[Special] Vandaag in 1970: Feyenoord wint de wereldbeker

In deze reeks specials duiken we in de sportgeschiedenis op FOK!sport. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we die in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we 40 jaar terug in de tijd, naar Rotterdam om precies te zijn. Op 9 september 1970 ontvangt Feyenoord in de Kuip Estudiantes in de strijd om de wereldbeker voor clubteams. Feyenoord won in mei van dat jaar de Europacup I en Estudiantes de Copa Libertadores, de Zuid Amerikaanse tegenhanger van de Europacup I. Daarom mogen beide clubs strijden om de wereldbeker. De officiële strijd om de titel van beste clubteam ter wereld is in 1960 opgericht als strijd tussen de twee toonaangevende voetbalcontinenten van dat moment; Zuid-Amerika en Europa.

Veertien dagen voor de wedstrijd in Rotterdam speelden beide clubs de heenwedstrijd in Buenos Aires. De Rotterdammers komen in die wedstrijd al snel achter door twee blunders van keeper Eddy Treytel. Na tien minuten kijkt Feyenoord dus al tegen een 2-0 achterstand aan. In de 21ste minuut maakt Ove Kindvall de 2-1. En in de tweede helft weet Willem van Hanegem zijn ploeg weer op gelijke hoogte te brengen. De 2-2 zal ook de eindstand worden waarmee Feyenoord een mooi resultaat mee naar huis neemt. Aangezien uitdoelpunten niet extra tellen bij de wereldbeker moet Feyenoord wel thuis winnen om de prijs binnen te halen.

Op 9 september is het dan zover, de Europacuphouder mag in een uitverkochte Kuip aantreden voor de terugwedstrijd. Onder de 63.000 toeschouwers zijn koningin Juliana en prins Bernhard. Ze zien een spijkerharde wedstrijd die weinig met voetballen te maken heeft. Kansen zijn er over en weer en Treytel weet met een aantal geweldige reddingen Feyenoord in de wedstrijd te houden. Hiermee herstelt hij zich ten opzichte van de heenwedstrijd.

Het blijft lang 0-0 tot Joop van Daele Coen Moulijn vervangt, niet veel later schiet hij met een droog schot van 20 meter de 1-0 op het scorebord. Het doelpunt in de 65e minuut is genoeg voor de Nederlanders om de cup te winnen als de stand zo blijft. Een spannend half uur volgt maar Feyenoord weet de nul te houden en als de scheidsrechter affluit barst het feest in de Kuip los. En later ook nog eens op de Coolsingel. Feyenoord is nu de beste club van de wereld!

 


Pikant detail is dat Feyenoord drie weken later ontdekt hoe vluchtig voetbalroem is. In de eerste ronde van het nieuwe Europacuptoernooi sneuvelt Feyenoord tegen het nietige U.T. Arad uit Roemenië.

Maar de prijs van beste club van de wereld pakken ze de Rotterdammers niet meer af. En de karakteristieke beker staat nog altijd tussen de andere prijzen in het Feyenoordmuseum. Feyenoord werd in 1970 dus niet alleen de eerste Nederlandse club die een Europacup won, maar ook de eerste die de wereldbeker zou behalen!

Het Feyenoord van nu is geen schim meer van het team dat vier decennia geleden grote successen behaalde. Datzelfde geldt eigenlijk voor het gehele Nederlandse clubvoetbal. Begin jaren '70 regeerde het Nederlandse voetbal over Europa, eerst Feyenoord en daarna Ajax. Met als apotheose het totaalvoetbal van Oranje op het WK van 1974. En waar het Nederlands elftal afgelopen zomer wederom tweede van de wereld werd zal het nog wel even duren tot er weer een Nederlandse club de beste van de wereld zal zijn.