F. de Boer: "Een gestolen overwinning"

Ajax-coach Frank de Boer haalde na de Klassieker opgelucht adem. De Boer zag dat de Amsterdammers met de rug tegen de muur stonden tegen Feyenoord (0-1 zege). "Dit is een gestolen overwinning", zei De Boer tegenover FOX Sports. "Vandaag was het zeer min, Feyenoord wilde liever winnen dan wij, vooral de eerste helft. Ze waren in alle opzichten beter. In het positiespel, maar uiteindelijk begint het met strijd. Dat moet je elke wedstrijd weer kunnen opbrengen."

"Zeker vandaag, want zij waren zo gebrand om te winnen. Dan moet je er vol op kletsen. Wij dachten een aantal keer de bal rustig te kunnen aannemen. En dan zie je daarna ook dat de angst erin sluipt, omdat we niet meer durfden op te bouwen. Dan speel je ze in de kaart", adus de oefenmeester van Ajax.

"Complimenten voor Feyenoord, want die hebben het heel goed gedaan. Ze moesten deze wedstrijd winnen, dat zag je vanaf de eerste seconde. Maar bij ons was dat kwartje niet gevallen. Er waren een paar jongens die zich staande hielden, maar de rest was steeds een stap te laat. Dan krijg je dit soort wedstrijden."

De Boer was boos in de rust. "Ik heb gezegd: ik kan alle tactieken aan jullie uitleggen, maar uiteindelijk begint met strijd, anticiperen, klaar zijn. Na een minuut weet je toch dat Jordy Clasie je op je flikker zit? Alles gebeurde uit stilstand. Dan laat je hun in de wedstrijd komen en gaan wij nóg slechter voetballen."

Niki Zimling maakte zijn debuut in de basis, maar kon niet het verschil maken. "Ik had niet alleen van Zimling meer verwacht, van iedereen. Het hele middenveld was de eerste helft dramatisch. De tweede helft was het iets beter, maar tachtig procent van de ploeg speelde verder onder de maat", besluit De Boer.