Britse vice-premier: geen WK in Rusland

De Britse vice-premier Nick Clegg wil dat het WK van 2018 in Rusland naar een ander land wordt verplaatst. Clegg hekelt de rol van Vladimir Putin in buurland Oekraïne.

Clegg, zoon van een half-Russische vader en een Nederlandse moeder, is een tegenstander van een WK in Rusland. De leider van de liberaal-democraten wil de Russische president Putin met het ontnemen van het WK straffen voor zijn rol bij de vele incidenten in Oekraïne.

"Je kunt het prachtige voetbalspel niet laten ontsieren door de nare agressie van Rusland aan de grens met Oekraïne. Hoeveel mensen moeten er nog uit de lucht worden geschoten voordat we zeggen: genoeg is genoeg", zegt vice-premier Clegg in The Sunday Times.

Boycot
Het is voor Clegg ondenkbaar dat Poetin "het plezier en de prestige krijgt van het organiseren van een WK", schrijft de Britse krant. Clegg staat niet alleen in zijn kritiek op Rusland en Poetin. Ook Duitse politici spraken hun ongenoegen uit. Diverse voetbalbonden uitte ook hun zorgen.

De discussie over het WK in Rusland kwam verder op gang toen vorige week donderdag een vliegtuig van Malaysian Airlines uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven. De FIFA liet weten niets voor een boycot te voelen.