[OS 2014] De stadions deel 1

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen zijn vele nieuwe stadions gebouwd en diverse nieuwe wedstrijdlocaties aangelegd. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions en locaties belichten.

Stadion: Fisht Olympic Stadium
Capaciteit: 40.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: openings- en sluitingsceremonie

Het Fisht Olympic Stadium is het grootste stadion dat tijdens de Spelen gebruikt zal worden. Er zal niet echt gesport worden maar tijdens de openings- en sluitingsceremonie zal het toch heel veel sporters herbergen. Het stadion is gelegen in het olympische park en ligt vlak aan de Zwarte Zee.

De naam Fisht heeft het complex te danken aan de bekende berg Fisht vlakbij Sochi. De witte top van de berg zie je terug in de vorm van het dak van het stadion. De doorschijnende overkapping is gemaakt van polycarbonaat en is uniek in Rusland. Het stadion is ontworpen om een harmonieus geheel met het landschap van de Imeretinskaya-vallei en de bergen van de Kaukasus te vormen. Ook komt in de vorm van het stadion een eerbetoon aan de kunst van het huis Fabergé terug. De kosten van de bouw bedroegen 603 miljoen dollar.

Na de Spelen zal het stadion gebruikt worden voor trainingen van het Russische nationale voetbalteam. Tevens zal het team er diverse interlands spelen. Ook zullen er in het stadion concerten en andere evenementen plaatsvinden. In 2018 zal Fisht Olympic Stadion één van de stadions zijn voor het WK voetbal in Rusland.

Het in aanbouw zijnde Fisht Olympic Stadium (Foto: Pro Shots)
Het in aanbouw zijnde Fisht Olympic Stadium (Foto: Pro Shots)

Stadion: Sanki Sliding Center
Capaciteit: 5.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: bobsleeën, rodelen en skeleton

Al sinds de tijd van Peter de Grote is sleeën enorm populair in Rusland. Het Russische woord voor sleeën is Sanki, daaraan dankt de baan dus haar naam. Het Sliding Center is aangelegd in het bergcluster bij Sochi waar ook de diverse ski-onderdelen plaats zullen vinden.

Al in 2006 was er het plan om in de omgeving van Sochi een bobbaan aan te leggen. Die plannen werden concreet toen Sochi de Spelen van 2014 toegewezen kreeg. De exacte locatie van de baan was echter lang een twistpunt. Bij de eerste voorstellen keurden de internationale bob-, rodel- en skeletonbonden de plannen af. De baan zou te steil zijn en daardoor te gevaarlijk.

Ook waren er zorgen om het milieu bij de vervolgplannen op een andere locatie. Onder andere Greenpeace heeft zich ingespannen om een nabijgelegen nationaal park en berenreservaat te beschermen. Uiteindelijk werd in 2009 met steun van de sportbonden en het IOC de definitieve locatie gekozen.

Naar aanleiding van het dodelijke ongeval van Nodar Kumaritashvili bij de rodelwedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Vancouver in 2010, werden de veiligheidseisen voor de baan in Sochi verhoogd. Het ontwerp van de baan werd zo aangepast dat de snelheid lager zou zijn dan in Vancouver. Ook werd er extra goed gekeken naar gevaarlijke obstakels langs de baan.

Dit alles resulteerde in een baan met de volgende details. De start van de baan bevindt zich op 1365 meter voor bobslee, skeleton, en heren enkel rodelen, op 1325 meter is een start voor rodelen vrouwen enkel en heren dubbel. De piste heeft 19 bochten voor bobslee en skeleton, 20 bochten voor mannen enkel rodelen, en 17 bochten voor vrouwen enkel en mannen dubbel rodelen.

Een kleine indruk van de baan (Bron: YouTube)

Stadion: Adler Arena
Capaciteit: 8.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: langebaanschaatsen

In 2012 werd het stadion geopend waar het voor de Nederlandse sporters voornamelijk moet gaan gebeuren. In dat jaar opende de Adler Arena haar deuren. Het stadion staat in het olympische park aan de Zwarte Zee en zal tijdens de Spelen het thuis zijn van de langebaanschaatsers. De bouw van het stadion kostte 32,8 miljoen dollar.

De Arena is gebouwd in de vorm van een ijsberg. De indrukwekkend overhangende transparante wanden aan beide einden van de hal moeten samen met de witte en grijze materialen waaruit de hal is opgetrokken de sfeer van een ijsberg opwekken.

In de hal is een trainingsbaan van 400 meter aanwezig. Daarnaast is de wedstrijdbaan aangelegd om de best mogelijke prestaties neer te zetten. Fans kunnen vanuit de hal genieten van een uitzicht op de bergen of de Zwarte Zee.

De Adler Arena is in 2012 geopend met de Russische kampioenschappen. In 2013 was het WK afstanden het officiële testevent waarbij ook de internationale schaatstop kennis kon maken met de olympische baan. Na de Spelen zal de hal ontdaan worden van alle schaatsfaciliteiten en wordt de Adler Arena omgebouwd tot een handels- en expositiecentrum.

De Adler Arena (WikiCommons/Sasha Krotov)
De Adler Arena (WikiCommons/Sasha Krotov)