[Special OWS] De wax van Nicolien Sauerbreij

Op 12 februari beginnen in Vancouver de Olympische Winterspelen. In aanloop naar dit grote evenement zal FOK!sport in de geschiedenis duiken van de wintersporten met specials over grote sporters of gebeurtenissen. Vandaag hebben we het over een opmerkelijke gebeurtenis bij het snowboarden in 2002 die Nicolien Sauerbreij meemaakte.

Om goed te presteren op de Olympische Spelen moet alles in topconditie zijn, zowel de atleet als zijn of haar materiaal. Het is daarom dan ook goed om alles een paar keer te controleren. Nicolien Sauerbreij kwam hier op een pijnlijke wijze achter tijdens de Winterspelen van Salt Lake City in 2002.

De snowboardster was ten tijde van de Winterspelen geen directe kandidaat voor de titel, maar een plaats bij de top tien zat er zeker in. Echter, het ging het totaal verkeerd op donderdag veertien februari op CB’s run (Lokatie waar het evenement plaatsvond red.). De Nederlandse startte als achtste, een uitstekende uitgangspositie, maar tot ieders verbazing kwam ze als vierentwintigste over de streep, ver weg van de top zestien die door zouden gaan naar de volgende ronde.

Al snel werd duidelijk wat de oorzaak was. Niet de snowboardster zelf was de schuldige, maar haar materiaalman bleek de oorzaak te zijn van de slechte prestatie. De vader van Nicolien, Maarten Sauerbreij, wist te melden dat er een andere waxsoort gebruikt was op het board. De wax zorgt ervoor dat het board netjes glijdt over de sneeuw en is dus een belangrijk onderdeel van het materiaal. Technisch directeur NOC*NSF Joop Alberda snapte er oorspronkelijk dan ook niets van waarom dit was gebeurd.

De Oostenrijkse materiaalman, Björn Ostermann, bleek echter niet geëxperimenteerd te hebben, maar gewoon domweg de verkeerde wax te hebben gebruikt. Deze wax bleek totaal ongeschikt te zijn voor de Amerikaanse sneeuw. Sauerbreij was echter niet de enige atleet die onder de fout leed, ook de Oostenrijkse atleten hadden last van het zelfde probleem.

De snowboardster zelf zegt er alleen maar sterker, maar ook voorzichtiger van geworden te zijn: ”Ik ben nu wantrouwender. Vroeger vertrouwde ik iedereen, maar dat lesje heb ik nu wel geleerd. Als ik vroeger iemand zag vallen dacht ik: “Wat jammer voor haar dat ze is gevallen”. Nu denk ik: Mooi zo, weer een concurrent minder. Ik ben harder geworden en dat vraagt de maatschappij ook.”

De komende Winterspelen verwacht men van Sauerbreij dat ze de top tien wel weer moeten kunnen halen, mits ze dit keer natuurlijk wel de juiste wax gebruikt.