[jOS] Historische medaille El Salvador

Zwemmer Marcelo Acosta heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing voor een historische prestatie gezorgd door op de 400 meter vrije slag namens El Salvador het zilver te veroveren.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat El Salvador een medaille wint welke vorm van de Olympische Spelen dan ook. Sinds 1968 deed het Midden-Amerikaanse land mee aan tien Olympische Zomerspelen. Het beste resultaat ooit was een vijfde plaats voor baanwielrenster Maureen Kaila Vergara tijdens de Spelen van Atlanta in 1996. 

Aan de Winterspelen deed het land nog nooit mee, terwijl ze vier keer van de partij waren op de Paralympische Spelen. Ook daar werd nog nooit een medaille gehaald. In 2010 deden vier Salvadorianen mee aan de eerste Jeugd Olympische Spelen, maar in Singapore kwamen ze niet verder dan een elfde plek voor een schermster. 

Acosta verscheen in Nanjing aan de start met een inschrijftijd in de 3:59 minuten. Dat verbeterde hij in de series al met bijna zes seconden, waarna hij in de finale nog eens uithaalde. Na 3:51,32 minuten tikte hij als tweede aan, achter de Oekraïener Mykhailo Romanchuk.

Met zijn prestatie heeft Acosta in zijn thuisland de voorpagina's alvast gehaald. "Bij het aantikken heb ik me zo ver mogelijk uitgestrekt ondanks de pijn. Zo kon ik de tweede positie nog net vasthouden. Nadat ik aangetikt had en mijn naam als tweede op het scherm zag verschijnen voelde ik de grootst mogelijke blijdschap", aldus de achttienjarige Acosta tegenover El Gráfico. 

"Met Rio 2016 aan de horizon en Acosta op weg naar de top kan het land dromen van nog een olympische medaille, maar dan op het allerhoogste niveau", aldus de trotse tekst in de Salvadoriaanse krant.