Het afscheid van Mark van Bommel deel 1

Morgenavond sluit Mark van Bommel in een uitverkocht Philips Stadion zijn actieve loopbaan af. Te midden van voetbalvrienden zal hij afscheid nemen van het publiek. Een mooie aanleiding om in twee delen stil te staan bij Van Bommels afscheid. Vandaag blikken we terug op zijn loopbaan en komend weekend blikken we terug op zijn afscheidswedstrijd.

Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel werd op 22 april 1977 geboren in Maasbracht. In zijn jonge jaren voetbalde hij bij RKVV Maasbracht. Zijn loopbaan bracht hem langs Fortuna Sittard, PSV, Barcelona, AC Milan en Bayern München. Ook was hij jarenlang een vaste kracht bij het Nederlands elftal. Zijn carrière in vogelvlucht:

Fortuna Sittard
In 1992 maakte Van Bommel de overstap van RKVV Maasbracht naar Fortuna Sittard. Een jaar later maakte hij op zestienjarige leeftijd al zijn debuut bij de Limburgse club tegen Cambuur Leeuwarden. Dat seizoen degradeerde Fortuna, maar na een goed seizoen in de Eerste Divisie wist FSC weer te promoveren. De jaren erop groeide Van Bommel uit tot de spil van het elftal dat onder leiding stond van Bert van Marwijk.

Mark van Bommel speelde 153 wedstrijd voor Fortuna Sittard. In die wedstrijden wist hij dertien maal te scoren.

PSV
In 1999 maakte Van Bommel de overstap naar PSV. Dit was tevens de start van een zeer succesvolle periode van de Eindhovenaren. In totaal speelde de man uit Maasbracht zes seizoen voor de club uit Eindhoven. In die periode mocht hij als aanvoerder vier landstitels in ontvangst nemen. Daarnaast won hij met PSV eenmaal de KNVB Beker en drie maal de Johan Cruijff Schaal. In de zomer van 2004 leek Van Bommel de overstap naar Duitsland te maken, maar PSV hield vast aan de vraagprijs waardoor de middenvelder zijn contract uit zou dienen.

In zijn laatste seizoen was Van Bommel één van de belangrijke schakels in het team van trainer Guus Hiddink dat naast KNVB Beker en de landstitel, ook nog de halve finale van de Champions League bereikte. Dit goede seizoen zorgde voor de door hem zo gewenste toptransfer.

FC Barcelona
De Catalanen haalden in de zomer van 2005 Van Bommel gratis op in Eindhoven. In Barcelona wist hij dan toch de prijs te winnen waar hij een jaar eerder zo dichtbij was. In de Champions Leaguefinale startte Van Bommel in de basiself van Frank Rijkaard. Na de 2-1 overwinning op Arsenal was de Limburger zo blij als een kind met de cup met de grote oren. Daarnaast veroverde Barcelona dat seizoen de landstitel. Ook wist Van Bommel met de Catalanen twee Supercoppa's te winnen.

Voor FC Barcelona speelde Van Bommel 24 competitiewedstrijden waarin hij twee maal doel wist te treffen.

Mark van Bommel na de gewonnen Champions Leaguefinale tegen Arsenal (Foto: Pro Shots)
Mark van Bommel na de gewonnen Champions Leaguefinale tegen Arsenal (Foto: Pro Shots)

Bayern München
In 2006 kocht Bayern München Van Bommel voor zestien miljoen euro van Barcelona. In totaal speelde de Nederlander viereneenhalf seizoen bij de Zuid-Duitse club. In 2008 benoemde coach Jürgen Klinsmann Van Bommel tot aanvoerder. Met Bayern wist de middenvelder tweemaal de dubbel te winnen (landskampioen en de DFB Pokal). Van Bommel werd gezien als één van de onbetwiste leiders van Bayern München totdat Louis van Gaal een nieuwe speler haalde voor zijn positie. Dit was de aanleiding voor een vertrek halverwege het seizoen in januari 2011

Mark van Bommel speelde in totaal 123 competitiewedstrijden voor Bayern München. In die wedstrijden wist hij elf maal te scoren.

Mark van Bommel neemt als aanvoerder van Bayern München de kampioensschaal in ontvangst. (Foto: Pro Shots)
Mark van Bommel neemt als aanvoerder van Bayern München de kampioensschaal in ontvangst (Foto: Pro Shots)

AC Milan
Twee dagen na zijn transfer van Bayern München naar AC Milan maakte Van Bommel al zijn debuut bij de Rossoneri in de Coppa Italia. Bij zijn eerste wedstrijd in de Serie A moest hij het veld verlaten na twee gele kaarten. Ook in Milaan groeide Van Bommel uit tot een gewaardeerde basisspeler. In het eerste jaar wist hij met AC Milan de Italiaanse landstitel te veroveren. Hierdoor heeft Van Bommel in vier verschillende landen landstitels gewonnen.

Bij AC Milan kwam Mark van Bommel tot 39 competitiewedstrijden. In die wedstrijden wist hij niet één keer te scoren.

Mark van Bommel in het shirt van AC Milan. (Foto: Pro Shots)
Mark van Bommel in het shirt van AC Milan (Foto: Pro Shots)

PSV
Na anderhalf jaar AC Milan nam Mark van Bommel in tranen afscheid van Italië. Hij maakte bekend terug te keren naar PSV om daar zijn loopbaan af te sluiten. Van Bommel hoopte met een mooi seizoen in Eindhoven afscheid te nemen met een landstitel. Het werd echter een moeizaam seizoen waarin hij slechts de Johan Cruijff Schaal met PSV wist te winnen.

In totaal speelde Mark van Bommel 169 competitiewedstrijden voor PSV. In die wedstrijden wist hij 46 maal het doel te treffen.

Mark van Bommel in duel met Carles Puyol tijdens de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)
Mark van Bommel in duel met Carles Puyol tijdens de WK finale in 2010 (Foto: Pro Shots)

Oranje
Mark van Bommel debuteerde op 7 oktober 2000 voor het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Cyprus. Het was de start van een interlandloopbaan die niet altijd even succesvol verliep. Doordat Nederland zich in 2002 niet voor het WK kwalificeerde en hij in 2004 voor het EK geblesseerd raakte speelde Van Bommel pas in 2006 zijn eerste eindtoernooi. Hierna ontstond er wrevel met bondscoach Marco van Basten, dit bracht Van Bommel ertoe te bedanken voor Oranje. Toen in 2008 (schoonvader) Bert van Marwijk Van Basten opvolgde kwam de middenvelder terug bij het Nederlands elftal.

Met Van Bommel in de basis was Nederland in 2010 dicht bij de wereldtitel. Helaas mocht het niet zo zijn en na een dramatisch EK in 2012 speelde Mark van Bommel geen interland meer. In totaal kwam de Limburger tot 79 interlands waarin hij tien keer scoorde.