[OS 2012] De stadions deel 2

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten. Een maand geleden hebben we al drie onder de loep genomen. Vandaag bekijken we wederom drie stadions.

Stadion: London Aquatics Centre
Capaciteit: 17.500 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: schoonspringen, zwemmen, synchroonzwemmen en het zwemmen tijdens de moderne vijfkamp.

Het belangrijkste zwemstadion van de Spelen heeft een bijzondere constructie. Architect Zaha Hadid ontwierp een hal met een dak in de vorm van een golf. Het dak heeft een lengte van 160 meter en is 80 meter breed. Onder dat dak liggen twee 50 meter baden en een bad voor het schoonspringen. De bouw van het stadion startte in juli 2008 en werd drie jaar later voltooid. De totale kosten voor het stadion bedroegen 269 miljoen pond.

De bijzondere golfconstructie zal na de Spelen blijven staan. Maar speciaal voor de Spelen zijn er twee enorme tijdelijke tribunes aan het stadion vast gebouwd waardoor de totale capaciteit van 17.500 toeschouwers bereikt wordt. Na de Spelen worden deze tribunes afgebroken en wordt de capaciteit teruggebracht naar 2.500 toeschouwers. Het stadion ligt in het Olympic Parc vlak naast de Waterpolo Arena. Beide stadions zullen diverse faciliteiten delen.

London Aquatics Centre

Links op de foto zie je het London Aquatics Centre met de grote tijdelijke tribunes goed zichtbaar. Rechts daarvan zie je de de ArcelorMittal Orbit, daarnaast op de achtergrond het Olympic staduim en op de voorgrond de Waterpolo Arena. (WikiCommons/Cmglee)


Stadion: North Greenwich Arena
Capaciteit: 20.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: basketbal (finales), turnen en gymnastiek

De naam North Greenwich Arena zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar de O2 Arena klinkt voor velen vast bekender. Aangezien stadions voor de Spelen geen sponsornaam mogen dragen,heeft de hal voor de Olympische Spelen een nieuwe naam gekregen.

Deze arena werd in aanloop naar 2000 gebouwd als het Millennium Dome. Het gebouw moest een bijzondere tentoonstelling gaan huisvesten waarmee de start van het derde millennium gevierd moest worden. Die tentoonstelling liep uit op een grote teleurstelling, zowel qua aantallen bezoekers (6,5 miljoen waar was gerekend op 10 miljoen betalende bezoekers) als financieel. Na 2000 waren er meerdere opties voor het gebruik van het enorme gebouw. Een echt definitieve bestemming werd echter niet gevonden. In de jaren die volgden werd het gebouw voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo was er in 2003 een groot winterevenement, ook vonden er diverse concerten plaats en in 2004 werd het zelfs gebruikt om daklozen tijdelijk te huisvesten.

In 2005 werd dan eindelijk de definitieve bestemming gevonden. Van de oorspronkelijke constructie bleef alleen het buitenste gedeelte, de grote overkapping, overeind. Daarbinnen werd vrijwel alles gesloopt. In twee jaar tijd werden er een groot stadion, een bioscoop, tentoonstellingsruimtes, bars en restaurants in gebouwd.

Het stadion dat midden in dit grootste koepelgebouw ter wereld ligt, wordt gebruikt voor onder andere concerten en diverse sportevenementen. Zo voerden wereldsterren als de Spice Girls en Prince hier hele reeksen van concerten op. En op sportgebied was de O2 Arena het decor voor onder andere de Premier League of Darts, een NHL-ijshockeywedstrijd, de ATP World-finales en nog veel meer.

Tijdens de Spelen zullen hier de basketbalfinales plaatsvinden. Het is niet voor het eerst dat er gebasketbald wordt hier. In 2007 speelden de Boston Celtics en Minnesota Timberwolves hier bijvoorbeeld al een oefenwedstrijd. Verder zullen hier de diverse turn- en gymnastiekwedstrijden plaatsvinden. Ook dat is niet voor het eerst; in 2009 vond het wereldkampioenschap al plaats onder deze bijzondere koepel.

O2 Arena

De O2 Arena, tijdens de spelen North Greenwich Arena genaamd. (WikiCommons/Ian Paterson)


Stadion: Wimbledon
Capaciteit: 15.000 bezoekers (Centre Court), 30.000 bezoekers in totaal
Sport die er plaatsheeft: tennis

Drie weken na het van Wimbledon zullen de toppers terug keren op het heilige gras. Nu niet voor de prachtige trofeeën en het grote prijzengeld maar voor medailles. De Spelen in Londen boden een unieke kans om dit complex ook te gebruiken voor het olympische tennis.

Het complex is het thuis van de All England Lawn Tennis and Croquet Club die in 1877 startte met het befaamde Wimbledon-tennistoernooi. Dat toernooi groeide in populariteit waardoor in 1922 een nieuw complex verrees op de plek waar het nu nog steeds plaatsvindt: aan de Church Road. Tegenwoordig is dat het enige grandslamtoernooi dat nog op gras gespeeld wordt. Ook voor de Spelen is het lang geleden dat er op gras gespeeld werd.

Uiteraard heeft het gehele complex in de loop van de jaren een flinke metamorfose ondergaan. Zo heeft het Centre Court sinds 2009 een beweegbaar dak zodat er ook bij regen doorgespeeld kan worden en is er sinds 2007 ook Hawk Eye beschikbaar in dit stadion. Dat Hawk Eye-systeem is inmiddels ook beschikbaar op Court number one en two.

In 1908 vond het olympische tennistoernooi ook plaats Wimbledon, toen nog op het complex aan de Worple Road. Het is heel uniek dat het Centre Court gebruikt wordt buiten het Wimbledon-toernooi om. Zelfs de Davis Cup wedstrijden vinden plaats op Court number one.

Wimbledon

Het Centre Court van Wimbledon in 2007, destijds ontbrak het dak vanwege de verbouwing. (Foto: Pro Shots)