[jOS] Basketbalsters in halve finale Spelen na zege op titelhoudsters

De Nederlandse 3x3-basketbalploeg heeft op de Jeugd Olympische Spelen voor een uiterst knappe prestatie gezorgd door met harde hand revanche te nemen op de Chinese vrouwen. Die wisten Nederland in de eerste wedstrijd van het toernooi nog te verslaan, maar in de kwartfinale werd het thuisland weggevaagd.

Al binnen vijf seconden had Janis Ndiba de eerste treffer gemaakt, waarna het korte tijd gelijk opging tussen de twee ploegen. Vanaf een 3-4 achterstand ging Nederland echter los. Binnen korte tijd maakte Esther Fokke vijf treffers, scoorde Fleur Kuijt er drie en gooide ook Ndiba er nog één bij. Na vijf van de tien minuten stond het daardoor ineens 13-6 en leek het gat geslagen.

Op het moment dat China wat terug leek te doen zorgden Ndiba en Fokke ervoor dat die hoop gelijk de prullenmand in kon: 15-8. Toen ook de Chinese Zixuan Guo geblesseerd raakte werd het toch wel heel lastig. Kuijt bracht Nederland met een tweepunter op 17-10, dankzij Fokke en Ndiba werd het 19-13 en met nog 2:17 minuten te spelen knalde Fokke de laatste tweepunter er schitterend in: 21-13 en de wedstrijd was afgelopen.

Dinsdag wacht Spanje in de halve finale van het toernooi. In de groepsfase won Nederland nog met 13-12 van de Spaanse dames. Het was een zenuwslopende wedstrijd, want het werd enkele dagen geleden pas in de slotseconden beslist. De halve finale wordt om 11.30 uur Nederlandse tijd gespeeld en zal - zoals het hele toernooi - live te zien zijn via de officiële kanalen van de Spelen.

Bij winst speelt Nederland om 14.30 uur in de finale tegen Hongarije of de Verenigde Staten. Van Hongarije werd in de groepsfase simpel gewonnen, terwijl de VS in Nanjing onklopbaar lijkt te zijn. Het Amerikaanse team versloeg tot nu toe alle elf tegenstanders binnen de maximale tijd van tien minuten, telkens haalden ze de 21 punten - waardoor een 3x3-wedstrijd ook is beslist.