[PS 2014] Bibian Mentel: Op weg naar goud in Sochi

Op 7 maart gaan de Paralympische Winterspelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen willen wij jullie kennis laten maken met één van de beste paralympische wintersporters van Nederland: snowboardster Bibian Mentel.

Ooit was ze op weg om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. Vlak daarvoor raakte ze geblesseerd aan haar enkel. Ze dacht op dat moment dat het alleen haar enkelbanden waren, maar het bleek te gaan om een agressieve vorm van botkanker in haar rechteronderbeen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot amputatie van dat onderbeen. 

Bibian Mentel, geboren in Utrecht op 27 september 1972, is paralympisch snowboardster en één van de grote kanshebsters op eremetaal in Sochi. Vlak na de amputatie van haar onderbeen is ze al weer begonnen met snowboarden, nog tijdens haar revalidatie. Ze realiseerde dat er niet veel was veranderd. Mentel moest wel even wennen, maar opnieuw leren snowboarden hoefde ze niet. Zeven maanden later werd ze weer Nederlands kampioen bij het valide snowboarden. 

"Na de kanker en de amputatie is sporten heel erg belangrijk voor mij geweest omdat ik in sport eigenlijk alles kwijt kan. Mijn verdriet, mijn geluk, mijn plezier, maar ook mijn boosheid. Dus als ik een half uur aan sport ging doen, was ik mijn agressiviteit en boosheid gewoon kwijt." Mentel gelooft dat sporten voor kinderen met een lichamelijke beperking erg belangrijk is. Ze gelooft dat het helpt om niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal sterker te worden, zodat het makkelijker is om in het dagelijks leven met een beperking om te kunnen gaan. "Dat is iets wat ik graag op kinderen en jongeren over wil brengen. Je kan in eerste instantie meer dan je denkt. Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Door hen te laten sporten ervaren ze dat ze veel makkelijker met hun handicap om kunnen gaan."

Na het Nederlands kampioenschap in 2002, waar ze opnieuw kampioen werd, realiseerde ze zich dat ze niet de enige zou zijn die dat zou kunnen. Ze had misschien een voorsprong door haar eerdere ervaring met snowboarden, maar ze dacht niet dat ze daar de enige in zou kunnen zijn. "Als ik het kan, dan kunnen anderen het ook. Toen bedacht ik mijzelf, wat is het grootste podium waar wij aan de hele wereld, aan alle kinderen met een lichamelijke beperking, kunnen laten zien dat snowboarden ook heel erg goed te doen is als je een lichamelijke beperking hebt?" De snowboardster is destijds een lobby gestart met Rita van Driel, van het NOC*NSF, om het snowboarden op de Paralympische Winterspelen te krijgen. Na acht jaar is het eindelijk zover en zal Mentel zelf ook deelnemen aan deze Spelen. 

Mentel heeft zelf in 2012 een stichting opgericht, de Mentelity Foundation. Dit is een stichting die als doel heeft om kinderen en jongvolwassenen volop aan het sporten te krijgen. Vanuit deze stichting zijn een aantal clinics georganiseerd waaruit een aantal talenten zijn opgestaan. Inmiddels traint Mentel samen met deze talenten en een aantal van hen hebben zich ook gekwalificeerd voor Sochi. Een goed voorbeeld hiervan zijn snowboarders Chris Vos en Lisa Bunschoten. 

In Sochi zal Bibian Mentel van start gaan op de snowboardcross. In het wereldbekerklassement staat ze met een ruime voorsprong op de eerste plaats en zal dus als topfavoriete aan de start staan.

Bibian Mentel op weg naar de Paralympische Winterspelen in Sochi (Bron: Youtube)