Jong Oranjevrouwen prolongeren Europese hockeytitel

De Nederlandse vrouwen zijn zaterdag voor de negende keer in de historie Europees kampioen onder de 21 jaar geworden. Jong Oranje, dat ook het vorige EK won, rekende in de finale af met Duitsland. De eindstand werd al voor rust bijeengeschoten: 2-0.

Natuurlijk was Jong Oranje de grote favoriet voor deze finale. Maar Duitsland liet in het begin gelijk zien niet bang te zijn voor Nederland. Na vijf minuten beukte Charlotte Stapenhorst de bal tegen de lat, waardoor Oranje goed wakker werd geschud. De ploeg van bondscoach Alyson Annan kwam snel met een passend antwoord. Na tien minuten kreeg Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd, die werd benut door topscorer Lieke van Wijk.

Van Wijk mocht in de zeven minuten daarna nog tweemaal aanleggen. Eén inzet werd gekraakt, de ander ging via de stick van Macey de Ruiter alsnog in het doel. Van Wijk kreeg zes minuten na de 2-0 de ideale mogelijkheid om de score wederom te vergroten, nadat Duitsland een opzettelijke overtreding in de cirkel maakte. De toegekende strafbal werd door de verdediger echter tegen de Duitse goalie Emma Seng gepusht.

Daarna werd Duitsland wat sterker. In de tweede helft kregen de Duitsers binnen een tijdsbestek van vijf minuten drie strafcorners. Maar mede dankzij het prima optreden van goalie Anne Veenendaal konden onze oosterburen de achterstand niet verkleinen. In het laatste kwartier werd het tamme Nederland, dat na rust weinig liet zien, weer wat levendiger. Tot doelpunten leidde dat echter niet, waardoor de saaie finale op een 2-0 eindstand bleef steken.

Nederland – Duitsland 2-0 (2-0)
10. 1-0 Van Wijk (sc)
17. 2-0 De Ruiter (sc)