"Toen ik Blind zag heb ik wel gevloekt"

De transfer van Daley Blind naar Manchester United heeft spijtgevoelens aangewakkerd bij RSC Anderlecht. Die club was ooit dicht bij de komst van de Oranje-international. Blind gold binnen de jeugdopleiding van Ajax jarenlang als een groot talent, maar voor de stap naar het eerste elftal had de geboren Amsterdammer extra tijd nodig.

In 2010 waren er bij Ajax veel twijfels over de veelzijdige linkspoot. De Amsterdammers stonden niet onwelwillend tegenover een vertrek van Blind, en Anderlecht overwoog van die mogelijkheid gebruik te maken. "Blind zat op dat moment in de B-kern van Ajax en in Amsterdam waren twijfels over de jongen", herinnert Anderlecht-voorzitter Herman Van Holsbeeck zich in gesprek met Het Nieuwsblad.

Scouts van de Belgische topclub brachten een bezoek aan de Amsterdam ArenA, maar waren niet eensluidend in hun oordeel. "Ook bij ons was de scouting niet eensgezind. Ik dacht: 'Wat moet ik doen?', en uiteindelijk hebben we het dossier laten schieten."

Van die beslissing heeft Van Holsbeeck de voorbije periode spijt gehad. Vooral door de prestaties van Blind op het WK moest hij zich achter de oren krabben. "Toen ik Daley Blind bezig zag op het voorbije WK heb ik wel eens luid gevloekt. Nondedju."

Enkele dagen voor het sluiten van de transfermarkt werd bekend dat Ajax Blind alsnog zou kwijtraken. Manchester United ging er met zijn handtekening vandoor, en betaalde 17,5 miljoen euro voor de verdediger annex middenvelder.