EK-medailles jonge judoka's, goud Van Dijke

De Nederlandse ploeg heeft het EK judo voor junioren afgesloten met vijf medailles. In Boekarest werden één gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles gewonnen door de inviduele judoka's. De teams konden zondag op de slotdag geen medaille pakken.

Het beste resultaat kwam bij de vrouwen in de klasse tot 70 kilogram. Sanne van Dijke nam het daar in de finale op tegen de Kroatische Barbara Matic, de regerend kampioene. Het gevecht ging lang gelijk op en werd pas in de golden score beslist: Matic kreeg een straf, waardoor Van Dijke de titel pakte.

Regerend wereldkampioene junioren Do Velema moest in de klasse tot 63 kilogram genoegen nemen met het zilver. In de finale tegen Sabrina Gercsak werd de Nederlandse vlak voor het einde gediskwalificeerd, terwijl ze op een kleine achterstand stond. De Hongaarse versloeg niet voor het eerst dit jaar een Nederlandse op een groot toernooi: Tijdens de Jeugd Olympische Spelen hield ze Lisa Mullenberg uit de finale.

Bij de mannen tot 73 kilogram was het zilver voor Thierno Balde. Hij moest zich in zijn vijfde en laatste wedstrijd van de dag gewonnen geven tegen de Fransman Benjamin Axus. In de klasse tot 90 kilogram pakte Max de Vreeze het brons, net als Dewy Karthaus bij de dames tot 57 kilogram.

Frank de Wit (mannen tot 81 kilogram), Amber Gersjes (vrouwen tot 44 kilogram) en Jasmijn Lesterhuis (vrouwen tot 78 kilogram) verloren allen de strijd om het brons.