Totilas mist Wereldruiterspelen door nieuwe blessure

Matthias Rath en zijn paard Totilas zullen volgende week niet te bewonderen zijn op de Wereldruiterspelen in Normandië. De veertienjarige zwarte hengst is woensdag tijdens de training opnieuw geblesseerd geraakt.

Sjef Janssen, de coach van de Duitse dressuurruiter, bevestigde het slechte nieuws vandaag. "Waarschijnlijk heeft 'ie met een hoef zijn dijbeen geraakt. Dat geeft zo'n pijnlijke druk op het botvlies. Dramatisch", aldus Janssen. "Eerst de Olympische Spelen, nu het WK. Hier word je wel een beetje ziek van."

Totilas boekte met Edward Gal op zijn rug grote successen. De combinatie won onder meer de Wereldruiterspelen van 2010. Later dat jaar werd het paard verkocht aan Paul Schockemöhle en Rath werd uitverkoren om hem te gaan berijden. Maar Rath had de pech dat Totilas door blessures twee jaar lang aan de zijlijn stond en onder meer de Olympische Spelen in Londen miste.

Janssen kon met Totilas pas recentelijk weer aan de slag. "Vanaf maart zijn we in training, niet eens voluit. Er is van alles gebeurd. Een zwaar ongeluk tijdens het dekken, het ene probleem na het andere. Het hield maar niet op. Totilas heeft er reëel twee jaar uit gelegen, de mooiste van zijn leven."

De opbouw naar de Wereldruiterspelen liep voorspoedig. Janssen, Rath en Totilas kregen vertrouwen. Paul Schockemöhle en Ann-Kathrin Linsenhoff ook. De eigenaren van het paard besloten op aanraden van Janssen het paard uit het fokprogramma te halen. "Van huis uit weet ik dat er meer blessures optreden bij het dekken dan tijdens de training. Misschien moeten ze hem leren staande sperma af te geven", aldus Janssen.  

Rath en Totilas waren goed bezig. Bij het CHIO in Aken won het koppel zowel de Special als de Grand Prix. "Het wisselde nog wat. In Aken was de Special goed, de Grand Prix minder, ook al won hij beide. Hij kan nog een hoger peil halen", aldus Janssen. Totilas werd beschouwd als een goede kanshebber op een medaille. Vijf dagen voor de start van het WK is alles anders.