FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 april 2004

Ultra-light vliegtuig gecrasht in Geesteren

Zondagmiddag is een 51-jarige piloot uit Borculo zwaargewond geraakt toen hij met zijn ultra-light vliegtuigje in Geesteren was gecrasht. De man was kort daarvoor opgestegen vanaf een erf. Het toestel kwam direct na het opstijgen in de problemen.

De Achterhoeker kon nog maar net een schuur en een woning ontwijken, waarna hij in de bak van een paardenstoeterij terechtkwam. De man, afkomstig uit Borculo, is na zijn crash beklemd geraakt en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij is daarna zwaargewond met een traumahelikopter naar het Medisch Centrum Twente in Enschede overgebracht. Wat de precieze oorzaak van de crash was, is nog onbekend.

Voetbal: Uitslag Real Madrid-FC Barcelona

Op bezoek bij aartsrivaal Real Madrid heeft FC Barcelona vanavond de laatste kans op de 'landstitel' met beide handen aangegrepen. Barça won in het stadion San Bernabéu met 1-2, dat was sinds 1997 niet meer gepresteerd.

In een goede eerste helft was Barcelona aanvankelijk al de betere. Het laatste kwartier speelde de Madrilenen echter beter voetbal. De ruststand was echter 0-0.
In de tweede helft kwam Real eerst 1-0 voor door Solari. De goal was het resultaat van agressief veldspel. Barça leek daarbij het onderspit te gaan delven. Met wissel Patrick Kluivert net binnen de ploeg was het echter binnen vijf minuten 1-1. Kluivert maakte met het hoofd gelijk. Nadat Luis Figo rood had gekregen na zijn tweede gele kaart, kon Barcelona de volle buit meenemen. Nadat Kluivert goede kansen had laten liggen, stelde Ronaldinho Xavi in staat de Barcelonezen de zege te brengen (1-2).

Met de zege houdt het succes voor de beide Nederlandse trainers aan. Frank Rijkaard en Henk ten Cate stonden eerder dit seizoen nog ter discussie, toen bivakkeerde Barcelona in de middenmoot. Het puntverschil van Barcelona met Real is nu teruggebracht tot vier. Koploper Valencia heeft nu vijf punten meer, na het gelijke spel tegen Athletic de Bilbao (1-1). Er resteren vier speelronden in Spanje.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Uitslag Real Madrid-Barcelona

In Madrid greep Fc Barcelona vanavond de laatste kans op de 'landstitel' met beide handen aan. Barça won in San Bernabeu met 1-2.

In een goede eerste helft was Barcelona aanvankelijk al de betere. Het laatste kwartier speelde de Madrilenen echter beter voetbal. De ruststand was 0-0.

In de tweede helft kwam Real eerst 1-0 voor door Solari. De goal was het resultaat van agressief veldspel. Barça leek daarbij het onderspit te gaan delven. Met wissel Kluivert net binnen de ploeg was het echter binnen vijf minuten 1-1. Kluivert maakte met het hoofd gelijk. Nadat Luis Figo rood had gekregen na zijn tweede gele kaart, kon Barcelona de volle buit meenemen. Nadat Patrick Kluivert goede kansen had laten liggen, bracht Xavi met een lob de Barcelonezen de zege (1-2).

Het puntverschil van Barcelona met Real is nu teruggebracht tot vier. Lijstaanvoerder Valencia heeft vijf punten meer, na het gelijke spel tegen Athletic de Bilbao. Er resteren vier speelronden.

Prijs benzine het hoogst sinds drie jaar

Afgelopen zaterdag heeft de prijs voor een liter ongelode benzine zijn hoogtepunt bereikt. Shell heeft de prijs van een liter euro 95 verhoogd met 0,06 eurocent naar 1,255 euro. In mei 2001 heeft de brandstofprijs voor het laatst meer dan 1,25 euro gekost aan de pomp.

Met deze verhoging nadert de brandstofprijs zijn recordniveau. De prijs voor een liter euro ongelood was in mei 2001 omgerekend 1,275 euro (ongeveer 2,80 gulden).

Vorig jaar maart bereikte diesel zijn record. Er werd 88,5 eurocent afgerekend aan de pomp. De prijs voor een liter diesel was afgelopen donderdag met een cent verhoogd, maar zaterdag haalde Shell er weer 1,4 cent vanaf. Een liter diesel kost nu 0,855 euro.

De prijsbepaling die Shell hanteert hangt samen met de brandstofprijzen internationale productnotering.

'Auto' op basis van ontwerpen Da Vinci onthuld

Naast Renaissance-kunstenaar was Leonardo Da Vinci ook een vooraanstaand wetenschapper. Veel van zijn ideeën zijn bewaard gebleven. Afgelopen vrijdag werd in een museum in Florence een 'auto' onthuld die werd gemaakt op basis van ontwerpen van Da Vinci uit de 15e eeuw.

Al veel experts probeerden de ontwerpen van Da Vinci na te bouwen, maar het lukte niemand om de 'auto' ook werkend te krijgen. Uiteindelijk lukte het experts uit Florence toch. Het voertuig is nog tot juni te zien in het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschap in Florence.

Waarschijnlijk bedacht Da Vinci het karretje voor speciale voorstellingen aan het Florentijnse hof. Het voertuig werkt niet op benzine, maar op springveren. Volgens deskundigen gaat het om het eerste voertuig ter wereld dat zich op eigen kracht enkele meters kon voortbewegen.

SARS epidemie China lijkt weer tot leven te komen

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

sars telescoopAfgelopen zondag is in China een derde geval van SARS-besmetting officieel bevestigd. Daarnaast worden er nog vijf personen van verdacht geïnfecteerd te zijn met het virus, dat deze longziekte veroorzaakt. Autoriteiten hebben verder ook bevestigd een laboratorium gesloten te hebben dat onderzoek deed naar het virus.

Zij vermoeden dat de bron van de jongste golf SARS-besmettingen een onderzoekscentrum in Peking is. Er is minstens één medewerkster van het laboratorium besmet geraakt met het SARS virus. Haar moeder is afgelopen vrijdag overleden.

Zwaan jaagt pestkop ziekenhuis in

Een zwaan in Zaandam had zo genoeg van het pestende gedrag van twee pubers met een motorbootje dat hij ten aanval ging; en met succes: de 13-jarige bestuurder van het bootje - die samen met zijn broertje een broedende zwaan aan het lastig vallen was - schrok daar zo van dat hij uit de boot viel. Hij werd vervolgens geraakt door de schroef.

Een 47-jarige omstander die een en ander zag gebeuren wist de jongen uit het water te krijgen. De knaap werd vervolgens met onbekend letsel per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Afgelopen vrijdag deelde de Zaanse politie overigens al boetes uit aan acht jongeren van 14 tot 18 jaar uit Koog aan de Zaan. Zij waren in het natuurgebied Westzijderveld zwanen aan het pesten door in bootjes hard heen en weer te varen. Daarbij werd snel om de zwanen heen gemanouvreerd. Dat deden ze niet al te best, want één zwaan werd geraakt.


Don't push me

Idols-tour door Nederland gestart

Idols-finalisten Maud en Boris zijn vandaag in Rotterdam begonnen aan hun tour door Nederland. Maud bezocht vervolgens Leiden en Boris trok naar Den Haag. Ze sloten de tournee van vandaag af in Hilversum bij het programma Life & Cooking van RTL4. Aankomende zaterdag is de grote finale.

Boris trok in Den Haag slechts honderden fans, terwijl in Leiden zo'n 4000 mensen Maud enthousiast toejuichden. De Leidense politie zette 35 agenten in. Volgens een woordvoerder hing er een gezellige sfeer en deden er zich geen ongeregeldheden voor.

Morgen geven beide finalisten in Utrecht een persconferentie. Aanvankelijk zou de persconferentie in Amsterdam plaatsvinden, maar de gemeente Amsterdam verbood dit omdat er niet tijdig een vergunning was aangevraagd. Vorig jaar ontstond er een enorme drukte op de Dam. De gemeente Utrecht zet morgen extra politie in.

Idols' Maud Idols' Boris

Punten Luik - Bastenaken - Luik

Luik - Bastenaken - Luik werd wéér niet door een Nederlander gewonnen. Michael Boogerd pakte wederom de tweede plaats. Wat heeft dit voor de WBmanager betekend?

Arcee was behoorlijk trots op zijn eerste plaats, maar moet deze in het algemeen klassement alweer afstaan aan TheCliffhanger. Hij staat de komende maanden op de eerste plaats. Nieuwkomer Bartolomew pakte met 532 punten ditmaal de eerste plek in het rondeklassement.

Het algemeen klassement voor de subleagues wordt aangevoerd door Rijnsteeg. Jon Peter Lewis League was deze ronde met 442 punten echter het beste.

Het aankopen van nieuwe renners kan later deze week gebeuren.

Intuïtie

Intuïtie is een onderwerp dat steeds minder lijkt te worden aangesneden in onze maatschappij. Uitspraken zoals ‘het op je klompen aanvoelen’ worden nog wel gebezigd maar zijn in de loop van de tijd veranderd van betekenis. Vroeger, tijdens het ontstaan van dit gezegde, betekende het meer dat de boer voelde dat er iets mis was met de koe, zonder enige aanwijzing. Nu gebruik je het als een extrapolatie van gebeurtenissen, een soort één plus één is twee, als je een koekje steelt krijg je straf.

Arsenal behaalt kampioenschap

Arsenal heeft vandaag het kampioenschap binnengehaald in de Premiership. Door verliespartijen van naaste belagers Chelsea en Manchester United dit weekend, kon de titel Arsenal niet meer ontgaan.

Gisteren versloeg Liverpool Manchester United op Old Trafford. Na een dik uur spelen scoorde Danny Murphy het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd. Naast de wedstrijd verloor Manchester United hierdoor ook de nog kleine kans op het kampioenschap.

Chelsea speelde vandaag uit tegen Newcastle United. Hoewel Chelsea nog wel op voorsprong kwam door een doelpunt Joe Cole, verloor het met 2-1 door doelpunten van Shola Ameobi en Alan Shearer. Ook voor Chelsea eindigde hierdoor de race voor het kampioenschap.

Zodoende kon Arsenal onbezorgd en zonder druk aan de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur beginnen. Arsenal begon zeer sterk aan de wedstrijd en leek er een echt feest van te gaan maken. Patrick Vieira en Robert Pires zorgden ervoor dat het na 35 minuten al 0-2 stond.

Rivaal en stadsgenoot Tottenham Hotspur kon dit niet zo maar laten gaan en schakelde een tandje bij. Jamie Redknapp scoorde 1-2 en in de blessuretijd van de tweede helft wist Robbie Keane uit een omstreden strafschop ook nog de gelijkmaker te scoren. Voor Arsenal geen probleem aangezien ze het kampioenschap sowieso konden gaan vieren.

Uitslagen:
Newcastle United - Chelsea 2-1
Birmingham City - Wolverhampton Wanderers 2-2
Leeds United - Portsmouth 1-2
Tottenham Hotspur - Arsenal 2-2
Fulham - Charlton Athletic 2-0
Southampton - Bolton Wanderers 1-2
Manchester United - Liverpool 0-1
Everton - Blackburn Rovers 0-1
Leicester City - Manchester City 1-1
Middlesbrough - Aston Villa 1-2

Maradona van beademing af

Argentinië kan weer opgelucht ademhalen: Diego Maradona is vandaag van de beademing afgehaald. Dat meldde een arts van het Suizo-Argentina ziekenhuis in Buenos Aires. De geneeskundige liet weten dat de medicijnen goed aanslaan, en de oud-voetbalster koortsvrij is. Desalniettemin is zijn toestand nog steeds zorgelijk, en zal Maradona voorlopig nog op de intensive care blijven.


Het gaat weer wat beter met 'Pluisje'

Vorige week werd heel Argentinië opgeschrikt door de spoedopname van Maradona. Hij werd met spoed in kritieke toestand opgenomen nadat hij een hartaanval had gekregen, daarnaast had hij een longontsteking. Sinds dinsdag is zijn toestand al aan het verbeteren.

-
Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Stofzuigen goed voor de lichaamsbeweging

In haar strijd tegen het overgewicht van haar onderdanen heeft de Britse regering een nieuw wapen in de strijd geworpen. Britten worden aangespoord om onder andere meer te gaan stofzuigen. De lichaamsbeweging dat dit oplevert moet de slechte conditie van de inwoners aanzienlijk verbeteren.

De hoogste medische functionaris van het rijk, Sir Liam Donaldson, heeft aanbevelingen gemaakt waarin een 'vijf-keer-per-week' campagne centraal staat. Deze houdt in dat Britten vijf keer per week meer aan lichaamsbeweging moeten doen. Sporten is hiervoor niet nodig. Klusjes zoals stofzuigen en grasmaaien, met een niet-elektrische maaier wel te verstaan, zijn voldoende. Ook een stevige wandeling van een kwartier behoort tot de mogelijkheden.

Britten blijken de afgelopen jaren steeds meer te zijn gaan eten en daarbij steeds minder aan sport te doen. De regering wil dit tegengaan en zet vele middelen in. Zo kregen de Londense Bobby's begin dit jaar al kookboeken met gezonde recepten uitgereikt om de conditie te verbeteren.

Punten GP San Marino

De eerste race in Europa is weer verreden. De laatste punten die je mogelijk op Imola kon krijgen, want het circuit staat op de lijst mogelijke afvallers voor volgend seizoen.

Ax3, Tumaril, Yngwie en gizmo4ever hadden deze week het beste team voorhanden, alle vier behaalden ze 352 punten. Geen van allen is al in de overall-top5 terug te vinden, waar stwittenberg de eerste plaats heeft overgenomen van minardi.

Bij de subleagues deed Tommen het deze week het best, door 346 te scoren. MoB F1 Racing heeft de eerste plaats in het overallklassement te pakken.

Veel succes met het managen voor de komende race, je wijzigingen kun je voor 8 mei 00.01 uur doorvoeren. Denk ook om de nieuwe quiz!

Ontvoerder Steijn verstandelijk gehandicapt

saban en t1m.nl hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De man die wordt verdacht van het ontvoeren van de 9-jarige Steijn Bastings uit het Limburgse Berg en Terblijt blijkt een verstandelijke gehandicapte man uit Maastricht te zijn. Steijn werd gistermiddag ontvoerd toen hij op de fiets op weg was naar zijn oma.

Het jongetje werd onder dwang door de man meegenomen, die met hem naar Duitsland wilde fietsen. Wat de verdachte daar met de knul van plan was, wilde de politie niet kwijt. Ook heeft de politie niet laten weten wat er tijdens de ontvoering is gebeurd. Duidelijk is wel dat de man geen bekende van Steijn is, hij kwam het kind bij toeval tegen. De ontvoerde knul werd vannacht rond 01.00 door een passant slapend op een bankje in het dorpje Eys aangetroffen. Naast hem sliep de vermoedelijke dader.

De verdachte is ingesloten en wordt maandag voorgeleid aan de Officier van Justitie in Maastricht. Hij wordt beschuldigd van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

[update] Man neergestoken na vechtpartij in Tilburg

Aidez had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een bushalte aan de Jan Heijn straat in Tilburg is vanmiddag een persoon neergestoken. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De steekpartij was het gevolg van een vechtpartij waarbij ongeveer 25 mensen betrokken waren.

De vechtpartij vond vlakbij een filiaal van Albert Heijn plaats. De vechtersbazen waren bewapend met knuppels en inmiddels heeft de politie 13 van hen aangehouden. Over de reden voor de vechtpartij is op dit moment nog niets bekend.

Update 20:03 uur
De politie heeft inmiddels bekend gemaakt dat het ging om twee rivaliserende families die slaags met elkaar raakten.

Fischer nieuwe president van Oostenrijk

Heinz Fischer is vandaag tot de nieuwe bondspresident van Oostenrijk gekozen. Met een verschil van slechts vijf procent won Fischer van zijn opponente Benita Ferrero-Waldner. Bij de verkiezingen kwam 70,76 procent van de stemgerechtigden opdagen, een dieptepunt in de Oostenrijkse geschiedenis.

Vooral op de punten 'neutraliteit' en 'sociale gerechtigheid' scoorde de socialistische Fischer hoog. Ferrero-Waldner, lid van de Österreichische VolksPartei, werd voornamelijk gewaardeerd wegens haar standpunten omtrent de buitenlandse politiek.

Met de overwinning van Fischer is er voor de eerste keer in achttien jaar weer een socialistische bondspresident in Oostenrijk. Op 8 juli zal hij de fakkel van de huidige president Thomas Klestil overnemen. Ferrero-Waldner blijft minister van Buitenlandse Zaken.

Overzicht week 17

De een-en-dertigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 17)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.15Roda JC Fc Utrecht 1 - 1
.
za19.30RBC RoosendaalPSV 0 - 3
za19.30sc Heerenveen Vitesse 0 - 0
za20.00Fc Twente Willem II 2 - 0
za20.00AZRKC Waalwijk 7 - 0
.
zo12.30NEC Ajax0 - 0
zo14.30FeyenoordFc Volendam2 - 0
zo14.30Fc Groningen Fc Zwolle 2 - 2
zo14.30NAC BredaADO Den Haag1 - 0

NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1AFC Ajax312254716729
2PSV312056658026
3Feyenoord311885625934
4AZ311759566135
5SC Heerenveen311678554432
6Roda JC3112109465438
7Willem II3112910454249
8FC Twente3114215445048
9FC Utrecht3112712434048
10NAC Breda3111911425148
11RBC Roosendaal31101011403238
12RKC Waalwijk319913364047
13FC Groningen318914333448
14NEC3110219324055
15ADO Den Haag317717282957
16FC Zwolle3151016252655
17Vitesse3131513243452
18FC Volendam316520232872

Montoya: 'Straf Michael Schumacher'

Juan Pablo Montoya wil dat de FIA de winnaar van de Grand Prix van San Marino, Michael Schumacher, bestraft. Deze zou hem bij de start van de race met opzet hebben geblokkeerd, waarbij de Colombiaan naast de baan belandde.

"Michael had een slechte start, hij was langzaam uit de eerste chicane," aldus Montoya. "Ik probeerde er voorbij te komen in de chicane, maar hij hield de deur dicht dus ik liet dat liggen. Bij Tosa probeerde ik het opnieuw. Hij remde hard en raakte me hard om me op het gras te drukken. Het zou een teleurstelling zijn als hij er mogelijk mee wegkomt, maar het is aan de FIA om erover te oordelen."

De Colombiaan finishte in de race als derde, twaalf seconden achter nummer twee Jenson Button.

Wielrennen: Uitslag Luik-Bastenaken-Luik

SubheaderDavide Rebellin heeft vandaag de 90e editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. Michael Boogerd moest wederom in de sprint zijn meerdere erkennen in de Italiaan. Voor Rebellin was het de derde zege in een week tijd.

Lange tijd reed er een groepje van zes man voorop. Belohvosciks, Van de Walle, Strauss, Isasi, Tankink en Lefèvre kregen maximaal een voorsprong van acht minuten. Het peloton reed langzaam het gat dicht. Belohvosciks loste uit de kopgroep en op de Rosier moesten ook Isasi, Van de Walle en Lefèvre afhaken. Vanuit het peloton, dat nog maar op anderhalve minuut zat, kwamen Jaksche, Arvesen en Botsjarov bij de koplopers.

Het nog grote peloton probeerde het gat nog voor de Redoute van de koplopers terug te pakken. Dat lukte niet. Op de Redoute toonden de favorieten zich vooraan het peloton. Michael Boogerd en Paolo Bettini testten hun krachten en achteraan moesten er veel mensen af.

Het nog altijd grote peloton liep de nog overgebleven koplopers vlak na de Redoute in. Na een korte onrustige periode nam het team van CSC de kop van het peleton in met vijf man en bepaalde het tempo. Boogerd reed lek, maar kwam met de hulp van een teamgenoot weer terug in het peloton.

Sinkewitz en Landaluze wisten vervolgens nog te ontsnappen en een kleine voorsprong te pakken. Verschillende ploegen probeerden het gaatje nog te dichten, waardoor het onrustig bleef in het peleton. Op de St. Nicolas reed het peloton naar de koplopers toe. Boogerd sprong weg en alleen Rebellin en Vinokoerov konden volgen.

Vinokoerov sprong verschillende keren weg, maar Boogerd haalde hem keer op keer terug. Boogerd sprong 500 meter voor de streep weg, maar Rebellin pakte hem terug en won na 258 kilometer wedstrijd de sprint op gemak.


Uitslag Luik-Bastenaken-Luik:
1 Davide Rebellin (Ita) 6.20.
2 Michael Boogerd (Ned) z.t.
3 Aleksandr Vinokoerov (Oek) z.t.
4 Samuel Sanchez (Spa)
5 Erik Dekker (Ned)
6 Matthias Kessler (Dui)
7 Michele Scarponi (Ita)
8 Ivan Basso (Ita)
9 Tyler Hamilton (VS)
10 Angel Vicioso (Spa)

Voor meer wielernieuws zie de FOK! WBmanager

Uitslag Luik - Bastenaken - Luik

Luik - Bastenaken - Luik is vandaag gewonnen door Davide Rebellin. Rebellin behaalde daarmee zijn derde grote overwinning in één week. In een snelle wedstrijd viel de beslissing wederom pas tegen het einde.

Lange tijd reed er een groepje van zes man voorop. Belohvosciks, Van de Walle, Strauss, Isasi, Tankink en Lefèvre kregen maximaal een voorsprong van acht minuten. Het peloton reed langzaam het gat dicht. Belohvosciks loste uit de kopgroep en op de Rosier moeten ook Isasi, Van de Walle en Lefèvre afhaken. Vanuit het peloton, dat nog maar op anderhalve minuut zit, komen Jaksche, Arvesen en Botsjarov bij de koplopers.

Het peloton, van nog iets rond de zestig man probeert nog voor de Redoute de koplopers terug te pakken. Dat lukte niet. Op de Redoute toonden de favorieten zich vooraan het peloton. Michael Boogerd en Paolo Bettini testten hun krachten en achteraan moesten er veel mensen af.

Het nog grote peloton liep de nog overgebleven koplopers vlak na de Redoute in. Na een korte onrustige periode nam CSC de kop van het peleton in met vijf man en bepaalde het tempo. Boogerd reed lek en kwam met de hulp van een teamgenoot terug in het peloton.

Sinkewitz en Landaluze wisten vervolgens nog te ontsnappen en een kleine voorsprong te pakken. Verschillende ploegen probeerden het gaatje te dichten, maar in het peloton bleef het regelmatig onrustig. Op de St.Nicolas reed het peloton naar de koplopers toe. Boogerd sprong weg en alleen Rebellin en Vinokoerov konden volgen.

Vinokoerov sprong verschillende keren weg, maar Boogerd haalde hem terug. Boogerd sprong 500 meter voor de streep weg, maar Rebellin pakte hem terug en won makkelijk de sprint.

Uitslag:
1. Davide Rebellin (Ita) 6:20.09
2. Michael Boogerd (Ned) 0.02
3. Aleksandr Vinokoerov (Oek) 0.04
4. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) 0.08
5. Erik Dekker (Ned) 0.12
6. Matthias Kessler (Dui) z.t.
7. Michele Scarponi (Ita) z.t.
8. Ivan Basso (Ita) z.t.
9. Tyler Hamilton (VS) z.t.
10. Angel Vicioso Arcos (Spa) z.t.
11. Steffen Wesemann (Dui) z.t.
12. David Etxebarria Alkorta (Spa) z.t.
13. Eddy Mazzoleni (Ita) 0.16
14. Oscar Freire Gomez (Spa) z.t.
15. Denis Menchov (Rus) z.t.
16. Frank Vandenbroucke (Bel) z.t.
17. Inigo Landaluze Intxaurraga (Spa) z.t.
18. Laurent Brochard (Fra) z.t.
19. Floyd Landis (VS) z.t.
20. Juan M.Garate Cepa (Spa) z.t.
21. Marcus Zberg (Zwi) z.t.
22. Paolo Bettini (Ita) z.t.
23. Manuel Beltran Martinez (Spa) 0.19
24. Mirko Celestino (Ita) z.t.
25. Peter Van Petegem (Bel) z.t.

Wereldbekerstand:
1. Davide Rebellin (Ita) 200 punten
2. Michael Boogerd (Ned) 146 pt.
3. Steffen Wesemann (Dui) 131 pt.
4. Oscar Freire Gomez (Spa) 127 pt.
5. Erik Dekker (Ned) 115 pt.
6. Magnus Backstedt (Zwe) 100 pt.
7. Paolo Bettini (Ita) 98 pt.
8. Peter Van Petegem (Bel) 95 pt.
9. Leif Hoste (Bel) 84 pt.
10. Erik Zabel (Dui) 80 pt.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 17)

SubheaderHieronder vind je de uitslagen van dit weekend, de een-en-dertigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie, en de nieuwe tussenstand.




Uitslagen
Vrijdag 23 april
Roda JC - FC Utrecht (1-1)

Zaterdag 24 april
RBC Roosendaal - PSV (0-3)
sc Heerenveen - Vitesse (0-0)
AZ - RKC Waalwijk (7-0)
FC Twente - Willem II (2-0)

Zondag 25 april
NEC - Ajax (0-0)
Feyenoord - FC Volendam (2-0)
NAC Breda - ADO Den Haag (1-0)
FC Groningen - FC Zwolle (2-2)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 3122547167-29
2. PSV 3120566580-26
3. Feyenoord3118856259-34
4. AZ3117595661-35
5. sc Heerenveen 3116785544-32
6. Roda JC 31121094654-38
7. Willem II31129104542-49
8. FC Twente 31142154450-48
9. FC Utrecht31127124340-48
10. NAC Breda 31119114251-48
11. RBC Roosendaal 311010114032-38
12. RKC Waalwijk3199133640-47
13. FC Groningen3189143334-48
14. NEC31102193240-55
15. ADO Den Haag3177172829-57
16. FC Zwolle31510162526-55
17. Vitesse 31315132434-52
18. FC Volendam 3156202328-72

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Uitslagen HCE (25-04-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

NEC - Ajax (0-0)

Geel: Demouge (NEC)

Feyenoord - Fc Volendam (2-0)
43' Smolarek 1-0
74' Kuijt 2-0 (pen)

Geel: Smolarek (Fey)

NAC Breda - ADO Den Haag (1-0)
3' Fehér 1-0

Geel: Elmander, Slot, Collen, Seedorf (allen NAC), Saeijs, Hofstede (ADO)

Fc Groningen - Fc Zwolle (2-2)
19' Van Gessel 1-0
45' Matthijs 2-0
70' Van der Haar 2-1
85' Almeida 2-2

Geel: Van der Linden (Gro), De Witte (Gro), De Ridder (Zwo), Ravensbergen (Zwo)

Bekijk de huidige stand

Voor 'Kankerjood' moet 'ruimte zijn'

Volgens de Amsterdamse PvdA-wethouder van integratie, Ahmed Aboutaleb, moet er in de straattaal in de hoofdstad 'ruimte zijn' voor jonge Marokkanen die elkaar willen begroeten met ''Hé, kankerjood''. Ajax-supporters noemen zichzelf bij wijze van geuzennaam ook Joden, aldus de wethouder ''en daar heeft niemand bezwaar tegen.'' Zo moet duidelijk worden wat het verschil is tussen antisemitisme en 'gangbare' straattaal van Amsterdamse jongeren.

Aboutaleb, wethouder van Integratie, zei dit in dagblad Trouw bij een toelichting over het project van studenten van Marokkaanse komaf, die op Amsterdamse vmbo-scholen les gaan geven over de Tweede Wereldoorlog. Volgens Aboutaleb kunnen vooral vmbo-leerlingen en moeilijk lerende kinderen zich de gebeurtenissen tijdens de oorlog slecht voorstellen, net als de 'gevoeligheden' die er nu nog zijn. De lessen gaan over jodenvervolging, over de Marokkanen, Turken en Surinamers die destijds in het verzet zaten én over het huidige conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Aboutaleb zegt dat Marokkanen soms antisemitisch zijn doordat zij of hun ouders zich zo identificeren met de Palestijnse kwestie.

Vorig jaar op 4 mei waren er diverse incidenten in de hoofdstad: In één stadsdeel voetbalden jeugdige Marokkanen met een rouwkrans, ergens anders verbrandden zij een vlag die halfstok hing. Zo waren er door heel Amsterdam incidenten, waarbij volgens getuigen steeds Marokkanen waren betrokken.

F1: Uitslag Grand Prix van San Marino

Michael Schumacher heeft zojuist de Grand Prix van San Marino gewonnen. De Duitser was met ongeveer 10 seconden voorsprong op de nummer twee, Jenson Button, weer oppermachtig. Juan Pablo Montoya werd derde.

Jenson Button begon de race met een goede start vanaf pole. Hij reed echter beduidend langzamer dan Michael Schumacher, die met zijn pitstopstrategie ook kostbare seconden pakte. Met zijn overwinning is Schumi dit seizoen nog ongeslagen; hij won alle vier races.

Een wedstrijdverslag en de uitslag zijn te vinden op de FOK!F1manager

Uitslag Grand Prix van San Marino

Michael Schumacher heeft zojuist de Grand Prix van San Marino gewonnen. De Duitser was met 10 seconden voorsprong op de nummer twee, Jenson Button, weer oppermachtig. Juan Pablo Montoya werd derde.

Jenson Button begon de race met een goede start vanaf pole. Ook teamgenoot Takuma Sato deed het goed, hij ging meteen van de zevende naar de vierde plaats. De BAR-coureur blies echter aan het eind van de race zijn motor op.

In de eerste paar bochten was het dringen geblazen. David Coulthard reed in de tweede bocht bovenop Jarno Trulli en raakte zijn voorvleugel kwijt. Trulli hoefde niet binnen te komen. Montoya probeerde Michael Schumacher in te halen, maar raakte daarbij in het gras. Bij het terugkomen op de baan hinderde hij teamgenoot Ralf Schumacher, die daardoor het gras in moest en plaatsen verloor.

Michael Schumacher reed in de eerste ronden meteen naar Button toe. De Ferrari-coureur nam de leiding in de wedstrijd over toen Button na acht ronden de pits indook. Nadat Schumacher even daarna zelf een stop maakte behield hij de eerste plaats.

Eerste uitvaller was Giorgio Pantano, die in de zevende ronde van de baan raakte. Teamgenoot Nick Heidfeld vloog ook van de baan, maar wist weer terug te komen. Gianmaria Bruni viel even later wel uit. Hij kwam onaangekondigd bij zijn team in de pits aan met een nog onbekend probleem, en werd vervolgens de garage ingeduwd. Andere uitvallers waren Cristiano da Matta en Takuma Sato.

Met nog twaalf ronden te gaan deed Fernando Alonso een aanval op Ralf Schumacher. De eerste tikte hem aan, waardoor de Williams-coureur naar de zevende plaats terugviel en Alonso vierde werd. Het incident zal na de race door de officials worden onderzocht.

De volledige uitslag

Website Anne Frank vernieuwd

De Anne Frank Stichting heeft vandaag een compleet nieuwe website gelanceerd. Op de vernieuwde site zijn unieke foto's en filmbeelden van Anne Frank geplaatst. Veel van het materiaal is nog niet eerder in deze vorm gepubliceerd, zoals foto's van Anne en haar familie en ruim twintig historische filmfragmenten.

Speciaal voor jongeren is er een 3D-animatie van de kamer van Anne Frank te zien. In een zogenaamde 'virtuele vitrine' zijn de enige bewegende beelden die ooit gemaakt zijn van Anne Frank te bekijken.

Miep Gies, helper van de onderduikers in het Achterhuis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat, heeft het gastenboek van de nieuwe website geopend.

De site is één van de eerste producten die in het kader van de 75e geboortedag van Anne Frank zijn ontwikkeld. Op 12 juni is het 75 jaar geleden dat Anne Frank werd geboren. Het dagboek van Anne Frank is wereldwijd bekend en in meer dan zestig talen vertaald.

Anne Frank


Vrouw krijgt hart met verkeerde bloedgroep

Een 57-jarige Zwitserse vrouw is vrijdag gestorven nadat artsen van het universiteitsziekenhuis in Zürich een donorhart met de verkeerde bloedgroep geïmplanteerd hadden.

De hartpatiënte had enige dagen voor haar overlijden het verkeerde donorhart gekregen, dat wegens de foute bloedgroep direct door haar lichaam werd afgestoten. Een tijdelijk kunsthart was vanuit Duitsland onderweg, maar kwam te laat om de vrouw nog te kunnen redden.

Hoe de fout gemaakt kan zijn, is nog onduidelijk. Volgens specialisten is verwisseling vrijwel onmogelijk, aangezien de bloedgroepen meerdere malen gecontroleerd worden. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek op verdenking van dood door schuld ingesteld, het tweede binnen zes maanden. In november 2003 werd namelijk ook al een onderzoek ingesteld naar het ziekenhuis. Toen overleed een 86-jarige vrouw nadat ze verkeerde medicamenten toegediend had gekregen.

Westerscheldetunnel gesloten na brand

De Westerscheldetunnel in Zeeland is op dit moment niet toegankelijk wegens een autobrand die ontstond nadat twee auto's in de oostbuis op elkaar botsten. Ook de westbuis van de tunnel is afgesloten om de hulpverleningsdiensten ruim baan te geven.

De brand werd om 13.10 uur gemeld en is inmiddels onder controle. Het duurt echter nog enkele uren voordat de tunnel weer opengaat. Bij het ongeluk zijn twee lichtgewonden gevallen.


Een tunnelbuis van de Westerscheldetunnel

Nieuwe motor voor Baumgartner

Zsolt Baumgartner zal tijdens de Grand Prix van San Marino vanaf de achterste startrij op de grid moeten starten. De coureur van Minardi heeft een nieuwe motor in zijn wagen zitten.

Door de motorwissel moet Baumgartner volgens de één-motor-regel tien plaatsen terug op de grid. Dit heeft echter weinig invloed op zijn positie. Tijdens de kwalificatie zaterdag was de coureur gespind, waardoor hij al vrijwel achteraan stond. Alleen Giancarlo Fisichella en Kimi Raikkonen stonden achter hem doordat ze geen tijd neer wisten te zetten. Baumgartner mag nu vanaf de negentiende plaats starten.

Stoddart: "Minardi blijft na 2007"

Minardi zal de Formule 1 ook na 2007 trouw blijven. Dat zei teambaas Paul Stoddart in een reactie op een mogelijk concurrerend kampioenschap.


Vijf autofabrikanten hebben opnieuw gedreigd om de Formule 1 te verlaten en vanaf 2008 een eigen kampioenschap op te zetten, wanneer het huidige contract in 2007 afloopt. Stoddart is het hier niet mee eens, en hij heeft collega Eddie Jordan aan zijn zij. Die liet eerder weten dat de vijf fabrikanten een complot hebben gesmeed, waarbij zij het grootste deel van de inkomsten krijgen, ten koste van de kleinere teams.

"Als ze willen uitbreken, prima," aldus de Australiër. "Minardi zal één van de teams zijn die in het FIA Formule 1-kamioenschap overblijven."

Wereldrecord grootste sandwich gebroken

Vierentwintig Mexicanen hebben in Mexico-stad het wereldrecord grootste sandwich gebroken. Hun 'boterhammetje' is 3.178 kilogram zwaar en meet 3,5 bij 3,5 meter. Het vorige record stamt uit maart 2003, toen maakten Britten een driehoekige sandwich van 2,43 bij 3,35 meter.

De Mexicaanse sandwich werd belegd met kalkoenfilet, kaas en mayonaise. Om de gigantische schijven brood te kunnen bakken, werd vantevoren een speciale oven gebouwd.


De reuzesandwich

Ferrari-president: Imola moet blijven

Ferrari-president Luca di Montezemolo zal er alles aan doen om de Grand Prix van San Marino op de Formule 1-kalender te houden. Dat zei hij in het Italiaanse blad Gazzetta dello Sport.

Imola staat op de nominatie om te verdwijnen door de komst van nieuwe circuits als die in Turkije, India en mogelijk Rusland. En hoewel F1-baas Bernie Ecclestone heeft gezegd dat het circuit nog niet geheel ten dode is opgeschreven, is het wel een serieuze kandidaat ervoor. Andere pogingen om de race veilig te stellen zijn op niets uitgelopen.

Nadat hij zijn eigen wagens tweede en vierde zag eindigen in de kwalificatie voor de mogelijke laatste Grand Prix van San Marino zei Di Montezemolo dat het ondenkbaar was dat Imola zou verdwijnen. "Italië met slechts één Grand Prix is ondenkbaar," zei hij. "Ik vind het jammer dat er problemen zijn terwijl alles leek opgelost, maar we zijn verbonden met Imola en we zullen diens positie op de kalender verdedigen."

Meer technische veranderingen bij Ferrari

Aan de F2004 van Ferrari zullen de komende races nog meer technische veranderingen worden doorgevoerd. Dat heeft technisch directeur Ross Brawn gezegd.

Tijdens de Grand Prix van San Marino rijdt de wagen met een nieuw carosserie, maar er staan volgens Brawn nog 'een of twee dingen meer' op het programma die nog niet klaar zijn. Deze zouden in Spanje of Monaco kunnen worden geïntroduceerd.

"We dachten al dat we deze hier zouden hebben," aldus de Brit. "We hebben ze getest, maar we hadden ze niet op het punt waar we ze willen." Er wordt ook gesproken over een radicale verandering bij de Bridgestonebanden die het team gebruikt, die deze zomer zou worden ingevoerd. "Het is waar, we werken aan een nieuw concept voor de banden," gaf Brawn toe. "Maar of het beter zal zijn weten we niet."

Het weer op Imola

De lucht boven Imola gaf vanmorgen een treurige indruk, na hevige regenbuien gisteravond.

De regen begon gisteravond rond acht uur, en hield zeker drie uren aan. In de regio was regen verwacht, maar dit was een stuk heviger dan was voorspeld. De regenval kan goed zijn voor de teams die op Bridgestone-banden rijden. De temperatuur is gedaald tot 16 graden (gisteren was dit 23) en daarmee zal ook de temperatuur van het asfalt lager zijn dan de 31 graden zaterdag.

Volgens de voorspellingen zal het verder geen natte race worden; als het weer gaat regenen zal dat in de namiddag zijn.

Nederlander wereldkampioen kunstfluiten

De Nederlander Geert Chatrou is in het Amerikaanse Louisburg wereldkampioen kunstfluiten geworden. De uit Mierlo afkomstige Chatrou won zijn titel met een werk van Vivaldi en een modern stuk. Volgens de Jury stak de 34-jarige Chatrou met kop en schouders boven het overige deelnemersveld uit en noemde hem een fluitvirtuoos. Door als toegift het Amerikaanse volkslied te fluiten wist hij ook het publiek mee te krijgen.


Geert Chatrou fluit een riedeltje weg

Bij het wereldkampioenschap kunstfluiten worden geen instrumenten gebruikt, maar wordt de strijd gevoerd met de lippen.

Demonstratie tegen moslimboek

Gisteren hebben in Amsterdam enige honderden homo's en sympathisanten geprotesteerd tegen het boek 'De weg van de moslim'. De demonstratie vond plaats bij het Homomonument bij de Westerkerk. De organisatie was in handen van de Federatie COC Nederland, de Gay Krant en de Stichting Enschede Roze 2004. In het boek, dat onder meer verkrijgbaar is bij de omstreden El Tawheed-moskee in Amsterdam-West, wordt opgeroepen homoseksuelen met hun gezicht voorover van een hoog gebouw te duwen en ze vervolgens te stenigen.

Onder de demonstranten bevonden zich de Tweede-Kamerleden Dittrich (D66) en Vos (GroenLinks). Ook de Amsterdamse wethouder Huffnagel en voorman Haci Karacaer van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs waren aanwezig. Alle vier hielden een toespraak. In de speeches riepen ze op tot een dialoog tussen homobewegingen en moslims, en veroordeelden ze de El Tawheed-moskee omdat deze de homohaat zou uitdragen

Opmerkelijk was dat het geen oproep was om het boek te verbieden. Zo zei hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant dat er geen verbod hoeft te komen op het boek en de El Tawheed-moskee niet gesloten hoeft te worden: ''We moeten kijken naar de gevolgen van dat boek. Het aantal klachten over verbale en lichamelijke agressie tegen homo's neemt de laatste tijd schrikbarend toe. Er is maar één manier om dat te veranderen. Door met elkaar te praten. En degenen die oproepen tot haat moet je veroordelen. Ongeacht de religie.''

D66-leider Boris Dittrich zei: ''Degenen die niet ondubbelzinnig afstand hebben genomen van het boek, moeten veroordeeld kunnen worden. Homo's zullen zich in ieder geval niet van de daken laten gooien. Wij roepen juist van de daken om respect.''

Milli Görüs-voorzitter Karacaer riep op tot kalmte. ''Het is laakbaar en dom dat iemand boeken aanbiedt die oproepen tot geweld. Maar laten we elkaar niet gek maken. Ook de bijbel loopt over van discriminerende teksten tegen homo's en vrouwen.'' Karacaer gaf tegenover journalisten toe dat er nog een lange weg te gaan is eer een groot deel van de moslimbevolking homo's accepteert. Zo durfde volgens hem verschillende islamitische voorgangers niet te komen omdat ze bang waren dat hun aanwezigheid door de achterban uitgelegd zou worden als goedkeuring van homofilie.

België
Ook bij onze zuiderburen blijkt overigens het omstreden boekwerk verkrijgbaar te zijn. De krant De Morgen berichtte dat het zelfs gratis verkrijgbaar is bij een islamitische boekhandelaar in Molenbeek, die adverteert op de extremistische Brusselse website Assabyle.com. Die kwam al eerder in opspraak door oproepen tot de jihad en doodsbedreigingen aan politici.

Het boek 'De weg van de moslim' (Minhaj el Muslim) wordt door veel moslims als een standaardwerk beschouwd en werd in 1964 geschreven door de Algerijnse sjeik Aboe Bakr Djaber al-Djezeiri, die een salafistische opvatting van de islam aanhangt. Het citaat over het omlaag gooien en stenigen is ontleend aan Ibn Abbas, een tijdgenoot van de profeet Mohammed. Het boek roept verder op tot de gewapende heilige oorlog tegen ongelovigen, tot het slaan van vrouwen en de executie van moslims die de geloofswaarheden niet letterlijk nemen.


Het inmiddels veel besproken boekwerk. Gratis af te halen in België.

Groningen wint Batavierenrace

De 32ste editie van de jaarlijkse Batavierenrace is gewonnen door het team Hanze-Vitalis 1 van de Rijksuniversiteit Groningen. Na een totaaltijd van tien uur, vijftig minuten en zeven seconden wist de loper van de laatste etappe, Niels de Bruin, binnen te komen.

Plaats twee en drie binnen het algemeen klassement werden ingenomen door respectievelijk Lustrumtean Tartlétor en De vliegende Zwitsers. Hanze-Vitalis stond ook binnen de universiteitscompetitie op één, vóór het team van de Universiteit Twente en team Runnerswold van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Van de buitenlandse ploegen waren De vliegende Zwitsers het snelste. Impalas werd tweede en Run 4 Fun uit Göttinge derde.

Aangezien er echter nog enkele dagen protest kan worden aangetekend, zijn bovenstaande eindstanden officieus. Vooral etappe 3 zal tot veel protesten leiden. Op het stuk tussen Wylerbergmeer en Niel bleek namelijk een bordje verkeerd te staan, waardoor veel teams de foute kant kozen en tijdverlies opliepen.

De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop en bestaat uit 25 etappes met een totale lengte van 175 kilometer. De race dankt zijn naam aan de route die in de beginjaren werd gevolgd: Van Nijmegen naar Rotterdam, zoals ook de Batavieren dat in 50 voor Christus deden. Sinds 1974 lopen de teams echter van het Universitaire Sportcentrum Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Dit jaar verschenen 294 teams aan de start, een duidelijke verbetering van het wereldrecord uit 1999. Toen deden 287 teams mee.

Veel awards voor weblog GeenStijl

Een FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Het vorige week gestopte weblog GeenStijl.nl heeft maar liefst tien prijzen in de wacht gesleept bij de Dutch Bloggies: de weblogawards over het afgelopen blogjaar.

Bij de publieksstemming won GeenStijl in de categorieën: Beste linkdump, Beste collectieve weblog, Best geschreven content, Meest originele content, Beste weblog en Weblogbullie. Het log won ook een aantal awards bij de incrowdstemmming en bij de jurystemming; de jury beoordeelde GeenStijl als beste weblog.

Andere prijzen waren er onder meer voor Retecool: Lifetime award en Beste Vormgeving, Vandenb: Best geschreven content (incrowdstemming), Schaflokaal: Best Geschreven Content (jury) en Mijn kop thee: Beste Weblog (incrowdstemming).

-
Volledige uitslag vind je hier.

Rotterdammers op zoek naar Ajax-aanhang

IndemnitY en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Zo'n vijftig aanhangers van Feyenoord hebben gisteravond in het centrum van Nijmegen gezocht naar Ajax-fans. De bedoeling zou zijn geweest om de Amsterdammers te straffen voor het molesteren van Feyenoord-spelers na de wedstrijd tegen Jong Ajax van ruim een week terug.

De politie hield vijf aanhangers van de Rotterdamse club aan. Twee van hen waren in het bezit van een honkbalknuppel en ploertendoder. Een ander wilde een politieauto van de weg drukken.

Ajax speelt vanmiddag tegen NEC in Nijmegen. De Feyenoord hooligans vonden gisteravond overigens geen aanhangers van de Amsterdamse club.

Rossi welkom om meer te testen

Valentino Rossi is meer dan welkom om in december nog een keer te komen testen bij Ferrari. Ferrari President Luca di Montezemolo was zeer te spreken over Rossi.

Afgelopen week reed wereldkampioen motorrijden Valentino Rossi voor het eerst in een Formule 1-auto en ook nog eens meteen in de Ferrari. Di Montezemolo bleek zeer tevreden over Rossi en zou hem in december graag terugzien op Maranello.

Di Montezemolo vertelde: "Valentino benaderde de test met groot professionalisme en veel enthousiasme en ik ben blij dat hij de kans had om te rijden. Ik heb hem uitgenodigd om in december terug te komen naar Maranello. Als hij in de toekomst het nog eens wil proberen, is hij meer dan welkom." Over de omgang tussen Schumacher en Rossi werd ook nog een vraag gesteld: "Ik denk dat er tussen Michael en Valentino sprake was van een 'uitgesteld' wederzijds respect."

Blessure Kezman valt mee

De gisterenavond tegen RBC Roosendaal opgelopen blessure van Mateja Kezman blijkt mee te vallen. Er werd gevreesd voor één of meer gebroken ribben, maar het bleek 'slechts' om een forse kneuzing te gaan.

Na een botsing met Viedma van RBC had Kezman zeer veel last van zijn ribben en hij hoestte ook bloed op. De technische en medische staf van PSV maakten zich zorgen en lieten de aanvaller meteen naar het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop brengen voor onderzoek.

Uit verschillende onderzoeken bleek het te gaan om een paar fors gekneusde ribben. Hoewel het bekend staat als zeer pijnlijk, wordt wel verwacht dat Kezman alweer snel kan spelen. Er wordt nog getwijfeld of Kezman naar het nationale elftal van Servië-Montenegro zal afreizen.

FC Porto kampioen Portugal

FC Porto is zaterdag voor de twintigste maal kampioen van Portugal geworden. Zonder zelf te spelen kwamen ze op een onoverbrugbare voorsprong.

Gisterenavond speelde concurrent Sporting Lissabon tegen União Leiria. Sporting verloor daar en kwam daardoor op een te grote achterstand om die nog in te kunnen halen. Vandaag speelt FC Porto thuis tegen Alverca en kunnen ze het kampioenschap vieren.

[update] Vermist jongetje terecht

E-gon had ons via de nieuws-submit te melden:

Politie, brandweer en buurtbewoners zijn op zoek naar de 9-jarige Steijn Bastings uit Berg en Terblijt. Het jongetje wordt sinds gistermiddag 13.15 uur vermist. De zoekactie is tot op heden tevergeefs.

Vanaf zijn ouderlijke woning aan de Grote Straat vertrok de jongen op zijn mountainbike naar zijn oma in het dichtbij gelegen Sibbe. Daar kwam hij nooit aan, waarna zijn ouders alarm sloegen. Bij de zoekactie in het bos- en weidegebied tussen Berg en Terblijt en Sibbe is ook een helikopter ingezet. Het is uitgesloten dat de jongen bij familie of vriendjes is.

De jongen is ongeveer 1,60 meter lang, heeft kort geknipt donkerbruin haar en bruine ogen. De jongen droeg een donkerblauwe lange broek, rode gymschoenen en een blauwe bodywarmer.

Update 1.16
Het vermiste jongetje is weer terecht. Zojuist werd hij, voorzover bekend ongedeerd, aangetroffen op een bankje. In zijn buurt is een man aangehouden. Het is nog niet bekend of en, zo ja, wat deze man met de verdwijningszaak te maken heeft. De politie zal later meer informatie verstrekken.

 

Even met Nico Epskamp gebeld. “Goedemiddag, Oplopers hier. Ik lees dat je een dating-service voor gedetineerden hebt opgezet? En dat de gedetineerden dan hun hobby’s moeten opgeven?” Ja, dat had ik goed begrepen, vertelde Nico mij. Reden om nog even door te vragen. “Maar stoot dat de vrouwtjes niet af dan? Mij lijkt het toch geen aanbeveling wanneer zware mishandeling, bedrieglijke bankbreuk, overmatig drugsgebruik of kindermishandeling als  hobby wordt opgegeven.” Ik zag het allemaal weer veel te negatief, kreeg ik te horen. Maar daar ben ik het niet mee eens. Ik kan me er werkelijk niets bij voorstellen: een relatie willen beginnen met een of andere crimineel die in de bak zit. Je kunt je date toch nooit recht in de ogen kijken, met zo’n zwart balkje ervoor, en bovendien is het vanaf het Amstelstation altijd best een winderige wandeling naar de Bijlmerbajes.

Over winderig gesproken. Het schijnt gezonder te zijn om een opkomende windhoos vooral de vrije loop te laten. Want het inhouden van winden schijnt slecht te zijn voor je darmen, en de giftige gassen die dan in de bloedbaan terecht komen kunnen een fikse hoofdpijn veroorzaken. Nou moet ik zeggen dat ik na die knal voor mijn harses die ik kreeg toen ik in de tram een fikse scheet liet, ook niet geheel hoofdpijnvrij ben. Maar goed, straks zal ik  mevrouw Oplopers maar eens vertellen dat ik voortaan ook onder ons donzen dekbed zo nu en dan een enkel knettergeluidje ten gehore zal brengen. Ik vrees dat mevrouw Oplopers wel even zal tegenstribbelen, maar ja: gezondheid gaat voor!

Nu we het toch over gezondheid hebben: als je je wat lusteloos voelt, wat sombertjes, en je ogen staan een tikje flets, dan is er volgens sommigen nog maar één uitweg. Bij volle maan pianospelen met je gezicht naar het noorden, en uitsluitend nog paarse kleren dragen. Sommigen noemen dat alternatieve geneeskunde, maar volgens mij is dat gewoon kwakzalverij. Je weet wel: dokter Jomanda die de borstkankerpatiënte wijsmaakt dat ze bij haar in goede handen is. Rot toch op! Ik ben zo enorm blij dat een dierbare vriendin gewoon niet in dat kwakzalvercircuit terecht is gekomen toen bij haar borstkanker werd geconstateerd. Ze is naar een echte dokter gegaan, en naar een echt ziekenhuis en het gaat nu heel goed met haar. Maar bij de NCRV kun je tegenwoordig kijken naar een televisieserie waarin wanhopige patiënten zich tot kruidendokters, piskijkers en sterrenwichelaars wenden. De Vereniging tegen de Kwakzalverij ageert tegen die rotzooi, en heeft de Gezondheidsinspectie gevraagd, in te grijpen. Terecht. Maar de perswoordvoerder van de NCRV keek in zijn glazen bol en stelde dat ze alleen maar willen laten zien dat er meer is dan de gewone dokter. Nee, voordat die rotzooi van de buis is, moeten er nog wel wat harde noten worden gekraakt…

Maar mag ik het behalve over harde noten ook even met u hebben over héle noten? Want dat schijnen de enig juiste te zijn. Hele noten dus. Want halve noten, mollen en kruizen: dat mag niet van de SGP. Veel te frivool. Een piano is al een wild apparaat, maar daar zitten gelukkig flink veel zwarte toetsen op, zodat je vooral muziek in mineur kunt spelen. Want vrolijke deuntjes? Uiterst zondig! En dat is nog maar het begin. Het opperhoofd van de SGP in de Gelderse Statenfractie wil onmiddellijke stopzetting van de subsidies voor centra waar popmuzikanten optreden. Want zulke muziek is Duivels. Sterker nog: zelfs tempoverschillen (wij noemen dat “ritme”) zijn uit den boze. Net als dansen, want dat leidt maar tot zedelijk verval. Knettergek zijn ze, die Poldertaliban. Waar halen ze het recht vandaan om iedereen hun wil op te leggen? Waarom mag ik van ze niet naar goede muziek luisteren? Of op zondag naar de bioscoop? Misschien moet wereldverbeteraar Geert Wilders zijn pijlen niet alleen op moslims richten, maar ook op dit soort idioten! In plaats van een beetje te genieten maken ze het leven tot een grote lijdensweg. Dat ze zichzelf het leven zo zuur maken is tot daar aan toe, maar zelfs het geluk van hun kinderen offeren ze op voor hun Godsdienstwaanzin. De halve Bible-belt ligt met verhoging in bed. Allemaal de bof, want inenten mag niet. De bof is nog vrij onschuldig, maar het wachten is op de volgende polio-epidemie. Zelfs de meeste collega-Christenen schamen zich diep voor deze fundamentalisten. Maar er is één troost. Er is een nieuw soort candy-bar op de markt verschenen, die het bij de Oud Bevindelijk Gereformeerden Artikel 42 wel prima zal doen. Want die repen zijn, zo hoorde ik op de radioreclame, uitsluitend gevuld met hele stukjes noot…

"McLaren heeft nog lange weg te gaan"

Het zal nog tot het eind van dit seizoen duren voordat McLaren weer in de top van de Formule 1 heeft plaatsgenomen. Dat zegt teambaas Ron Dennis.

McLaren kent al vanaf de start van het seizoen grote problemen. Ook de kwalificatie voor de Grand Prix van San Marino voorspelt niet veel goeds. David Coulthard werd elfde, Kimi Räikkönen had een motorprobleem en moet achteraan het deelnemersveld starten.

Toch zal het team er weer bovenop komen, voorspelt Dennis. "We zijn een sterke organisatie en we zullen sneller terugkeren naar concurrerende positie dan de meeste mensen denken," aldus de teambaas. Het team heeft dit weekend een reorganisatie van het bedrijf aangekondigd, maar het zal nog even duren voor de coureurs hier iets van merken.

Er moet eerst een betere wagen en motor komen. De Mercedesmotor wordt door velen gezien als de boosdoener. Hij heeft te weinig vermogen en is onbetrouwbaar. Toch is de wagen zelf ook moeilijk te besturen in bepaalde bochten. De wagen wordt momenteel getransformeerd naar een B-versie, maar die zal niet eerder klaar zijn dan tijdens de Grand Prix van Duitsland op 25 juli.

"Coureurs weten vanaf het moment dat ze in de Formule 1 komen alles over het op-en-neergaande karakter van de sport," aldus Dennis. "We weten dat de problemen die we momenteel hebben niet door de coureurs worden veroorzaakt, maar zij moeten hun best blijven doen en geduldig zijn. Het zal een tijd duren, maar we zullen telkens beter worden, op allerlei manieren. Als het simpeler dan dat zou zijn, zouden we er al eerder iets aan hebben gedaan."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.