Oud-topkeeper Beara (85) overleden

In Kroatië is maandag oud-keeper Vladimir Beara op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Beara wordt algemeen gezien als een van de beste keepers ooit. Volgens de onbetwiste nummer één op die lijst, de Rus Lev Yashin, was Beara zelfs beter dan hijzelf.

Beara zat in de Joegoslavische selecties voor de WK's van 1950, 1954 en 1958. Op de laatste twee toernooien had hij een basisplaats. Daarnaast kwam hij in 1952 in actie op de Olympische Spelen van Helsinki, waar de Joegoslaven zilver pakten.

De doelman vierde vooral successen bij Hajduk Split en Rode Ster Belgrado. In totaal won hij in de jaren '50 zeven keer de Joegoslavische competitie. Beara was in 1958 de doelman in de kwartfinale van de Europa Cup tussen Rode Ster en Manchester United. Bij terugkeer van die wedstrijd verongelukte het vliegtuig van United, met 23 doden als gevolg.

Na zijn loopbaan als voetballer werd Beara trainer. Hij had zijn laatste jaren als voetballer gesleten in Duitsland en begon dan ook met het trainen van Freiburger FC. Daarna vertrok hij naar Sittardia, het huidige Fortuna Sittard, om vervolgens vooral Joegoslavische clubs en het nationale elftal van Kameroen te trainen. In 1987 ging Beara met pensioen.