[EKZ] Goud voor Van Rouwendaal in open water

Sharon van Rouwendaal is Europees kampioen open water zwemmen geworden op de tien kilometer. De twintigjarige Van Rouwendaal zwom de vier ronden van 2,5 kilometer in het Berlijnse open water in een tijd van 1:56.06,09. Ze sprintte in de finale van plek vier naar de winst. 

Het zilver ging naar de Hongaarse Eva Risztov en het brons was voor Aurora Ponsele. De Italiaanse lag in het eerste deel van de wedstrijd veel op kop. Ponsele had na een kwartwedstrijd twintig seconden voorsprong op een achtervolgende groep van negen dames. In deze groep zat ook Van Rouwendaal.

In het tweede deel van de wedstrijd werd er een deel van de achterstand goedgemaakt en in het derde kwart werd de Italiaanse weer bijgehaald. Waar Van Rouwendaal in het begin op plek vier en vijf zwom, lag ze met het ingaan van het laatste kwart op plek twee tussen de Italiaanse dames Ponsele en Rachele Bruni in.

In laatste kwart was het Risztov die de leiding had overgenomen. Zij en Bruni leken het uit te gaan maken wie er zouden gaan winnen. Ponsele en Van Rouwendaal zwommen achter de dames voor plek drie. Van Rouwendaal zette voor de laatste boei de sprint in en kon het karwei afmaken. 

Het was voor Van Rouwendaal haar EK-debuut in het open water. Tevens pakte ze haar eerste gouden plak op een groot internationaal toernooi. Voor Nederland waren eerder Edith van Dijk en Linsy Heister succesvol bij de tien kilometer open water. Nederland is nu het eerste land dat drie keer Europees goud wint op dit onderdeel bij de vrouwen. 

Vanmiddag komen de heren in actie op de roei- en kanobaan Grünau. Zij zwemmen dan de vijf kilomter. Er doen geen Nederlanders mee. Donderdag zwemmen Ferry Weertman en Marcel Schouten de tien kilometer bij de mannen en komt Van Rouwendaal opnieuw in actie op de vijf kilometer bij de vrouwen. Vanaf maandag begint het zwemtoernooi voor de langebaanzwemmers. In het Europa Sportpark zal Van Rouwendaal de 1500, 800 en 400 meter vrije slag zwemmen. Mogelijk ruilt ze de 400 vrij nog in voor de 200 meter vlinderslag.