[jOS] Chen hakt tegenstander in de pan, turnster Maassen naar huis

Badmintonster Alida Chen heeft ook op de tweede dag van de Jeugd Olympische Spelen uitstekende zaken gedaan. De Nederlandse wist net als een dag eerder haar beide partijen te winnen.

In het enkelspel won Chen zondag al haar eerste groepswedstrijd van de Française Lole Courtois. Maandag kwam daar een bijzonder simpele overwinning bij. De Surinaamse Rugshaar Ishaak wist slechts enkele punten te pakken: 21-6, 21-4. Chen moet het dinsdag opnemen tegen de hooggeplaatste Thaise Busanan Ongbamrungphan, de winnares plaatst zich voor de kwartfinales.

Ook in het gemengd dubbelspel gaat het Chen vooralsnog voor de wind. Ze speelt daarin samen met de Sloveen Andraz Krapez en dat gaat prima. Zondag werd de eerste wedstrijd gewonnen, maandag werd ook de tweede winst gepakt. De Indiër Aditya Joshi en zijn partner Tessa Kabelo uit Botswana wonnen wel een game, maar Chen en Krapez waren met 2-1 te sterk. Ze moeten het nog opnemen tegen het als eerste geplaatste Oekraïens/Japanse duo Ruslan Sarsiekienov/Akana Yamaguchi, waarbij de groepswinnaars naar de kwartfinales mogen.

Met Alex Vlaar gaat het minder goed in Nanjing. Zondag ging hij met 2-0 onderuit tegen de Fransman Tanguy Citron, maandag moest hij zich gewonnen geven tegen Andraz Krapez, de dubbelpartner van Alida Chen. Hij maakte het de Sloveen erg lastig, maar met 19-21 in de derde en beslissende game kwam Vlaar net tekort. Door het tweede verlies is Vlaar met nog één wedstrijd te spelen uitgeschakeld voor een plek in de volgende ronde.

In het dubbelspel heeft Vlaar nog wel kans op succes. Samen met de Oostenrijkse Janine Lais werd zondag gewonnen van Coelho de Oliveira en Vladyslava Lisna uit Brazilië en Oekraïne. Tegen het Chinees/Australische koppel Yuqi Shi en Joy Lai kwamen Vlaar en Lais maandag tekort. Een overwinning dinsdag tegen Seungjae Seo (Zuid-Korea) en Doha Toufic (Egypte) zou alsnog kunnen zorgen voor een plek in de achtste finales.

Voor turnster Isa Maassen is het toernooi uitgelopen op een teleurstelling. Na de kwalificaties kwam de vijftienjarige Maassen op de meerkamp uit op de 25e plek, terwijl alleen de beste 18 naar de finale mochten. Ook het behalen van een toestelfinale zat er niet in. Waar de beste acht per toestel zich plaatsten voor de finale kwam Maassen niet verder dan de negentiende stek op de brug met ongelijke leggers.