Tinkov wil UCI aanklagen in zaak-Kreuziger

Oleg Tinkov wil de wielerunie UCI aanklagen. Dat heeft de eigenaar van wielerploeg Tinkoff-Saxo op Twitter gezegd. De steenrijke Rus is het er niet mee eens dat de UCI al jaren wist dat Roman Kreuziger in de jaren 2009 en 2010 afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort had.

"Ze wisten dit, maar besloten het te verbergen toen wij hem in 2012 kochten?" foeterde Tinkov. "Ik heb miljoenen euro's verloren nadat het contract door de UCI was goedgekeurd omdat ik hier niets van wist. Nu moeten ze ons flink gaan betalen."

De zaak rond Kreuziger kwam kort voor de Tour aan het licht toen Tinkoff-Saxo hem uit de ploeg voor de Franse ronde haalde. De Tsjech zou volgens de ploeg in 2013 al door de UCI om opheldering zijn gevraagd. Door Kreuziger ingehuurde experts verklaarden dat het niet om doping hoefde te gaan, maar in mei legde de UCI hun verklaringen naast zich neer. Het is nog niet duidelijk wat de volgende stap van de wielerbond is.

Tinkov had sowieso een drukke dag op Twitter. Eerder vrijdag vroeg hij zijn twittervolgers of hij de deal met Peter Sagan rond moest breien. Bij duizend retweets zou hij dat doen. Na iets meer dan een uur was dat aantal bereikt. Tinkoff-Saxo kondigde al eerder aan op 3, 7 en 9 augustus nieuwe aankopen te presenteren.