Del Bosque: "We moeten vooruit kijken"

Vicente del Bosque wil het WK-debacle met Spanje snel vergeten. De bondscoach van La Furia Roja gaat met frisse moed de EK-kwalificatiereeks tegemoet.

Spanje ging als één van de topfavorieten naar het WK in Brazilië, maar de wereldkampioen van 2010 strandde in de groepsfase. Na nederlagen tegen Nederland (1-5) en Chili (0-2) was de zege op Australië (3-0) niet voldoende om nog naar de knockoutfase te gaan. Del Bosque bleef ondanks de uitschakeling aan.

De Spaanse bond behield het vertrouwen in de keuzeheer, die Spanje vier jaar geleden naar de wereldtitel leidde en twee jaar geleden Europees kampioen werd met zijn ploeg. Del Bosque richt het vizier op de toekomst. De oud-trainer van onder meer Real Madrid wil de Europese titel in Frankrijk (2016) prolongeren.

"Als ik aan het afgelopen WK denk doet het pijn, maar we moet vooruit en toewerken naar een mooie toekomst", zei Del Bosque tegen Onda Cero. "De Spaanse bond heeft nooit getwijfeld over een contractverlenging. Er is in zes jaar meer gebeurd dan alleen de resultaten op het WK. Maar ik snap ook de emoties bij de fans na de uitschakeling."

De verwachting is dat Del Bosque met een vernieuwde selectie het EK in Frankrijk wil bereiken. David Villa heeft al bedankt als international en waarschijnlijk volgen ook routiniers Iker Casillas, Xavi en Xabi Alonso. "Ik heb geen spijt van het oproepen van de 23 spelers voor het WK. Ze hebben ons veel plezier gebracht. We hebben gefaald, maar niet zonder te strijden."