Van Gelder: "Het gaat nu om teamresultaat"

Over anderhalve week begint het WK turnen in China. Tegelijkertijd zal Yuri van Gelder zijn vakantie vieren in Portugal. Van Gelder, voormalig wereldkampioen aan de ringen, werd gepasseerd op weg naar de mondiale titelstrijd waar de Nederlanders een goed resultaat zullen moeten neerzetten om de mogelijkheid om als team naar de Zomerspelen in Rio in 2016 open te houden. 

Het zou voor Van Gelder de eerste stap zijn richting Rio de Janeiro. "Aanvankelijk was ik wel boos. Het is pijnlijk. Je traint hier het hele jaar voor en het ging bovendien erg goed. Ik heb een nieuwe oefening met een perfecte afsprong."

Allrounder Boudewijn de Vries liep een blessure op. Zijn inzetbaarheid werd onzeker en daardoor moest bondscoah Mitch Fenner de keuze maken om een turner in te zetten die op meerdere toestellen kan presteren. "Ik snap het in ieder geval wel. Het gaat nu om het teamresultaat. We moeten als land bij de beste 24 eindigen om onze kansen om als team naar de Spelen te gaan te behouden. Omdat met Bart (Deurloo) al een goede allrounder was weggevallen en Boudewijn mogelijk beperkt inzetbaar is, moest er een turner bijkomen die op alle toestellen kan uitkomen. Dat gaat helaas ten koste van mij.”

Het slechte nieuws werd op een persoonlijke manier bij Van Gelder gebracht. "Mijn coach Bram van Bokhoven stond vorige week 's avonds bij me op de stoep. Ik had er, hoewel ik erbij was toen Boudewijn zich blesseerde, geen rekening mee gehouden dat dat me mijn plaats kon kosten. Maar toen ik Bram zag wist ik genoeg.Alle energie stroomde uit mijn lichaam. Ik heb wel even nodig gehad om het te verwerken. Maar ik heb wel grotere tegenslagen meegemaakt. Ik heb nu mijn doelen gesteld. In maart begint het wedstrijdseizoen weer voor mij.”

De 31-jarige Waalwijker hoeft niet alleen thuis te zitten. "Mijn Braziliaanse vriendin ging toch al naar Portugal tijdens het WK. Nu ga ik mee. Ik kan daar trainen en zal er het WK volgen. Natuurlijk wil ik dat ze het goed doen. Het vergroot ook mijn kans op deelname aan de Spelen.”

Yuri van Gelder
Yuri van Gelder (PRO SHOTS/Jan Kanning)