'Biatlonbelg' pakt eerste Belgische WK-medaille ooit

Op het WK zomerbiatlon in het Russische Tyumen heeft België voor het eerst in de geschiedenis een medaille veroverd op een groot biatlonkampioenschap. Dat gebeurde door 'biatlonbelg' Michael Rösch op het eerste onderdeel voor de mannen, de sprint.

Rösch is van origine een Duitser en vierde grote successen voor dat land. Zo maakte hij in 2006 in Turijn onderdeel uit van de olympische gouden estafetteploeg. Met dat team pakte hij ook drie keer op rij brons op het WK. Eind 2012 besloot hij voor een ander land uit te komen, omdat het te moeilijk werd om zich voor de Duitse ploeg in de World Cups te kwalificeren. Na ook even aan Nederland gedacht te hebben koos Rösch uiteindelijk voor België.

In maart van dit jaar maakte hij zijn debuut als Biatlonbelg tijdens wedstrijden in de IBU-Cup, één niveau onder de World Cup. In Tyumen is hij nu zijn WK zomerbiatlon goed begonnen. Bij het zomerbiatlon worden in plaats van langlaufski's zogenaamde rollerski's gebruikt, met wieltjes eronder. De regels zijn verder nagenoeg hetzelfde. 

Rösch in 2011, toen hij nog voor Duitsland in actie kwam (Foto: Getty)

Rösch mocht op de sprint als veertiende vertrekken. Zowel bij de eerste als de tweede schietbeurt raakte hij vier van de vijf doelen, maar door snel te zijn op zijn ski's wist hij de snelste tijd van iedereen te noteren. Lang leek hij zelfs op weg om België aan een wereldtitel te helpen, maar Ondrej Moravec stak daar een stokje voor.

De Tsjech, in Sochi goed voor twee keer olympisch zilver en één keer brons, mocht als laatste vertrekken. Ondanks dat hij één fout minder maakte dan Rösch moest hij toch flink doorskiën, maar aan de finish was hij 6,5 seconden sneller dan de Belg. Zondag staat in Tyumen de achtervolging op het programma. Rösch vertrekt daar als tweede, 7 seconden na Moravec. De Slovaak Martin Otcenas start enkele seconden na hem.