tweede corner leverde Maleisië bijna de tweede treffer op. De inzet van Razie Abd Rahim werd door Pieterse gekeerd. De rebound was niet besteed aan Azlan Misron. De captain tikte de bal in goede positie naast het doel.
Zuid-Afrika tekende voor de eerste kans na rust. Justin Reid-Ross bracht Clinton Panther in stelling, maar zijn schoot werd gekeerd door de keeper. De rebound werd vervolgens over het doel geslagen.

De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Wade Paton penetreerde de Maleisische cirkel en werd vervolgens in de rug gelopen door Saari. De scheidsrechter gaf een strafbal, een beslissing die ook na de gevraagde videoreferral bleef staan. Reid-Ross klaarde de klus door de bal in de bovenhoek te slaan.

Zuid-Afrika was beter de kleedkamer uitgekomen en nam het heft in handen. Maleisië kwam er niet meer aan te pas. Uit de eerste corner voor Zuid-Afrika maakte Reid-Ross er 1-2 van. Even later maakte Reid-Ross zijn hattrick door ook de tweede corner binnen te schieten. Op dat moment stond Maleisië met tien man op het veld. Nabil Mohd Noor zat met een gele kaart aan de kant na een overtreding op Austin Smith.

Met het derde doelpunt van Reid-Ross was de tegenstand van Maleisië definitief gebroken. Lloyd Norris-Jones maakte er 1-4 van. In de slotminuten liepen de Zuid-Afrikanen nog uit naar 1-6 via doelpunten van Austin Smith uit een strafcorner en Jean-Pierre de Voux. Het laatste woord was echter aan Maleisië. Shahrun Abdullah bepaalde de eindstand op 2-6.