Genomineerden Gehandicapte sporter van het Jaar 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de gehandicapte sporter van het jaar.

Kathrin Goeken en Kim van Dijk
Het was spannend tot op de laatste meters bij de tandemtijdrit op de Paralympics. Kathrin Goeken en Kim van Dijk kwamen na de tweede van de drie rondes door in de derde tijd. Maar in de laatste ronde op en rond het circuit van Brands Hatch wisten de dames hun tempo hoog te houden en niet te verslappen. Met een sterkte laatste ronde maakten ze hun achterstand goed en op de finish bleven ze de dames uit Australië nipt voor. Na deze gouden medaille pakte het tandemduo ook nog eens brons op de wegrit.

Marc Evers
Bij Europese en wereldkampioenschappen had Marc Evers al diverse medailles gewonnen. Daardoor was hij één van de favorieten voor eremetaal in Londen bij de Paralympics. Op 31 augustus stond zijn beste onderdeel op het programma: de 100 meter rugslag. Evers bevestigde zijn positie als favoriet door met een wereldrecord goud te pakken. Op 6 september wist hij ook nog de bronzen medaille te veroveren op de 100 meter schoolslag.

Marjolein Buis
Dankzij een derde plaats op de wereldranglijst plaatste Marjolein Buis zich voor de Paralympische Spelen in Londen. Daar kwam ze uit in het enkelspel en in het dubbel. Samen met Esther Vergeer wist ze het dubbelgoud te pakken. In de enkels strandde ze in de kwartfinale. Naast haar dubbelgoud in Londen was ze ook succesvol op de tour, daar won ze vijf dubbeltitels. Tevens won ze met het Nederlandse team de World Team Cup.

Marjolein Buis en Esther Vergeer in de finale van het rolstoeltennis. (foto: Pro Shots)

Kelly van Zon
Al op negenjarige leeftijd stond Kelly van Zon achter de tafeltennistafel. En al die jaren van training hebben haar dit jaar uiteindelijk het hoogst haalbare gebracht. Waar ze vier jaar geleden nog genoegen moest nemen met brons, was in Londen het goud voor haar. Na een bloedstollende halve finale plaatste ze zich voor de eindstrijd op 2 september. Het werd een tactische wedstrijd waarin Kelly met 3-1 aan het langste eind trok en zo mocht ze aan het begin van die avond haar verdiende gouden medaille in ontvangst nemen.

Marlou van Rhijn
Het kan snel gaan in een sportloopbaan. Een goed voorbeeld daarvan is Marlou van Rhijn. In 2010 begon ze pas serieus met atletiek. Ze bleek zeer talentvol. Van Rhijn plaatste zich toepasselijk in het olympisch stadion van Rome voor de Paralympics in Londen. Daar in Engeland liep ze eerst de 100 meter. Met de zilveren medaille die ze daar won was ze erg blij. De beste afstand van de Bladebabe moest echter nog komen. Enkele dagen later hield ze huis op de 200 meter. In een fenomenaal wereldrecord van 26,18 pakte ze het goud.

Michael Schoenmaker
Michael Schoenmaker kwam in Londen uit op de 50 meter schoolslag. Vooraf was hij één van de medaillekandidaten, maar hij was duidelijk geen topfavoriet. Schoenmaker had de traagste start van het hele veld, maar halverwege had hij zich al teruggevochten tot de derde plek. In de laatste 25 meter wist hij ook de laatste twee concurrenten bij te halen en tikte als eerste aan. Hiermee pakte de zwemmer van AZ&PC een verrassende gouden medaille.

Sonarteam
"Wat Dorian van Rijsselberghe kan, kunnen wij ook", moeten ze bij het Sonarteam gedacht hebben. Het team bestaande uit Udo Hessels, Marcel van Veen en Mischa Rossen was oppermachtig in het Paralympische water van Weymouth. Na de voorlaatste race was het trio al zeker van de gouden medaille.

Lisette Teunissen
Vier jaar geleden was Lisette Teunissen er ook al bij op de Paralympics in Beijing. Haar beste prestatie toentertijd was een vierde plaats op de 50 meter rugslag. Ze kwam dus naar Londen voor een medaille. Op de 50 en 200 meter vrije slag lukte dat niet. Maar op de 50 meter rugslag won ze overtuigend. Met meer dan twee seconden voorsprong op de nummer twee pakte de 26-jarige rechtenstudente goud.

Esther Vergeer
Op sommige sporters staat geen maat, en Esther Vergeer is daar het voorbeeld van. Sinds 2003 tot en met de Paralympische finale in Londen won de tennisster al haar enkel partijen enkelpartijen, een ongekende zegereeks van 470 wedstrijden. In de Engelse hoofdstad won ze haar vierde single goud en derde dubbelgoud. Daarnaast won ze ook de Australische en Franse open. Na de Spelen laste Vergeer een pauze in om zich te bezinnen op haar sportieve toekomst.

Mirjam de Koning
Mirjam de Koning begon haar sportloopbaan bij het rolstoelbasketbal. Door blessures moest ze echter een andere sport kiezen en zo belandde ze in het zwembad. Dat bleek een verstandige keuze. Bij de Paralympics in Beijing pakte ze al twee gouden en twee zilveren medailles. In Londen voegde ze daar nog eens een gouden aan toe door de 50 meter vrije slag te winnen in een evenaring van haar wereldrecord. Ook pakte ze de bronzen medaille op de 100 meter rugslag.

Mirjam de Koning na het winnen van haar gouden race. (foto: Pro Shots)