FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 november 2005

Schadevergoeding voor mensen zonder stroom

Icoon AlgemeenDe gezinnen uit Haaksbergen die dit weekend zonder stroom hebben gezeten kunnen bij energieleverancier Essent een schadeclaim indienen. Dat heeft het bedrijf zondag bekendgemaakt. Overigens is deze mogelijkheid er alleen voor particulieren, bedrijven hebben er geen recht op.

Essent verklaarde dat in de contracten met bedrijven geregeld is dat ze bij calamiteiten zelf moeten zorgen voor een noodvoorziening. Particulieren die vragen hebben over deze regeling kunnen terecht op het gemeentehuis van Haaksbergen waar een speciaal loket is geopend.

Man valt van veerboot

Icoon AlgemeenEen passagier van een veerboot over Het Kanaal is zondag overboord gevallen. Het ongeval gebeurde terwijl de boot onderweg was van Dover in Engeland naar de Franse plaats Calais.

De man bleef door zijn reddingsvest 45 minuten lang drijven en kon zodoende door een veerboot die in tegenovergestelde richting voer, worden opgepikt. Door de bemanning van dat schip werd de man met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar een Brits ziekenhuis.

Een woordvoerder van de veerdienst P&O verklaarde nog niet te weten hoe de man van boord is gevallen.

Tigertje over de zaak Kalou

Gisteren diende het Hoger Beroep in de zaak Kalou. Kalou wil namelijk graag Nederlander worden. De emoties rondom deze zaak lopen hoog op, als ik de reacties lees in SportFok of de Frontpage. Er wordt van alles en nog wat bijgehaald om de verschillende standpunten kracht bij te zetten.
Hoezeer deze emoties ook leven aan de kwestie geven, ze horen er niet in thuis. Of je nu vindt dat Kalou momenteel speelt als een natte krant of je vindt dat het Nederlands Elftal alleen maar uit geboren Nederlanders mag bestaan of dat we genoeg eigen talent hebben en zelfs dat Kalou nog geen perfect Nederlands spreekt, het doet allemaal niet ter zake.
De Nederlandse Wet voorziet namelijk in dit soort kwesties. Nu betreft het hier geen gewone naturalisatie maar een versnelde. Kalou wil namelijk mee naar het WK in 2006. En daar schuilt de kern van het probleem. Om een versnelde naturalisatie goed te kunnen doorlopen moet je over (een) bijzondere kwaliteit(en) beschikken. Hierbij beroept Kalou zich dus op Artikel 10 van de Rijkswet waarin staat: Wij kunnen, de Raad van State gehoord, in bijzondere gevallen het Nederlanderschap verlenen met afwijking van het bepaalde in artikel 8. Ook Maxima Zorreguieta maakte gebruik van dit artikel. Tevens zijn er al eerder sporters geweest die de versnelde procedure met succes hebben doorlopen.
De vraag die dus moet worden beantwoord is of Kalou beschikt over deze bijzondere kwaliteiten en dientengevolge in aanmerking komt voor het versneld verkrijgen van het Nederlanderschap. Hiervoor zijn deskundigen nodig en dat zijn in dit geval dus gewezen kenners van de voetbalsport. Gisteren kwam van Basten, in zijn mening geflankeerd door Johan Cruyff, Ronald Koeman en Jan Wouters, aan het woord. Hij zei over Kalou:

- Kalou is een uitzonderlijk talent met bijzondere kwaliteiten.
- Hij kan in een kleine ruimte met weinig tijd de juiste oplossing vinden.
- Hij kan het verschil maken.
- Arjen Robben kan dat ook. Maar we zijn te veel afhankelijk van hem.
- Als hij is geblesseerd, hebben we vrij veel moeite om te winnen van zwakkere tegenstander.

Daarom wil hij hem dus meenemen naar het WK. En mocht hij het Nederlandschap versneld verkrijgen dan wordt hij ook geselecteerd.

Het weerwoord van landsadvocaat:

- Het huidige kabinet heeft de richtlijnen aangepast
- er gelden strengere normen
- integratie van vreemdelingen is een speerpunt van het kabinetsbeleid
- Artikel 10 biedt minister Verdonk genoeg ruimte om dit verzoek af te wijzen.
- Kalou is niet voldoende ingeburgerd.
- Kalou zal na het verkrijgen van het Nederlands paspoort meteen uitwijken naar het buitenland.

Verder vond de landsadvocaat: "Het Nederlandschap is de hoofdprijs voor vreemdelingen en is niet bedoeld om tijdelijk mooie dingen te doen".

Aan een ieder om de keuze te maken maar beroep je in die keuze op de zaken waarom het gaat.

PS: ik ben me ervan bewust dat er een aantal juridische hiaten en onvolkomenheden in dit stuk zitten, dit is bewust gedaan om het stuk leesbaar en kort te houden.

Elvis Costello schrijft opera over sprookjesschrijver

Icoon MuziekElvis Costello, de rockzanger die bekend werd met onder anderen de nummers 'I want you' en 'Oliver's Army', heeft een opera geschreven over het leven van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Gisteren werden delen van het stuk voor de eerste keer uitgevoerd in het operagebouw van Kopenhagen.

Het verhaal van 'The secret arias' gaat over de liefde van Andersen voor de operazangeres Jenny Lind. "Veel hedendaagse schrijvers van biografieën over Andersen willen hem een label geven. Ze willen bepalen of hij hetero of homo is, maar ik ga daar niet op in. Wat voor mij belangrijk is, is dat hij zich heel bewust overgaf aan de liefde. Jenny is de beroemdste persoon op wie hij emotioneel gefixeerd was," aldus Costello.

Costello heeft de opera geschreven in opdracht van de Royal Danish Opera, in het kader van de 200ste verjaardag van Andersen. "Hij heeft een goed gevoel voor het vertellen van een verhaal met woorden en muziek," aldus de directeur van de Royal Danish Opera over zijn merkwaardige keuze. Volgend jaar zal de opera door de BBC worden uitgezonden.

Winst voor Simionato, Timmer weer derde

De winnares van de wereldbeker 1000 meter vorig jaar, de Italiaanse Chiara Simionato, heeft haar eerste WB-zege van dit seizoen binnen. Simionato was de sterkste op de tweede 1000 meter in het Amerikaanse Milwaukee.

De Italiaanse was met een tijd van 1.15,60 net iets sneller als de winnares van zaterdag, de Amerikaanse Rodriguez. Marianne Timmer pakte net als gisteren de derde plaats, dit maal in een tijd van 1.16,43.

Uitslag 1.000 meter vrouwen:

#NaamLandTijd
1C. SimionatoItalie1.15,60
2J. RodriguezVerenigde Staten1.15,68
3M. TimmerNEDERLAND1.16,43
4C. WittyVerenigde Staten1.16,59
5S. ZjoerovaRusland1.17,09
6H. RenChina1.17,33
9A. GerritsenNEDERLAND1.17,48
11E. MurrisNEDERLAND1.17,56

Stand Wereldbeker:

#NaamLandPunten
1C. SimionatoITA330
2J. RodriguezUSA330
3M. TimmerNED208
4A. FriesingerGER200

Wotherspoon pakt eerste WB-zege dit seizoen

De Canadees Jeremy Wotherspoon heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Milwaukee zijn eerste WB-zege van dit seizoen geboekt. Wotherspoon was de sterkste op de 500 meter in een tijd van 34,91.

Als tweede eindigde de Rus Dorofejev in een tijd van 35,09. De enige Nederlander in de A-Groep, Gerard van Velde, eindigde met een tijd van 35,79 op de 15e plaats.

Uitslag tweede 500 meter mannen

PlaatsNaamLandTijd
1Jeremy WotherspoonCanada34,91
2Dmitri DorofejevRusland35,09
3Kang-Seok LeeZuid-Korea35,15
3Casey FitzrandolphVerenigde Staten35,15
5Joey CheekVerenigde Staten35,16
5Fengtong YuChina35,16

Manli Wang wederom snel op 500 meter

Net als zaterdag heeft de Chinese Manli Wang ook zondag de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Milwaukee op haar naam geschreven.

Als enige wist zij onder de 38 seconden te finishen, ze schaatste een tijd van 37,83. Als tweede eindigde haar naam- en landgenote Beixing Wang in 38,19. Beste Nederlandse was Marianne Yimmer, die het met de tiende plaats beter deed als gisteren.

Uitslag 500 meter vrouwen

PlaatsNaamLandTijd
1ManLi WangChina37,83
2Beixing WangChina38,19
3Jenny WolfDuitsland38,35
4Hui RenChina38,39
5Sayuri OsugaJapan38,49
6Chiari SimionatoItalie38,52
7Dan WangChina38,61
8Svetlana ZjoerovaRusland38,63
10Marianne TimmerNEDERLAND38,69
16Annette Gerritsen NEDERLAND38,97

Den ouden doosch

Vroeger was alles beter, wie dat durft te ontkennen moet de boeken van Dik Trom eens gaan lezen. Kwajongensstreken tegen de veldwachter, knikkeren, kikkers vangen en appels stelen. Vroeger was alles lekker simpel.
Vroeger, toen de muismatten nog van wol waren. Toen de stofzuigers nog op diesel liepen en poep nog met een lange oe werd geschreven. Toen sex nog vies was en de lucht nog schoon. Toen porno nog in zwart-wit was.
Vroeger...

Mannen opgepakt na klemrijden Wegenwacht

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkOp de rijksweg N259 zijn zondagochtend twee mannen opgepakt omdat ze een monteur van de Wegenwacht hadden klemgereden. De monteur werd door de jongens opgeroepen maar kon het mankement niet naar tevredenheid van de twee mannen repareren waarna ze agressief werden.

Toen de monteur zijn hulp staakte en weg wilde rijden, achtervolgden de twee mannen de monteur. Een paar keer werd de monteur klemgereden en tot stoppen gedwongen. Ook werd er een deuk in de auto van de Wegenwacht geslagen. De politie kon de twee mannen op de rijksweg aanhouden en insluiten op het politiebureau. De bestuurder bleek onder invloed en beide mannen krijgen een proces verbaal.

Uitslagen Engeland Speelronde 14

De top van het Engelse klassement biedt na deze week een vertrouwd aanzicht. Achter Chelsea bekleden Manchester United en Arsenal de plaatsen twee en drie. Ook Liverpool is bezig aan een opmars.

Chelsea boekte een geruisloze 0-2 overwinning op Portsmouth. Het kwakkelende Pompey zit na het vertrek van Alain Perrin zonder manager en liet weinig zien. Lua Lua was een aantal keren dreigend, maar Chelsea (dat dit seizoen nog geen tegentreffers kreeg te incasseren in het tweede bedrijf) hoefde niet diep te gaan voor de drie punten. Hernan Crespo zette de landskampioen in de 27e minuut op voorsprong, waarna een benutte strafschop van Frank Lampard het duel op slot gooide. Lampard vestigde overigens een uniek record: de middenvelder speelde alweer zijn 160e Premiershipduel aaneen. Sinds september 2001 hoefde hij geen wedstrijd meer te missen in competitieverband.

Net als Chelsea deden Arsenal en Tottenham Hotspur uitstekende zaken. The Gunners rekenden in eigen huis zonder noemenswaardige problemen af met Blackburn Rovers: 3-0. Cesc Fabregas opende al na vier minuten de score, nadat de Blackburn-defensie hem uit het oog verloor. De jonge Spanjaard krulde de bal knap binnen. Vlak voor de pauze schreef Henry andermaal geschiedenis door zijn honderdste doelpunt op Highbury te maken. Robert Pires had met een steekpass een groot aandeel in de treffer. Blackburn liet zich echter niet overlopen, en vooral Pedersen en Bellamy maakten het Campbell en Cygan erg lastig. Robin van Persie (die Bergkamp afloste) zorgde in de slotminuut met een bekeken schot voor de 3-0.

Martin Jol koerst met zijn Spurs weer richting de Champions League plaatsen. Het werd 1-2 bij Wigan Athletic. Edgar Davids was verantwoordelijk voor de 0-2, na een lange rush. Niemand viel Davids aan, zodat hij een poging van afstand waagde. Daarvoor was ook een andere Nederlander opgevallen, maar dan wel in negatieve zin. Het was namelijk aan een beoordelingsfout van De Zeeuw te danken dat Keane de bezoekers snel op voorsprong schoot. Wigan knokte wel, maar creëerde weinig kansen. De aansluitingstreffer van McCulloch bracht desondanks een levendig slot teweeg.

Liverpool blijft maar stijgen dankzij een vierde opeenvolgende zege. Manchester City was aanvallend onmachtig tegen The Reds, zodat een treffer van Riise beslissend bleek. De Noor ging een mooie een-twee aan met Gerrard en schoot beheerst binnen. Manchester United won met 1-2 bij West Ham United. Wayne Rooney was met een treffer en een assist de gevierde man bij United, dat nu tweede staat. Marlon Harewood zette de thuisploeg al na 52 seconden op voorsprong.

Sinds december 2002 heeft Sunderland in Premiership-verband niet meer gewonnen in het eigen Stadium of Light. Ook het degradatieduel tegen Birmingham City ging verloren: 0-1. Het geanimeerde duel kende in Julian Gray de matchwinnaar. Hij benutte de rebound na een kopbal van Pandiani. Melchiot deed de volledige negentig minuten mee.


Uitslagen 14e speeldag:
Arsenal – Blackburn Rovers 3-0
Aston Villa – Charlton Athletic 1-0
Manchester City – Liverpool 0-1
Sunderland – Birmingham City 0-1
Wigan Athletic – Tottenham Hotspur 1-2
Portsmouth – Chelsea 0-2
Everton – Newcastle United 1-0
Fulham – Bolton Wanderers 2-1
Middlesbrough – West Bromwich Albion 2-2
West Ham United – Manchester United 1-2


Stand na 14 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Chelsea143733 - 7
2Manchester United132721 - 13
3Arsenal132622 - 10
4Wigan Athletic132516 - 10
5Tottenham Hotspur142416 - 10
6Bolton Wanderers132315 - 13
7Liverpool122213 - 8
8Manchester City142115 - 12
9West Ham United131917 - 13
10Charlton Athletic131917 - 18
11Middlesbrough141920 - 20
12Newcastle United141812 - 14
13Blackburn Rovers141815 - 18
14Fulham141516 - 20
15Aston Villa141514 - 22
16Everton13135 - 16
17West Bromwich Albion141215 - 24
18Portsmouth141011 - 20
19Birmingham City1398 - 17
20Sunderland14512 -28


Topscorers:
Frank Lampard – Chelsea – 11
Ruud van Nistelrooij – Manchester United – 10

Video van eerste tien minuten Condemned

De site xboxyde heeft een video van de eerste tien minuten van het Xbox 360 spel Condemned gemaakt. In Condemned speel je een FBI-agent die op zoek gaat naar een psychotische seriemoordenaar. Tijdens je zoektocht kan je dingen uit je omgeving als wapens gebruiken (dit zie je ook in de video) zoals loden stangen van de muren om vijanden mee neer te meppen.

Het filmpje is hier te downloaden.

American Conquest - Divided Nation vervroegde release

Het lijkt er op dat de game American Conquest - Divided Nation van de het duitse CDV al eerder dan geplanned uitgegeven is. De game die op de website nog aangeduid staat voor een release in het eerste kwartaal van 2006 zou al verstuurd zijn naar mensen die de game al besteld hadden.



Het vreemde is dat blijkbaar de eigen forum moderators hier ook niet van op de hoogte waren, getuige deze forum thread. Het lijkt er dus op dat de game nu al uit is, hoewel de release datum officieel nog op het eerste kwartaal van 2006 staat.

Madonna wil regisseur worden

Madonna wil graag films gaan regisseren, net als haar man Guy Ritchie. Ze werkte mee aan een documentaire over haar leven en kreeg daardoor de smaak helemaal te pakken. "Door het maken van deze film voel ik me erg geïnspireerd. Ik heb ook veel geleerd over het maken van een film en het vertellen van een verhaal", zegt de zangeres. "De volgende keer wil ik het zelf doen."

De documentaire 'I'm going to tell you a secret' zal aanstaande donderdag op de Britse televisie te zien zijn. Het is onbekend of de documentaire in Nederland op televisie wordt uitgezonden.


Naast zingen wil Madonna ook graag regisseren

Robbie Williams dumpt jeugdliefde opnieuw

Robbie WilliamsRobbie Williams (31) heeft onlangs een jeugdliefde overgehaald om opnieuw een relatie te beginnen, maar na slechts vijf dagen werd de oude vriendin opnieuw gedumpt. De 33-jarige Rachel Gilson verliet vijf maanden geleden na een telefoontje van de zanger huis en haard om naar Williams' huis in Californië te vliegen, maar na een flinke ruzie vertrok ze even abrupt weer terug naar Engeland.

"Het is hartverscheurend, maar Rob en ik hebben dit al eerder meegemaakt", zegt Gilson in een interview in de Britse krant Sunday Mirror. "We weten dat we bij elkaar zouden moeten zijn, maar helaas is Rob een superster en dat staat de hele tijd tussen ons. Maar weet je, ook al was hij een schilder uit het Britse plaatsje Stoke, dat zou de situatie niet veranderen." Gilson werd vorig jaar in een autobiografie door Williams nog beschreven als 'de enige en echte liefde van zijn leven'.

Gilson en Williams groeiden samen op in het stadje Stoke-on-Trent. Hun wegen scheidden zich toen Williams een carrière als danser begon. Gilson probeerde later als model aan de weg te timmeren. Volgens de vrouw gaat het nummer Ghost op het nieuwe album van Williams over de moeizame relatie die zij en de zanger hadden. Het excentrieke gedrag van het voormalige Take That-lid zou volgens Gilson te wijten zijn aan het gebruik van antidepressiva. Een woordvoerder van de zanger ontkende die aantijging.

Raadslid doet na 35 jaar aangifte van ontvoering

Roel van DuijnDe Amsterdamse politicus Roel van Duijn heeft aangifte gedaan van een ontvoering die in 1970 plaatsvond. De rechtse activist Joop Baank bekende de ontvoering van het raadslid van de Kabouterpartij onlangs in het tv-programma Andere Tijden. Van Duijn, die een dag later in België werd vrijgelaten, deed destijds geen aangifte omdat hij geen vertrouwen had in de politie.

Baank, die in het programma stelde nog altijd trots te zijn op zijn actie, kwam tot de daad omdat hij vond dat Van Duijn en zijn Kabouterpartij een slechte invloed hadden op Amsterdam. Op de aangifte reageert hij laconiek. "Van Duijn moet zich na laten kijken, hij is een demente oude man geworden. Wij waren geen terroristen. Wij waren mensen die zorg hadden over Amsterdam", stelt Baank. Later zou hij pamfletten in Amsterdam verspreiden, met de tekst 'f10.000,- voor het lijk van Roel van Duijn'. Baank was destijds lid van de extreem-rechtse Partij voor Nieuw Rechts.

In 1975 wordt Baank wel opgepakt als hij explosieven wil plaatsen bij een metrostation van de Amsterdamse metro, die op dat moment in aanleg is. "Eigenlijk hadden we in ons achterhoofd dat demonstranten, het linkse tuig, de schuld zouden krijgen. Omdat ze altijd zoveel rotzooi trapten", stelt de rechts-extremist nu in Andere Tijden. Saillant detail: op het moment van de mislukte aanslag is Roel van Duijn, inmiddels lid van de PPR, wethouder in Amsterdam. In 1976 wordt Baank voor zijn aandeel veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Of Justitie iets gaat doen met de aangifte van Van Duijn lijkt vrijwel uitgesloten. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de ontvoeringszaak hoogstwaarschijnlijk verjaard.

Joop Baank
Joop Baank in Andere Tijden


-
De aflevering van Andere Tijden is online na te zien.

Groenendaal verslaat Nys in SP

Nederlands kampioen Richard Groenendaal heeft de veldrit in Gieten gewonnen. Deze telde mee voor het klassement om de Super-Prestige. Groenendaal versloeg Nys in de sprint, omdat de Belg uit zijn pedaal schoot.

Bij de start was het nog de Nederlander Camiel van den Bergh die de leiding nam. Maar na enkele ronden waren het de Rabobank-renners Groenendaal en Nys die de rest van het veld achter zich lieten. Vervecken, Wellens en De Knegt probeerden nog wel aansluiting te vinden, maar moesten het houden bij achtervolgen.

Onderweg leek wereldkampioen Nys de betere van Groenendaal, hij reed soepeler en probeerde een paar keer weg te komen. Dit lukte hem niet, waardoor het uiteindelijk op een sprint uitdraaide. Groenendaal ging als eerste aan op het asfalt in Gieten, Nys zette aan om er overheen te komen, maar zijn voet schoot los. Groenendaal had meteen een gaatje, Nys kwam nog dichtbij, maar kon er niet meer langs komen. Het was de eerste Super-Prestige overwinning van Groenendaal sinds het jaar 2001. Gerben de Knegt legde beslag op de derde plaats.

Uitslag Super-prestige Gieten
1. Richard Groenendaal (Ned)
2. Sven Nys (Bel)
3. Gerben de Knegt (Ned)

Smit en bonden bereiken CAO-akkoord

Icoon StakingDe stakingen bij het sleepbedrijf Smit in de Rotterdamse haven zijn definitief voorbij. De vakbonden en het concern hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de havenslepers. Een nieuwe 48-uursstaking is daarmee van de baan. De werknemers krijgen over dit jaar 1,25 procent meer loon. Hetzelfde voor het loon van volgend jaar. Daarnaast krijgen ze 2,2 procent prijs- compensatie en wordt voortaan elk uur overwerk uitbetaald.

De havenslepers hadden gedreigd om het werk morgen voor 48 uur neer te leggen. Afgelopen week legden ze het werk al twee keer neer. Vooral de staking van donderdag zorgde voor problemen in de haven. Tientallen schepen moesten op zee wachten of naar een andere haven uitwijken.

"We gaan er vanuit dat onze leden uitermate tevreden zijn over dit resultaat", zei FNV-onderhandelaar C. Bos. Hij denkt dat er nu ook een akkoord komt voor de bergers van Smit.

Sneeuwsporen verraden autodief

Vince_Taylor had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Domme criminelen Een 36-jarige veelpleger heeft maar kort van zijn vrijheid kunnen genieten. De man liep vanmiddag tegen de lamp, nadat hij in 's Hertogenbosch een auto had gestolen. Voetsporen in de sneeuw verraadden de dief namelijk. De veelpleger was nog maar net een dag vrij.

Een Bossche politieagent herkende de veelpleger toen hij deze in een auto zag rijden. Voor de zekerheid liet hij het kenteken controleren, waarna bleek dat de wagen zojuist gestolen was. De politieman zette de achtervolging in over de A73 richting Nijmegen. Nabij Nijmegen namen politiewagens het van hem over.

De autodief reed hard over hoge stoepen en probeerde zo de politie van zich af te schudden, wat ook lukte. Later werd de gestolen wagen echter gesignaleerd achter een flat. De agenten volgden de voetsporen in de sneeuw, die leidden naar een pad langs het Maas-Waalkanaal. Daar liep de autodief, die vervolgens kon worden ingerekend en nu weer in de cel zit.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 47)

Icoon EredivisieDe dertiende speelronde van de Nederlandse Eredivisie - waarvan maar slechts vijf wedstrijden doorgingen vanwege het slechte weer - kende geen grote verrassingen. De top drie bestaande uit PSV, Feyenoord en AZ boekten allemaal een eenvoudige overwinning. Ajax kwam dit weekeinde weer eens niet tot scoren en omdat FC Utrecht dat wel deed, verloor het voor de vijfde maal.

Koploper PSV, dat vorige week de concurrentie dichterbij zag komen door het gelijkspel in Waalwijk tegen RKC, ontving in eigen huis het laag geklasseerde ADO Den Haag. De landskampioen die eerder deze week nog een pak op de broek kreeg van Schalke '04 in de Champions League, won de wedstrijd eenvoudig met 3-0. Twee doelpunten kwamen vanaf het hoofd van Vennegoor of Hesselink. De eindstand in het Phillips stadion werd bepaald door Arouna Koné: 3-0.

Clubs als Ajax, AZ, PSV en SC Heerenveen konden niet winnen van Heracles Almelo, maar dat geldt niet voor Feyenoord. De Rotterdamse club bracht een ware galavoorstelling op de mat tegen de promovendus. Een stunt zat er voor de Almeloërs geen moment in. In het eerste bedrijf van de oneerlijke strijd liep Feyenoord vaak simpel door de defensie van Heracles. Na iets meer dan een half uur stond het al 3-0, door doelpunten van Boussaboun, Greene en Kalou. In de tweede helft liep het elftal van Erwin Koeman verder uit, bij zeven stopte de teller. De doelpunten kwamen op naam van Kuijt (2), weer Boussaboun en De Guzman. Rudy Jansen redde de spreekwoordelijke eer voor Heracles door in de slotfase de enige goal voor de bezoekers te maken.

AZ blijft vooralsnog in het spoor van PSV en Feyenoord. De formatie van Louis van Gaal won in de Alkmaarderhout van Roda JC: 2-0. Eerder deze week speelde de club uit Alkmaar nog met 0-0 gelijk tegen het Engelse Middlesbrough, tot teleurstelling van Van Gaal. AZ was een stuk beter dan Roda JC, maar dat kwam niet tot uiting in de stand. De doelpunten werden gemaakt door Landzaat en in de voorlaatste minuut door Koevermans. De achterstand van AZ op PSV blijft door de zege drie punten.

SC Heerenveen - afgelopen donderdag nog in de UEFA Cup schlemielig verloren van Olympique Marseille in de laatste minuut - moest deze speelronde aantreden tegen RBC Roosendaal. Het kende geen moeite met de rode lantaarndrager en het zegevierde met 2-0. De Friezen hebben nu drie maal achtereen gewonnen en zijn alweer zes wedstrijden ongeslagen. Van deze cijfers mag Ajax allemaal maar dromen. De Amsterdammers - dinsdag nog in een zwakke Champions League poule doorgedrongen naar de tweede ronde - verloren weer eens bij angstgegner FC Utrecht: 1-0. Tiendalli scoorde via een volley het enige doelpunt van de wedstrijd. Met de nederlaag staat Ajax teleurstellend in het rechterrijtje. FC Utrecht doet het goed met een zesde plaats.

Uitslagen:

Zondag 27 november 2005:

PSV - ADO Den Haag 3-0
Feyenoord - Heracles Almelo 7-1
AZ - Roda JC 2-0
FC Utrecht - Ajax 1-0
SC Heerenveen - RBC Roosendaal 2-0

Programma:

Dinsdag 29 november 2005:

Vitesse - RKC Waalwijk

Woensdag 30 november 2005:

NAC Breda - FC Groningen
FC Twente - Sparta Rotterdam
NEC - Willem II

-
Meer voetbalnieuws lees je op de FOK!voetbalmanager!

Uitslagen Schotland Speelronde 16

Een week na de 3-0 overwinning op aartsrivaal Glasgow Rangers blameerde Celtic zich door op eigen veld te verliezen van hekkensluiter Dunfermline Athletic. Man of the Match was Gregg Ross die met een rake kopbal de overwinning binnen haalde voor Dunfermline, dat de laatste plaats nu overdoet aan Livingston.

Hearts wist niet optimaal te profiteren van de nederlaag van koploper Celtic. Op bezoek bij Motherwell mocht de nummer twee van de Schotse Premiership blij zijn dat ze een punt wisten te pakken. Pas in blessuretijd kwam Hearts op gelijke hoogte met de thuisclub die vijf minuten voor de rust op voorsprong was gekomen via een doelpunt van Brian McLean. Door een benutte penalty zorgde Paul Hartley toch nog voor een gelijkspel en verkleinde Hearts de achterstand op Celtic tot één punt.

Uitslagen:

Livingston - Kilmarnock 0-3
Inverness CT - Dundee United 1-1
Falkirk - Aberdeen 1-2
Motherwell - Hearts 1-1
Celtic - Dunfermline 0-1
Hibernian - Glasgow Rangers 2-1

Stand na 16 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Celtic163841 - 13
2Hearts163732 - 11
3Hibernian163130 - 18
4Glasgow Rangers162324 - 18
5Kilmarnock162330 - 26
6Aberdeen162120 - 19
7Motherwell162029 - 32
8Inverness CT161918 - 20
9Falkirk161917 - 30
10Dundee United161518 - 27

'Samir A. moet toegelaten worden in Leiden'

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) heeft de Hogeschool Leiden een ultimatum gesteld inzake haar beslissing om terreurverdachte Samir A. de toegang voor een periode van maximaal één jaar te ontzeggen. Volgens het schoolbestuur zou de aanwezigheid van A. de continuïteit op de school kunnen verstoren.

Wanneer de Hogeschool Leiden niet uiterlijk 2 december 2005 haar standpunt heeft gewijzigd, dient EORG een klacht in tegen de school bij het Ministerie van Onderwijs. Volgens EORG is Samir A. ''tot tweemaal toe door de competente rechter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en ontneemt het schoolbestuur het recht van Samir A. Op onderwijs.'' Dit getuigt volgens EORG van ''een schending van het recht op onderwijs én van een aperte schending van artikel 11, lid 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin bepaald is dat ieder mens voor onschuldig wordt gehouden tot zijn of haar schuld is bewezen.''

De EORG heeft wél waardering voor de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, die afgelopen week liet weten dat Samir A. daar van harte welkom is, mocht hij uit zijn voorarrest worden vrijgelaten; A. zit namelijk sinds medio oktober vast op verdenking van plannen voor terreur. Eerder klaagde de EORG over die arrestatie ook al, omdat die te hardhandig zou zijn verlopen.

GL-senator Pormes wil zetel nog niet prijsgeven

PormesGroenLinks-senator Sam Pormes zal niet zomaar zijn zetel in de Eerste Kamer opgeven. Dat heeft hij in een e-mail aan het partijbestuur laten weten. Het partijbestuur van GroenLinks gaf afgelopen maandag aan dat ze geen vertrouwen meer heeft in de 51-jarige politicus. Hij heeft volgens het bestuur gelogen over zijn verleden. Uit een eigen onderzoek van de partij bleek onder meer dat Pormes eind jaren 70 heeft deelgenomen aan guerrilla-trainingen in Jemen.

Ook over een aantal andere zaken uit zijn verleden heeft Pormes GroenLinks niet altijd volledig ingelicht, aldus het onderzoek. Het gaat om zijn contacten met de Molukse treinkapers bij De Punt in 1977, zijn betrokkenheid bij een schietpartij met de politie in 1982 en om een geval van ten onrechte ontvangen WW.

De in opspraak geraakte Pormes ontkent nog steeds dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan bovengenoemde feiten. De commissie die namens GroenLinks de zaken onderzocht, zou zich gebaseerd hebben op onbetrouwbare getuigen. Pormes wil nu dat dat de diverse adviescolleges binnen GroenLinks zich uitspreken over zijn positie, voordat hij een besluit neemt over zijn politieke toekomst.

Wat groenLinks gaat doen als Pormes blijft zitten is nog onduidelijk. Men zou hem kunnen royeren als lid, maar ook een mogelijkheid is dat men een partijcongres zal laten beslissen of Pormes mag blijven of niet.

Historisch: Graham Hill

In zeer dichte mist stortte op de avond van 29 november 1975 een klein vliegtuigje neer op een golfbaan in het zuidoosten van Engeland. Het ongeluk kostte vijf leden van het Embassy Hill raceteam het leven, waaronder dat van de piloot, tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Graham Hill.

Norman Graham Hill was een laatbloeier voor racebegrippen. Op zijn vierentwintigste zat hij voor het eerst in zijn leven achter het stuur van een auto. Zijn eerste wagen was een Austin uit 1929 die hem zeventig dollar had gekost en het ontbreken van werkende remmen was volgens Hill zelf een pluspunt. Hij zei later in een interview dat alle racecoureurs zo'n auto zouden moeten hebben: "De belangrijkste kwaliteiten van een coureur zijn concentratie, inzet en anticipatie. Met een 1929 Austin ontwikkel je alle drie -- anticipatie waarschijnlijk het meest."

Begin jaren '50 reed Hill zijn eerste rondjes in een racewagen, een oude Formule 3-auto waarmee hij voor vijf shillings per ronde op Brands Hatch mocht rijden. Hij was gelijk verslingerd aan het racen en kreeg niet snel daarna een baan als monteur bij het befaamde Lotus Formule 1-team. Ondertussen nam hij deel in allerlei raceklasses en in 1958 besloot teambaas Colin Chapman dat Hill rijp was voor het echte werk, en beloonde hem met een volledig seizoen Grands Prix.

De Lotus was echter langzaam en onbetrouwbaar en in 1960 stapte Hill over naar BRM, waar hij in 1962 zijn eerste race won en datzelfde jaar direct het wereldkampioenschap in de wacht sleepte. Hij nam een aantal jaren deel aan de Indianapolis 500 en won de beroemde race in 1966. BRM ging echter bergafwaarts en in 1967 ging Hill terug naar Lotus. Het jaar daarop werd hij opnieuw wereldkampioen, maar niet voordat zijn teamgenoot en voornaamste titelkandidaat Jim Clark tragisch om het leven kwam.

Graham Hill was een charismatisch man en werd met zijn karakteristieke snor, zijn venijnige oogopslag en zijn snelle humor aanbeden door de media. Hij was een rokkenjager, ondanks het feit dat hij getrouwd was en kinderen had, en kocht op een gegeven moment een vliegtuig en riep zichzelf uit tot 'Hilarious Airways'.

De racecarrière van Hill kreeg een dramatische wending in 1969. Hij liet tijdens de Amerikaanse Grand Prix zijn motor afslaan na een spin, stapte uit om de wagen aan te duwen en vervolgde zijn weg, zonder zijn gordels weer vast te maken. Een klapband zorgde echter voor een tweede spin en Hill werd uit de wagen geslingerd. Ondanks zijn zware verwondingen zat hij maanden later opnieuw achter het stuur, maar kon geen potten meer breken en startte zijn eigen team.

Het team Embassy Hill bestond uit slechts een handvol monteurs en was akelig langzaam. Hill was de enige coureur, maar nadat hij zich niet kwalificeerde voor de Grand Prix van Monaco in 1975, de race die hij eerder vijf maal had gewonnen, gooide hij de handdoek in de ring en zette het jonge talent Tony Brise achter het stuur.

Zowel Hill als Tony Brise en alle monteurs van het Embassy Hill-team zaten in het vliegtuigje dat op die mistige nacht, aanstaande dinsdag dertig jaar geleden, probeerde te landen op het vliegveld van Elstree. Het vliegtuig raakte een aantal bomen en stortte neer. In de vlammenzee verloor Engeland hèt gezicht van de Britse autosport van de jaren '60.

Call of Duty gamers in opstand!

Het is rellen geblazen op het forum van Infinity Ward, de developer van de Call of Duty serie. Na het uitblijven van goede support voor de eerste Call of Duty (CoD) en Call of Duty: United Offensive (CoD:UO) hadden diverse gamers al eerder hun ongenoegen geuit op het forum. Maar nu met het nieuwste deel; Call of Duty 2 (CoD2) hebben de ontevreden gamers zich beter georganiseerd.

De gamers nemen het publisher Activision en developer Infinity Ward zeer kwalijk dat de patches veel te laat worden gereleased, bugs nooit verholpen worden en dat er exploits en gamehacks zijn waarvoor nog steeds geen goede bescherming is. De toevoeging van verschillende server crash exploits voor Call of Duty 2 maakt de situatie er niet beter op.

Gamers hebben nu opgeroepen tot een algehele boycot van CoD2. Diverse community sites en beheerders van enkele grote servers hebben hun steun aan de acties al toegezegd.

De boycot zou inhouden dat alle sites en servers van CoD, CoD:UO en CoD2 op diverse dagen voor 24 uur op zwart gaan.

De acties zullen net zolang doorgaan totdat óf Infinity Ward óf Activision een officieel statement zal maken waarin de volgende punten worden toegelicht:

1. Wanneer er een anti-cheat systeem geïmplementeerd zal worden.
2. Welke datum de eerste patch voor CoD2 uit zal komen.
3. Welke bugs verholpen worden met deze patch.
4. Hoe Activision of Infinity Ward in de toekomst de support voor de Call of Duty franchise denkt te gaan verbeteren.
5. En tot slot, welke acties Activision en Infinity Ward zullen ondernemen om situaties, welke er nu zijn ontstaan bij CoD2, te voorkomen.

Het originele forumtopic is hier te vinden op de Infinity Ward forums.
Op Gathering of Tweakers loopt ook een thread, deze staat hier
En tot slot heeft ons eigen FOK!weblog ook nog een entry staan over de situatie rond CoD/CoD2. Het FOK!weblog is hier te vinden.

Uitslagen Eredivisie (27/11/2005)

Vanmiddag werden er vier wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen.

PSV - ADO Den Haag 3-0
60' Vennegoor 1-0
75' Vennegoor 2-0
86' Koné 3-0

Scheidsrechter: Koopman.
Toeschouwers:
Geel: Rankovic, v.d.Leegte, Saeijs (ADO Den Haag).
Rijaard (2xgeel, ADO Den Haag).

Opstellingen:

PSV: Gomes, Reiziger (Farfán/59'), Alex (Addo/80'), Ooijer, Lamey, Afellay (Lucius/29'), Cocu, Simons, Koné, Vennegoor, Culina.

ADO Den Haag: De Vries, Rijaard, Saeijs, Saavedra, El Akchaoui, Rankovic, Van der Leegte, De Graaf (Verhoek/78'), Den Ouden, Mols (Elia/78'), Kolkka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Feyenoord - Heracles Almelo 7-1
08' Boussaboun 1-0
20' Greene 2-0
35' Kalou 3-0
59' Boussaboun 4-0
76' Kuijt 5-0
82' Kuijt 6-0
87' Jansen 6-1
90' De Guzman 7-1

Scheidsrechter: Blom.
Toeschouwers:
Geel: Östlund (Feyenoord).

Opstellingen:

Feyenoord: Lodewijks, Östlund, Greene (Gyan/82'), Bahia, Snoyl, Ghaly (Derijck/87'), De Guzman, Pardo (Bosschaart/71'), Boussaboun, Kuijt, Kalou.

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Jansen, Hoogma, Smit, Höcher, Hellings, De Vries, Quansah, Nurmela, Tamerus (Hirayama/66'), Calincov (Sluijter/66').
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AZ - Roda JC 2-0
34' Landzaat 1-0
89' Koevermans 2-0

Scheidsrechter: v.Hulten.
Toeschouwers: 8.377.
Geel: Steinsson (AZ).

Opstellingen:

AZ: Timmer, Steinsson, Jaliens, Mathijsen, De Cler, Landzaat, Perez (Ramzi/71'), Schaars, Sektioui, Arveladze (Koevermans/64'), Huysegems.

Roda JC: Kujovic, Senden (Voigt/87'), Leemans, Vicelich, Lachambre, Bodnár, Van Dijk (Cristiano/61'), Sérgio, Bödör, Cissé, Oper (Jongen/84').
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SC Heerenveen - RBC Roosendaal 2-0
38' Bruggink 1-0
77' Nørregaard 2-0

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers
Geel: Daelemans (RBC Roosendaal).

Opstellingen:

SC Heerenveen: Vandenbussche, Hansson, Seip, Breuer, J.Drost, Bruggink, H.Drost (Hanssen/84'), Pranjic, Yildirim, Huntelaar (Nilsson/46'), Samaras (Nørregaard/70').

RBC Roosendaal: Volders, Paap, Molenaar, Roumani, Fleur, Daelemans, De Langem, Guyt (Smolders/31'), Marcelino, Elkhattabi, Kpaka.

Bolkestein in de bres voor Hirsi Ali

BolkesteinOud VVD-lijsttrekker Frits Bolkestein heeft het vandaag in het politieke tv-programma Buitenhof opgenomen voor VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. De VVD-politicia, die gisteren nog een uitbrander kreeg van de huidige VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen, moet volgens Bolkestein ''kunnen zeggen wat ze vindt, zo lang ze zich bij stemmingen in de Tweede Kamer maar houdt aan het fractiestandpunt van de VVD.'' Volgens de VVD-coryfee ''moeten we niet zo benauwd zijn voor een andere mening. Ik heb ook wel eens dingen gezegd die tegen de lijn van de fractie in gingen.''

Artikel 23
Wat betreft de commotie die is ontstaan over Hirsi Ali's uitlatingen over het afschaffen van artikel 23 van de grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is geregeld, zei Bolkestein dat ze daar wat hem betreft groot gelijk in heeft. Dat grondwetsartikel is volgens hem ook helemaal géén onderdeel van het liberalisme. Eerder stelde Van Aartsen en Hans Wiegel dat dit wel zo zou zijn, en dus buiten iedere discussie zou staan.

Bolkestein: ''Ik ben het helemaal eens met Hirsi Ali dat artikel 23 belemmerend kan werken bij de integratie van leerlingen van bepaalde islamitische scholen.'' Volgens de VVD'er steunen de liberalen alleen artikel 23 om zich niet te vervreemden van het CDA. ''Mijn ideaal is: samen naar de openbare school. Dus wat mij betreft mag dat artikel 23 verdwijnen''. Daar voegde hij echter aan toe dat de VVD óók oog moet hebben voor zaken die belangrijk zijn voor andere grote partijen, als in dit geval het CDA. De liberalen stellen nu in hun manifest alleen dat ze artikel 23 willen aanpassen.

Aan Hans Wiegel, net als Bolkestein ere-lid van de VVD, gaf hij ook nog een advies: ''Wiegel zou in plaats van kritiek leveren op de toon, beter mee kunnen doen aan het inhoudelijke debat. Praat nou eens over het feit dat het grootste deel van de vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen van islamitische herkomst zijn. Praat daar nou eens over. ''

Nederlanders in cel Marokko krijgen gratie

Icoon Misdaad Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Marokko heeft de Marokkaanse koning 336 buitenlanders gratie verleend. Onder hen bevinden zich 24 Nederlanders. Ze maken deel uit van een groep gevangenen die eerder deze maand vroegtijdig vrijkwamen of strafvermindering hebben gekregen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wist eerder al te melden dat ten minste twee Nederlanders waren vrijgekomen. Het merendeel van hen zat vast wegens drugstransport, aldus een bron bij de autoriteiten in Rabat.

Voor de gratieverlening zaten in Marokkaanse cellen zeker 39 Nederlanders in de Marokkaanse gevangenissen. Naast de 24 Nederlanders kregen ook 114 Fransen, 65 Spanjaarden, zeventien Belgen en twaalf Duitsers gratie.

Zware aardbeving treft Iran

Icoon Ramp Het zuiden van Iran is afgelopen nacht getroffen door een zware aarbeving. De beving had een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter. De aardschok heeft zeker vier dorpen op het eiland Qeshm in de Perzische Golf beschadigd of zelfs geheel verwoest, meldde een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Hormuzgan.

Er is nog weinig bekend over het aantal slachtoffers. De eerste berichten spreken over zeker zeven doden. Eén van de grootste ziekenhuizen in het getroffen gebied zou volgens lokale media compleet vol liggen met gewonden. Het ziekenhuis zou niet in staat zijn hen allemaal goed op te vangen.

Zware aardbevingen zijn niet ongebruikelijk in Iran. Zo kwamen twee jaar geleden bijna 30.000 mensen om het leven in Bam door een beving. Die had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter.

Turnen: opnieuw medaille voor Nederland

Icoon Sport Tijdens het wereldkampioenschap turnen in het Australische Melbourne heeft Suzanne Harmes voor een prima prestaties gezorgd. Zij eindigde als derde op de vloer met een score van 9,212. De Amerikaanse Alicia Sacramone won met 9,612.

Harmes, die als laatste de finale bereikte, maakte veel indruk met een aantal krachtige sprongen. De oefening was niet vlekkeloos, eenmaal stapte Harmes buiten de mat. Echter, ze was niet de enige. "Ik zag die lage scores voor me. Ik was als laatste aan de beurt en ik wist dat ik met een normale oefening een medaille zou hebben. Ongelooflijk, ik had hier helemaal niet op gerekend!", aldus de zeer tevreden Harmes.

Het was na de wereldtitel van ringenspecialist Yuri van Gelder de tweede Nederlandse medaille op dit toernooi. Het is de vijfde Nederlandse turnmedaille in de WK-geschiedenis.

Suzanne Harmes
Suzanne Harmes in actie.

_
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!

Uitslag FC Utrecht - Ajax

Vanmiddag om 12:30 ging Ajax op bezoek bij FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

FC Utrecht - Ajax 1-0
60' Tiendalli 1-0

Scheidsrechter: Verbist.
Toeschouwers: 22.137.
Geel: Keller, De Jong (FC Utrecht), Sneijder (Ajax).

Opstellingen:

FC Utrecht: Terol (Grandel/75'), Keller, Cornelisse, Di Tommaso, Braafheid, De Jong (v.Steensel/87'), Tiendalli, Kruys (Somers/83'), Douglas, Fortuné, Maachi.

Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Grygera, Vermaelen (Maduro/71'), Emanuelson, De Jong, Galásek, Sneijder, Manucharyan (Rosales/19'), Rosenberg, Babel (Anastasiou/83').

Manucharyan voorlopig buitenspel

Aanvaller Edgar Manucharyan van Ajax is de komende tijd niet inzetbaar voor Ajax. De Armeniër werd in de wedstrijd tegen FC Utrecht al vroeg in de wedstrijd gewisseld omdat hij last had van een blessure aan zijn bovenbeen.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de 18-jarige aanvaller een spiertje in zijn bovenbeen gescheurd heeft, waardoor hij zeker een maand uitgeschakeld zal zijn. Manucharyan kwam begin dit seizoen over van de Armeense club Pyunik, maar was vooral geblesseerd. In een oefenwedstrijd tegen FC Barcelona in zijn stageperiode brak hij al eens een middenvoetsbeentje. De wedstrijd tegen FC Utrecht was pas zijn vijfde van die seizoen, het was de eerste keer dat hij in de basis begon.

Leeuw ontvoerd uit dierentuin Gaza

Icoon Misdaad In het Palestijnse Gaza hebben gemaskerde mannen afgelopen nacht een leeuw gekidnapt uit een dierentuin. Tevens werden er twee witte sprekende papegaaien gestolen. Media melden dat de dierentuin duizend dollar betaalt voor de persoon die de dieren terugbrengt.

De ontvoerde leeuw is pas drie maanden oud. Door een deken over de kop te gooien, slaagden de mannen erin het dier mee te nemen. Ook poogden ze een volwassen leeuw te jatten, maar die bleek te sterk te zijn.

Vermoedelijk is de leeuw nu in handen van een criminele bende, als een trofee. De diefstal vond al twee weken geleden plaats. Om het politieonderzoek niet te hinderen, werd het pas recentelijk bekendgemaakt.

Omgekeerde kerstbomen nieuwste rage VS

Icoon Weird Terwijl hier nog Goedheiligman in het land is, zijn ze in de Verenigde Staten al druk bezig met kerstmis. Dit jaar met een opmerkelijke rage: de omgekeerde kerstboom. Steeds meer gezinnen willen een omgekeerde boom in de woonkamer en zijn er naarstig naar op zoek.

De omgekeerde kerstboom begon twintig jaar geleden als een studentengrap. Todd Brabender bedacht tezamen met enkele studenten aan de universiteit van Kansas dat hun kerstboom in zijn appartementje omgekeerd aan een waterleiding moest hangen. Dat bleek zo'n succes dat anno 2005 heel Amerika op zoek is naar firma's, die omgekeerde kerstbomen verkopen.

Er bestaat nog een ander verhaal over de oorsprong van de omgekeerde kerstboom. Sommigen menen dat Brabender het idee afsnoepte van een Engelse monnik, die in de zevende eeuw naar Duitsland trok en daar de driehoekige vorm van de omgekeerde kerstboom gebruikte om de heilige drievuldigheid uit te leggen. De bekeerden besloten daarop de kerstboom omgekeerd in hun verblijf te plaatsen.

Volgens Brabender heeft het succes van zijn vinding een andere grondslag. "Niet alleen spaart dat veel plaats uit op de vloer van soms kleine appartementen. Bovendien kan men er meer geschenken rond schikken en de wenskaarten en kleinoden, die men aan de takken hangt, komen in deze opstelling ook beter tot hun recht."

Omgekeerde kerstboom
De nieuwste rage in de VS

Vader door vroegere hartsvriend in keel gestoken

Icoon MisdaadIn het Belgische Laken is vrijdagavond de vader van een jonge vrouw in de keel gestoken met een mes. De dader is een vroegere hartsvriend van de vrouw. In kritieke toestand werd het slachtoffer in het ziekenhuis opgenomen, maar zaterdagmorgen werd er niet meer voor zijn leven gevreesd.

De dader zou de breuk met zijn voormalige hartsvriendin slecht hebben kunnen verteren. Dit zou tevens de reden voor de steekpartij zijn. In de hal van een gebouw zou het tot een vechtpartij zijn gekomen waarbij de dader, de achttienjarige Jeremy Magali, de vader in zijn keel heeft gestoken. Magali schuilde daarna bij een vriend van hem, waar hij door de politie makkelijk kon worden opgepakt.

De vermeende dader moest zaterdag door het parket van Brussel worden gehoord in nog een andere zaak van mishandeling.

Man schopt zwangere: baby overleden

Icoon Misdaad In het Belgische Luik heeft de politie een man gearresteerd die een zes maanden zwangere vrouw in de buik schopte. De trap was dermate hard dat het ongeboren kind in de buik van de vrouw overleed.

De man had vijf jaar terug nog een relatie met een vriendin van de vrouw. Deze relatie ging uiteindelijk uit. Zijn ex bracht vervolgens de meubels van de man onder bij het slachtoffer. Omdat de vrouw niets meer van de man vernam, besloot ze de meubels van de hand te doen, om zo ruimte te maken in haar woning.

Op 19 november stond ineens de man voor de deur om zijn meubilair terug te vragen. Het slachtoffer verklaarde ze niet meer te hebben, waarna bij de man alle stoppen doorsloegen. Woedend trapte hij haar in de buik en gaf haar enkele klappen. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de baby in haar buik overleden was. De vrouw heeft een aanklacht ingediend.

Man overleeft 28 hartinfarcten

Icoon Bizar Door 28 hartinfarcten getroffen worden in een middag tijd. Dat overkwam de 54-jarige Brit Jeff Kerswell, badkamerdesigner van beroep. Dankzij de niet aflatende inzet van verplegers en artsen en met behulp van elektrische schokken wisten ze hem weer tot leven te brengen.

"Ik kwam 's namiddags na de job thuis met pijn in de borststreek. Dat werd almaar erger en mijn vrouw zei me dat ik een ziekenwagen moest opbellen. Het laatste wat ik mij herinner is dat verplegers mij naar de wagen brengen", zo vertelt Kerswell na.

Tijdens het ritje naar het ziekenhuis, anderhalve kilometer lang, werd de Brit al door vijf infarcten getroffen. In het ziekenhuis werd hij nog eens 23 maal getroffen. Maar hij kan het nog navertellen. Artsen zeggen dat het telefoontje zijn leven heeft gered.

Man (52) omgekomen bij hagelbui op A7

Icoon VervoerOp de A7 ter hoogte van het Noord-Hollandse Middenbeemster is gisteravond een 52-jarige automobilist uit Hoorn om het leven gekomen, toen hij door een hagelbui in de slip was geraakt en tegen een boom botste. De man overleed ter plekke. Precies op dezelfde plek slipte even daarvoor een andere personenauto waarbij niemand gewond is geraakt.

"Door de hagelbui werd het wegdek 'spekglad'", zegt de politie. "Een personenauto slipte hierdoor en kwam in de middenberm terecht. De inzittenden zagen vervolgens de andere auto met de 52-jarige automobilist in de slip raken en tegen een boom in de rechterberm tot stilstand komen".

Om 19.00 uur kwam de eerste melding binnen van het eerste ongeluk. Toen de politie eenmaal op locatie was, bleek dat er nog een ongeval was gebeurd waarbij een zwaargewonde was. Ambulancepersoneel heeft de man nog proberen te reanimeren maar dat mocht volgens de politie niet meer baten.

Jager schiet drijver in arm en buik

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OpmerkelijkIn Wijhe is vrijdagmiddag een veertigjarige inwoner van Heino gewond geraakt toen hij als drijver meehielp bij de jacht. De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar een aantal kogeltjes operatief zijn verwijderd.

Toen de man dieren probeerde weg te drijven, ging per ongeluk het geweer af van een 36-jarige jager uit Breda. De Heinoër werd in zijn linkerarm en zijn buik geraakt.

RBC heeft een tekort aan verdedigers

Sportief gezien gaat het RBC Roosendaal niet voor de wind. Maar nu heeft de club uit Roosendaal ook nog eens te maken met een blessuregolf. Trainer Dolf Roks zal moeten puzzelen om een goede verdediging in te brengen voor de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen.

Een aantal spelers zullen zeker niet in actie komen, waaronder Arjan Ebbinge. Hij ligt nog altijd in het ziekenhuis na een ingrijpende darmoperatie. Verder is José Fortes Rodriquez geschorst en heeft Sidney Lammens te maken met een bovenbeenblessure.

Melvin Fleur en Akram Roumani zijn de enige twee verdedigers die honderd procent fit zijn. Of Robert Molenaar en Tyrone Loran kunnen spelen is niet zeker. "De kans dat Robert Molenaar speelt is tachtig procent, Tyrone Loran schat ik maar op vijftig", aldus Roks op de website van de Roosendaalse club.

Ook op het middenveld is een afwezige, namelijk Jorge Acuña. Hij is ook geschorst voor de ontmoeting met de Friese formatie. Gelukkig is er ook nog positief nieuws te melden, want Paul de Lange is voldoende hersteld nadat hij een blessure aan zijn neus had opgelopen.

Hockeyvrouwen verpletteren Duitsland

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben opnieuw een overwinning geboekt in het Australische Cranberra. In de tweede wedstrijd van de Champions Trophy werd Duitsland met een 8-1 verslagen. Eerder won Nederland ook al van regerend wereldkampioen Argentinië (2-1).

Tijdens de rust had de ploeg van bondscoach Marc Lammers al een voorsprong van 2-0. De goals werden gemaakt door Lammers en Hoog. In de tweede helft werd de score snel opgevoerd naar 6-0. Verantwoordelijk voor de vier doelpunten waren Schopman, Karres, Van Geenhuizen en Fuchs. Het verzet van de Duitse vrouwen was inmiddels gebroken en Nederland scoorde vrolijk verder. De Duitsers deden nog wel wat terug met een treffer van Stöckel, maar Goderie en wederom Fuchs brachten de eindstand op het scorebord.

"Het was al heel snel 2-0.", aldus bondscoach Lammers. "En dat bleef het heel lang. Kort na rust sloegen we uit een mooie strafcorner toe en daarna was het verzet gebroken. De Duitse vrouwen gingen toen meer tegen zichzelf hockeyen dan tegen ons."

Benen afgehakt uit eerwraak in Pakistan

COLAIUTA had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon ShockingIn Pakistan heeft een man de benen van zijn twintigjarige zus afgesneden nadat ze met de man van haar keuze was getrouwd. De vrouw is ernstig gewond in het ziekenhuis opgenomen, aldus de Pakistaanse krant Daily Times.

Naseem Bibi en haar man Saeed Ahmed (25) waren op het land aan het werk toen de vrouw door een groepje mannen, onder wie dus haar oudere broer, aangevallen werd waarbij haar benen afgehakt werden. In de door mannen gedomineerde Pakistaanse samenleving is geweld tegen vrouwen een groot probleem. Het komt dagelijks voor dat mannen vrouwelijke familieleden doden omdat ze de familie-eer zouden hebben aangetast, bijvoorbeeld door in plaats van een gearrangeerd huwelijk een man van eigen keuze te trouwen.

Al meer dan 750 personen zijn het laatste anderhalf jaar overleden door eerwraak in Pakistan.

Scoren is niet zo moeilijk....

Voetballers zijn niet altijd de meest intelligente wezens die rondlopen op de aarde. Nog sterker, de gemiddelde voetbal steekt al boven de rest van zijn elftal als die al zijn veterstrik diploma heeft. Meestal valt het gebrek aan intelligentie goed te verbergen op het voetbalveld, maar zoals je in het volgende filmpje kan zien wordt het gebrek soms ook ineens stukken duidelijker.

Met dank aan LooS voor de submit

Zenden zeker drie weken uitgeschakeld

Liverpool zal het zeker drie weken moeten stellen zonder Boudewijn Zenden. De aanvallende middenvelder kampt met opgerekte kniebanden, die hij afgelopen woensdag opliep.

De Nederlander blesseerde zich in de Champions League-wedstrijd tegen het Spaanse Real Betis. Tegen het einde van de wedstrijd rekte hij zijn kniebanden op. Onderzoek zal meer duidelijkheid moeten geven over de ernst van de blessure.

Balkenende bezorgd over Nederlands weer

Jan Peter BalkenendePremier Jan Peter Balkenende heeft zich bezorgd getoond over het barre weer dat Nederland de laatste dagen teistert. Vanaf een zonnig Curaçao (28 °C) liet de minister-president weten mee te leven met de mensen die getroffen zijn door de hevige sneeuwval en de harde wind. "Het zijn ontzettend moeilijke omstandigheden", verklaarde Balkenende.

De premier is op Curaçao om te praten over de staatkundige toekomst van de Nederlandse Antillen. Hij zal in de loop van vandaag terugkeren in Nederland. In een reactie stelde de politicus weinig zicht te hebben of alle reddingswerkzaamheden op een goede manier verlopen. "Dat is ook een zaak van de lokale autoriteiten", aldus Balkenende.

De wraak van Desi

Het beleefdheidsbezoekje van Jan Peter aan het jarige onafhankelijke Suriname, is alsnog bijna op een drama uitgelopen. Onze weinig heldhaftige premier liep natuurlijk al vanaf de eerste minuut dat hij aankwam met knikkende knieën door ons voormalige overzeese gebiedsdeel, uit angst voor een mogelijke ontmoeting met voormalig legerleider Bouterse, maar uiteindelijk was het dan toch zover.

Het ANP meldde gisteravond dat het konvooi van Balkie op weg naar het vliegveld is geramd door een ex-soldaat. Inmiddels is er meer informatie beschikbaar en ook die nieuwe info wijst overduidelijk in de richting van Desi: "De man verkeerde onder invloed van drugs of alcohol, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag". Duidelijk, dat is Bouterse.

Tja Jan Peter, dat is nu je straf voor je gedraaikont. Naar Suriname gaan om dertig jaar onafhankelijkheid mee te vieren en vervolgens zeggen dat je bepaalde gekozen volksvertegenwoordigers niet de hand wil schudden, daarmee geef je aan absoluut schijt te hebben aan de Surinaamse democratie. Had dit pr-tripje dan gewoon niet gemaakt en gezegd dat je geen feest wilt vieren in een land dat een crimineel als Bouterse niet uitlevert.

Oh ja, mocht iemand ongerust zijn, Jan Peter is ongedeerd...

RTL Nederland wil RTL FM ook verkopen

Icoon RadioRTL Nederland wil niet alleen van Yorin FM af, maar ook van RTL FM. Enige probleem daarbij is dat er nog een rechtszaak rond de radiozender loopt. Volgens het radiostation '100% NL' is de verdeling van de frequenties in 2003 niet eerlijk verlopen. De zender kreeg daarin gelijk van de rechter. Die bepaalde dat de procedure van verdeling opnieuw moet worden overgedaan.

Zolang er geen zekerheid is of RTL FM het huidige frequentiepakket kan houden, kan er geen verkoopprocedure gestart worden. De kans zit erin dat RTL FM volgend jaar maart moet stoppen met de uitzendingen in de ether.

De verkoop van Yorin FM is ondertussen in volle gang. RTL Nederland wil het station veilen aan de hoogste bieder. Volgens CEO Fons van Westerloo zijn er vijf gegadigden voor de zender. Namen wil hij niet geven.

'Niet-Winkeldag' tegen armoede in de wereld

Icoon ShockingIn enkele Nederlandse steden is gisteren als tegenwicht tegen de 'westerse drang tot consumptie' een 'Niet-Winkeldag' georganiseerd. Met ludieke acties probeerde de organisatie winkelend publiek bewust te maken van de armoede in de rest van de wereld en de gevolgen van overconsumptie voor het milieu. De dag werd onder meer in Amersfoort, Den Bosch, Rotterdam en Utrecht gehouden.

In Nederland werd de dag gecoördineerd door Omslag, een werkgroep die 'met acties en publicaties de aandacht vestigt op thema's als milieu, vrede en solidariteit'. In de verschillende steden gingen de deelnemers van de 'Niet-Winkeldag' de straat op om folders uit te delen en op alternatieven voor het winkelen te wijzen. Zo is er in Arnhem op straat gebadmintond. Er reden op verschillende plaatsen mobiele weggeefwinkels en stonden er ruilkramen op de straat, waar 'overbodige' spullen konden worden ingeleverd of geruild, zodat er geen nieuwe spullen hoeven worden gekocht.

Onder de naam 'Buy Nothing Day' werd de dag ook georganiseerd in België, Canada, Duitsland, Engeland, Finland, Ierland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Polen, Slovenië, de Verenigde Staten en Zweden.

Het kerstcadeau van 2005

Je zit jezelf al tijden af te vragen wat je nou moet vragen voor kerst. Gelukkig komt de FOK!weblog met een goed idee. Namelijk gedragen slipjes van Laura. Ben je niet zo van de slipjes, dan kan je nog altijd gaan voor strings en lingerie setjes.

Prijzen varieren, al naar gelang hetgeen Laura er mee gedaan heeft. Als dit niet de hype wordt met kerst 2005, dan weet ik het ook niet meer .

Met dank aan bees voor de submit

Groot deel Haaksbergen heeft weer stroom

Icoon AlgemeenDe helft van de inwoners van de gemeente Haaksbergen die gisteren zonder stroom kwamen te zitten, heeft inmiddels weer elektriciteit. Dat heeft de gemeente vanochtend op een persconferentie verklaard.

De inwoners van de gemeente kwamen zonder stroom te zitten nadat een kabel van een elektriciteitsmast was geknapt. Daardoor kwamen 11.000 mensen zonder stroom te zitten, nu zijn dat er nog 4.000.

De problemen zijn grotendeels opgelost door aggregaten in te zetten en deze aan te sluiten op trafohuisjes in de gemeente. Volgens energieleverancier Essent wordt geprobeerd om vanmiddag de kapotte kabel te repareren.

Michaud ook de sterkste in Deventer

Marathonschaatser Cédric Michaud heeft zijn leidende positie in het klassement om de Essent KNSB Cup zaterdag weten te verstevigen. Bij de zevende marathon in Deventer was de Fransman de sterkste.

In de eindsprint was Michaud net iets sneller dan Ingmar Berga en Jan Maarten Heideman, zo wees de finishfoto uit.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Daniëlle Bekkering, die in het algemeen klassement aan de leiding gaat. Bekkering bleef Elma de Vries en Maria Sterk voor.

Katholieke Jongerendag verwacht tweeduizend jongeren

Icoon AlgemeenDe organisatoren van de Katholieke Jongerendag in Nieuwegein verwachten tweeduizend jongeren bij het evenement vandaag. De dag is opgezet als vervolg van de Wereldjongerendag die in augustus plaatsvond in Keulen, en bezocht werd door een miljoen jeugdige katholieken.

Op de jongerendag zijn verscheidene activiteiten waaraan de jongeren kunnen deelnemen, zoals workshops, eucharistieviering en lezingen. Ook zijn er muziekbands aanwezig. De drieduizend Nederlandse jongeren die het evenement in Keulen bezocht hebben, zijn de doelgroep van de jongerendag. "Het is zeker geen afterparty van de Wereldjongerendagen", volgens medeorganisator Femke van der Biezen. "Dat veronderstelt dat het een afronding van iets is. Nee, zondag begint iets nieuws. We willen de jongeren die in Keulen hebben ervaren dat het geloof waar is, inzicht geven in hun binnenkant en hun rol in de samenleving."

Het thema van de dag is 'Helder'. Van der Biezen zegt dat dit thema de keuze van de organisatie is geweest, omdat die 'jongeren handvatten wil aanreiken om een heldere kijk op zichzelf en de maatschappij te ontwikkelen'.

De dag is opgezet door de bisschoppenconferentie. Dit is de eerste keer dat de eindverantwoordelijkheid van een katholieke jongerendag bij de conferentie ligt. Katholieke jongerenevenementen waren in voorgaande jaren georganiseerd door de landelijke Werkgroep Katholieke Jongeren.

WK turnen: Brons voor Harmes op vloer

Tijdens het wereldkampioenschap turnen in het Australische Melbourne heeft Suzanne Harmes voor een prima prestaties gezorgd, de Nederlandse eindigde als derde op de vloer. Het goud ging naar de Amerikaanse Alicia Sacramone.

Harmes, die als laatste de finale bereikte, maakte veel indruk met een aantal krachtige sprongen. De oefening was niet vlekkeloos, ze stapte eenmaal buiten de mat, maar gelukkig was ze daarin niet de enige.

"Ik zag die lage scores voor me. Ik was als laatste aan de beurt en ik wist dat ik met een normale oefening een medaille zou hebben. Ongelooflijk, ik had hier helemaal niet op gerekend!", aldus een erg blije Harmes.

Nog meer problemen met de Xbox 360

Er is onlangs weer een nieuw probleem met de Xbox 360 aan het licht gekomen.

De console heeft niet alleen te kampen met crashes en foutmeldingen, maar er kunnen ook onderdelen overhit raken waardoor de grafische pracht verandert in een grote puinhoop. Tot nu toe is de enige oplossing de Xbox even uit te zetten.

Volgens Microsoft vallen de problemen wel mee en gaat het om maar een klein percentage van de units.



Aziatische suprematie op 100 meters

Fengtong Yu heeft de eerste 100 meter van het seizoen op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen moesten Shihomi Shinya en Sang-Hwa Lee de zege delen.

Yu kwam in Milwaukee tot een tijd van 9,66. De Chinees bleef daarmee Kang-Seok Lee vijfhonderdste voor. Lee had eerder op de avond de 500 meter nog gewonnen. Als derde finishte Weijiang An. Bij de dames kwamen Shinya en Lee in hun onderlinge rit tot een tijd van 10,51, genoeg voor de gedeelde winst. Dan Wang en Jenny Wolf legden beslag op de plaatsen drie en vier. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen verschenen geen landgenoten aan de start. De 100 meter is geen Olympisch onderdeel, maar kent sinds een aantal jaren wel een wereldbekercyclus. Vorig seizoen grepen Yu en Osuga de eindzege in deze competitie.

Uitslag 100 meter mannen:

#NaamLandTijd
1F. YuCHI9,66
2K. LeeKOR9,71
3W. AnCHI9,75
4Y. OikawaJAP9,79
5A. OtaJAP9,82


Uitslag 100 meter vrouwen:

#NaamLandTijd
1S. ShinyaJAP10,51
1S. LeeKOR10,51
3D. WangCHI10,55
4J. WolfDUI10,56
5S. OsugaJAP10,60

Davis opnieuw de beste over 1.000 meter

Shani Davis heeft tijdens wereldbekerwedstrijden in Milwaukee de 1.000 meter naar zijn hand gezet. De Amerikaan bleef Jeremy Wotherspoon en Even Wetten voor.

Davis (sinds vorige week met 1.07,03 wereldrecordhouder) kwam tot een alleszins respectabele tijd van 1.08,33. Vooral zijn slotronde van 26,1 zal de concurrentie de ogen doen uitstaren. Davis schudde in zijn rit trouwens onze landgenoot Stefan Groothuis af, die als zevende eindigde. Dat was twee plaatsen achter Gerard van Velde: de beste Nederlander. De Olympisch kampioen moest naast Davis zijn meerdere erkennen in Wotherspoon (1.08,93), wereldkampioen Wetten (1.09,23) en Joey Cheek (1.09,35). Remco Olde Heuvel moest genoegen nemen met een tiende stek. Een aantal protagonisten verscheen overigens niet aan de start in Milwaukee, daaronder ook Erben Wennemars en Jan Bos. Vannacht wordt er opnieuw een 1.000 meter verreden.


Uitslag 1.000 meter mannen:

#NaamLandTijd
1S. DavisUSA1.08,33
2J. WotherspoonCAN1.08,93
3E. WettenNOO1.09,23
4J. CheekUSA1.09,35
5G. van VeldeNED1.09,40
6C. FitzRandolphUSA1.09,42
7S. GroothuisNED1.09,50
8J. ChoiZKO1.09,70
9K. LeeZKO1.09,77
10R. Olde HevuelNED1.09,85


Stand wereldbeker 1.000 meter mannen:

#NaamLandTijd
1S. DavisUSA300
2J. WotherspoonCAN210
3J. CheekUSA150
4S. GroothuisNED136
5E. WennemarsNED130
6E. WettenNOO120
8J. BosNED96
14R. Olde HeuvelNED54
16G. van VeldeNED50
40S. KuipersNED4

Nederlanders ontwerpen Pong-klok

Het Nederlandse designbureau Buro Vormkrijgers heeft een klok gemaakt die gebruikt maakt van de oer-videogame Pong om de tijd weer te geven.

Er wordt continu een potje Pong gespeeld. Wanneer de uren of minuten moeten veranderen scoort een van de beide kanten. Om middernacht wordt een nieuw spel begonnen. Echt eerlijk is het natuurlijk niet aangezien de rechterspeler altijd wint.

Meer foto’s zijn hier vinden.



Het is nu 14:12

Tijd om verantwoordelijkheid te nemen

Ik hoor jullie weer denken: "niet alweer een column over geweld in games". Maar lees alsjeblieft toch even door. Deze column heeft namelijk een iets andere insteek. Deze keer zal niet ik niet schrijven hoe mensen als Jack Thompson en PvdA Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem totaal geen verstand van games hebben en alleen maar uit publiciteitsgeilheid allerlei onzin lopen te kwaken. Ik wil juist betogen dat, ook al is er een boel inhoudloos geschreeuw, de critici wel degelijk sommige goede argumenten hebben en dat het tijd wordt dat de industrie eens zelf verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van geweld in games.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1266
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
©FOK.nl e.a.