Atleet Kipsiro neemt wraak na seksschandaal

Atleet Moses Kipsiro heeft tijdens de Commonwealth Games in Glasgow zijn gouden medaille op de 10 kilometer met succes kunnen verdedigen. De Oegandees neemt daarmee wraak op de atletiekbond in zijn land.

Eerder dit jaar kwam een groot seksschandaal aan het licht in het Afrikaanse land. Een van de trainers van de juniorenmeisjes zou zijn pupillen opgedragen hebben om seks te hebben en als het even kon ook een kind te baren. Door de veranderingen in het lichaam zouden de benen sneller kunnen bewegen, met snellere tijden als gevolg.

Een van de meisjes vertelde het verhaal uiteindelijk aan Kipsiro, die in Oeganda gezien wordt als vaderfiguur binnen de atletiek. Hij bracht het direct naar buiten en wilde verhaal halen bij onder meer de atletiekbond. Er werd echter geen actie ondernomen, Kipsiro werd als straf zelfs buiten het team voor het WK halve marathon gehouden, waar hij een van de favorieten was. 

Na ellenlange discussies slaagde Kipsiro er toch in om te zorgen dat de juniorenmeisjes een vrouwelijke coach konden krijgen. Uiteindelijk mocht hij ook starten op de Commonwealth Games, waar hij zijn titel op de 10 kilometer verdedigde. De Keniaan Josphat Kipkoech Bett dacht gewonnen te hebben, maar dat ging dus niet door. Cam Levins uit Canada werd derde.