[Special OWS] Voorbeschouwing ijshockeytoernooi

Op 16 februari gaat het ijshockeytoernooi op de Olympische Winterspelen in Vancouver van start. Hieronder vind je een voorbeschouwing: wat is de opzet van het toernooi en welke ploegen verwacht FOK!sport in de volgende ronde?

Opzet

Er wordt gespeeld in drie poules van vier teams. Na de poulefase worden de ploegen geklasseerd van nummers 1 tot en met 12. De klassering vindt plaats op basis van:

  1. Klassering in de groep,
  2. Aantal punten,
  3. Doelsaldo,
  4. Doelpunten voor en
  5. Plek op de wereldrangslijst.

 

De nummers 1 tot en met 4 plaatsen zich voor de kwartfinales. De nummers 5 tot en met 8 spelen een play-offronde waarvan de winnaars zich plaatsen voor de kwartfinales. Vanaf dit moment verloopt het toernooi zoals we gewend zijn: kwartfinales, halve finales, finale. 

De poules

De poule-indeling is als volgt:

Poule-indeling ijshockey Vancouver 2010

De favorieten

Canada

De absolute topfavoriet is natuurlijk Canada. Dit team bevat louter supersterren uit de NHL en had ook nog wel een tweede team met NHL-sterren kunnen sturen. Dit keer is ook de jonge Pittsburgh Penguins-captain Sidney Crosby erbij, door velen gezien als de beste speler in de NHL op dit moment. Daarnaast ontbreken ook onder andere Jarome Iginla, Rick Nash en Dany Heatley niet. In het doel wordt verwacht dat de beste goalie ooit, Martin Brodeur, zal starten maar mocht hij niet zo goed in vorm zijn kan hij altijd nog worden vervangen door Roberto Luongo of Marc-André Fleury. Het team bevat vooral spelers die erg allround zijn en zowel kunnen verdedigen als aanvallen, waardoor er eigenlijk geen zwakke plekken te ontdekken zijn. Als er al een valkuil genoemd kan worden is het wel dat er teveel sterren in het team zitten waardoor samenspel wellicht lastig zal kunnen worden.

Rusland

Team Rusland speelt met een mix van NHL- en KHL-spelers. De KHL is de Russische profcompetitie die na de NHL wordt gezien als de sterkste competitie ter wereld. Hierin worden astronomische salarissen betaald, want er geldt (nog) geen salary cap. Het team wordt aangevoerd door de supersterren Evgeni Malkin, Ilya Kovalchuk en Alexander Ovechkin. Daarmee hebben de Russen vooral veel scoringskracht. De verdediging lijkt iets minder sterk. Sergei Gonchar en Andrei Markov zijn gewaardeerde NHL-verdedigers, maar ook vooral offensief sterk. De overige verdedigers zijn zeker niet slecht, maar lang niet van het topniveau waar Canada en de Verenigde Staten mee komen. Het zwakke punt lijkt dus vooral in de verdediging te zitten. In het doel zit het daarentegen wel weer snor met Evegni Nabokov, de sterk keepende goalie van de San Jose Sharks. Als backups heeft hij Simeon Varlamov, de jonge Washington Capitals-goalie, en de dit seizoen uitstekend in vorm zijnde Ilya Bryzgalov van de Phoenix Coyotes.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben iets minder kwaliteit dan Canada, maar sturen een team met gretige jonge honden die bovendien ook nog goed kunnen ijshockeyen. Dit betekent overigens niet dat zij onervaren zijn, want de meeste spelers hebben al aardig wat NHL-ervaring opgedaan en zich in die competitie al goed bewezen. Bovendien worden zij aangevoerd door de ervaren Jamie Langenbrunner, de captain en allrounder van de New Jersey Devils. In het doel zal waarschijnlijk Ryan Miller starten, de goalie met het hoogste reddingspercentage in de NHL dit seizoen. Hij kan worden vervangen door een andere topgoalie, de dit seizoen niet zo goed in vorm lijkende Tim Thomas. De verdediging is vooral fysiek sterk met onder anderen Erik Johnson, Brooks Orpik en Mike Komisarek, en voorin is vooral geselecteerd op scoringsvermogen.

Zweden

De Zweden zijn de regerende Olympische kampioenen en sturen ook dit jaar weer een sterk team op pad. Slechts vier spelers spelen niet in de NHL, en daarbij zitten de derde goalie die waarschijnlijk geen speelminuten zal maken en voormalig NHL-superster Peter Forsberg. Verder maken vooral ervaren NHL-spelers hun opwachting in de selectie zoals de 35-jarige Daniel Alfredsson, de 39-jarige topverdediger Nicklas Lidstrom, Henrik Zetterberg en de Sedin-tweeling. In het doel staat topgoalie Henrik Lundqvist, maar het is wel te hopen dat deze goed in vorm is en niet geblesseerd raakt, want daarachter gaat het niveau met Jonas Gustavsson aanmerkelijk achteruit.

De outsiders

Finland

De Finnen wonnen op de afgelopen Olympische Spelen verrassend het zilver en zijn ook nu bij voorbaat zeker niet kansloos voor een medaille. De Finnen sturen net als de Zweden een ervaren selectie vol NHL-spelers richting Vancouver. Vooral in het doel lijkt het met de ervaren topgoalies Miikka Kiprusoff en Niklas Backstrom wel goed te zitten. Van de ervaren superster Teemu Selanne is inmiddels duidelijk dat deze meekan na een opgelopen kaakbreuk, dus met onder anderen Selanne, Saku en Mikko Koivu en Olli Jokinen ziet de voorhoede er goed uit. Over het geheel genomen is de selectie op het oog echter een stuk minder sterk dan die van de favorieten.

Slowakije

Op de laatste twee WK's presteerden de Slowaken matig met een tiende en dertiende plaats, maar met toppers als Zdeno Chara, Marian Hossa en Marian Gaborik in het team zijn ook de Slowaken zeker niet kansloos voor een medaille. In het doel staan met Jaroslav Halak en Peter Budaj geen topgoalies, maar vooral Halak is dit seizoen erg goed in vorm bij zijn team de Montreal Canadiens. Als hij deze vorm kan doortrekken kan hij wedijveren met de beste goalies op het toernooi, maar anders is vooral het keeperswerk een zwak punt van de Slowaken. Verder lijken de forwards fysiek niet heel erg sterk, maar dit maakt de verdediging meer dan goed. Als alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen kunnen de Slowaken het de favorieten knap lastig maken.

Tsjechië

Ook Tsjechië kan een team met voornamelijk NHL-spelers naar de Olympische Spelen sturen. Bovendien speelt voormalig NHL-superster Jaromir Jagr nog steeds. In het doel zal waarschijnlijk de betrouwbare goalie Tomas Vokoun van de Florida Panthers starten met als backup Atlanta Thrashers-reserve Ondrej Pavelec. In de verdediging zijn zeven betrouwbare NHL-verdedigers opgenomen met als uitschieter de offensief sterke Tomas Kaberle. Voorin hebben Jagr, Tomas Plekanec, Patrik Elias, Martin Havlat en Martin Erat scorend vermogen terwijl allrounders Milan Michalek en David Krejci ook hun puntjes mee zullen pakken. Echte supersterren ontbreken echter, waardoor Tsjechië het vooral lastig zal krijgen tegen de top lines van de andere teams. 

FOK!sport voorspelling

Alhoewel vrijwel iedereen Canada als favoriet tipt FOK!sport de Verenigde Staten. Dit team zit vol jonge, gretige spelers en heeft daarbij ook nog veel NHL-ervaring. In de finale zullen zij het waarschijnlijk moeten opnemen tegen Canada. Voor het brons verwacht FOK!sport dat Rusland en Slowakije zullen spelen waarbij Rusland de sterkste zal blijken. Zweden en Finland zullen vermoedelijk tegenvallen.