'Doping Montsho zat in energiedrankje'

De verboden stof waar atlete Amantle Montsho tijdens de Commonwealth Games op betrapt werd zat in een energiedrankje. Dat schrijft de Botswana Gazette op basis van een bron rond de oud-wereldkampioene op de 400 meter.

Volgens de bron nam Montsho het drankje tot zich zonder te weten dat er een verboden stof in aanwezig was. Opvallend is dat het drankje waar het om zou gaan een naam heeft die, zeker bij topsporters, toch wel enige alarmbellen zou moeten doen rinkelen: Anabolic Nitro Extreme Energy Surge.

Methylhexaneamine, het middel waar het om gaat, staat al sinds 2010 op de lijst met verboden stoffen. In de Verenigde Staten is het helemaal verboden en binnen Europa is het niet gelicenseerd. Het is niet de eerste keer dat een topsporter door een vergelijkbaar drankje positief getest zou hebben. In 2010 en 2011 werden drie Afrikaanse rugbyspelers betrapt, maar hun schorsing werd opgeheven.

Montsho zou ondertussen van plan zijn om na de Olympische Spelen van 2016 te stoppen met atletiek. Als ze voor haar positieve test twee jaar geschorst wordt zou ze nog precies op tijd terug kunnen keren om mee te doen in Rio de Janeiro.