WK-zilver en brons Nederlandse paratriatleten

De Nederlandse paratriatleten Geert Schipper en Saskia van den Ouden hebben in het Canadese Edmonton respectievelijk brons en zilver gewonnen tijdens het WK triatlon, waar ook de paralympische tak van de sport vertegenwoordigd wordt.

Net als het gewone triatlon bestaat ook paratriatlon uit zwemmen, wielrennen en 'hardlopen'. Het wielrennen wordt, afhankelijk van de klasse, op een gewone racefiets, een tandem met piloot of op een zogenaamde handbike gedaan. Het derde onderdeel bestaat, wederom afhankelijk van de klasse, uit gewoon hardlopen of het gebruik van speciale racerolstoelen.

Schipper kwam uit in de klasse TRI-1, de klasse met de zwaarste beperkingen, waarin gebruik gemaakt wordt van handbikes en wheelers - de speciale racerolstoelen. De atleet uit Spanbroek maakte in het afgelopen jaar een enorme ontwikkeling door, met onder meer een aantal zeges in de World Cup. In Edmonton kwam hij na 750 meter zwemmen als derde uit het water. Die positie zou hij met de handbike en de rolstoel vasthouden.

Van den Ouden is een atlete die uitkomt in klasse TRI-3, de zogenaamde Les Autres, waarin atleten uitkomen die niet in een andere categorie te plaatsen zijn. Hier wordt doorgaans gebruik gemaakt van een gewone fiets of een driewieler, waarna het hardlopen afgewerkt wordt met een brace of prothese. In Edmonton deden slechts vier vrouwen mee, Van den Ouden eindigde eenzaam op plek twee. De Australische Sally Pilbeam eindigde minuten eerder, terwijl de Britse Sarah Pearson ver achter de Nederlandse over de streep kwam.

Triatlon zal in 2016 in Rio de Janeiro haar debuut maken op de Paralympische Spelen. Het is nog altijd niet helemaal zeker in welke klassen er precies om de medailles gestreden gaat worden, omdat deze beslissing pas in oktober dit jaar genomen gaat worden. Vermoedelijk zullen er zes medaille-evenementen zijn, drie voor mannen en drie voor vrouwen.