FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 april 2003

Bush wil dat VN Irak-sancties opheft

bluebit en Dark-D hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse president Bush heeft tijdens een toespraak in de Boeing fabriek in St.Louis de VN opgeroepen om de sancties tegen Irak op te heffen. Nu het regime van Saddam Hussein verleden tijd is, is het tijd dat de economische sancties tegen Bagdad ook tot het verleden horen, aldus Bush.

Bush was in St. Louis omdat hier F-18 gevechtstoestellen gemaakt worden die tijdens deze oorlog ingezet zijn.
"Dankzij de moed en macht van het Amerikaanse leger, zijn de Amerikanen nu veilig. Dankzij de moed en macht van het Amerikaanse leger, is de Irakese bevolking nu vrij", aldus Bush.

Schatting: 200 terroristische moslims in NL

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een rapport aan de Tweede Kamer schrijft minister Remkes van Binnenlandse Zaken (VVD) dat er in Nederland zo'n 100- tot 200 personen actief zijn in islamitische terroristische netwerken. Remkes antwoordde op vragen van de fractie van de VVD, die opheldering wilde over de gevaren van het islamitisch terrorisme in Nederland.

Het is voor het eerst dat schattingen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over radicale moslimextremisten officieel naar buiten worden gebracht. Remkes benadrukt dat islamitische terroristen hun doelwitten niet impulsief kiezen maar dat geruime tijd voorbereiden. Zij laten zich daarbij niet snel van hun plan afbrengen, ook niet als medestanders worden gearresteerd.

De VVD-minister meent dan ook dat aanhoudende waakzaamheid nodig blijft: "Terroristen slaan immers vaak toe op het moment dat de aandacht voor beveiliging verslapt en de dreiging lijkt afgewend."

Nederland steekt volgens Remkes dan ook veel energie in onderzoek naar én de bestrijding van moslimterreur.

Bosbranden door droogte bij Tilburg en Dronten

DJ-B, -Mk- en Sgt. Lewis hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 100 Hectare zeer droog bosgebied is vanmiddag in vlammen opgegaan bij de wijk De Reeshof in Tilburg. Rond half vijf brak de brand uit. Rond kwart over zeven was het vuur onder controle. Volgens de politie veroorzaakte de aanhoudende droogte de brand.

Het vuur bedreigde de woonwijk. Enkele bewoners die in het bosgebied wonen, werden geëvacueerd. De brandweer zette 32 eenheden in, waarvan 20 ondersteunend. 150 brandweerlui hielpen mee de brand onder controle te krijgen.

De rook van de brand werd richting het westen geblazen. Vooral het dorpje Hulten werd hier slachtoffer van.

In het Revebos bij Dronten heeft woensdagmiddag ook brand gewoed. Het ging om verschillende kleine brandjes in een gebied van ongeveer anderhalve hectare. De vlammen zijn inmiddels onder controle. Er vielen geen gewonden.

Locatie van O2 klanten via sms op te vragen

jwee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Klanten van het mobiele belbedrijf O2 kunnen binnenkort door heel Nederland 'gevonden' worden. Het bedrijf begint met locatiebepalingen voor gsm-gebruikers. Hiermee kan de exacte locatie van een klant van O2 tot op 500 meter nauwkeurig bepaald worden via het Location Based Service (LBS) systeem. Spotter, zoals dienst gaat heten, werkt in stedelijke gebieden tot op 500 meter nauwkeurig.

Spotter moet gezien worden als een vriendendienst, waarmee bellers elkaar via sms en internet kunnen vinden. O2-klanten zijn ook door gebruikers van andere netwerken te spotten.

LBS is gebaseerd op een driehoeksmeting tussen verschillende gsm-masten en daarom op het platteland niet erg nauwkeurig. In de stad, waar meer gsm-masten staan, kan de Spotter-dienst tot op 500 meter nauwkeurig werken.

Telecomoperators zijn in het verleden altijd huiverig geweest met zulke toepassingen van GSM. Klanten zouden het niet prettig vinden als met een dienst als deze hun privacy aangetast werd. Spotter is daartegen beveiligd. Het is een vrijwillige dienst waarmee de klant per persoon kan aangeven wie hem of haar kan 'tracken'. De dienst kan ook altijd weer uitgezet worden.

Spotter is niet goedkoop. De locatie opvragen kost 70 cent. De gegevens worden per sms verstuurd. De O2 klant krijg ook een (gratis) sms-je met de gegevens van de persoon die naar je locatie informeerde. Het aan- en afsluiten van de dienst gaat via de website van O2.

LBS heeft grote commerciële mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld aanbiedingen via sms terwijl je door de winkelstraat loopt. Maar het systeem staat nog in de kinderschoenen. Toch is locatiebepaling via de gsm geen technologische vernieuwing. De politie maakt al langer gebruik van gsm-coördinaten bij sommige onderzoeken. Zo werd het alibi van de verdachte van de Enschedese vuurwerkramp ontkracht omdat een mobiele telefoon zijn werkelijke positie tijdens de ramp verklapte.

Van telecombedrijf Orange, voorheen Dutchtone, is al langer bekend dat zij de locatiegegevens van haar klanten een jaar lang bewaard. Andere providers bewaren het korter of helemaal niet.

Baby's massaal vernoemd naar Idols

Uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank blijkt dat baby's die dit jaar zijn geboren massaal worden vernoemd naar deelnemers van de Idols talentenjacht. Vooral de naam van de winnaar, Jamai, is razend populair.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 21 "Jamai's" geboren in Nederland. Vorig jaar werd er in totaal één kind Jamai genoemd. Dit was in december, toen het populaire televisieprogramma al te zien was.

Ook het aantal naamgenoten van Idols-finaliste Dewi is aanzienlijk gestegen. Eénenvijftig paar ouders vernoemde hun dochter in 2003 naar de jonge moeder. In heel 2002 waren dit er achtentachtig.

De naam Jim is minder populair bij nieuwbakken papa's en mama's: tot nu toe zijn er dit jaar 50 "Jim's" geboren. Vorig jaar was dit aantal nagenoeg gelijk. Hind heeft er dit jaar al vijf naamgenootjes bij.

Eind dit jaar mogelijk file voor planeet Mars

bluebit vertaalde en submitte ons het volgende bericht:

Wetenschappers hebben bekend gemaakt dat er op Mars eind dit jaar wel eens een verkeersopstopping kan ontstaan door enkele ruimtevaartuigen die bij de planeet aankomen.

De Europese Mars Express missie en een NASA-ruimtevaartuig moeten rond dezelfde tijd verkenningsvoertuigen op Mars laten landen. Het NASA-voertuig zal de oppervlakte van de planeet verkennen, terwijl de Britse Beagle 2 zal zoeken naar indicaties van leven op Mars. Japan zal komende juni ook een ruimtevaartuig op pad sturen om een verkenningsvoertuig op Mars neer te zetten.

Wetenschappers hebben aangegeven dat het probleem ligt in het feit dat zowel de Amerikanen als Europeanen voor de communicatie met de landingsschepen afhankelijk zijn van het Mars Odyssee ruimteschip, dat rond Mars zweeft. Beide organisaties gebruiken ook hetzelfde protocol voor de communicatie en dit kan leiden tot een overlap in de data die gestuurd wordt. Het zal dus moeilijk worden om de verkenningsvoertuigen onafhankelijk van elkaar te besturen.

Noor verstopt 2500 euro in zijn dreadlocks

Bij een routinecontrole in een Noorse gevangenis is 2500 euro gevonden in de dreadlocks van een Noorse gedetineerde. Het is niet duidelijk hoelang de man met het geld in zijn enorme drealock-kapsel heeft rondgelopen.

De adjunct directeur van de gevangenis meldt: "We vinden wel vaker dingen die op en in het lichaam zijn verstopt, maar geld in je haar, da's een nieuwe!".

De gevangene zei dat hij het geld niet aan de politie had durven geven, omdat deze niet zouden geloven dat hij het geld eerlijk had verdiend. De man zit vast wegens het smokkelen van veertien kilo marihuana. De man zit nu drie maanden vast en heeft nog ruim 2,5 jaar te gaan.

Noord-Korea en VS op 23 april rond de tafel

bluebit herschreef en submitte ons het volgende bericht:

Noord-Korea en de VS zullen elkaar op 23 april ontmoeten in Beijing voor gesprekken over het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Dit is bekend gemaakt door de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. China, dat met dit initiatief kwam, zal ook deelnemen aan de gesprekken.

Het regime in Pyongyang liet afgelopen zaterdag reeds weten dat het bereid is met meerdere partners om de tafel te gaan zitten als de VS zijn houding drastisch verandert. Japan verwelkomde de beslissing en heeft de belofte van China en de VS gekregen dat zij later mogen deelnemen aan de gesprekken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell stelde dat het militaire succes in Irak eventueel van invloed is geweest op de gewijzigde houding van Pyongyang.

Iran erkent overgangsbestuur in Irak niet

IrakDe Iraanse president Mohammed Khatami heeft woensdag bekend gemaakt dat Iran een Amerikaans overgangsbestuur in Irak niet zal erkennen. Ook zal Iran Syrie bijstaan in het geval van een Amerikaanse aanval.

Khatami gaf aan dat Iran alleen een Iraakse regering zal erkennen als de rechtmatige opvolger van het voormalige regime. Ook zullen alle etnische en religieuze groepen in Irak in deze regering vertegenwoordigd moeten zijn.

Khatami gaf inzake Syrie en de VS aan dat Iran Syrie zal steunen bij een aanval van de VS, maar ontkende dat deze steun van militaire aard zou zijn.

Met dank aan bluebit voor het herschrijven en submitten van dit bericht!

Nieuwe verdachten groepsverkrachting aangehouden

bluebit herschreef en submitte het volgende bericht:

Er zijn twee nieuwe verdachten gearresteerd in de Leeuwardense groepsverkrachtingszaak. Het totaal aantal verdachten dat vastzit staat nu op 7.

Twee meisjes van 13 en 16 jaar hebben afgelopen zondag aangifte gedaan van de verkrachting die zich in de voorgaande nacht zou hebben afgespeeld in het huis van twee van de verdachten. De meisjes hebben na de aangifte een medisch onderzoek ondergaan.

In eerste instantie werden door de politie 8 verdachten aangehouden, echter drie van hen werden na verhoor weer op vrije voeten gesteld. Donderdag zal door de rechter beslist worden of het voorarrest verlengd zal worden.

Geweld bij EU-top in Athene

bluebit vertaalde en submitte ons het volgende bericht:

Tijdens de EU top in Athene zijn woensdag rellen uitgebroken tussen de politie en demonstranten. Het geweld brak uit toen demonstranten door een politiekordon wilden breken op enkele honderden meters afstand van de plek waar de top gehouden werd.

De politie vuurde traangasgranaten op de demonstranten af, maar werd zelf met molotov-cocktails bekogeld door de demonstranten. Tevens werden de ambassades van Italie, Frankrijk en Engeland bestookt met stenen, flessen en molotov-cocktails. De politie maakte bekend dat ongeveer 7000 demonstranten betrokken waren bij de rellen.

Tijdens de top zullen tien nieuwe leden van de EU officieel verwelkomd worden. Het onderwerp Irak staat officieel ook niet op de agenda. Er wordt echter wel verwacht dat de landen hun standpunten betreffende Irak nogmaals zullen bespreken.

Uitslag Feyenoord - Ajax (Amstel Cup)

Feyenoord heeft Ajax eerder vanavond met 1-0 verslagen in de halve finale van de Amstel Cup. Doelpuntenmaker was Paul Bosvelt.

Feyenoord had vanaf het begin van de wedstrijd het initiatief, maar pas in de 19e minuut tekende Bonaventura Kalou met een afstandsschot voor de eerste goede doelpoging in de wedstrijd.

Goed uitgespeelde kansen waren er nauwelijks in de eerste helft, maar Sneijder, Litmanen (beide Ajax) en Bosvelt wisten met afstandsschoten voor enig gevaar te zorgen.

Aan het begin van de tweede helft had Pierre van Hooijdonk de mogelijkheid om Feyenoord op voorsprong te brengen, maar hij kopte buiten het bereik van Lobont op de paal.

Zes minuten later zette Paul Bosvelt, via een één-twee met Brett Emerton, de Rotterdammers toch op voorsprong. Ajax poogde via een kopbal van Van der Vaart de stand gelijk te trekken, maar voor open doel kopte de Ajacied voorlangs.

In de slotfase van de wedstrijd laaide de gemoederen nog hoog op, toen scheidsrechter Luinge Pierre van Hooijdonk de rode kaart liet zien. De Feyenoord-spits zou een natrappende beweging hebben gemaakt. Enkele minuten later werd een slaande beweging van Ajax-aanvoerder Chivu niet bestraft.

Feyenoord zal het in de finale opnemen tegen FC Utrecht dat gisteren de finale bereikte door van PSV te winnen. Die wedstrijd vindt plaats op 1 juni in de Rotterdamse kuip.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

Michael zou koeien moeten melken

Het Duitse magazine Bild vroeg haar lezers wat Michael Schumacher zou moeten doen om zijn 'crisis' te overkomen.

Er kwamen vele tips binnen. De meeste op persoonlijk gebied. Zo zou Michael zijn vrouw zwanger moeten maken of een plaatje van zijn familie op zijn stuur moeten plakken. Ook zou hij voetbalster Ronaldo moeten bellen en aan hem vragen of hij kan uitleggen hoe 'passieve seks' hem helpt voor een voetbalwedstrijd. Andere mensen kwamen met tips hoe hij zijn wagen moet afstellen om beter te presteren. Verder zou hij naar een video van zijn beste prestaties moeten kijken of een nachtje in bed doorbrengen met zijn trofeeën. Weer iemand anders zei dat hij eens een nachtje de disco in zou moeten gaan met oude vrienden.

Maar de meest opvallende tip kwam van Susane Altherr. Zij raadde Michael aan om koeien te gaan melken, dat zou het gevoel in zijn vingers verbeteren.

Brandstofproblemen bij Jaguar

De shakedown van Jaguar op Silverstone van afgelopen vrijdag was om het brandstofsysteem te testen.

Doordat Jaguar op de vrijdagmorgen test hadden ze nog geen echte mogelijkheid gehad om het probleem met de brandstoftoevoer op te lossen. Hierdoor moest Mark Webber op Interlagos met meer brandstof van start gaan dan was gepland.

Antonio Pizzonia deed een ééndagstest om het probleem op te lossen en volgens het team zal er door het werk op Silverstone een probleemloosweekend moeten komen op het gebied van de brandstoftoevoer. Maar het team zal tot vrijdagochtend moeten wachten om uit te vinden of het probleem ook echt opgelost is.

Managing directeur David Pitchforth verklaarde dat er substantiële veranderingen aan het brandstofsysteem zijn gemaakt voor de race op Imola. Verder meldde hij dat er verder getest en gesimuleerd is in de fabriek.

Mogelijk geen F2003-GA in Barcelona

Het uitstellen van de invoer van de F2003-GA hoeft niet meteen te betekenen dat Ferrari op Barcelona wel in de nieuwe bolide zal rijden.

Teambaas Jean Todt zei dat er nu voor Barcelona zou worden geporbeerd de wagen af te hebben, maar technisch directeur Ross Brawn suggereerde dat het nog wel langer zou kunnen duren.

"We zullen ermee testen totdat we tevreden zijn met de prestatie en de betrouwbaarheid." "Als we dan beschikken over de reserveauto's en alles dat we nodig hebben om de auto te laten racen, dan zullen we ermee racen."

McLaren zal haar nieuwe MP4-18A binnen een maand lanceren. Dan zal haar debuut waarschijnlijk op Monte Carlo plaatsvinden.

Alonso is blij met HANS

Het was erg omstreden in het begin, maar de FIA zette haar mening door en verplichtte iedereen HANS te dragen. Nu lijkt daar het eerste positieve gevolg van zichtbaar te zijn geworden.

Fernando Alonso is erg blij met HANS.
"Het is erg lastig te zeggen [hoe hard HANS geholpen heeft], want het ongeluk was de grootste uit mijn carrière, maar ik ben overduidelijk tevreden met hoe het geholpen heeft," zo vertelde Alonso. Hij heeft geen last van HANS in de auto en dankt het aan HANS dat hij niet de gebruikelijke nekpijn had na zijn ongeluk op Interlagos.

Ook Pat Symond, Renault's uitvoerend directeur, was erg te spreken over HANS. Door de metingen van het ongeluk te vergelijken werd voor hem duidelijk hoe hard de klap was. Ook hij zegt dat HANS geholpen heeft om een blessure te voorkomen. "We zijn erg tevreden met HANS' prestatie."

Consumenten krijgen miljoenen van Microsoft

NLBADBOY en bluebit hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een geschil waarin Microsoft beschuldigd werd van monopolistisch gedrag, heeft het bedrijf een schikking getroffen. De software gigant zal 202 miljoen dollar uitkeren aan bedrijven, consumenten en instellingen die in de periode 1995 tot 2002 een programma van Microsoft heeft aangeschaft voor het gebruik in Florida.

Het bedrag wordt uitgekeerd in de vorm van bonnen, waarmee software en pc's aangeschaft kunnen worden. Er zouden zo'n 1600 scholen in aanmerking komen voor de bonnen.

In januari trof Microsoft een vergelijkbare schikking waarbij zo'n 700 miljoen dollar uitgekeerd werd aan scholen in Californie.

Minder hartaanvallen tijdens WK voetbal

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wereldkampioen voetbal worden is niet alleen goed voor het aanzien van het land, het verlaagt ook het aantal doden door hartaanvallen in datzelfde land. Normaal gesproken zouden er 33 mensen per dag overlijden aan een hartaanval, maar tijdens de finale van het wereldkampioenschap voetbal in 1998 (Frankrijk - Brazilië) bleken er een stuk minder mensen te zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Dr. Frederic Berthier van Nice Teaching Hospital heeft niet een zekere verklaring voor de daling maar het een en ander kan met minder stress te maken hebben. "Meer inspanningen en euforie voor en na zo'n finale kan leiden tot minder stress, daarnaast was er ook een nationale vrije dag na de finale (Bastille dag)" zo verklaarde hij in het tijdschrift "Heart" het verschijnsel.

Golfstaten wijzen dreigementen VS af

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zes golfstaten hebben alle dreigementen van de VS in de richting van Syrie afgewezen. "Wij wijzen elke bedreiging van de Syrische veiligheid af", aldus de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar. Ook liet hij weten dat als er problemen moeten worden opgelost, dan moet dat gebeuren door middel van directe onderhandelingen tussen beide partijen.

De afgelopen dagen werd Syrië beschuldigd van het bezit van massavernietigingswapens. Ook zou Syrië het terrorisme steunen en onderdak bieden aan leden van het voormalige Iraakse regime. Deze beschuldigingen werden echter afgedaan als 'leugens'.

Meisje gedood door modelvliegtuig

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens een wandeling in het park kwam een Engels meisje wel héél tragisch om het leven; ze werd geraakt door een modelvliegtuigje. Het vliegtuig had problemen met de besturing en vloog tegen haar hoofd op. Hierdoor liep het meisje ernstige hoofdverwondingen op.

Enkele uren later overleed zij in het ziekenhuis. De politie heeft een onderzoek gestart, en heeft direct na het incident gesproken met de 55-jarige 'piloot' van het vliegtuigje. De politie gaf reeds aan dat het erop lijkt dat dit een tragisch ongeluk was.

Italiaanse Bisschop tegen F1

Een Italiaanse bisschop heeft stevige bezwaren tegen de F1-Grandprix van Imola aanstaande zondag

hensenhans wist ons vandaag het volgende te melden:

Bisschop Tommasso Ghirelli is tegen de Formule 1 race van San Marino aanstaande zondag op het circuit van Imola. Zondag is Eerste Paasdag en de bisschop vindt het niet leuk dat zijn parochianen meer bezig zullen zijn met de wederopstanding van Michael schumacher dan met de wederopstanding van Jezus Christus.

Het stadsbestuur van Imola bleek echter niet ongevoelig voor de argumenten van Ghirelli en heeft nog geprobeerd, tevergeefs, de race te verplaatsen. Helemaal consequent is de bisschop overigens niet. De traditionele mis zal wel gewoon op het circuit worden opgedragen.

Schumacher beoordeelt collegae

Michael Schumacher heeft in een interview met de Italiaanse krant "Corriere della Sera" zijn naaste rivalen onder de loep genomen

hensenhans wist ons vandaag het volgende te melden

Zijn eigen seizoensstart mag dan bepaald niet gelukkig zijn, maar hij is nog altijd vol vertrouwen over zijn kansen voor het Formule 1-kampioenschap. Echter de oudste van de twee Schumachers is zeker niet blind voor de concurrentie. Hij gaf zijn oordeel over hen in een prominente Italiaanse krant.

Coulthard en Räikkönen
"Ik had absoluut verwacht dat de McLaren-rijders snel zouden zijn, hoewel niemand me aan het begin van het seizoen geloofde. Raikkonen is een zeer goede rijder en hij heeft veel potentieel, maar ik weet nog niet of hij of Coulthard mijn grootste rivaal zal zijn." Vooral over de vorm van de Schot is Schumacher erg verrast: "Hij rijdt veel vaker voor Raikkonen dan ik verwacht had."

Montoya en Ralf Schumacher
Williams-rijder Juan Pablo Montoya is volgens Schumi nog niet op een niveau waarmee hij voor de titel mee kan dingen. "Een beetje teleurstellend. Hij is nog niet zo verbeterd als ik verwacht had, maar hij belooft nog veel." Maar het is vooral ook de FW25 die een paar verbeteringen nodig heeft alvorens zowel Montoya of broer Ralf podiumaspiraties kunnen hebben: "Ralf heeft een moeilijke seizoensstart, maar de wagen is gewoon ook niet zoals ze hem graag willen hebben."

Barrichello
De vijfde titelrivaal voor de Duitser is uiteraard zijn eigen teamgenoot Barrichello. De Braziliaan heeft momenteel evenveel punten (8 punten) als Schumacher. "Het verbaasd me niks dat hij het zo goed doet. Hij is snel sinds de dag dat hij bij het team kwam. En hij is nog altijd beter aan het worden."

Alonso en Trulli
Renault-rijders Alonso en Trulli ziet Schumacher voor als nog niet als zijn grootste rivalen, maar hij is niettemin vol lof: "Alonso heeft me eigenlijk niet verrast. Ik was er al van overtuigd dat hij sterk zou zijn. Hij is een hele goede coureur en een heel aardig mens!". En over Trulli: "Hij is snel en competitief, maar heeft weinig geluk gehad."

De verrassing Webber
Schumacher is duidelijk als hem gevraagd wordt welke rijder hem het meest verrast heeft bij de start van het seizoen: "Webber. Hij is erg constant. Ik denk dat hij ondergewaarderd is."

Tot slot had Michael nog mooie worden voor Interlagos-winnaar Giancarlo Fisichella, maar hij vindt hem over het algemeen wat zwalkend. "Hij is erg goed en ik heb hem hoog zitten als coureur, maar in er zijn momenten dat hij wat minder constant rijdt."

Minister Remkes vindt straf Volkert te laag

GTV en NLBADBOY en ThunderCracker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

VVD-minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vindt de 18 jaar celstraf die Volkert van der Graaf heeft gekregen voor de moord op Pim Fortuyn te kort. ,,Ik heb mij enigszins verbaasd over het vonnis, en dat is een understatement. Het vonnis is een extra reden om geïnspireerd door te gaan met de discussie over strafverzwaring'', zei Remkes gisteren.

De uitlating van Remkes is opmerkelijk, want meestal houden politici zich verre van kritiek op rechterlijke uitspraken. Gisteren uitte oud D66 minister Van Boxtel in het actualiteitenprogramma Nova nog kritiek op de LPF-politici, die het niet eens waren met het vonnis. Bovendien moet Remkes zich binnenkort nog in de Kamer verantwoorden voor de beveiliging van Pim Fortuyn, naar aanleiding van het rapport-Van den Haak.

De mening van de VVD-minister staat ook haaks op die van de meeste strafrechtgeleerden, die de uitspraak juist roemen.

VS arresteren beruchte terrorist in Bagdad

bluebit en brillie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond is in Bagdad de langgezochte terrorist Abu Abbas door de Amerikanen aangehouden. Abbas is leider van het Palestijnse bevrijdingsfront PLF en wordt onder meer beschuldigd van de kaping van het cruiseschip Achille Lauro in 1985.

De VS zeggen met zijn arrestatie een nieuwe slag toegebracht te hebben aan het internationale terrorisme.

Italië heeft om zijn uitlevering gevraagd; daar is de man tot vijf maal levenslang veroordeeld wegens de kaping. Bij die kaping werd destijds een invalide bejaarde Amerikaanse toerist vermoord. Ook de Amerikaanse justitie wil de Palestijnse terrorist graag berechten.

Abbas werd wereldwijd gezocht en heeft daarom de laatste zeventien jaar voornamelijk ondergedoken gezeten in Irak. Na de val van Saddam Hussein probeerde Abbas te vluchten naar Syrië, maar toen dat niet lukte keerde hij terug naar Bagdad.

De Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook hebben de onmiddellijke vrijlating van Abbas geëist. Volgens de Palestijnen is de aanhouding van Abbas een schending van een uit 1995 daterende overeenkomst. Deze overeenkomst zou bepalen dat leden van de PLO niet mogen worden gearresteerd of vervolgd voor zaken die ze hebben gedaan voor de ondertekening van het Oslo-vredesakkoord in 1993.

Abu Abbas wordt in Israël en Europa gevreesd als een internationaal terrorist, maar in de Arabische wereld geldt hij als held, als vrijheidsstrijder. Hij wordt naast de kaping van het cruiseschip, ook nog beschuldigd van diverse aanvallen met deltavliegers op Israël. Zijn Palestinan Liberation Front (PLF) staat bekend om gewelddadige terroristische acties.

Baby in Sittard uit raam doodgegooid

Yavanna, Roel_Jewel, leviathanfd, NLBADBOY, Kixtart, American_Nightmare, Guanche, Cipri, masterblue, Butt_Plugg, PivO, doktah_ara, SuspiciouS, Waterman, beeman, WaSTeiL, AngelBabe en Spuuglokje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren is een baby vanaf de vijfde verdieping van een flatgebouw in Sittard naar beneden gegooid. Het kindje (van Somalische afkomst) was op slag dood.

De verdachten, een oom en tante die die dag uit Somalië overgekomen waren, zijn door de politie gearresteerd op verdenking van doodslag.

Hoofdverdachte is de oom. Waarschijnlijk is een uit de hand gelopen ruzie met de ouders van de baby de oorzaak van het afschuwelijke gebeuren.

Microsoft behaalt wederom dikke winst

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Softwaregigant Microsoft blijft ondanks alle rechtzaken een flinke winst boeken. Het afgelopen kwartaal werd een winst van 2,79 miljard dollar gehaald. Dat is iets meer dan in het zelfde kwartaal van het vorige jaar. Er werden vooral goede resultaten geboekt dankzij de serversoftware. De toekomst is volgens het bedrijf onzeker.

De omzet van het bedrijf steeg met 8 procent tot 7,84 miljard dollar. Vooral de verkoop van Windows XP en serversoftware deed het goed in de afgelopen drie maanden. '

Voor de bètaversie van het nieuwe Windows Server 2003 was de belangstelling boven verwachting. Het bedrijf uit Redmond verwacht dan ook veel van het nieuwe pakket.

De verkoop van de spelcomputer Xbox viel ronduit tegen. De omzet van de divisie Home and Entertainment, waar de Xbox onder valt, daalde van 778 miljoen dollar vorig jaar tot 453 miljoen dollar in dit kwartaal. Vorige week nog verlaagde Microsoft de prijs van de Xbox in Europa om een groter marktaandeel ten opzichte van concurrent Sony te winnen.

Met het onderdeel MSN, waar Hotmail en Messenger onder vallen, gaat het wel goed, zo blijkt uit de cijfers. De omzet steeg in de afgelopen drie maanden met 26 procent tot 508 miljoen dollar.

Voetbal: Uitslag Utrecht - PSV (Amstel Cup)

Ferry Sleurink had ons via de newssubmit het volgende te melden:

FC Utrecht heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van de Amstel Cup. De ploeg van Foeke Booy versloeg in Galgenwaard PSV met 2-1.

In de eerste helft was Utrecht de beste ploeg. Ze drong de Eindhovenaren direct terug op eigen helft en de eerst kans was binnen twee minuten voor Dave van den Bergh, die op het doel van PSV af kon lopen en met zijn schot de paal raakte.

In de zestiende minuut werd Vreven door Jan Heintze tegen de grond gewerkt. De vrije trap die daarop vanaf de rechterkant volgde werd door Pascal Bosschaart op het hoofd van Van den Bergh gelegd en die kon ongehinderd de openingstreffer binnenkoppen. Utrecht kreeg hierna nog een aantal grote kansen, maar verzuimde om 2-0 te maken.

Na rust trok PSV het initiatief naar zich toe en creëerde enkele goede kansen. Toch sloeg FC Utrecht weer toe. Tussen twee PSV-verdedigers in kopte Dirk Kuijt door op Stefaan Tanghe, die FC Utrecht met nog ruim een halfuur te spelen op een comfortabele voorsprong zette, 2-0.

Kezman scoorde echter binnen vier minuten de aansluitingstreffer voor PSV en vooral het laatste kwartier van de wedstrijd leverde een viertal hachelijke momenten op voor het doel van FC Utrecht, maar de Utrechtenaren hielden stand.

Utrecht zal in de finale aantreden tegen de winnaar van Feyenoord - Ajax die vanavond om 18:00 uur tegen elkaar spelen.

Etnische spanningen in Aalsmeer

In het Noord-Hollandse Aalsmeer botert het totaal niet tussen twee groepen jongeren; autochtone Aalsmeerders en Marokkaanse jongeren kunnen elkaar niet uitstaan.

De autochtone groep is neo-nazistisch ingesteld: nazi-symbolen zijn gewoon, Marokkaantje jagen is een favoriete tijdsbesteding zeggen ze. Marokkaanse jongeren hebben zich in reaktie hierop gegroepeerd. Zij maken zich bovendien schuldig aan vernieling en geweld.

Autochtone Aalsmeerders zeggen dat de Marokkaanse gemeenschap zich isoleert. Uit onderzoek is gebleken dat de Marokkanen, die vooral wonen in Kudelstaart en Oost, nauwelijks deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

De gemeente Aalsmeer heeft een onderzoek laten instellen naar de haat tussen autochtone- en Marokkaanse jongeren, en neemt de maar liefst 25 aanbevelingen om dit tegen te gaan uit het rapport over.

Volgens één van de onderzoekers zouden de tegenstellingen terug te voeren zijn op de historie van Aalsmeer: Tijdens de Tweede Wereldoorlog kende het dorp vanwege de zakelijke banden relatief veel NSB-aanhangers. De invloed van die periode zou nog steeds merkbaar zijn.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.