Mollema kampte met aanlopend wiel in tijdrit Tour

Bauke Mollema had in de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour de France last van een aanlopend wiel. Dat heeft ploegbaas Richard Plugge dinsdag in het AD gezegd. De Groninger van Belkin werd in de race tegen het uurwerk slechts 140e en zakte daardoor in het klassement.

Het probleem werd duidelijk na de Eneco Tour. Daar werd Mollema 125e in de tijdrit en dat leidde er toe dat de ploeg nog maar eens naar de door Bianchi ontwikkelde fiets keek. Het achterwiel bleek zo dicht tegen de rem en het frame aan te zitten dat het aanliep als Mollema kracht zette. "Je wilt een zo aerodynamisch mogelijke fiets, dus de remmen moeten worden weggewerkt. De ruimtes zijn klein", verklaarde Plugge.

Mollema en Laurens ten Dam kregen de nieuw ontwikkelde tijdritfiets van Bianchi pas kort voor de tijdrit in de Tour tot hun beschikking. De renners hadden niet kunnen testen op hun nieuwe rijwiel. Toch koos Mollema ervoor om op het nieuwe model, dat aerodynamischer was te rijden. "Achteraf was dat misschien niet de goede keuze", zei hij na afloop. "Ik zat na tien kilometer al helemaal verkrampt op mijn fiets en ik moest gaan staan om te ontspannen. Dat is in de tijdrit niet goed."