[OS 2012] Holland Heineken House

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Over 152 dagen gaat het episch centrum voor de Nederlandse supporters open, het Holland Heineken House. Het eerste Holland house was in 1992 bij de Olympische Spelen in Barcelona. Het was opgezet om de Nederlandse sporters een eigen plek te geven en als ontmoetingsplek voor alle aanwezige Nederlanders. In de twintig jaar dat het HHH, zoals het altijd afgekort wordt, bestaat is het uitgegroeid tot de ontmoetingsplek voor Oranje-supporters, sporters, de Nederlandse media en de partners van het NOC*NSF. Bezoekers kunnen er de wedstrijden kijken op grote schermen, genieten van de bekende Nederlandse snacks, optredens van bekende artiesten en natuurlijk de befaamde huldigingen van medaillewinnaars.


Dit jaar zal Alexandra Palace het onderkomen zijn voor het Holland Heineken House. Ally Pally zoals deze locatie ook wel liefkozend genoemd wordt, is een multifunctionele evenementenlocatie die in 1873 werd gebouwd als publiekscentrum voor educatie, recreatie en entertainment. Het ligt in Alexandra Park in Noord-Londen. Zestien dagen na de opening in 1873 werd het gebouw verwoest door een brand. De buitenmuren bleven echter gespaard en dus kon men snel aan de herbouw beginnen. Twee jaar later kon een herbouwd Alexandra Palace wederom geopend worden.

Door de jaren heen is Ally Pally het decor geweest van diverse grote sportevenementen zoals het wereldkampioenschap darts van de PDC en dit jaar was het voor het eerst gastheer van het Masters snookertoernooi. Ook hebben er in de loop van de jaren diverse grote artiesten opgetreden. In 1936 werden de eerste publieke televisie-uitzendingen ter wereld door de BBC vanuit Alexandra Palace verzorgd.

Alexandra Palace

Alexandra Palace (WikiCommons/John Bointon)

Omdat de spelen dit jaar zo dicht bij Nederland zijn worden er veel bezoekers verwacht. Om de bezoekersstromen goed te kunnen regelen worden er voor het eerst van te voren toegangskaarten verkocht voor het Holland Heineken House. Er worden namelijk dagelijks rond de 50.000 Nederlandse bezoekers verwacht in Londen en de capaciteit van het HHH is beperkt. Bezoekers met een toegangskaartje voor olympische wedstrijden krijgen voorrang bij de aanvraag voor toegangskaarten voor het HHH. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan.

Tenslotte nog even wat bijzondere feitjes van het HHH door de jaren heen. Voor de Spelen in Beijing liet Mora 6.200 bitterballen en 1.600 kaassoufflés vanuit Nederland in laten vliegen. In het HHH in Londen zullen ruim 400 mensen werkzaam zijn. En tenslotte de indrukwekkende cijfers van het laatste HHH in Vancouver. Er werden 320.000 glazen bier gedronken, 65.000 snacks gegeten en er kwamen 120.000 bezoekers over de vloer.