[Tour] Majka wint opnieuw bergrit

Rafael Majka heeft na in de Alpen ook in de Pyryneëen een bergrit gewonnen. De Pool, die reeds in de bollentrui was gestoken, lijkt deze trui zo mee naar huis te kunnen nemen. Bauke Mollema werd achtste nadat hij ook in de vroege vlucht zat.

Joaquim Rodriguez deed nog een aanval op de bollen van Majka door zijn ploeg voor de eerste bergen van de dag op kop te zetten. De toen nog 8 koplopers, met onder andere de Fransen Blel Kadri en Cyril Gautier, werden zo niet meer dan een minuut gegeven. Op de eerste van vier zware bergen viel Rodriguez ook aan, en Majka ging er achteraan. Ook mannen van het klassement als Mollema, Frank Schleck, Pierre Rolland en Jurgen van den Broeck vielen aan. Verder zaten onder andere Vasil Kiryienka, Nicolas Roche, Rein Taaramae en de Nederlander Tom Dumoulin in de groep. Ook Tom Jelte Slagter zat er kortstondig in, maar moest als eerste lossen.

Kiryienka probeerder als eerste aan te vallen na de eerste berg, en zat lange tid alleen. In eerste instantie probeerden Roche en José Herreda mee te komen, maar zij moesten snel anderhalve minuut geven. Een deel van de groep kwam terug, waar de klassementsmannen en Majka bij zaten. In het peloton kende Michal Kwiatkowski vroeg problemen, maar ook Leopold König moest op de voorlaatste klim de grote jongens laten gaan. Zo zat de top zes van het klassement naar elkaar te kijken. Ook Laurens ten Dam zat er nog bij

Romain Bardet probeerde in de afdaling weg te komen van zwakke daler Thibaut Pinot in de strijd om het wit. Dit lukte, en zo had hij een halve minuut voor op de andere favorieten. In de opgroep waren Roche, Giovanni Visconti en Rolland met zijn drieën ontsnapt. Majka ging er echter achteraan en wist met behulp van een motorstang Rodriguez af te schudden. Hij reed naar Roche en Rolland toe, en haalde daarna ook Visconti bij. In de laatste kilometer zette hij hem weg voor de overwinning.

Pinot maakte jacht op Bardet in de achtervolgende groep, maar daardoor moest Alejandro Valverde lossen. Toen Bardet bijna bijgehaald was vielen Jean-Christophe Peraud en Vicenzo Nibali aan. De rest zag hen niet meer terug. Zij pakten zo een minuut in het klassement, waardoor Peraud slechts acht seconden achter een podiumplaats stond.

Pinot, Tejay van Garderen, Bardet en Valverde kwamen een minuut later aan, terwijl Ten Dam daar enkele seconden achter zat. König verloor uiteindelijk drie minuten op Nibali. Mollema en Rolland deden ook goede zaken. Mollema verloor slechts 25 seconden op Nibali en Peraud. Rolland was er nog iets dichter bij. Hierdoor stijgt Mollema naar plaats 7 en zakt König naar plaats 9. Rolland is terug in de top 10.

Voor de bollentrui deed Majka ook goede zaken. De aankomst bergop op buitencategorie zorgde voor maximale punten. Zo lijkt Majka de bollentrui niet meer te kunnen ontgaan, door een grote voorsprong op Rodriguez en Nibali