FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 september 2013

Duarte: "Ajax van kleins af aan droomclub"

Lerin Duarte rondde maandagavond zijn transfer naar Ajax af. De linkspoot tekende een contract voor vier seizoenen en was zeer verheugd met zijn overstap van Heracles Almelo.

"Ik ben zeker blij met deze stap. Het is goed dat ik me hier kan doorontwikkelen", zegt Duarte via de officiële kanalen van de Amsterdammers. "Ajax is sinds kleins af aan al een droomclub voor mij geweest en het is gewoon een mooie stap. Je speelt bovenin mee en het is mooi om mee te maken."

Ajax toonde in het begin van de transferperiode ook al interessen, maar van een overstap kwam het toen niet. "Dat hoort bij het voetbal. Het ging eerst niet door, maar dan moet je de focus behouden bij je eigen club en dat heb ik gedaan", vervolgt de linkspoot.

Bij Ajax gaat Duarte met rugnummer 8 spelen, het oude nummer van Christian Eriksen. Is Duarte dan ook de opvolger van Eriksen? "Zo wordt het wel gezegd, maar ik moet gewoon mijn eigen ding doen en proberen belangrijk voor het team te worden. Eriksen is een ander type speler dan ik en zal het op mijn eigen manier moeten invullen. Dan moet het wel goed komen."

In Amsterdam tekent de geboren Rotterdammer een contract voor vier seizoenen. "Daar spreekt veel vertrouwen uit en daar ben ik dan ook erg blij mee."

Vrouw stopt vijf ruggen in kont

Christie Black uit Bulls Gap, in de Amerikaanse staat Tennessee, had een opmerkelijke manier gevonden om vijf gejatte ruggen te verstoppen. De 43-jarige vrouw stopte het gewoon in haar aars.

De vriend van Black, Bobby Gulley, vermoedde al langer dat zijn vriendin geld van hem stal, dus besloot hij haar in de val te lokken. Hij stopte 4.000 dollar in biljetten van 100 dollar in een envelop. Nog eens 10 bankies deed hij in een tweede envelop en beide enveloppen deed hij in een medicijntas, samen met de drugs morfine en oxycodone. Hij legde de tas op een voetbaltafel en ging naar bed.

De volgende ochtend werd hij wakker, en zag dat de inhoud van de tas verdwenen was. Gulley confronteerde zijn vriendin hiermee, die spontaan moest overgeven. Vervolgens vroeg hij waar zijn bankbiljetten waren, en zijn vriendin biechtte op deze in haar reet te hebben gestopt.

Black probeerde het geld met een pleeborstel en een tang te pakken te krijgen, maar tevergeefs. Hevig bloedend werd ze naar het ziekenhuis overgebracht. Hier werd het geld uit haar kont gehaald en achtergehouden als bewijsmateriaal. De vrouw is opgepakt wegens diefstal.

black'Stop dat geld maar in je reet!' (foto: Hawkins County Sheriff's Department)

Van der Vaart: "Honderd miljoen een beetje veel"

Rafael van der Vaart zet zijn vraagtekens bij het transferbedrag dat Gareth Bale heeft opgeleverd. Van der Vaart laat voor de camera van NOS weten wat hij van de transfersom vindt. "Honderd miljoen is een beetje veel", lacht hij.

"Je moet je sowieso afvragen of een speler dat waard is. Ik heb met hem gespeeld, maar toen zag ik nog niet dat hij honderd miljoen waard was."

"Hij heeft zich daarna nog wel ontwikkeld, maar of hij het waard is zal hij nog moeten bewijzen", vervolgt Van der Vaart die met Bale bij Tottenham Hotspur speelde. "Het is een heel leuke, lieve jongen eigenlijk. Hij past denk ik ook het best in Engeland en ik ben dan ook benieuwd hoe hij het gaat doen."

Past een persoon als Bale met zijn karakter dan wel bij het poenerige Real Madrid? "Zo heb ik hem althans niet leren kennen, maar wie weet kan hij iedereen verbazen. Maar ze hebben wel flink voor hem betaald dus er komt wel wat bij kijken."

Van der Vaart schaart Bale dan ook nog niet in dezelfde categorie als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. "Dat is een andere divisie. Als je al zoveel jaren zoveel doelpunten maakt en zoveel prijzen wint dan mag je daar niemand mee vergelijken."

De Oranje-international maakte zelf in 2008 de overstap van Hamburger SV naar Real Madrid. "Dat is voor iedere speler hartstikke prachtig. Je wordt gepresenteerd en je kent de taal nog niet dus dat maakt het wel spannend. Ik wens hem dan ook heel veel succes, want het is een geweldige gozer."

Kerkhove naar tweede ronde Alphen aan den Rijn

Tennisster Lesley Kerkhove heeft maandag de tweede ronde bereikt van het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn. De Zierikzeese, als achtste geplaatst in Zuid-Holland, was met 4-6, 6-2 en 6-0 te sterk voor landgenote Valeria Podda.

Ook Monique Zuur overleefde de eerste ronde. Ze versloeg Bernice van de Velde met 6-3 en 7-5. Zowel Zuur als Van de Velde had zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi geplaatst.

Brand op Vuurtoreneiland bij Amsterdam

Op Vuurtoreneiland in het IJmeer bij Amsterdam woedt maandagavond een brand. Wat er precies in brand staat is nog onbekend. Een woordvoerder van de brandweer kan berichten dat er ook een grote explosie zou hebben plaatsgevonden niet direct bevestigen.

De vuurtoren op het eiland staat volgens de zegsvrouw in ieder geval niet in brand. Op het eiland is verder niet veel meer dan een tijdelijk restaurant. Het is mogelijk dat de brand daar woedt.

De brandweer is met een blusboot onderweg naar het eiland, net uit de kust van de polder IJdoorn bij dijkdorp Durgerdam in Landelijk Noord, het landelijke deel van het Amsterdamse stadsdeel Noord.

Ricciardo tekent bij Red Bull Racing

Daniel Ricciardo zal volgend Formule 1-seizoen voor Red Bull Racing gaan uitkomen. De 24-jarige Australiër is de opvolger van landgenoot Mark Webber en wordt bij de Oostenrijkse renstal de teamgenoot van drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

Het hele jaar werd er al druk gespeculeerd over welke coureur naar Red Bull zou verkassen. De naam van Toro Rosso-coureur Ricciardo prijkte bovenaan de lijst, maar ook zijn teamgenoot Jean-Éric Vergne was in de running, maar haakte vroegtijdig af. Lotus-coureur Kimi Räikkönen en zelfs Ferrari-rijder Fernando Alonso werden genoemd, maar uiteindelijk is er gekozen van een eigen opgeleide coureur.

Riccardo drukte voor het eerst echt zijn neus aan het venster toen hij in 2008 kampioen werd in de Formule Renault 2.0 WEC. Een jaar later was hij de beste in de Britse Formule 3. In 2010 werd de Australiër tweede in de World Series by Renault en was hij testrijder bij Toro Rosso. In 2011 maakte hij halverwege het seizoen zijn Formule 1-racedebuut voor HRT. Een jaar later reed hij voor Toro Rosso, het team waarvoor hij dit jaar met een zevende plaats in China zijn beste resultaat tot nu toe boekte. Het goede presteren leverde hem een transfer naar Red Bull Racing op.

McCain: stem tegen aanval zou rampzalig zijn

De Amerikaanse senatoren John McCain en Lindsey Graham, twee Republikeinse haviken, willen meer details weten over de strategie van president Barack Obama ten aanzien van Syrië. Obama zal zijn zaak goed hard moeten maken om steun van het Congres te krijgen voor een militaire actie tegen Syrië. Tegelijkertijd zei McCain dat een afwijzing 'rampzalig zal zijn in zijn gevolgen'.

McCain en Graham hadden maandag in het Witte Huis een langdurig onderhoud met Obama over Syrië. McCain dringt er bij Obama al meer dan een jaar op aan om militair in te grijpen in Syrië. Het plan van de regering om het regime te straffen voor de inzet van chemische wapens is volgens hem nu nog lastiger uit te voeren, omdat Assad zijn troepen aan het verplaatsen is. Zowel McCain als Graham betwijfelt of het wel zo verstandig was van de regering om zo openlijk het voornemen om een aanval uit te voeren uit te spreken.

Obama verklaarde eerder dit jaar dat de inzet van chemische wapens door Assad tegen zijn eigen bevolking een 'rode lijn' zou zijn die de internationale gemeenschap hem niet mocht laten passeren. Obama zegt dat er nu bewijs is dat Assad onlangs in een voorstad van Damascus het zenuwgas sarin heeft ingezet en wil de instemming van het Congres voor een militaire actie.

Graham zei dat een beperkte aanval de strijdkrachten van Assad toch zo veel schade moet toebrengen dat hierdoor het tij op het slagveld kan keren ten gunste van de opstandelingen. "Er zal nooit een politieke oplossing in Syrië komen zolang Assad wint", zei hij.

McCain zei dat de regering het Congres nu moet verzekeren 'dat dit anders is dan de verwaarlozing van de afgelopen twee jaar'. Hij zei het ook oneens te zijn met de opvatting van de regering dat er voldoende tijd is om de goedkeuring van het Congres te vragen. "Ik ben er niet van overtuigd dat het tijdsbestek niet van belang is en het verbaast mij dat de voorzitter van de chefs van staven zegt dat het niet uitmaakt", zei McCain.

[Upd] Atlético bevestigt transfer Alderweireld

Ajax en Atlético Madrid hebben nog altijd geen akkoord bereikt over een transfersom voor Toby Alderweireld. Dat meldt Søren Lerby, zaakwaarnemer van de Belgische verdediger. De mandekker is zelf al rond met de Spaanse club en ook de medische keuring werd zonder problemen afgelegd.

"Alles met Atlético zit van onze kant goed", zei Lerby tegenover Ajax Showtime. Het wachten is nu op groen licht van Ajax en Atlético. Hoewel er momenteel nog geen akkoord is, heeft Lerby er vertrouwen in dat de transfer vandaag nog afgerond wordt. "We wachten rustig af", aldus de belangenbehartiger van de international.

NOS meldde eerder dat de huidige landskampioen en de Primera División-club een akoord hadden bereikt. Daarvan is dus nog geen sprake. Later op de avond wordt duidelijk of Alderweireld het vervolg van dit seizoen in Spanje of Nederland voetbalt.

Update 22.30 uur

Toby Alderweireld is officieel speler van Atlético Madrid. De Madrileense club maakt de transfer bekend op het digitale thuis. De Belg tekent voor vier seizoenen.

Alderweireld maakt de overstap van Ajax naar Los Colchoneros voor een bedrag van zeven miljoen euro. De deal was al even rond, maar Atlético had de transfer nog niet officieel bevestigd. Alderweireld toont op de clubsite zijn blijdschap over de stap.

"Ik kom naar een van de beste clubs van Europa. Ik ben dan ook erg blij om hier te komen spelen", aldus de Belgisch international (24). Bij Atlético komt Alderweireld landgenoot Thibaut Courtois tegen. "Hij adviseerde me naar Atlético te komen en vertelde hoe geweldig het hier is. Ook hij is hier heel gelukkig."

Attlético maakt in hetzelfde bericht melding van de komst van Joshua Guilavogui. De 22-jarige Fransman komt over van Saint-Etienne.

Kroaten woedend over cyrillische opschriften

Woedende Kroatische oorlogsveteranen hebben maandag in de stad Vukovar borden met cyrillische opschriften van overheidsgebouwen gesloopt. Die waren daaraan bevestigd in het kader van Europese eisen ter verbetering van de rechten van minderheden.

Om Vukovar is in de jaren negentig zwaar gevochten. De stad aan de Donau werd door het door Serviërs geleide Joegoslavische leger zwaar beschadigd; duizenden mensen lieten in de strijd het leven.

Vukovar heeft een aanzienlijke Servische minderheid. Opschriften op officiële gebouwen in het latijnse alfabet van de Kroaten en het cyrillisch van de Serviërs voldoen aan de Kroatische wet over de rechten van minderheden, maar de oorlogsveteranen in Vukovar beschouwen de cyrillische teksten als een belediging van de Kroatische oorlogsslachtoffers.

Bij opstootjes met de veteranen raakten vier politieagenten gewond. De politie zei verscheidene mensen te hebben aangehouden. Volgens de Kroatische staatstelevisie verzamelden zich maandagavond ongeveer driehonderd mensen om de vrijlating van de arrestanten te eisen.

De president en de regering hebben het 'chauvinistisch geweld' van de demonstranten veroordeeld. Kroatië trad in juli als 28e lidstaat toe tot de Europese Unie. Ruim twintig jaar na de oorlog zijn er nog steeds sluimerende etnische spanningen tussen Kroaten en Serviërs, met name in Vukovar.

[JL] Veerkrachtig Jong Ajax velt Jong PSV, Dordrecht blijft koploper

Jong Ajax had maandagavond tegen Jong PSV aan één helft genoeg. De Amsterdammers bogen in het Philips Stadion een 2-0 achterstand om: 2-4. Direct na de aftrap kregen de bezoekers een grote kans om de score te openen. Przemysław Tytoń verkwam een tegendoelpunt en nog geen twee minuten later lag de bal aan de andere kant in het netje.

Mohamed Rayhi opende de score voor het Eindhovense beloftenteam. Florian Jozefzoon stoomde op aan de rechterkant en gaf de bal voor. Bij de tweede paal kon de dribbelaar met Marokkaanse roots de bal makkelijk intikken.

Daar bleef het niet bij. Na tien minuten verdubbelden PSV de score. Ruben Betancourt kon een voorzet van Santiago Arias van dichtbij intikken: 2-0. De thuisploeg was in het resterende deel van de eerste helft veel sterker dan de Amsterdammers, maar het vergrote de score niet. Koch miste in de 45' minuut nog een penalty.

In de tweede helft kwam er een heel ander Ajax uit de kleedkamer. In de 50' minuut is het Dejan Meleg die de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. Nog geen vijf minuten later maakte Stanislav Lobotka gelijk. De jonge Amsterdamse formatie oogde een stuk feller.

Na ruim een uur spelen is het Meleg die de bezoekers zelfs op voorsprong zet: 2-3. De middenvelder nam de bal knap met de hak mee en passeerde doelman Tyton. In de 73' minuut maakte Fabian Sporkslede de comeback compleet. Vanaf de strafschopstip scoorde hij de 2-4, tevens de eindstand.


FC Dordrecht blijft ook na zes speelronden de trotse koploper van de eerste divisie. De ploeg van trainer Harry van den Ham won in blessuretijd met 1-2 bij De Graafschap. Erixon Danso was niet voor het eerst dit seizoen beslissend voor de Schapenkopen door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen.

De Dordtenaren waren voor rust voetballend de betere ploeg. Toch kreeg de thuisploeg de eerste kansen. Piotr Parzyszek maaide vlak voor het doel volledig over de bal heen. FC Dordrecht had moeite om het doel van De Graafschap te vinden en mocht zelf blij zijn dat een schot van Jerry van Ewijk maar net over zeilde. Danso was de meest dreigende speler van FC Dordrecht, maar ook hij kon het verschil nog niet maken.

Vlak na rust kwam De Graafschap op voorsprong. Van Ewijk knalde de bal in de kruising. De gasten leken heel even aangeslagen, maar het herstel volgde snel. Giovanni Korte pegelde tegen de lat, waarna de attente Danso in de rebound binnenkopte: 1-1.

De fase daarna was een stuk rommeliger, maar beide ploegen gingen vol voor de winst. In de spannende slotfase was Van Ewijk dichtbij voor De Graafschap en Danso wederom voor FC Dordrecht. Nathan Kabasele kreeg vervolgens een enorme kans om De Graafschap aan de winst te helpen, hij faalde. Dat deed Danso niet aan de andere kant. In blessuretijd schonk hij zijn ploeg met alweer zijn zesde competitietreffer de winst: 1-2.

FC Dordrecht heeft zestien punten uit zes duels. Drie meer dan de naaste concurrenten VVV-Venlo, Telstar en Eindhoven. De Dordtenaren hebben uitzicht op de eerste periodetitel.


Overige uitslagen

FC Volendam FC Eindhoven 1-3 (1-1)
Fortuna Sittard Willem II 3-1 (1-1)
VVV-Venlo FC Den Bosch 3-0 (0-0)
Helmond Sport FC Emmen 5-2 (3-2)
Excelsior Sparta Rotterdam 1-0 (0-0)
Telstar MVV Maastricht 2-1 (1-0)
FC Oss Achilles '29 0-1 (0-0)
Jong FC Twente Almere City FC 0-0 (0-0)

Verdachten 'Quotebende' zwijgen in rechtszaal

De hoofdverdachten van de zogenoemde Quote 500-bende reageerden maandag bij de rechtbank in Den Haag niet op vragen. Een enkele keer nam een verdachte wel de moeite om betrokkenheid bij de inbraken in kapitale villa's van vermogende Nederlanders kort te ontkennen.

De vermeende bendeleden uit de Haagse Spoorwijk worden ervan verdacht dat zij op basis van de lijst van rijkste Nederlanders in het blad Quote inbraken hebben gepleegd in zeker tien villa's. Ze maken deel uit van een bende van zeker 26 mensen.

Maandag is de eerste procesdag, waarop tien verdachten terechtstaan. Het Openbaar Ministerie (OM) zal naar verwachting dinsdag de strafeisen tegen hen bekendmaken. Later in de week moet nog een andere groep verdachten voor de rechter verschijnen.

Al met al maakte de bende volgens het OM tussen november 2010 en oktober 2012 voor vele miljoenen buit. In de huizen werden onder meer sieraden, merktassen en gouden horloges buitgemaakt. De zaak kwam aan het rollen toen een van de verdachten op een diamantbeurs een gestolen Rolex probeerde te verkopen.

De politie startte een onderzoek waaruit bleek dat de bende de adressen van Quote 500-genoteerden opzocht via internet om vervolgens in te breken.

Command and Conquer gesloten bèta van start

Na maanden wachten is het dan eindelijk zo ver, de gesloten bèta van Command and Conquer is van start gegaan. Als je eerder de Ultimate Edition hebt gekocht en je hebt opgegeven om mee te doen aan de gesloten bèta, hoor je een mailtje te hebben gekregen met daarin je code. Deze even invullen op Commandandconquer.com en hij verschijnt in je Origin-lijst.

De nieuwe Command and Conquer komt uit voor pc en zal in 2014 voor iedereen te spelen zijn. Het spel is free-to-play maar zal wel diverse extra's te koop aanbieden, hierbij zijn dingen als de verhaallijn en extra generaals.

Command and Conquer krijgt verhaal (Foto: Novum)

Oma Jackson zag leed kleindochter Paris niet

Katherine Jackson wist niet dat haar kleindochter Paris het zo moeilijk had. De 15-jarige Paris deed begin juni een zelfmoordpoging, ze heeft het erg moeilijk met de dood van Michael. "Ze had het heel erg zwaar en dat hadden wij niet door", vertelt Katherine in het Australische programma 60 Minutes.

Katherine zag hoe Paris heftig reageerde toen in 2009 de King of Pop stierf. "Toen Michael overleed, schreeuwde en huilde Paris. Ze zei dat ze met haar vader mee wilde en dat ze niet zonder hem wilde leven. Ik vond het zo erg voor haar."

De drie kinderen van Michael zijn ongeveer tien keer naar het mortuarium gegaan waar hij lag. "Ze knuffelden en kusten hem. Ze wisten dat hij dood was, maar toch deden ze dat", aldus Katherine.

Paris omringde zich met plaatjes van haar vader. "Ze wilde overal foto's van hem in haar kamer. Iedere foto in haar kamer moest van Michael zijn." Paris wordt momenteel nog behandeld en werkt aan haar relatie met haar biologische moeder Debbie Rowe.

Real Madrid verscheurt contract Adán

Antonio Adán is niet langer speler van Real Madrid. De doelman is overbodig geworden bij de Spaanse gigant. Afgelopen seizoen speelde de 26-jarige doelman nog acht wedstrijden voor Real Madrid, toen hij onder José Mourinho korte tijd eerste doelman was ten koste van Iker Casillas.

Onder Carlo Ancelotti werd hij weer derde keus achter Diego López en Iker Casillas. Het contract van Adán liep nog tot half 2014, maar in onderling overleg met De Koninklijke is dat contract verscheurd. Voor Adán is het extra zuur, omdat hij al vanaf zijn tiende was opgeleid door de Madrileense ploeg. In totaal kwam hij tot achttien duels in de afgelopen drie seizoenen.

Real Madrid deed het nieuws af met een kort bericht op de clubwebsite. "We waarderen zijn professionaliteit en liefde voor de club. Antonio wordt heel veel succes gewenst in zijn verdere carrière."

Bende verkocht xtc onder mom van kerkmuziek

Een drugsbende die in het voorjaar in Noord-Nederland werd opgerold, heeft via internet tienduizenden xtc-pillen verkocht die waren verpakt in dvd-hoesjes met daarop het logo 'kerkmuziek'. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Zes verdachten uit Emmen, Westerbork en Groningen moeten zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Assen.

Kopers konden met bitcoins, een vorm van elektronisch geld, betalen voor een dvd. De zes, in leeftijd variërend van 26 tot 62 jaar, worden verdacht van de productie van en de handel in xtc en het deelnemen aan een criminele organisatie. De rechtbank in Assen heeft de hele dag voor de zaak uitgetrokken.

De verdachten werden in april aangehouden. Toen werden op meerdere plaatsen tienduizenden xtc-pillen, kleinere hoeveelheden andere harddrugs, auto's en duizenden euro's in beslag genomen. Vier van hen zitten sindsdien vast.

Bende verkocht xtc onder mom van kerkmuziek
Bende verkocht xtc onder mom van kerkmuziek (Foto: ANP)

Rutte schetst positief toekomstbeeld van Nederland

Nederland staat voor moeilijke en fundamentele keuzes, maar 'er is niets mis met dit land dat wij niet kunnen repareren'. Dit zei premier Mark Rutte (VVD) maandag in de Rode Hoed in Amsterdam, waar hij de H.J. Schoo-lezing gaf. Hij sprak in zijn lezing over de problemen waar Nederland mee kampt, maar was ook optimistisch.

Rutte temperde aan het begin van zijn toespraak direct al de torenhoge verwachtingen. In vrijwel alle media werd reikhalzend uitgekeken naar zijn speech, waarin hij er niet aan zou ontkomen om zijn toekomstvisie uiteen te zetten. "Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet de liberaal in me zich met alles daartegen."

Toch schetste de premier hoe hij Nederland in de toekomst voor zich ziet. "Ik zie een Nederland voor ogen dat uit de crisis is gekomen met elan, waar niemand is achtergebleven. Ik zie een Nederland voor me waar het veilig is. Waar ruim baan wordt gegeven aan ambitie en talent en waar het geen schande is om opnieuw te beginnen."

Bel Hassani volgt Duarte op bij Heracles

Heracles Almelo heeft in Iliass Bel Hassani de opvolger gevonden voor de naar Ajax vertrokken Lerin Duarte. De 22-jarige aanvallende middenvelder wordt overgenomen van Sparta Rotterdam, bevestigt de Rotterdamse club maandagavond enkele uren voor het einde van de transferperiode.

Eerder maandag maakte Heracles bekend dat het contract met de Belgische aanvaller Mathias Schamp is ontbonden. De 25-jarige speler werd in de winterstop overgenomen van KSV Oudenaarde uit de Belgische Tweede Klasse. Hij keert terug naar die club.

SOA-baas in huisvrouwenporno

Vandaag is bekendgemaakt wie de hoofdrollen gaan vertolken in de verfilming van '50 Shades of Grey'. Het gaat hierbij om niemand minder dan Charlie Hunnam en Dakota Johnson. De eerste kennen we vooral als Jax Teller, baas van motorgang Sons of Anarchy in de gelijknamige televisieserie.

E.L. James, schrijfster van de huisvrouwenpornoreeks, maakte het nieuws vanochtend zelf bekend. De hoofdrol van Christian Grey is voor de 33-jarige Hunman.

Zijn tegenspeelster is de 23-jarige Johnson, dochter van Melanie Griffith en Don Johnson. Zij neemt de rol van seksslavin op zich. Zij is met name bekend van de geflopte tv-serie Ben and Kate.

Straathonden bijten kleuter dood in Roemenië

Een meute zwerfhonden heeft maandagochtend in Boekarest een 4-jarig jongetje doodgebeten. Zijn broertje van 6 raakte volgens de politie van de Roemeense hoofdstad gewond.

De broertjes waren met hun oma naar het park gegaan. Ze werden aangevallen door de troep straathonden toen ze op eigen houtje het park uit wandelden. De politie vond het lichaam van het jongste slachtoffertje later in de struiken.

De duizenden zwerfhonden in Boekarest vormen een steeds groter probleem. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn volgens de autoriteiten elfhonderd mensen gebeten. In 2006 beet een straathond een Japanse toerist dood. Twee jaar geleden werd een aanval van een roedel zwervers een Roemeense fataal.

Vrijuit na doden verkrachter dochter

Een Texaanse rechtbank heeft vorige week het enige juiste vonnis geveld omtrent de man die de verkrachter van zijn vijfjarige dochter heeft doodgeslagen. De 23-jarige man is namelijk vrijgesproken.

De beste man, wiens naam in verband met de privacy van het meisje niet wordt vrijgegeven, hoorde op 9 juni hoe zijn dochtertje hartverscheurend om haar vader riep. Hij rende naar de plek waarvandaan het geschreeuw kwam, en zag hoe zijn meisje in een verlaten schuur door Jesus Mora Flores werd verkracht.

De vader bedacht zich geen moment, en gaf als een ware Chuck Norris de verkrachter een paar klappen waar de honden geen brood van lusten. De verkrachter verloor het bewustzijn. Toen de baas zich ervan had vergewist dat zijn dochter veilig was, belde hij het alarmnummer. De hulpdiensten troffen Flores later morsdood aan met zijn broek en onderbroek van zijn kont.

Het meisje werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar werd vastgesteld dat ze inderdaad was verkracht. Haar vader is vrijgesproken op alle gronden. Volgens een Texaanse wet is dodelijk geweld toegestaan om seksueel geweld te stoppen. Helaas kent Nederland een dergelijke wet niet, en worden in gevallen van eigenrichting zeer zware straffen uitgedeeld.

Aboutaleb wil tweede burgemeesterstermijn

Ahmed Aboutaleb wil graag een tweede termijn als burgemeester van Rotterdam. Dat zegt hij in een documentaire van TV Rijnmond. De documentaire wordt vanaf 21 september in drie delen uitgezonden bij de regionale omroep.

De 52-jarige Aboutaleb is in januari vijf jaar burgemeester van de Maasstad. Hij was staatssecretaris van Sociale Zaken toen hij werd voorgedragen voor die functie. De PvdA'er volgde de huidige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op, die tien jaar burgemeester was van Rotterdam.

De keuze van de gemeenteraad voor Aboutaleb, die ook wethouder is geweest in Amsterdam, leidde destijds tot een woedende reactie van fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Ronald Sørensen. Die vond dat Aboutaleb als Marokkaanse Nederlander geen geschikte burgemeester van Rotterdam zou zijn omdat veel problemen in de stad ook door Marokkanen veroorzaakt zouden worden. Later bond Sørensen in.

Kort na zijn aantreden vonden de strandrellen in Hoek van Holland plaats. Op het feest Sunset Grooves in Hoek kwam een 19-jarige man om het leven door een politiekogel. Het strandfeest liep totaal uit de hand door het agressieve gedrag van hooligans en de afwezigheid van de ME. Onderzoek wees uit dat een hoop mis was gegaan bij de de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie. Een motie van wantrouwen overleefde Aboutaleb echter.

Volgens RTV Rijnmond lijkt Aboutaleb de laatste jaren de harten van de Rotterdammers te hebben gewonnen.

Vrouw zwemt zonder kooi van Cuba naar Florida

Diana Niyad is als eerste mens zonder bescherming van een haaienkooi van Cuba naar Florida gezwommen. De 64-jarige Amerikaanse deed er 53 uur over.

Nyad zwom tot een paar meter van het strand en waadde het laatste stukje door het water. Maandag even voor 14.00 uur lokale tijd stond zij op het droge. Ze zag er verward uit en was flink verbrand door de zon.

Nyad deed al vier keer eerder een poging om van Cuba naar Florida te zwemmen, een afstand van bijna 180 kilometer. Na een eerste poging in 1978 deed ze nog drie pogingen in 2011 en 2012. Haar vorige poging moest ze staken door problemen met de volgboot, storm, ongunstige stromingen en kwallen.

Paul de Leeuw had 'spannende' gesprekken met RTL

Paul de Leeuw sluit niet uit dat hij overstapt naar RTL. De 51-jarige presentator, die sinds de jaren tachtig bij de publieke omroep presenteert, heeft een aantal gesprekken gehad met programmadirecteur Erland Galjaard. "Ik moet zeggen dat ik het wel grappig vind", vertelt De Leeuw in RTL Boulevard. "Leuk en wel spannend."

De presentator is momenteel als panellid te zien in het RTL-programma Wie Ben Ik? Hij geniet ervan dat hij niet zelf een programma hoeft te dragen. "Het is fijn om nu gewoon even te kunnen zeggen: kom maar."

De Leeuw heeft naast zijn uitstap naar RTL nog wel banden met de VARA. Zo komt De Kwis, een onderdeel uit Langs De Leeuw, als programma op Nederland 1. Ook is de tv-persoonlijkheid bezig met een komedie waarin hij gaat spelen. "Ik heb geen contract meer bij de omroep, maar ik voel me er heel erg thuis."

'Ambtenaar mag praten met tabakslobby'

Ambtenaren van de ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Economische Zaken overtreden de regels niet wanneer zij contacten onderhouden met de tabakslobby. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) maandag in antwoord op Kamervragen van SP'er Henk van Gerven.

Van Gerven vroeg zich af of het internationale FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt geschonden als ambtenaren met vertegenwoordigers van de sigarettenindustrie om de tafel zitten.

Dat is niet het geval, schrijft Van Rijn. Het verdrag bepaalt weliswaar 'dat lidstaten hun tabaksontmoedigingsbeleid moeten beschermen tegen de commerciële en andere gevestigde belangen van de tabaksindustrie', maar een 'uitdrukkelijk verbod op contact' is er niet.

Volgens de bewindsman wordt alleen contact gezocht als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld waar het gaat om 'technische zaken bij implementatie van wet- en regelgeving'. Zo overleggen Financiën en de gehele tabaksbranche een paar keer per jaar over 'lopende zaken'. "Tijdens een dergelijk overleg worden problemen op het uitvoeringstechnische vlak besproken."

Besluiten over het beleid vallen er tijdens die bijeenkomsten niet. "Uiteindelijk zijn de desbetreffende bewindspersonen, in overleg met uw Kamer, verantwoordelijk voor de politieke keuzes die worden gemaakt", aldus Van Rijn.

De bewindsman heeft er ook geen problemen mee dat werkgeversorganisatie VNO-NCW zich ook voor de tabaksindustrie inzet. "VNO-NCW behartigt de belangen van het bedrijfsleven in Nederland, zo ook van de tabaksindustrie. Het staat VNO-NCW vrij daarvoor te lobbyen, evenals het de directeur van VNO-NCW vrij staat om uitspraken te doen over een sector die hij vertegenwoordigt."

Excelsior huurt Feyenoord-verdediger

Lucas Woudenberg speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor Excelsior. De 19-jarige Woudenberg komt uit de jeugd van Feyenoord, maar heeft bij de Stadionclub geen mogelijkheid om door te breken. Daarom stalt Feyenoord hem bij Excelsior, waar al vele jonge Feyenoorders wisten door te breken. Oud-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson is de huidige trainer van Excelsior.

"Bij Excelsior kan Lucas ervaring op gaan doen in het betaald voetbal", zei technisch directeur Martin van Geel op de clubwebsite van Feyenoord. "Dat is belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling."

De international van Oranje Onder 19 speelde nooit een officieel duel in het eerste van Feyenoord. Bij Excelsior kan hij dus zijn debuut maken in het betaald voetbal. Ook Boy de Jong maakt net als Woudenberg de overstap van Feyenoord A1 naar Excelsior.

Overmars: "Ajax is uitgewinkeld"

Marc Overmars heeft bevestigd dat Ajax geen nieuwe versterkingen meer zal halen voor de transferdeadline vannacht verloopt. De technisch directeur van de landskampioen meldde dit tegenover Voetbal International.

Ajax probeerde op de laatste dag nog een vleugelspeler binnen te halen. Nadat pogingen om Ola John en Eljero Elia binnen te halen mislukten besloten de Amsterdammers niet verder actie te ondernemen. De ploeg raakte zelf de afgelopen dagen nog Christian Eriksen en Toby Alderweireld kwijt, al moet bij de laatste de transfer nog bevestigd worden.

Stadsbestuur Vlissingen declareerde en dronk

Bij de burgemeester en wethouders van Vlissingen is de afgelopen jaren een declaratiecultuur ontstaan. Dat concludeert een commissie van de gemeenteraad van de Zeeuwse stad. De commissie plaatst ook vraagtekens bij de hoeveelheid alcoholische consumpties die tijdens besprekingen buiten de deur werden genuttigd.

Het rapport met de bevindingen van de commissie werd maandagavond openbaar. De commissie ging een maand geleden aan het werk omdat eerder onderzoek naar het declaratiegedrag en de onkostenvergoedingen van burgemeester René Roep (CDA) en de inmiddels teruggetreden wethouder Jacques Damen (VVD) niet alle vragen beantwoordde.

"In vorige bestuursperiodes was er geen sprake van een declaratiecultuur in de gemeente Vlissingen", zo schrijft de commissie. "Vanaf 2010-2011 is er sluipenderwijs een cultuur ontstaan waarbij het indienen van declaraties gewoon werd." Roep, eerder burgemeester van Gilze en Rijen, werd eind 2010 benoemd. Damen werd halverwege 2011 tussentijds wethouder van financiën omdat zijn voorganger burgemeester werd in Sluis.

Op initiatief van Roep werd een jaar geleden de werkwijze van declareren veranderd. Voortaan tekende niet langer de gemeentesecretaris, maar het stadsbestuur onderling de declaraties af voordat op ambtelijke niveau tot uitbetaling werd overgegaan.

Rond dezelfde tijd werd het een gewoonte om etentjes met creditcard te betalen of rechtstreeks aan de gemeente te laten factureren. "Eventuele problemen kunnen op deze manier worden omzeild", zo concludeert de commissie, die van een 'schimmig gebied' spreekt.

Hoewel over het drankgebruik geen afspraken zijn gemaakt, fronst de commissie wel de wenkbrauwen. "De hoeveelheid alcoholische consumpties die opgevoerd wordt bij sommige facturen lijkt in strijd met het bestuurlijke belang dat met een etentje gediend moet worden."

De commissie keek ook naar de verhuiskosten van Roep. Hij declareerde onder meer meubilair en barkrukken. Tijdens een van de gesprekken met de commissie verving Roep die declaraties door een bon voor het leggen van een vloer, wat wel kan worden gedeclareerd. Bij oud-wethouder Damen plaatst de commissie vraagtekens bij het aantal gedeclareerde kilometers.

Het gemeentebestuur verzet zich tegen de conclusies van het rapport. "Het college stelt vast dat in het rapport feiten, meningen en conclusies/aanbevelingen door elkaar lopen." Dat 'sluipenderwijs' een 'declaratiecultuur' zou zijn ontstaan is volgens het college suggestief en geeft een onjuist beeld. Dat de nieuwe declaratiewijze en het afnemende aantal bonnetjes van restaurants met elkaar zouden samenhangen is niet aangetoond.

Eerder werd in de Vlissingse bonnetjesaffaire bekend dat burgemeester Roep 4500 euro aan onterecht ontvangen vergoeding voor dubbele woonlasten terugbetaalt. Van de in juni wegens gezondheidsklachten teruggetreden wethouder van financiën Damen wil de gemeente tienduizend euro zien, ook vanwege onterecht ontvangen vergoedingen.

De gemeenteraad van Vlissingen bespreekt het rapport van de commissie donderdag tijdens de raadsvergadering.

[Upd] Marokkanen tuigen Drent af

Ook Assen gaat momenteel gebukt onder de terreur van een groep Marokkanen. Afgelopen weekend was het weer raak: een 22-jarige man uit het nabijgelegen Rolde werd tijdens het uitgaan in elkaar geschopt door een groep kansenjongeren. Om niets, uiteraard.

De Marokkanen vroegen de Roldenaar na sluitingstijd van de kroegen in de Brinkstraat om een vuurtje. De jongeman leende zijn aansteker aan een van de jongens uit. Toen de Drent zijn aansteker terugvroeg, werd hij zonder aanleiding tegen de grond geslagen. Vervolgens schopten de  Noord-Afrikanen als bezetenen tegen het hoofd van de weerloze man.

Het slachtoffer is overgebracht naar het Wilhelmina Ziekenhuis in de Drentse hoofdstad. Met een hersenschudding, zware kneuzingen in zijn gezicht, een gekneusde arm en nekklachten mocht hij weer huiswaarts keren. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan van mishandeling.

Vaderlief, Koos Visser, is inmiddels een Facebook-pagina gestart om de daders te pakken te krijgen. Hij vindt het schandalig dat deze Marokkanen, die al langere tijd de wijk Pittelo en de stad Assen onveilig maken, ongestoord hun gang kunnen gaan. Een onlangs ingestelde avondklok heeft helaas weinig effect gehad.

Update 18.10 uur
Het loopt storm op de Facebook-pagina van Koos Visser, 'Hollands offensief'. In negentien uur heeft de pagina al meer dan duizend likes ontvangen. "We hebben het recht op een leven zonder zinloos geweld. De politiek moet er nu maar eens voor zorgen dat er werkelijk oplossingen komen. Geen doofpotten, geen mooi gepraat, geen discriminatie maar gewoon DOEN en zaken bij de naam noemen zoals ze zijn", zo luidt het bijschrift op de pagina.

Velen willen de vader van het slachtoffer een hart onder de riem steken. Maar er is ook kritiek. Visser wordt verweten een racist te zijn. En dat is onzin, zo schrijft de vader.

"Ik zie helaas ook berichten dat ik racistisch zou zijn", zo schrijft Visser. "Neem van mij aan, niets is minder waar. Het gaat hier over Nederland. We wonen en leven hier met elkaar. Meer niet. Als de politiek ons dat niet kan garanderen dan hebben ze een probleem. De truc om altijd en alles maar op discriminatie te gooien moet stoppen. Slaat nergens op. We willen onbezorgd willen uitgaan, winkelen, wonen etc.etc. Onze politiek is daar verantwoordelijk voor."

Update 20.25 uur:
De politie van Assen ligt momenteel flink onder vuur door het 'incident'. De politie zou namelijk hebben staan toekijken hoe Erwin Visser werd afgetuigd en niet hebben ingegrepen, zo meldt Dagblad van het Noorden. De laffe houding van de Heilige Hermandad van Assen staat niet op zichzelf, zo meldt een 21-jarige Assense aan de krant. Zij werd vorige week op namelijk exact dezelfde locatie door een groepje bontkraagjes aangevallen.

"Ik maakte dat ook duidelijk kenbaar bij de politie", aldus de jonge vrouw. "Plots werd ik op de grond gegooid door zes agenten en afgevoerd naar de cel. In de politieauto heb ik, toegegeven, nogal hysterisch gereageerd met scheldwoorden. Dat kwam me naast een bekeuring voor openbare dronkenschap ook te staan op een bon voor belediging van een ambtenaar in functie."

Rayman op Wii U het meest verkocht

Rayman Legends is sinds afgelopen vrijdag te koop voor Wii U, Xbox 360, PlayStation 3 en pc en aan de hand van de verkoopcijfers blijkt dat de Wii U-versie verreweg het populairst is. Bijna de helft van alle fysiek verkochte exemplaren is voor Nintendo's console.

Met 45% van alle verkochte Britse exemplaren ligt de Wii U-versie ruim voor op de nummer 2 Xbox 360. Die versie heeft 30% in handen, gevolgd door PS3 met 24% en slechts 1% van de verkochte aantallen ging naar een pc. Hierbij moet opgemerkt worden dat het enkel om fysieke exemplaren gaat, downloads tellen niet mee. Vooral bij het pc-platform, waar Steam ontzettend populair is, zal dit de cijfers wel drukken.

Rayman Legends zou aanvankelijk een exclusieve game voor Wii U zijn, maar vlak voor de release koos Ubisoft ervoor om de game een half jaar uit te stellen en ook naar andere platformen te brengen. Er komt bijvoorbeeld ook nog een Vita-release aan over twee weken.

De Wii U-versie wordt wel beschouwd als de versie die het meest geschikt is vanwege de controller en de uitgebreidere multiplayermogelijkheden die ontbreken op andere platformen.

Westerse Bravely Default is uitgebreide versie

Goed nieuws voor alle RPG-fans met een Nintendo 3DS. De Westerse release van Bravely Default, die eind dit jaar te koop zou moeten zijn, is gebaseerd op de uitgebreidere versie die onlangs is aangekondigd voor Japan.

Er zal onder andere extra story content en gameplayverbeteringen. Zo kun je de gevechten versnellen, auto battle aanzetten en het aantal random encounters veranderen. De game is speelbaar met Japanse of Engelse audio en krijgt in Europa Engelse, Duitse, Franse en Spaanse schermteksten. Vooralsnog is er geen Nederlandse vertaling aangekondigd.

[US Open] Vinci vlak voor regenbui klaar

Roberta Vinci heeft zich weten te plaatsen voor de kwartfinale van de US Open. De tennisster was in een Italiaans onderonsje te sterk voor Camila Giorgi; 6-4 en 6-2. Het is het tweede jaar op rij dat Vinci de kwartfinale haalt in New York.

Ze was tevens net op tijd klaar voordat er een hevige regenbui losbarstte. Hierdoor liggen twee andere achtste finales momenteel stil. Het spel wordt op zijn vroegst om 21.00 uur weer hervat.

'Helft game-industrie vrouwelijk in 10 jaar'

In een interview met Official Xbox Magazine zegt creative director bij Lionhead Studios (Fable) Gary Car dat hij verwacht dat vijftig procent van de werkzame mensen in de game-industrie over tien jaar vrouwelijk is. Deze uitspraak komt na de statistieken waaruit blijkt dat op dit moment al veel vrouwen games spelen.

"Zijn er geen statistieken verkrijgbaar nu die aantonen dat 55 procent van alle gamers nu al vrouwelijk zijn?", denkt Carr hardop. "Ik denk dat handhelds en dingen als de Nintendo DS heel toegankelijk zijn en vrouwen worden daardoor tegenwoordig eerder naar deze markt getrokken. In ieder geval snaller dan in onze tijd, toen je een console of de Amiga, een PC, had."

De grote verschuiving naar massa's vrouwelijke gamers zal ook plaatsvinden bij de uitgevers en developers zelf. "Als we kijken naar sollicitaties die we krijgen van ontwikkelaars hebben we eindelijk de diversiteit die we willen wanneer we een creatief team samenstellen. Ik wil niet in een studio vol met kerels zitten, ik wil deel uitmaken van een divers team."

In de toekomst betekent dit dat er games gemaakt worden die voor zowel mannen als vrouwen leuk zijn om te spelen. "Ik wil niet dat mannen alleen games voor mannen maken. Ik wil dat mannen en vrouwen spellen maken voor mannen en vrouwen. Dat moet je uitstralen in je team en dat begint nu langzaam. Ik denk dat het over vijf tot tien jaar gelijk op zal gaan."

Özil tekent voor vijf jaar bij Arsenal

Arsenal heeft de gewenste topspeler binnen. Mesut Özil komt voor een bedrag van ruim 47 miljoen euro naar Londen. Goal weet dat Arsenal de transfer van Özil maandagmiddag heeft afgerond en dat de speler een contract tot de zomer van 2018 zal ondertekenen. De Duits international zal een salaris van ruim 153 duizend euro per week verdienen.

Hiermee wordt Özil de bestbetaalde speler van Arsenal ooit. Tevens is met de transfersom van ruim 47 miljoen euro het clubrecord van The Gunners verbroken. Naast Özil moeten er echter nog meer spelers naar het Emirates komen.

Manager Arsène Wenger wil aanvaller Demba Ba graag aan zijn selectie toevoegen, maar zijn club Chelsea vraagt vooralsnog een forse huursom. Doelman Emiliano Viviano komt op huurbasis over van Palermo.

Maar ook de strijd om Ángel Di Maria is nog niet opgegeven door Wenger. Er ligt nog altijd een bod van dertig miljoen euro op tafel om de Argentijn van Real Madrid naar Londen te halen. Het is nog niet duidelijk of De Koninklijke wil instemmen met dit bedrag.

FC Twente rondt komst Mokhtar af

FC Twente heeft Youness Mokhtar maandag definitief aan de selectie toegevoegd. De 22-jarige aanvaller werd enkele uren voor het verstrijken van de transferdeadline overgenomen van PEC Zwolle. Hij doorstond maandag een medische keuring en zette vervolgens zijn handtekening onder een vierjarige verbintenis in Enschede.

Mokhtar komt uit de jeugd van PSV. Van de Eindhovense club verhuisde hij in 2011 op huurbasis naar FC Eindhoven. Een jaar later trok het net gepromoveerde PEC. In Zwolle speelde hij 36 competitieduels en scoorde hij zeven keer.

Nadal moet Spaans Daviscupteam redden

Tennisser Rafael Nadal moet Spanje in de wereldgroep van de Daviscup zien te houden. De nummer 2 van de wereld is na bijna 2 jaar weer terug in het team van captain Alex Corretja, voor het duel later deze maand in Madrid met Oekraïne om promotie/degradatie.

Het laatste optreden van Nadal in de Daviscup dateert van december 2011, in de gewonnen finale tegen Argentinië. Afgelopen jaar deed de tennisser van Majorca vanwege knieproblemen niet mee.

Nadal moet samen met Tommy Robredo, Fernando Verdasco en Marc Lopez voorkomen dat Spanje door Oekraïne uit de wereldgroep wordt gezet. Het Europese topland is veroordeeld tot de play-offs door de onverwachte nederlaag tegen Canada in de eerste ronde.

Dave Roelvink heeft lol om 'nepnegers'

Dave Roelvink kan er wel om lachen dat hij in de maling is genomen door SBS. De zoon van zanger Dries ging samen met onder anderen Christina Curry voor Jungle Vips bij een inheemse stam logeren, maar uiteindelijk bleek dat ze met acteurs te maken hadden.

"Ik vind het eigenlijk helemaal fantastisch", reageerde Dave op radiozender FunX. "We hebben er drie weken gezeten en je zit alles zo moeilijk uit te leggen. En als je na drie weken ineens hoort van die gasten: hoe is het gozer? Dan schrik je wel, maar ik vind het fantastisch. Echt een goede grap."

Daves vader Dries kan de grap ook wel waarderen. Adam Curry gaf afgelopen weekeinde aan dat hij producent Reinout Oerlemans een klap wil verkopen omdat zijn dochter in het ootje is genomen. "Mijn vader is niet zo'n vechter. Hij kon er de grap wel van inzien", aldus Dave.

Het model vertelt verder dat hij in de toekomst mogelijk een rol in Goede Tijden, Slechte Tijden gaat spelen. Hij deed eerder auditie voor de soap. "Ik heb alleen een beetje een Amsterdams accent en dat ging niet werken in de serie. Het plan is om logopedie te doen en dan terug te komen."

Pranjic voor drie jaar naar Panathinaikos

Danijel Pranjic speelt de komende drie seizoenen bij Panathinaikos. De oud-speler van sc Heerenveen was clubloos nadat zijn contract bij Sporting Portugal was ontbonden. De 31-jarige linkermiddenvelder kwam tot de zomer van vorig jaar 46 keer uit voor de Kroatische nationale ploeg.

Pranjic werd in 2005 door Heerenveen gehaald van Dinamo Zagreb. In vier seizoenen kwam hij tot 129 competitieduels en 32 goals. Daarna haalde Louis van Gaal hem naar Bayern München, maar in Beieren redde de Kroaat het niet. Vorig seizoen bevrijdde Sporting hem, maar in de winterstop werd hij al aan Celta de Vigo verhuurd.

Ajax rondt komst Duarte af

Ajax heeft de transfer van Lerin Duarte afgerond. De 23-jarige middenvelder, die wordt overgenomen van Heracles Almelo, tekende een contract voor vier seizoenen. Beide clubs bereikten zaterdag al een akkoord, maar Duarte moest het maandag zelf nog eens worden en onderging tevens de medische keuring.

Duarte begon zijn loopbaan in 2009 bij Sparta Rotterdam en maakte in de zomer van 2011 de overstap naar Heracles. Hij speelde 66 competitieduels voor de Almelose club, waarin hij twaalf keer scoorde. De hoogte van de transfersom is niet bekendgemaakt, maar Heracles wees eerder een bod van tweeënhalf miljoen euro van de landskampioen af.

Bij Ajax moet Duarte de leemte opvullen die Christian Eriksen heeft achtergelaten. De Deense spelmaker verhuisde naar Tottenham Hotspur.

Vijf wielerbonden willen uitspraak CAS over McQuaid

De wielerbonden van de Verenigde Staten, Canada, Finland, Algerije en Rusland willen dat het internationaal sporttribunaal CAS een uitspraak doet of Pat McQuaid mag worden herkozen als voorzitter van de UCI. De Ier doet met nominaties van de Marokkaanse en Thaise wielerbond mee aan de verkiezing, maar heeft daarvoor wel een regelwijziging nodig.

Volgens de regels van de UCI moet een voorzitterskandidaat door 'zijn' bond worden genomineerd. McQuaid werd daarom oorspronkelijk door de Ierse bond genomineerd, maar vanwege procedurefouten werd die kandidaatstelling ingetrokken.

Daarna droeg de Zwitserse bond de huidige UCI-preses voor omdat de Ier in Zwitserland woont. Onder druk van een rechtszaak werd ook die nominatie ingetrokken.

De wielerbonden van Maleisië en Azië stelden vorige maand een regelwijziging voor. In de plannen zouden elke twee bonden een kandidaat voor de presidentsverkiezingen kunnen nomineren. Direct zegden Marokko en Thailand McQuaid hun steun toe. Voordat dat iets waard is moet de regelwijziging echter, vlak voor de presidentsverkiezing, door het congres van de UCI aan worden genomen.

De vier bonden stellen hun vraagtekens bij de gang van zaken en willen van het CAS weten of McQuaid wel gerechtigd is mee te doen aan de verkiezing. Volgens Steve Johnson, voorzitter van de Amerikaanse bond, is dat de enige manier om te zorgen dat de verkiezingen legaal zijn.

"We geloven dat het onder het tapijt vegen van de procedurele wijzigingen of alle vragen over de verkiezingen open laten geen oplossingen zijn", schrijft Johnson in een open brief. "We willen daarom een onaanvechtbare, finale beslissing vóór de verkiezing verkrijgen."

De Brit Brian Cookson is de enige uitdager van McQuaid. De termijn voor nieuwe aanmeldingen is al verlopen. Op 27 september wordt in Florence rond het WK gestemd wie de nieuwe voorzitter van de UCI wordt.

[Vuelta] Horner herovert leiderstrui op Alto Hazallanas

Chris Horner heeft zijn tweede etappezege in de Ronde van Spanje geboekt. De Amerikaan van Radioshack, die volgende maand zijn 42e verjaardag viert, won maandag de etappe met finish bergop. Horner herovert dankzij zijn zege de leiderstrui, die hij na de vierde etappe was kwijtgeraakt. Hij neemt het rood over van Daniel Moreno.

Horner, precies een week geleden winnaar van de derde etappe, reed met nog vijf kilometer te gaan weg uit een groep met favorieten. De Amerikaan sloeg direct een aardige kloof en hield zelfs stand toen topfavoriet Vincenzo Nibali de achtervolging inzette. Moreno was toen al een tijdje gelost. De tweevoudig ritwinnaar verloor bijna tweeënhalve minuut.

Op de streep boven op de Alto Hazallanas had Horner een voorsprong van 48 seconden op Nibali. Een groepje met Alejandro Valverde, Ivan Basso, Joaquin Rodriguez en Thibaut Pinot moesten ruim een minuut toegeven op de oude Amerikaanse krijger. Laurens ten Dam was op de 25e plaats, met een achterstand van 4.08 minuten, de beste Nederlander.

Een kopgroep van tien man met daarbij de Nederlander Stef Clement begon met een kleine voorsprong aan de finale van de etappe. Tomasz Marczynski hield zelfs stand tot halverwege de slotklim, maar ook de Pool van Vacansoleil was tegen de tempoversnelling van de favorieten uiteindelijk niet bestand.

Horner heeft in het klassement een voorsprong van 52 seconden op Nibali. Alejandro Valverde staat derde op 1.08 minuten. Dinsdag genieten de renners van de eerste rustdag.

Xbox Infinity bestond echt

Albert Penello van Microsoft heeft aangegeven dat de naam 'Xbox Infinity' zeker in gebruik was voor de nieuwe console. Het marketingteam heeft de naam Xbox One uiteindelijk bedacht en gehouden.

Penello geeft daarna aan dat het marketingteam misschien de naam wel expres heeft laten uitlekken om de reactie er op te testen. De 'Infinity'-naam was voor de officiële bekendmaking al verschillende keren gelekt. Penello geeft aan dat de naam voor heel veel mensen binnen het bedrijf een groot geheim was en maar enkele mensen de naam kende.

Uiteindelijk is er voor de Xbox One, Xbone, gekozen, wat vinden jullie er van? Was Infinity beter of niet?

Yoshida praat over user interface PS4

Tijdens de gamescom gaf Shuhei Yoshida, president van Sony Worldwide Studios, een korte demonstratie van de nieuwe User Interface van de PlayStation 4. Nu geeft hij nog wat extra uitleg op de Blog van PlayStation.

Zo geeft Yoshida aan dat hij blij is om Facebook te koppelen aan zijn vriendenlijst, zodat hij na enkele maanden nog steeds weet wie welke vriend in je lijst is. Erg handig natuurlijk als je 2000 vrienden op je vriendenlijst hebt staan. Natuurlijk is dit koppelen volledig optioneel voor de mensen die dat niet willen.

Daarnaast vind Yoshida het nu ook makkelijker om te zien wat je vrienden doen. Bij het opstarten zie je op homescreen al direct of er nieuwe uitdagingen zijn, foto's van je vrienden of content van games die je hebt. 

Wil je het hele interview willen lezen, dan kun je dat hier doen. Wie Yoshida's presentatie niet heeft gezien, bekijk hem nogmaals hieronder.

Fietsen teruggehaald uit Duitsland

Afgelopen zondag zijn er bij een filiaal van Roompot Vakantieparken te Volendam 17 fietsen ontvreemd. Deze zijn later teruggevonden bij de Duits/Poolse grens.

De dieven, twee Litouwers (geen zingende kraanmachinisten) verklaarden de fietsen gekocht te hebben, maar beschikten slechts over een vervalst aankoopbewijs en hadden bovendien geen sleuteltjes voor de sloten. 

Het is al de tweede keer dat de Roompot in Volendam slachtoffer is van grootschalige fietsenroof.

FOK!filmtip van de dag: Kramer vs. Kramer (1979)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Ted Kramer (Dustin Hoffman) is een zakenman die zijn werk boven zijn gezin plaatst. Zijn vrouw Joanna (Meryll Streep) besluit hem te verlaten, omdat ze er genoeg van heeft. Ted wordt op zichzelf aangewezen en moet zorgen voor zijn zoontje Billy en al het huishouden doen. Wanneer Ted heeft geleerd te leven met deze verantwoordelijkheden in zijn leven, wil Joanna haar zoontje terug, maar daar wilt Ted niets van weten. Ted weigert zijn zoon zo makkelijk op te geven en dat leidt tot een rechtszaak om de voogdij van het kind.

Kramer vs. Kramer kun je vanavond zien op RTL8 om 20:30 uur.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

FlatOut-ontwikkelaars hebben je hulp nodig

Vandaag kondigde FlatOut-ontwikkelaar Bugbear Entertainment dat het bezig is met een nieuwe game onder de werktitel Next Car Game, wat een spiritueel vervolg moet worden op de FlatOut-games. Echter lukt het de ontwikkelaars maar niet om een uitgever te vinden, en schakelt daarom de hulp van het publiek in.

Volgens Bugbear worden zij keer op keer door uitgevers verteld dat er geen markt voor hun game is, en krijgt daarom geen financiering. De ontwikkelaars geloven echter dat er wel degelijk een markt is, en zoeken daarom financiering bij de fans. Ze willen namelijk liever de game maken die de fans willen hebben, dan dat ze een game maken die de uitgever wil hebben.

Hoewel de ontwikkelaars zelf al een miljoen hebben geïnvesteerd, hebben ze dus nog meer geld nodig om de game af te maken. De studio heeft er echter voor gekozen om de game al vast pre-orderbaar te maken via hun eigen site, in plaats van heil te zoeken bij platforms als Kickstarter of IndieGoGo.

Hier kun je meer informatie over de game vinden en eventueel pre-orderen. Om eventuele kopers te overtuigen, heeft men de onderstaande in-game screenshots en teaser uitgebracht.

Next Car Game

Next Car Game

Next Car Game

Rome vanaf morgen in totale oorlog

Vanaf morgen is dan eindelijk het moment daar waar vele Total War-fans op hebben gewacht. SEGA brengt morgen namelijk de nieuwste game uit de stal van The Creative Assembly uit: Total War: ROME II. Om de fans warm te laten worden, laat SEGA alvast een mooie launch trailer zien.

Hoewel er regelmatig Total War-games verschijnen, is het alweer erg lang geleden dat er een game in de Rome-serie verscheen. Het eerste deel verscheen namelijk in 2004, maar liefst 9 jaar geleden. Gelukkig kunnen de fans morgen dan eindelijk aan de slag?

Meer informatie over de game is hier te vinden.

Sneijder alsnog opgeroepen voor Oranje

Wesley Sneijder is alsnog onderweg naar Noordwijk om zich bij de Oranjeselectie te voegen. Bondscoach Louis van Gaal riep hem eerder niet op omdat Sneijder beter bij Galatasaray kon blijven om er in de interlandperiode te kunnen blijven trainen. De 29-jarige spelmaker vervangt de geblesseerde Georginio Wijnaldum.

De selectie is bij elkaar om zich voor te bereiden op de WK-kwalificatieduels tegen Estland en Andorra. Als Oranje beide wedstrijden wint zijn ze verzekerd van een ticket voor het WK in Brazilië. Vrijdag is het eerste duel tegen Estland, waarna op 10 september de wedstrijd tegen Andorra plaatsvindt.

De voormalig aanvoerder van Oranje is al eerder niet fit genoeg bevonden door Van Gaal. "De reden dat Sneijder er niet bij is, is dat ie eerst zich moet focussen op het fit worden, dan moet ie zich focussen op het in vorm komen en dan ga ik hem vergelijken met wat ik heb", was de reactie van de bondscoach voor de wedstrijd tegen Portugal, op 14 augustus jl. 

Wilders hoopt op duizend demonstranten

Geert Wilders hoopt dat zijn demonstratie tegen het kabinet op 21 september in Den Haag zo'n duizend man zal trekken. Dat zegt de PVV-leider maandag in een interview met het actualiteitenprogramma Eenvandaag.

"Nou, ik hoop toch wel op duizend man, dat zou wel mooi zijn", zegt Wilders. De PVV-leider organiseerde niet eerder een demonstratie. "Je moet een podium regelen, een band regelen", zegt hij daarover. "Het is allemaal niet makkelijk om te doen, maar absoluut wel de moeite waard."

De mensen zijn volgens Wilders boos en in het parlement luisteren de coalitiepartijen niet naar de PVV. Het is daarom goed om een keer te demonstreren, vindt de politicus. "Dan kunnen we een keer met zijn allen laten zien dat we het land niet kapot laten bezuinigen door Rutte en zijn boevenbende." Het motto is 'Teken verzet aan'.

Wilders zegt verder dat de Europese verkiezingen volgend jaar 'enorm belangrijk' zijn voor hem. Een 'hoop ellende' waarin Nederland nu verkeert, wordt volgens Wilders vooral veroorzaakt omdat het kabinet zijn oren naar Brussel laat hangen. "Europa is de baas over ons land. Europa bepaalt hoeveel wij moeten bezuinigen." Veel Nederlanders hebben er genoeg van een 'slaaf van Brussel' te zijn, aldus Wilders.

Dronken schipper (71) stoot hoofd tegen brug

Een 71-jarige man uit Den Haag is zondagavond op het Rijn-Schiekanaal gewond geraakt aan zijn hoofd. De politie vermoedt dat hij de hoogte van een brug over het kanaal te laag inschatte. De man, die veel te diep in het glaasje had gekeken, moest in een ziekenhuis worden behandeld. Hij is aangehouden.

Een getuige had de politie getipt dat de man vermoedelijk dronken zijn schip bestuurde. Toen agenten de schipper vroegen om aan te meren, lukte dat pas na veel moeite. Hij had volgens de politie een fikse hoofdwond en bloedde hevig.

Uit een blaastest bleek dat de man meer dan twee promille alcohol in zijn bloed had. Wettelijk toegestaan is 0,5 promille.

'Mega Man'-kickstarter behaalt doel in één dag

Mighty No. 9, een game gebaseerd op de Mega Man-franchise, heeft zijn Kickstarter-doel in één dag behaald. Op dit moment is 908.234 van de 900.000 dollar opgehaald door fans. Met 15.544 'backers' betekent dat gemiddeld 58 dollar per persoon.

De campagne is zeker nog niet afgelopen, want hoe meer geld er opgehaald wordt, hoe meer features er in de game komen.
In Mighty No. 9 speel je met de robot Beck. Hij verdient wapens als hij bazen verslaat. Klinkt bekend? Maar Beck kan meer dan Mega Man, want hij transformeert in van alles, om zo nieuwe mogelijkheden en krachten te hebben. Door energiecapsules te verzamelen kan hij ook double jumpen, tijdelijk sneller worden of natuurlijk flink wat pak slaag geven met een mega-laserstraal.

Mighty No. 9 komt uit op pc. Mocht het opgehaalde bedrag meer dan 2,5 miljoen dollar halen, dan komen er Wii U-, Xbox 360- en PlayStation 3-versie.

Kokmeijer maakt selectie WK beachsoccer bekend

Bondscoach Niels Kokmeijer heeft de selectie bekendgemaakt van het Nederlands beachsoccer team dat van 18 tot en met 28 september deelneemt aan het wereldkampioenshcap in Tahiti. Nederland speelt in de groepsfase tegen Argentinië, El Salvador en de Salomonseilanden. De wedstrijden worden gespeeld in het To’ata stadion in hoofdstad Papeete.

Het is de eerste keer dat Oranje zich geplaatst heeft voor het WK. "Met Argentinië, El Salvador en de Salomonseilanden hebben we drie sterke tegenstanders. We hebben de meeste kans tegen de Salomonseilanden, ik ben blij dat we tegen hen beginnen op het WK. Argentinië is in onze groep de grote favoriet", aldus Kokmeijer

Aanvoerder Pierre Tosch moet vanwege medische redenen het toernooi missen. "Dat is een enorme teleurstelling. In de eerste plaats voor hemzelf, maar zeker ook voor het team. Desondanks heb ik alle vertrouwen in de spelersgroep. We hebben in de afgelopen jaren grote stappen gemaakt en dat moeten we zien te continueren op het WK", vervolgt de bondscoach.

De twaalf koppige selectie

Patrick Ax (Augustin BDU), René van Dieren (BS Rotterdam), Dilshan Fong-Tin-Joen (BS Rotterdam), Frank van der Geest (BS Rotterdam), Matthijs van Gessel (Augustin BDU), Ferdy Kaleveld (Augustin BDU), Jeffrey Klijbroek (BS Egmond), Diego Liefden (BS Rotterdam), Roël Liefden (BS Rotterdam), Charlie van den Ouweland (Augustin BDU), Reijer Ran (BS Rotterdam), Edwin van Rooijen (Augustin BDU).

Bussemaker verwacht doorbraak digitaal onderwijs

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) denkt dat digitaal onderwijs de komende jaren een enorme vlucht zal nemen. Dat biedt veel mogelijkheden, maar stelt docenten ook voor nieuwe uitdagingen, zei Bussemaker maandagmiddag tijdens de opening van het academische jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Digitale hoorcolleges maken het onderwijs voor steeds meer mensen toegankelijk, hield Bussemaker haar gehoor voor. "Hoorcolleges voor alle eerstejaars bestuurskunde hoeven niet per se op dinsdagochtend om kwart over negen plaats te vinden en studenten hoeven er niet per se fysiek bij aanwezig te zijn."

Studenten kunnen bovendien kiezen welke vakken ze volgen aan welke instellingen en daarmee een opleiding samenstellen die optimaal aansluit bij hun behoeften en wensen. "Wees niet verbaasd als u als docent een vraag krijgt over rechtvaardigheid en ethiek van een student die de avond daarvoor een college heeft gevolgd van Harvard-professor Michael Sandel. Op z'n iPad welteverstaan."

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het onderwijs nog een 'enorme doorbraak staat te wachten'. Dat roept onder meer praktische vragen op. "Gaat u investeren in nieuwe grote collegezalen? Of kunt u dat geld beter gebruiken om online colleges en online feedback van docenten te ontwikkelen?"

Ook betekent het dat hoogleraren en docenten moeten gaan nadenken over hun eigen toegevoegde waarde en hun rol ten opzichte van studenten. "Een digitaal college, hoe goed ook, zal de discussies tijdens colleges of het spreekuur van de professor nooit kunnen vervangen", zei Bussemaker.

Belangrijk daarbij is dat er tijdens die interactie ook echt wat gebeurt. "Als docenten en hoogleraren met liefde en aandacht hun kennis overdragen aan hun studenten én hen helpen te worden wie ze zijn door vragen te stellen en naar antwoorden te luisteren, dan kunnen docenten juist vanwege de opmars van digitaal onderwijs een enorm belangrijke gidsfunctie hebben", denkt de bewindsvrouw.

"Het is immers de interactie tussen docenten en student die leren naar een hoger plan brengt. Voor de computer is een zes een zes. Maar het is de docent die kan bepalen of die zes een groot compliment waard is, of dat het gemakkelijk een acht had kunnen zijn. En daarmee bijdraagt aan de vorming van haar studenten. En zo het verschil maakt", aldus Bussemaker.

Nieuwe trailer voor klassieker A Nightmare On Elm Street

De allereerste en volgens velen beste film uit de succesvolle reeks A Nightmare On Elm Street zal komende Halloween eenmalig opnieuw in de Britse bioscopen te zien zijn. Een mooie gelegenheid voor degenen die de film nog nooit op het witte doek hebben gezien en een feest der herkenning voor eenieder die de film zo ongeveer wel kan dromen.

Om dit heugelijke feit te vieren is er een nieuwe trailer voor de horrorklassieker gemaakt. In de epische film van Wes Craven draait het om de gruwelijk verminkte psychopaat Freddy Krueger (Robert Englund), die tieners afslacht in hun dromen. Let ook even op het rolletje van de nog piepjonge Johnny Depp, die ook kennis mag maken met de monsterlijke Krueger.

Het is niet bekend of A Nightmare On Elm Street ook in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn op 31 oktober.

[Vuelta] Markus geeft op, De Gendt uit koers genomen

Barry Markus heeft de Ronde van Spanje verlaten. De renner van Vacansoleil kneep in de tiende etappe van Torredelcampo naar Alto Hazallanas in de remmen. Hij was bezig aan zijn eerste grote ronde.

Markus was door de ploegleiding meegenomen naar de Vuelta om zich in de sprints te laten zien. De Nederlander, die na dit seizoen verkast naar Belkin, kon echter geen potten breken. Hij finishte in geen enkele etappe bij de beste honderd.

Vacansoleil moet ook verder zonder de Belg Thomas de Gendt. De nummer drie uit de Giro d'Italia van vorig jaar werd uit koers genomen vanwege het herhaaldelijk hangen aan de ploegleidersauto.

Geen sirenes in delen Brabant

In diverse plaatsen in Brabant waren maandag de sirenes niet te horen tijdens de maandelijkse test. Onder meer in delen van Waalwijk, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Dongen en Loon op Zand was het rond het middaguur stil, laat de brandweer weten.

De brandweer onderzoekt hoe het kan dat de maandelijkse sirenes niet goed werkten. Ook in de regio van Hilversum ging het luchtalarm niet af, meldt de gemeente op Twitter. Ook daar is nog niet bekend wat daarvan de oorzaak is.

Roemenen demonstreren tegen goudmijn

Duizenden mensen hebben in de Roemeense hoofdstad Boekarest gedemonstreerd tegen het besluit van de regering om een Canadees bedrijf toestemming te geven een goud- en zilvermijn te beginnen in Transsylvanië.

De regering nam het besluit, dat nog moet worden goedgekeurd door het parlement, vorige week. De demonstranten zijn tegen, omdat aan het delven van goud en zilver cyanide te pas komt, wat schadelijk is voor het milieu. Begin vorig jaar bezetten actievoerders van Greenpeace al eens het kantoor van de Roemeense minister van milieu in verband met de mogelijke komst van de goudmijn, die geëxploiteerd gaat worden door het Canadese bedrijf Rosia Montana Gold. Het gaat om de grootste goud- en zilvermijn van Europa.

De demonstranten blokkeerden zondagavond een plein in de hoofdstad.

Dekkingsgraad pensioenfondsen onveranderd

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gelijk gebleven op 104 procent. Daarmee voldoen de pensioenfondsen nog altijd niet aan de wettelijk vereiste minimumgraad van 105 procent. Dat staat in de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

De vermogens van pensioenfondsen namen afgelopen maand gemiddeld af met 1,8 procent, omdat aandelen wereldwijd minder waard werden en de fondsen verlies leden op staatsobligaties. Tegelijkertijd namen echter ook de verwachte verplichtingen af vanwege een hogere marktrente.

Pensioenfondsen hebben nog vier maanden om de minimaal vereiste dekkingsgraad van 105 procent te bereiken, benadrukt Aon Hewitt. Lukt dit niet, dan volgen mogelijk opnieuw kortingen op de pensioenafspraken.

Double Fine met een hoopje voice-actors

Ontwikkelaar Double Fine verricht flink werk met het inhuren van acteurs voor de adventure-game Broken Age. In de video hieronder wordt duidelijk dat er een aantal bekende acteurs meedoen. 

Zo zien we dat Jack Black ook weer van de partij is en spreekt de stem in van personage Harm'ny Lightbeard: The Lifter of Clouds. Broken Age wordt ergens begin het jaar 2014 verwacht voor Windows, Mac en Linux. 

Dijkhuizen van Roda JC een duel geschorst

Roda JC hoeft het maar één wedstrijd te stellen zonder Henk Dijkhuizen. De club heeft het schikkingsvoorstel van twee duels, waarvan een voorwaardelijk, van de aanklager van de KNVB geaccepteerd. Dijkhuizen kreeg zondag in de met 4-0 verloren wedstrijd tegen Feyenoord direct rood voor een overtreding op Ruben Schaken.

Dijkhuizen mist door de schorsing volgende week zondag de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Komend weekeinde wordt er vanwege de interlandbreak niet gevoetbald in de Eredivisie.

Sylvester Stallone in Kickstarter film

Sylvester Stallone zal te zien zijn in de film Reach Me van John Herzfield. Stallone en Herzfield zijn al jarenlang goed bevriend met elkaar. De regisseur was al een tijd bezig met de voorproductie van de film toen bekend werd dat één van de grote geldschieters afviel. Herzfield probeert daarom met hulp van Kickstarter 250.000 dollar bijelkaar te krijgen om het met sterren bezaaide onafhankelijke drama Reach Me af te kunnen maken.

Naast Stallone zien we een sterke cast met onder meer Kelsey Grammer, Kyra Sedgwick, Tom Berenger, Kevin Connolly, Danny Aiello, Terry Crews, Thomas Jane, Nelly, Lauren Cohan, Cary Elwes en Ryan Kwanten. In Reach Out draait het om een groep mensen die allemaal een connectie blijken te hebben met een zelfhulpboek en diens anonieme schrijver.

In het filmpje hieronder vertellen Herzfield en Stallone wat ze met de film van plan zijn.

Utrechtse Singelloop strikt nummer één van de wereld

Voor de komende editie van de Utrechtse Singelloop op 29 september heeft de organisatie de Ethiopiër Adugna Tekele Bikila gestrikt. Op dit moment is hij de aanvoerder van de mondiale ranglijst op de 10 kilometer met een tijd van 27 minuten en 30 seconden. De organisatie meldde daarbij de Kenianen Timothy Kiptoo en Fredrick Musyoki als grootste concurrenten van de Ethiopiër. 

De Singelloop geldt ook als het Nederlands kampioenschap op de weg. De Haagse Khalid Choukoud heeft zijn komst bevestigd. Choukoud evenaarde gisteren in Tilburg de nationale toptijd op de 10 Engelse Mijl (16,1 kilometer) uit 2007 van Kamiel Maase met 46 minuten en 44 seconden. Voor de wedstrijd in Utrecht gaat de Hagenaar proberen het Nederlandse record op de 10 kilometer van Abdi Nageeye te breken. Dat staat op 28 minuten en 8 seconden.

'Linkse Kamerleden minder vaak aanwezig'

Linkse Kamerleden zijn iets minder vaak aanwezig in de Tweede Kamer dan hun collega's van rechtse snit. Dat concludeert NRC Handelsblad maandag op basis van eigen onderzoek.

De krant inventariseerde de presentielijsten van de Tweede Kamer vanaf 1994. Daaruit blijkt volgens NRC een klein maar significant verschil van drie procent tussen de aanwezigheid van linkse en rechtse partijen. De krant maakt niet duidelijk tot welke categorie middenpartijen als het CDA en D66 worden gerekend.

Het verschil zou worden verklaard door de taakopvatting van de linkse partijen. Activistisch ingestelde partijen als de SP zijn vaak aanwezig op manifestaties en staan Kamerleden daarom toe om werkbezoeken af te leggen op vergaderdagen. Bij de VVD zou daarvoor minder ruimte zijn.

Uit het onderzoek lijkt verder dat Kamerleden de afgelopen jaren vaker aanwezig zijn. Met negentig procent is de opkomst het hoogste sinds 1994. De Kamerleden vergaderen drie dagen per week: op dinsdag, woensdag en donderdag.

Yolanthe en Jan Kooijman zijn Tarzan en Jane

Yolanthe Sneijder-Cabau en Jan Kooijman zijn te horen in de nieuwe animatiefilm Tarzan 3D. Jan geeft Tarzan een stem en Yolanthe verleent haar stem aan het personage Jane, de grote liefde van Tarzan. Dat heeft distributeur Independent Films maandag bekendgemaakt.

"Tarzan is een legendarisch personage en ik zie het als een grote eer dat ik hem van een Nederlandse stem mag voorzien", laat de 32-jarige Kooijman weten in een verklaring. "Ik kijk ernaar uit om aan lianen door de geluidsstudio te slingeren!"

Yolanthe is blij dat ze de stem van Jane mag inspreken. "Ik verheug me enorm dat ik haar voor de Nederlandse versie met mijn stem mag voorzien en om op deze manier de avonturen van Jane een klein beetje te mogen beleven."

Tarzan 3D is vanaf 18 december te zien in de Nederlandse bioscopen. In de Amerikaanse versie verzorgt Kellan Lutz de stem van Tarzan en is Spencer Locke te horen als Jane.


Yolanthe en Jan Kooijman zijn Tarzan en Jane (Foto: Novum)

Bryan Cranston ontkent rol in Batman vs Superman

Afgelopen dinsdag vernamen we via de website van Cosmic Book News, dat acteur Bryan Cranston de rol zou gaan spelen van Lex Luthor in de aanstaande Batman vs Superman film. In een interview met de Boston Globe heeft Cranston, die we natuurlijk het beste kennen als Walter White in de immens populaire tv-serie Breaking Bad, het gerucht naar het land der fabelen verwezen.

De Amerikaanse krant sprak met Cranston over de geruchten dat hij Lex Luthor zou gaan spelen in het vervolg op Man of Steel, maar de acteur weet van niks. Cranston: "Ik heb ook zoiets vernomen." Ook het gerucht dat de acteur voor maar liefst zes films zou hebben getekend is nieuw voor Cranston. "Zes? Dat is allemaal nieuws voor mij. Ik vermoed dat mijn naam tevoorschijn kwam, omdat ik bekend ben als een acteur met een kale kop. Welke kale kerel kunnen we voor deze rol strikken? De realiteit is dat men elke acteur kan vragen, om vervolgens zijn hoofd kaal te scheren of om er een kapje op te zetten."

Cranston zegt dat hij voorlopig even rustig aan doet met werken. "Ik denk dat ik de rest van het jaar ga relaxen. Ik heb nog een aantal ijzers in het vuur liggen, van die zaken waar mensen graag over praten, maar er staat nog niks vast."

Aissati verkast naar Terek Grozny

Ismaïl Aissati zet zijn loopbaan voort bij het Russische Terek Grozny. De 25-jarige middenvelder komt voor 3,1 miljoen euro over van Antalyaspor, meldden de Turken maandag. Hij tekent een contract voor drie seizoenen in Tsjetsjenië, waar Ruud Gullit in 2011 enige tijd als coach werkte.

Aissati ging vorig jaar aan de slag bij Antalyaspor nadat hij bij Ajax op een zijspoor was beland. De Nederlander van Marokkaanse afkomst doorliep de jeugdopleiding van PSV, maar werd in 2008 aan de Amsterdammers verkocht. Op huurbasis kwam hij uit voor FC Twente en Vitesse.

Bij Terek Grozny wordt Aissati ploeggenoot van voormalig AGOVV Apeldoorn-aanvaller Jeremy Bokila, die zondag werd weggehaald bij Petrolul Ploiesti. Ook de Belg Jonathan Legear speelt voor de club.

Nieuwe Homeworld-game in de maak

Gearbox en Blackbird Interactive werken samen aan een nieuw spel in de Homeworld-reeks. Gearbox heeft Blackbird de rechten gegeven een spel te maken binnen de Homeworld-reeks. Studiobaas Randy Pitchford van Gearbox gaf in een interview met gameweblog Polygon aan dat zijn bedrijf de productie van het spel ondersteunt met software en financiële middelen.

Hardware: Shipbreakers werd begin dit jaar aangekondigd door Blackbird Interactive. De ontwikkelaars noemden het strategiespel een spirituele opvolger van Homeworld. Het spel gaat nu verder onder de naam Homeworld: Shipbreakers.

Gearbox nam afgelopen voorjaar voor ruim 1,3 miljoen dollar de Homeworld-reeks over van de failliet verklaarde uitgever THQ. Gearbox heeft nog altijd plannen om de twee eerste spellen uit de serie op te poetsen. Wanneer deze spellen afgerond moeten zijn, is niet bekend.


Nieuwe Homeworld-game in de maak

Boekhoorn haalt drie internationals naar N.E.C.

N.E.C. Nijmegen heeft op de laatste dag voor het sluiten van de transfermarkt drie internationals ingelijfd. De Slowaak Samuel Stefanik, de Oostenrijker Jakob Jantscher en de Belg Marnick Vermijl komen de hekkensluiter van de Eredivisie versterken. De transfers zijn mogelijk gemaakt door een groep investeerders onder leiding van N.E.C.-supporter en miljardair Marcel Boekhoorn.

De 21-jarige Stefanik komt over van Trencin, waarvoor hij in 96 wedstrijden twintig keer scoorde. De middenvelder tekent voor drie seizoenen. Aanvaller Jantscher wordt voor twee seizoenen vastgelegd. De zestienvoudig international komt over van Red Bull Salzburg. Hij werd vorig jaar verhuurd aan Dinamo Moskou.

Vermijl wordt door N.E.C. overgenomen van Manchester United. De 21-jarige jeugdinternational kwam bij de Engelse topclub niet verder dan een wedstrijd in de League Cup. Met het beloftenteam van Manchester werd de Belg, die uit de jeugdopleiding komt van Standard Luik, afgelopen seizoen kampioen.

"De eerste selectie van N.E.C. had behoefte aan directe versterkingen", zegt technisch directeur Edo Ophof, die vorige maand na een beroerde start van het seizoen trainer Alex Pastoor verving voor Anton Janssen. "Met de komst van deze drie spelers geven we de selectie een directe kwaliteitsimpuls." De club heeft geen financiële details bekendgemaakt.

De Jong en Blind hervatten baltraining bij Ajax

Siem de Jong en Daley Blind hebben maandag weer met de bal getraind bij Ajax. Het tweetal keerde na blessures terug op een verder tamelijk leeg trainingsveld. De internationals zijn uitgevlogen voor interlandverplichtingen en sommige thuisblijvers trainden binnen.

Zonder aanvoerder De Jong (klaplong) en linksback Blind (liesklachten) speelde Ajax zondag in een moeizame wedstrijd met 1-1 gelijk tegen FC Groningen. De Amsterdammers moesten het ook voor het eerst doen zonder de naar respectievelijk Tottenham en Atletico Madrid vertrokken basisspelers Christian Eriksen en Toby Alderweireld.

De eerstvolgende wedstrijd van Ajax wordt over twee weken thuis afgewerkt tegen koploper FC Zwolle. Jong Ajax speelt maandagavond uit bij Jong PSV in de Jupiler League.

'Breuk mogelijk te veel voor Catherine Zeta-Jones'

Catherine Zeta-Jones gaat mogelijk onderdoor aan de huwelijksproblemen die ze momenteel doormaakt met Michael Douglas. "Dit is een zeer traumatische tijd en dat zou haar psychische gesteldheid kunnen beïnvloeden", vertelt vriendin en tv-presentatrice Anna Walker aan de Britse krant Daily Mail.

"De komende weken zullen heel zwaar zijn en ik maak me ernstige zorgen", gaat Walker verder. De 43-jarige actrice is manisch-depressief en werd eerder dit jaar behandeld. "Als ze het volhoudt onder al deze stress is dat een wonder."

Vorige week bevestigde een woordvoerder van Douglas en Zeta-Jones dat het acteurskoppel tijdelijk uit elkaar is. Volgens Walker komt de breuk extra hard aan bij de actrice, omdat ze gelooft dat 'het huwelijk een eenmalig iets is'. Wel denkt de vriendin dat Zeta-Jones in goede handen is. "Haar moeder is bij haar en er zijn tegenwoordig goede medicijnen."

Ook denkt Walker dat het wel weer goed komt met het koppel. "Ze hebben altijd een fantastisch huwelijk gehad", legt Walker uit. "Ik heb Catherine met andere vriendjes gezien, maar ik zag Michael echt als de ware voor haar." Zeta-Jones en Douglas stapten in 2000 in het huwelijksbootje en hebben samen twee kinderen.

Delft wil gaan loten voor werktuigbouwkunde

Wie werktuigbouwkunde wil gaan studeren in Delft, moet vanaf volgend jaar mogelijk maar zien te worden ingeloot. De TU Delft wil een dam opwerpen tegen de toestroom aan studenten werktuigbouwkunde, schrijft NRC Handelsblad maandag.

Het aantal nieuwe studenten voor de studie groeide in een jaar tijd van vierhonderd naar zeshonderd. Technische studies zijn op het moment populair. Het aantal studenten dat zich heeft aangemeld voor een studie in Delft ligt veertien procent hoger dan vorig jaar. Een numerus fixus voor de opleiding werktuigbouwkunde is volgens de Delftse bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg nodig om 'de kwaliteit van ons onderwijs te garanderen'.

De bacheloropleidingen industrieel ontwerpen, bouwkunde, en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek kenden in Delft al een studentenstop. Aanstaande studenten worden op basis van hun eindexamencijfers ingedeeld in een lotingsklasse, die hun kans op toelating bepaalt.

De technische universiteiten in Eindhoven en Twente zagen het aantal aanmeldingen in het nieuwe collegejaar, dat maandag begint, met zeventien procent nog iets sterker stijgen dan in Delft. Landelijk meldden zich tot nu toe zes procent meer studenten voor een opleiding in het hoger onderwijs.

Vonn terug op de piste

De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn staat op het punt om haar comeback op de latten te maken. Tijdens het jaarlijkse trainingskamp van het Amerikaanse speed-team, het team met de specialisten op de afdaling en Super-G, zal Vonn voor het eerst sinds 5 februari haar ski's weer onderbinden.

In februari tijdens de openingswedstrijd van het WK skiën in het Oostenrijkse Schladming raakte Vonn zwaar geblesseerd. Halverwege haar run op de Super-G kwam ze verkeerd uit bij een sprong, met als gevolg dat haar knie dusdanig beschadigd raakte dat het niet zeker was of ze überhaupt ooit nog op niveau zou kunnen skiën. Nadat de Amerikaanse was geopereerd hoopte men dat de superster in november weer terug zou kunnen keren op de piste.Doordat ze ver voorloopt op haar herstelschema heeft men de beslissing genomen om dit deze maand al te doen, tijdens het trainingskamp in het Chileense Portillo.

In Chili zal ze beginnen met wat basisoefeningen en wat rustige, simpele runs naar beneden, als dit allemaal goed verloopt is er de kans dat Vonn zelfs al een paar voorzichtige runs gaat maken op een slalomparkoers. De viervoudig winnares van de World Cup is nu zelfs al van plan om in november haar comeback te maken in de World Cup als het circus neerstrijkt in Beaver Creek, nabij haar woonplaats Vail. Over haar kansen om bij de Olympische Spelen in Sochi voor goud te gaan is ze duidelijk: "Dat ik een blessure heb gehad betekent niet dat ik minder kans heb. Ik zal net zo goed terugkomen als ik was, misschien zelfs beter dan ooit."

Vonn zal zich tijdens het twee weken durende kamp in Chili voegen bij haar teamgenoten Julia Mancuso, Stacey Cook, Leanne Smith en Laurenne Ross. De eerste wedstrijd in de World Cup staat op het programma voor 26 oktober, het seizoen begint dan met een reuzenslalom in Schladming.


De crash van Vonn waarbij haar knie zwaar beschadigd raakte. (Bron: YouTube)

'Alonso houdt Euskaltel in wielerpeloton'

Formule 1-coureur Fernando Alonso gaat de licentie van Euskaltel overnemen. Dat schrijft de Spaanse krant El Periodico maandag. De Spanjaard wil zo'n zes miljoen euro stoppen in de wielerploeg, waarvan Samuel Sanchez de spil moet worden. De Ferrari-rijder hoopt ook onder anderen Igor Anton en Mikel Nieve te behouden.

Euskaltel maakte twee weken geleden bekend na zeventien jaar te stoppen als sponsor van de Baskische formatie. Alonso wil de zetel van het team verplaatsen naar Asturië, het gebied ten westen van Baskenland waar hij vandaan komt. Hij wil dat jonge renners uit die regio een kans krijgen.

Alonso kondigde zondag op Twitter al aan dat hij een dezer dagen met een belangrijke mededeling zou komen.

Twee Nederlandse Oscarinzendingen bekend

Twee films zijn ingezonden en maken in 2014 kans op een Oscar. Het gaat hier om de korte film Stand By Me, van Martijn de Jong en SUPER, van Johan Klungel. Aldus het EYE filmmuseum.

SUPER maakt kans op het winnen van een Academy Award for Best Animated Short Film. Stand By Me komt in aanmerking voor Best Live Action Short Film. 

In de tragische komedie Stand By Me zien we een bejaarde die aan kluswoede begint te lijden. Rick Nicolet en Jules Roijaards spelen de hoofdrollen in de film die gemaakt werd in het kader van NTR Kort!. In SUPER verliest Albert zijn weg in een wereld vol mooie verpakkingen. Zodra zijn fantasiewereld verandert in een nachtmerrie, ontdekt hij een nieuwe wereld achter de gevel van de supermarkt.

Weert ziet af van leeftijdsgrens stembureauleden

Mensen van 75 of ouder mogen toch meehelpen op stembureaus in Weert. De Limburgse gemeente ziet af van een leeftijdsgrens en laat stembureauleden een training volgen. Wie over voldoende kennis en vaardigheden blijkt te beschikken mag lid zijn, ongeacht zijn of haar leeftijd.

Door een verandering van de landelijke kieswet zijn gemeenten nu verplicht stembureauleden een training te laten volgen. Die 'nieuwe lijn' sluit aan bij de doelstelling van Weert om het stemproces te verbeteren, meldt de gemeente maandag.

De gemeente wilde een leeftijdsgrens trekken om de verkiezingen beter te laten verlopen. Weert was in het verleden vaak laat met het aanleveren van de resultaten. Ook maakten oudere leden van de stembureaus geregeld foutjes die te maken hadden met nauwkeurigheid, zo bleek uit een evaluatie.

Het besluit van de gemeente deed veel stof opwaaien. "Dat spijt ons, want zo was het nooit bedoeld", reageert burgemeester Jos Heijmans (D66) in een verklaring. "Waar het ons om ging, was de kwaliteit van het stemproces te verbeteren." Heijmans noemt het goed dat nu kwaliteitscriteria worden gesteld aan stembureauleden. "Dit nieuwe besluit is een eerlijke manier, ongeacht de leeftijd, om iemand te beoordelen op kwaliteit."

De gemeente heeft het nieuwe besluit besproken met de Kiesraad, het College voor de Rechten van de Mens, Antidiscriminatievoorziening Limburg en de Senioren Koepel Weert. De partijen kunnen zich er volgens het gemeentebestuur in vinden.

FOK!toen: Het einde van de Romeinse republiek

Vandaag gaat FOK!toen eens wat verder terug in de tijd. We gaan zo'n twee millennia terug, naar een klein dorpje in Griekenland. Daar werd in 31 voor Christus een zeeslag gevoerd, die de geschiedenis ingrijpend zou veranderen. Maar voor we daar aankomen, moeten we nog verder terug: naar 50 voor Christus.

In dat jaar wordt Rome effectief bestuurd door drie mannen, die het officieuze eerste triumviraat vormen. Er is de steenrijke Crassus, een man die zijn fabelachtige rijkdom op eerder immorele manier heeft verdiend. Crassus behoorde tot de optimates, de politieke partij die gelieerd is aan de aristocratie. De tweede man is de gevierde generaal Pompeius, ook een der optimates, die de Middellandse zee ontdeed van piraten en de opstand van Spartacus neersloeg. Het triumviraat werd vervolledigd door de vrij arme Gaius Julius Caesar. Hoewel hij geen grote rijkdom en slechts bescheiden roem in de oorlog had, was hij door zijn welsprekendheid, zijn intelligentie en zijn oom - de invloedrijke generaal Gaius Marius - de officieuze leider der populares geworden, de groep die zich opwerpt als beschermheren van het volk.

De leden van het eerste triumviraat. Van links naar rechts: Caesar, Pompeius en Crassus.

De relaties tussen de mannen was niet al te best. Niet alleen stonden ze omwille van hun politieke affiliatie vaak recht tegenover elkaar, ze waren ook nog eens jaloers op elkaar. Vooral Crassus en Pompeius, die al veel roem vergaard hadden, waren bang dat de ander probeerde zijn positie te verbeteren ten nadele van henzelf. Toch wisten ze gedurende enkele jaren het Romeinse Rijk met z'n drieën effectief te besturen. Ze werden consul, het hoogste ambt in de Romeinse politiek, wanneer ze dat wilden. Elke consul werd na zijn ambtstermijn proconsul, een soort van gouverneur, en de senaat gaf zo'n proconsul een provincie om te besturen, inclusief legioenen om 'de orde te bewaren'. De triumviri waren machtig genoeg om zelf hun gebieden te mogen kiezen. Na zijn consulaat in 60 voor Christus koos Caesar voor Gallië, wat in die tijd nog bestond uit Noord-Italië en een vrij smalle strook in het zuiden van wat nu Frankrijk is. Hij mocht de provincie vijf jaar lang bestieren, in plaats van het gebruikelijke ene jaar. In 55 werden Crassus en Pompeius consuls. Ze besloten het proconsulaat van Caesar in Gallië met vijf jaar te verlengen, tot 50 v.C. Zelf werden ze na afloop ook aangesteld als proconsuls: Crassus koos voor de Oosterse provincie Syrië, Pompeius koos voor Spanje.

Het Romeinse rijk in 44 v.C.Het Romeinse rijk in 44 v.C., met de ambtsgebieden van de triumviri aangegeven. De huidige landsgrenzen zijn ter vergelijking aangegeven. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Zo komen we bij dat beruchte jaar, 50 v.C. De tijd had niet stilgestaan en er was ondertussen veel gebeurd. Caesar had z'n tijd in Gallië goed gebruikt en de provincie enorm uitgebreid. Hij had zelfs kleine expedities naar Germanië en Britannië gemaakt. Daarbij had hij zich niet alleen een geniaal veldheer getoond, maar ook bakken met geld bijeengeschraapt. Ook Crassus was op veroveringstocht gegaan, alleen was het voor hem minder goed afgelopen. Hij werd in 53 voor Christus gevangengenomen door de Parthen, en volgens de overlevering doodden zij hem op een manier die bij zijn hebzucht paste: door hem vloeibaar goud in de keel te gieten. Pompeius was niet naar zijn provincie getrokken, maar in Rome gebleven. Ook in 53 v.C. overleed zijn vrouw Julia, de dochter van Caesar. Daarmee was nog een belangrijke band doorgesneden die het triumviraat bijeen hield. Het wankele evenwicht van het triumviraat was in 50 v.C dan ook volledig weggevallen.

Caesar was in dat jaar bezig met z'n laatste jaar als proconsul van Gallië en hij wilde zich opnieuw verkiesbaar stellen als consul. Hij had namelijk nogal huisgehouden in Gallië, en zolang hij consul of proconsul was, kon niemand hem daarvoor aanklagen. Maar de senaat en Pompeius vreesden de macht van Caesar. Zij zeiden hem dat hij zich alleen verkiesbaar kon stellen voor consul door zich persoonlijk in Rome te melden – als burger, welteverstaan. Omdat zijn vijanden klaar stonden om hem voor alles wat ze konden bedenken voor het gerecht te slepen, was Caesar dat niet echt van plan om te doen. Hij deed de senaat een handreiking: hij zou zijn proconsulaat neerleggen als Pompeius dat ook zou doen. De senaat reageerde vrij gepikeerd: ze vaardigden het decreet uit dat Caesar niet alleen z'n proconsulaat zou neerleggen, maar ook per direct z'n legioenen zou ontbinden – een illegaal decreet, omdat Caesar wettelijk over zijn legioenen mocht beschikken tot het eind van 50 v.C.

Daarop besloot Caesar naar de Rubicon te trekken, de grens tussen zijn provincie en Italië, waar hij zijn kamp opsloeg en een reactie van de senaat afwachtte. De senaatspartij reageerde op een volkomen irrationele manier. Ze besloten namelijk de volkstribunen te verjagen. Niet alleen was dit een directe aanval op het volk, dat onder bescherming stond van Caesars partij, maar het was ook heiligschennis. De volkstribunen waren sacrosanct, wat betekent dat niemand ze mocht aanraken. Caesar kreeg met hun verjaging 'toevalligerwijs' twee heel goede redenen om met z'n leger de Rubicon over te steken – vandaar dat moderne historici hun vraagtekens plaatsen bij dit stukje van het verhaal.


De serie Rome is tussen al het bloot en geweld door verrassend goed onderzocht. Hier gebruikt Caesar (Ciaran Hinds) de vermeende aanval op de volkstribuun om goed te praten dat hij naar Rome oprukt.

Caesar greep zijn kans en stak op 10 januari 49 voor Christus de Rubicon over en begon zo een burgeroorlog. Pompeius en zijn optimates verlieten Rome en vluchtten halsoverkop naar Griekenland, waar ze probeerden een verdediging te organiseren met de legioenen die ze daar hadden. Caesar nam Rome zonder slag of stoot in, en versloeg zijn vijanden één voor één. De doodsteek voor de optimates kwam op 8 augustus tijdens de slag bij Pharsalus, in het midden van Griekenland. De optimates werden definitief verslagen en Pompeius vluchtte naar Egypte, waar hij vermoord werd op bevel van de farao.

Na de laatste restanten van verzet te hebben geëlimineerd, installeerde Caesar zich als dictator. Dat was een officiële titel, zonder de negatieve bijklank die het tegenwoordig heeft, die inhield dat de drager van die titel het alleenrecht op de macht heeft voor een vooraf bepaalde periode – bij Caesar werd die periode steeds verlengd.

Maar hoewel de optimates militair verslagen waren, konkelden ze nog als de besten. Ze deden hun best om Caesar zwart te maken. Ook de republikeinen, die bang waren dat Caesar zich tot koning zou uitroepen, zwoeren tegen hem samen. Beschuldigingen van 'regia', oftewel koningschap, waren in die tijd gelijk aan wat beschuldigingen van dictatorschap nu zijn. Er was voor een politicus geen ernstigere beschuldiging. Helaas deed Caesar geen moeite om de geruchten de kop in te drukken. Naar het schijnt vertoonde hij zich met de traditionele hoofdtooi van een koning op een feestje, en hij liet zich in 44 v.C. tot dictator in perpetuo, dictator tot in de eeuwigheid benoemen. Een maand later, op de Iden van maart 44 v.C., werd hij vermoord.

Na de dood van Caesar verwachtte iedereen dat diens rechterhand Marcus Antonius de rechtmatige erfgenaam zou zijn. Maar tot ieders verrassing adopteerde Caesar bij testament ene Gaius Octavius, die daarmee zijn erfgenaam werd. Deze Octavius nam de naam Gaius Julius Caesar Octavianus, kortweg Octavianus, aan. Samen met Antonius en Lepidus, een vertrouweling van Caesar en supporter van Antonius, vormden ze in 43 v.C. het Tweede Triumviraat, met een mandaat van vijf jaar. Dit was zo mogelijk nog ongemakkelijker dan het eerste: het kwam zelfs enkele keren tot een gewapend treffen, maar nooit tot openlijke oorlog. Antonius installeerde zich in het oosten, Octavianus en Lepidus in het westen.


De leden van het tweede triumviraat. Links Octavianus, rechts Antonius. De enige bekende afbeelding van Lepidus staat op de munt in het midden.

Maar ook dit triumviraat was niet opgewassen tegen de jaloezie en ijverzucht van de deelnemers. Lepidus was het eerste slachtoffer, maar hij kwam er nog goed vanaf: nadat hij probeerde legioenen van Octavianus te kapen, werd hij uit het triumviraat getrapt. Gelukkig voor hem bleef het daarbij. Zijn leven, zijn spullen, zelfs zijn functie als opperpriester, pontifex maximus, mocht hij houden.

Antonius kwam er minder genadig vanaf, want Octavianus begon een enorme lastercampagne tegen hem. Antonius' lange verblijf in het oosten, voornamelijk met zijn liefje Cleopatra, deden hem 'schandalige' oosterse gebruiken oppakken. Er werd een testament naar voren gebracht dat van Antonius zou zijn, waarin hij grote erfenissen gaf aan de kinderen van Cleopatra. Dit werd de Romeinen teveel en ze verklaarden de oorlog. Daarbij deed Octavianus nog één meesterzet. In plaats van de oorlog te verklaren aan Antonius en zo een volgende burgeroorlog te ontketenen, verklaarde hij de oorlog aan Cleopatra. Antonius werd gedwongen voor zijn liefje te kiezen en Octavianus kon de scrupules van het volk ontlopen, dat de vorige burgeroorlog nog vers in het geheugen had zitten.

Alma-Tadema - Antonius en CleopatraDe ontmoeting van Antonius en Cleopatra in de voorstelling van de crimineel ondergewaardeerde Nederlands-Engelse schilder Lawrence (Laurens) Alma-Tadema.

En dan komen we nu eindelijk bij de datum van vandaag, maar dan 2044 jaar geleden. Toen vond namelijk de beslissende zeeslag tussen Octavianus en Antonius plaats. Bij een plaatsje in het westen van Griekenland, Actium geheten, versloeg Octavianus (met veel hulp van zijn geniale generaal Agrippa) de gecombineerde vloot van Antonius en Cleopatra. Het zat Antonius die dag niet mee. Zijn vloot was gedecimeerd door een malaria-epidemie, zijn schepen waren te groot om effectief te kunnen vechten tegen de kleinere, snellere en wendbaardere schepen van Octavianus en vlak voor de slag liep een van zijn generaals over met meeneming van de tactische plannen. Zijn dag was helemaal vergald toen Cleopatra de spanning niet meer aankon en ervandoor ging met haar Egyptische schepen. Antonius dacht dat de slag verloren was en blies ook de aftocht. Antonius en Cleopatra wisten te ontsnappen naar Egypte. Met de hete adem van Octavianus in hun nek, pleegden ze zelfmoord. 

Octavianus daarentegen trok naar Rome. De senaat, bang voor zijn macht en voor de onrust die het Romeinse rijk al jaren plaagde, gaf hem steeds meer macht. Een duidelijk moment waarop de republiek afgeschaft werd en het keizerrijk begon, is niet duidelijk. De meeste historici verwijzen daarom naar de symbolische datum van 16 januari 27 v.C., toen Octavianus de titels Augustus en Princeps kreeg. 'Princeps' betekent zoveel als 'Eerste burger' of 'Hoofdburger'. 'Augustus', de naam waaronder hij gewoonlijk bekend staat, betekent zoveel als 'de grootste'.

Overigens was dit allerminst het einde van de republikeinse instituten. De eerste drie eeuwen van het keizerrijk worden het principaat genoemd. Gedurende die tijd was de keizer in naam geen alleenheerser, maar een gewoon burger die vrijwel alle machtsfuncties tegelijk uitoefende. Daarbij werd de schijn opgehouden dat Rome nog als republiek functioneerde. De senaat en de republikeinse ambten bestonden nog gewoon, al hadden ze aanzienlijk minder in de melk te brokkelen. Pas vanaf de late derde eeuw na Christus – gewoonlijk noemt men de heerschappij van Diocletianus (keizer van 285 tot 305 n.C.) als beginpunt – werden tijdens het zogenaamde dominaat de republikeinse instellingen één voor één afgeschaft en werd de façade van democratie neergehaald.

De slag bij Actium is heden ten dage bij veel mensen vrijwel onbekend, hoewel het de aanleiding was voor één van de belangrijkste omwentelingen in de wereldgeschiedenis. Hoe anders was dat in Romeinse tijden! Toen de schrijver Vergilius het grootste meesterwerk van de Latijnse literatuur schreef, de Aeneïs, voegde hij een passage toe waarin de held Aeneas een wapenuitrusting ontving van Venus, waarop de meest glorieuze momenten van Rome afgebeeld waren. Het middelpunt daarvan was het grote schild, met een afbeelding van, wat anders, de slag bij Actium.

Ferdinand Bol - Venus geeft wapens van AeneasDe wapenuitrusting van Aeneas is altijd een dankbaar onderwerp van kunstenaars geweest. Hier geeft de Nederlandse schilder Ferdinand Bol weer hoe Venus de wapens aan Aeneas geeft. Aan het nabootsen van het schild heeft hij zich niet gewaagd.

'Beste leerling moet leraar worden'

Middelbare scholen in Rotterdam moeten de beste leerlingen uit de laatste klassen van havo en vwo stimuleren om het onderwijs in te gaan. Onderwijswethouder Hugo de Jonge wil hiermee samen met de scholen het niveau van het onderwijs verhogen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente maandag.

"We moeten de beste leerlingen uit het voortgezet onderwijs verleiden om te kiezen leraar te worden, zeker in een stad als Rotterdam", stelt de wethouder. "Als je echt het verschil wilt maken in het leven van jonge mensen, dan kan dat hier." Wat hem betreft bieden scholen hun talentvolle leerlingen meteen een baan en een stage aan.

Het voorstel is onderdeel van een ambitieuze agenda waarmee de gemeente het niveau van leraren verder wil opkrikken. Deze Rotterdamse Lerarenagenda wordt maandag overhandigd aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA). Het actieplan is het resultaat van 'intensieve gesprekken' met scholen, schoolleiders en schoolbestuurders.

De wethouder wil dat er meer hoger gekwalificeerde leraren voor de klas staan. En de docenten die eenmaal lesgeven, moeten zich verder professionaliseren. "Nergens in Nederland is de opdracht voor het onderwijs zo groot als in Rotterdam", stelt hij. "Veel kinderen krijgen hier vanuit huis net wat minder mee dan in andere steden."

Nergens in Nederland kan een docent dan ook zo het verschil maken als in Rotterdam, redeneert hij. "Dat vraagt om excellente leraren. We willen de beste leraren voor onze leerlingen."

Brinkman terug bij politie Amsterdam

Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman is weer aan de slag bij de politie in Amsterdam. Hij is maandag begonnen, zo laat de politie weten. Over zijn aanstelling worden verder geen mededelingen gedaan.

Brinkman was van huis uit politieman voordat hij in 2006 werd verkozen tot Kamerlid voor de PVV. Hij was een van de bekendere Kamerleden van de partij van Geert Wilders. Hij haalde geregeld het nieuws en zette zich onder meer in voor meer democratie binnen de partij.

In maart vorig jaar stapte Brinkman uit de PVV, die hij typeerde als 'een soort Stasi'. Hij richtte met de Onafhankelijke Burger Partij (OBP) een eigen partij op, maar verdween daarmee roemloos van het politieke toneel. Bij de verkiezingen vorig jaar haalde de partij, na een fusie met Trots op Nederland het Democratisch Politiek Keerpunt geheten, geen enkele zetel.

Brinkman zei destijds bij de volgende verkiezingen terug te komen. Hij is nog wel Statenlid in de provincie Noord-Holland.

Zomergasten sluit af met half miljoen kijkers

Zomergasten heeft zondagavond 580.000 kijkers getrokken. Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde was de laatste gast van het seizoen. De aflevering van vorige week met Wouter Bos blijkt de best bekeken van de reeks, met 820.000 toeschouwers. De tv-avond van theaterregisseur Johan Simons scoorde met 497.000 kijkers het slechtst.

Red Mijn Vakantie begon zondagavond juist aan een nieuw seizoen. Iets meer dan een miljoen kijkers stemden af op het SBS6-programma, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De aftrap van een nieuwe reeks So You Think You Can Dance trok 475.000 kijkers naar RTL 5. De start van Veronica's nieuwe versie van muziekprogramma 2 Meter Sessies moest het stellen met vijftienduizend belangstellenden.

De Musical Sing-a-Long trok 1,2 miljoen kijkers. Het live-meezingfestijn van de AVRO, de jaarlijkse afsluiting van de Uitmarkt, moest het vorig jaar nog doen met 909.000 kijkers. De show eindigde zondag op de vijfde plaats van best bekeken uitzendingen. De meeste kijkers waren voor het achtuurjournaal. De uitzending op Nederland 1 wist 2,8 mensen te boeien.

Heracles legt Cziommer vast

Simon Cziommer vervolgt zijn loopbaan bij Heracles Almelo. De 32-jarige middenvelder tekende maandag een contract voor een seizoen, meldden de Almeloërs. De Duitser speelde vorig seizoen nog voor Vitesse, maar daar vertrok hij transfervrij.

"Met Simon hebben we een goede speler en een brok ervaring aan onze jonge selectie toegevoegd", verklaart algemeen directeur Nico-Jan Hoogma op de clubsite. Cziommer speelde in Nederland eerder voor FC Twente, Roda JC, AZ en FC Utrecht.

Heracles heeft door het vertrek van Lerin Duarte naar Ajax ruimte voor nieuwe spelers. De 20-jarige Iliass Bel Hassani van Sparta is in beeld om de middenvelder op te volgen. Daarnaast hebben de Heraclieden belangstelling voor de Duitse spits Mark Uth, die op huurbasis moet overkomen van sc Heerenveen.

Vrouw geweigerd als lid Woudrichemse visclub

Een vrouw uit Woudrichem mag geen lid worden van de lokale visvereniging omdat ze een vrouw is. Dat kreeg ze vorige week te horen, vertelt zakenvrouw Nanka van de Meer maandag. De statuten waarin dit is geregeld mag ze niet inzien. Alleen leden van de vereniging mogen hun hengel uitwerpen in de Woudrichemse wateren.

Voorzitter van visserijvereniging De Hoop Jeroen Wyatt bevestigt tegenover Omroep Brabant dat Van de Meer wel lid had mogen worden als ze man was geweest. "Met een piemeltje was het een man, en dan mag je lid worden." De vereniging beroept zich bij haar weigering op de traditie, zo blijkt uit een toelichting van oud-voorzitter Johan Combee tegen de regionale omroep.

Van de Meer is daar 'een beetje boos' over, zo laat ze weten. De vrouw, die handelt in diamantboren, voldoet naar eigen zeggen verder aan alle voorwaarden. Zo beschikt ze onder meer over een vispas. Als ze zonder toestemming gaat vissen in Woudrichem kan ze bij controle een boete krijgen; ook kan ze haar landelijke visvergunning kwijtraken.

De vrouw wil graag in Woudrichem kunnen vissen. "Ik zou wel mogen vissen in de Biesbosch, maar als vrouw alleen ga ik dat natuurlijk niet doen", zo vertelt Van de Meer, die benadrukt dat zijzelf niet de publiciteit heeft gezocht.

Een vereniging mag vanwege de vrijheid van vereniging weigeren vrouwen toe te laten, laat het College voor de Rechten van de Mens weten. "Maar dat moet wel duidelijk omschreven zijn in de statuten", voegt een woordvoerder daaraan toe. Over zaken die onder het verenigingsrecht vallen, kan het college slechts bij uitzondering iets zeggen.

Van de Meer verwacht dat de zaak voor de rechter eindigt en heeft juridische bijstand gezocht. "Maar de vereniging mag me ook bellen om me te zeggen dat ik toch lid mag worden. Dat mag altijd."

Kind in hoofd geschoten op straat in New York

Een 1-jarig jongetje is overleden na zondag op straat in New York in zijn hoofd te zijn geschoten. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het kind, Antiq Hennis, stak aan het begin van de avond in Brooklyn met zijn ouders een straat over toen hij in zijn wandelwagen werd getroffen door een kogel. Volgens de politie werden er meerdere schoten gelost. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek het slachtoffer te zijn overleden. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Drummer Matt Sorum protesteert tegen dolfijnenjacht

De voormalige drummer van Guns N' Roses, Matt Sorum, is in het Japanse vissersdorp Taiji om te protesteren tegen de jaarlijkse dolfijnenjacht aldaar.

Sorum kwam zondag samen met Japanse en buitenlandse actievoerders in het dorp aan. De traditionele dolfijnenjacht kwam in het nieuws door de documentaire The Cove uit 2009, die een Oscar won. In de film is te zien hoe dolfijnen door vissers in een baai worden gelokt en worden geharpoeneerd. Volgens de vissers maakt de jacht onderdeel uit van de traditie van Taiji. Zij noemen het hypocriet dat westerlingen die andere soorten vlees eten zich er druk om maken.

Sorum zei dat hij altijd al van de oceaan heeft gehouden en dat hij zich het lot van de dolfijnen aantrekt.

Liverpool voorziet defensie van impulsen

Liverpool heeft op de slotdag van de transfermarkt de verdedigers Mamadou Sakho en Tiago Ilori gestrikt. De 23-jarige Sakho komt over van Paris Saint-Germain. De drie jaar jongere Ilori verruilt Sporting Portugal voor de Premier Leagueclub. Liverpool zou een kleine dertig miljoen euro kwijt zijn aan het tweetal.

De Reds maakten tevens de komst van de Nigeriaan Victor Moses bekend. De 22-jarige vleugelspeler wordt voor een seizoen gehuurd van Chelsea.

Zowel Sakho, een Frans international, als Ilori komt het best tot zijn recht in het hart van de defensie. De in Londen geboren Ilori kwam al in actie voor diverse jeugdteams van Portugal, maar mag nog voor het Engelse nationale elftal kiezen.

Sakho maakte in 2007 zijn debuut voor Paris Saint-Germain en kwam in zes seizoenen tot 201 optredens voor de club. "Ik ben naar Liverpool gekomen, omdat het project waar ze hier mee bezig zijn mij aanspreekt", aldus de verdediger, die ook als linksback kan spelen.

Coach Brendan Rodgers kon deze zomer reeds Simon Mignolet, Kolo Touré, Iago Aspas, Luis Alberto, en Aly Cissokho verwelkomen. Sakho en Ilori zagen Liverpool zondag de koppositie veroveren in de Premier League door een 1-0 zege op Manchester United.

Groninger Hiariej mag naar Viborg

Tom Hiariej speelt mogelijk de rest van het seizoen voor Viborg FF. FC Groningen heeft de Deense club toestemming gegeven om de verdediger te huren. Hiarej moet de technische staf van Viborg maandagmiddag nog wel zien te overtuigen in een testwedstrijd. Na afloop van die partij wordt de knoop doorgehakt. Om middernacht sluit de transfermarkt.

Hiariej speelde sinds 2007 in totaal 104 competitiewedstrijden voor Groningen, waarin hij drie keer scoorde. Vorig seizoen belandde de rechtsback op een zijspoor en werd hij verhuurd aan eerstedivisionist FC Emmen.

Angelo Cijntje tekende maandag een amateurovereenkomst bij FC Groningen. De 32-jarige verdediger moet als speler van de beloften een mentorrol gaan vervullen voor de jeugd. Cijntje zit sinds het faillissement van Veendam, waarvoor hij elf seizoenen speelde, zonder club.

Erdogan lobbyt bij IOC voor Istanbul 2020

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan reist deze week af naar Argentinië om Istanbul aan te prijzen als organisator van de Olympische Spelen in 2020. Het Turkse organisatiecomité heeft maandag bekendgemaakt dat hij zich een dezer dagen bij de rest van de delegatie voegt. De twee andere kandidaat-steden zijn Tokyo en Madrid. Het Internationaal Olympisch Comité stemt zaterdag in Buenos Aires.

Erdogan heeft een drukke week. Hij is eerst aanwezig op de G20-top in het Russische Sint-Petersburg, maar vliegt daarna volgens het comité direct door naar de Argentijnse hoofdstad. Via presentaties proberen de Turken de stemmen van nog twijfelende IOC-leden in de wacht te slepen. Het is de vijfde poging van Istanbul om de Spelen te organiseren.

Er is geen uitgesproken favoriet voor de organisatie van de Spelen van 2020. Het zag er lang naar uit dat Istanbul een goede kans maakte, maar de hard neergeslagen protesten tegen de regering-Erdogan deze zomer en enkele dopingschandalen hebben de kansen mogelijk doen kantelen. Ook de escalerende oorlog in buurland Syrië doet het bid van Istanbul geen goed.

Grote brand in bedrijfsloods Eygelshoven

In een loods op een bedrijventerrein in het Limburgse Eygelshoven is maandagochtend een grote brand uitgebroken. Omdat in het pand gasflessen liggen opgeslagen, is groot alarm geslagen. Verschillende gasflessen zijn ontploft. Dat laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Het vuur brak even na 09.30 uur door nog onbekende oorzaak uit bij het bedrijf aan de Albert Thijsstraat op industrieterrein Laura. Brandweerkorpsen in de hele regio zijn uitgerukt. Rond 11.00 uur leek de brand grotendeels onder controle.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Omstanders worden op afstand gehouden vanwege de grote rookontwikkeling. De brandweer werkt samen met de Duitse autoriteiten omdat de zwarte rookwolk richting Duitsland trekt. Volgens de zegsman is er plaatselijk sprake van wat stankoverlast.

De brandweer heeft bij het bestrijden van de brand zo veel mogelijk gasflessen in veiligheid gebracht waardoor minder gevaar ontstond voor explosies. Uit voorzorg zijn wel enkele bedrijven in de omgeving ontruimd. Naar verwachting kunnen de werknemers maandagmiddag weer terug.

Volgens L1 liggen in de loods duizenden gasflessen. Op de website van het bedrijf BTC staat dat het gassen en chemicaliën verwerkt en recyclet. Het bedrijf neemt onder meer oude gasflessen in.

Vrouw verkracht in bos Nijmegen

Een 23-jarige man uit Nijmegen is aangehouden voor het verkrachten van een vrouw in een bos in de Gelderse stad. Ook zou hij twee andere vrouwen hebben aangerand. Dat meldt de politie maandag.

De verkrachting vond eind juli plaats in het bos bij de Driehuizerweg. Het slachtoffer werd betast en vervolgens verkracht. De vrouw vluchtte een nabijgelegen woning in waarna de politie kon worden gewaarschuwd.

Bijna een maand later werden de andere vrouwen aangerand. Een van hen werd ook bedreigd. Beide vrouwen wisten te ontkomen aan de man. De vermoedelijke dader werd ruim twee weken geleden, vlak nadat hij de vrouwen aanrandde, al aangehouden, maar de politie maakte de zaak niet eerder bekend. Hij zit nog vast.

Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen

Het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar plaats in Kopenhagen. Het was na de winst van de Deense Emmelie de Forest eerder dit jaar al duidelijk dat het zangfestijn zou worden gehouden in Denemarken. Maandag is bekend geworden dat is gekozen voor het complex B&W Hallerne in de hoofdstad.

"Kopenhagen is een van Europa's populairste toeristische bestemmingen en heeft wat nodig is om een evenement van dit formaat te organiseren", zegt Jon Ola Sand van het Eurovisie Songfestival op de website. De voormalige scheepswerf B&W Hallerne krijgt een grondige opknapbeurt om een geschikt onderkomen te bieden aan 'drie shows die Europa zich nog lang zal herinneren'.

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats op 10 mei, voorafgegaan door twee halve finales op 6 en 8 mei. Denemarken was in 1964 en 2001 ook al gastheer van het festijn. De slogan van dit jaar is 'Join Us'.

Eerste beelden The Witcher 3 gelekt

The Witcher ontsnapt aan alles en zo ook de gameplaybeelden van The Witcher 3: Wild Hunt van een behind closed doors speelsessie vanuit Gamescom 2013. Helaas zijn het behoorlijk rauwe beelden, maar beter iets dan niets. 

Gelieve via deze link de gameplaybeelden te bekijken. Het betreft hier om een gelekte demo presentatie. De game wordt volgend jaar verwacht voor PlayStation 4, Xbox One en pc. 

The Witcher 3: Wild Hunt
The Witcher 3: Wild Hunt

Grand Theft Auto V radiostation samples online

Voor de liefhebbers van Grand Theft Auto V heeft Rockstar Games via Soundcloud previews van de welbekende radiostations online gezet. De samples van radiostations uit Grand Theft Auto V zijn hier te beluisteren. 

Grand Theft Auto V bevat 15 radiostations, twee radiostations waar alleen in wordt gepraat en 240 gelicenseerde nummers. Naast dit alles krijgt de game voor het eerst een originele score die gecomponeerd wordt door niet minder dan Woody Jackson. De componist is bekend van de games Red Dead Redemption, Max Payne 3 en L.A. Noire. In een interview met Rolling Stone geeft Rockstar Games aan dat dit de grootste soundtrack tot nu toe is in de geschiedenis van Grand Theft Auto.

Grand Theft Auto V is vanaf 17 september verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.  

Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V



Eenogig cycloop-poesje geboren

In het Chinese Neijiang is onlangs een bizar beestje geboren, met slechts één oog. Het betreft hier dit keer geen eenogige slang, maar een eenogig poesje. Het ene oog zat middenin zijn koppie, als ware het een cycloop.

Het arme poesje had ook geen snuit. Het dier kwam via een normale bevalling ter wereld.

Dierenartsen van Riverside Road Pet Hospital hadden nog nooit zo'n misvorming gezien. Het arme poesje overleed binnen enkele uren na de bevalling.

Meer lekken gevonden bij Fukushima

De nucleaire toezichthouder in Japan (NRA) heeft meer lekken gevonden bij de haastig gebouwde opslagtanks bij de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Ook zijn er problemen met de funderingen van de tanks, zei NRA-voorzitter Shunichi Tanaka maandag. Zondag werd bekend dat bij de kerncentrale een levensgevaarlijk hoog stralingsniveau is gemeten.

Bij diverse opslagtanks zijn lekken geconstateerd, aldus Tanaka. Een deel van het radioactieve water is de zee in gelekt. Nadat twee weken geleden was ontdekt dat driehonderd ton radioactief water was weggelekt uit een opslagtank stelde de NRA een nieuw onderzoek in. Bij dat onderzoek zijn nu aanwijzingen voor nieuwe lekken ontdekt.

Tepco, de beheerder van de kerncentrale, liet zondag weten dat bij reservoirs op het terrein bij Fukushima een stralingsniveau van 1800 millisievert is gemeten. Die hoeveelheid straling is voor mensen binnen vier uur fataal, aldus Tepco. Het bedrijf tekende daarbij aan dat gammastraling slechts 1 millisievert van dat totaal uitmaakt. Het gaat vooral om bètastraling, die minder bereik en minder doordringend vermogen heeft. Veilige afstand bewaren en het aanbrengen van afdekmateriaal kan volgens Tepco soelaas bieden.

Rondom de kerncentrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter verontreinigd water bevatten. Met het water zijn de reactorkernen gekoeld die na een aardbeving en tsunami in maart 2011 oververhit raakten en smolten.

Nederlandse industrie groeit opnieuw

Het aantal orders voor de Nederlandse industrie is voor de tweede maand op rij gestegen en staat nu op het hoogste punt in ruim twee jaar tijd. De inkoopmanagersindex (PMI) kwam in augustus uit op 53,5. Dat meldt branchevereniging NEVI maandag. In juli kwam de index voor het eerst boven de vijftig uit, wat op een groeiende economie duidt.

De werkgelegenheid in de industrie nam wel af, al was de daling het kleinst in zeven maanden. De stijging van de PMI heeft verschillende oorzaken, aldus NEVI in een toelichting op de index. De export van onder meer halffabricaten groeide. Ook de binnenlandse vraag naar industriële goederen nam sterk toe.

'Contrasten in nieuwe Boer Zoekt Vrouw erg groot'

Yvon Jaspers reisde voor een nieuwe reeks Boer Zoekt Vrouw onder meer af naar Tanzania. De presentatrice van het programma, dat deze reeks Nederlandse boeren in het buitenland probeert te koppelen, ontmoette een boer met de Kilimanjaro als achtertuin. "Het contrast met een Brabantse koeienboer kan niet groter!"

"Het is er adembenemend mooi", zegt ze maandag in het AD. "Je voelt de aanwezigheid van olifanten en leeuwen. Je voelt je een nietig wezentje." De kickoff van het nieuwe seizoen van het KRO-programma vindt zondag plaats. Dan stelt Jaspers de deelnemende boeren voor aan de kijkers.

Kaká keert definitief terug bij AC Milan

De Braziliaanse voetballer Kaká keert na vier jaar weer terug bij AC Milan, de club waarvoor hij tussen 2003 en 2009 ook al uitkwam. Kaká vertrekt bij Real Madrid, waar de 31-jarige middenvelder in totaal 89 wedstrijden speelde.

In de tijd bij AC Milan was Kaká vooral succesvol in 2007 toen zijn club de Champions League won. De Braziliaan was in dit toernooi topscorer met tien doelpunten. Na afloop werd hij verkozen tot beste speler en aanvaller van het toernooi. Over het gehele jaar 2007 werd de aanvallende middenvelder door de voetbalbond FIFA gekozen als wereldvoetballer van het jaar.

Cooper bevestigd voor Guardians of the Galaxy

Tot voor kort gingen er geruchten rond over het feit dat Bradley Cooper zich zou aansluiten bij de productie van Gaurdians of the Galaxy. Nu is de zwarte, witte en bruine rook opgelaaid uit de Marvel-schoorsteen en is het gerucht bevestigd.

Cooper zal de stem van Rocket Raccoon voor zijn rekening nemen in dit ruimte-avontuur met de dierlijke superheld. Rocket is een genetisch en mechanisch gemanipuleerde wasbeer die 'slachtoffer' is geworden van een experiment. Hij sluit zich aan bij andere verworpelingen en vormen samen een groep van ongebruikelijke helden. 

Naast Cooper zullen sterren als Vin Diesel, Zoe Saldana, Glenn Close en Benicio Del Toro hun opwachting maken in Guardians of the Galaxy die op 1 augustus 2014 wordt verwacht in de VS.

Poels: "Profiteren van sterke klimmers"

Wielrenner Wout Poels is 'superblij' met zijn overgang naar de Belgische ploeg Omega Pharma-Quick Step. "Een hele mooie ploeg. Bij deze ploeg vertrouw ik erop dat ik weer een stap vooruit kan zetten", zei de Limburgse renner maandag in AD Sportwereld.

Ploegleider Patrick Lefevere maakte zondag de komst van Poels bekend. Hij momenteel in de Ronde van Spanje voor Vacansoleil-DCM, de Nederlandse ploeg waarvan de sponsors na dit seizoen stoppen.

Poels wordt ploegmaat van de Colombiaanse klimmers Rigoberto Uran en Janier Acevedo. "Bij Vacansoleil was ik altijd een van de betere bergop, maar ik ben ervan overtuigd dat ik van andere sterke klimmers om me heen alleen maar kan profiteren."

'Pensioenwet sneuvelt in Eerste Kamer'

De fracties van CDA en D66 in de Eerste Kamer zijn zeer kritisch over de voorgenomen versobering van het pensioenstelsel. Dat staat in schriftelijk commentaar van beide senaatsfracties, zo meldt De Telegraaf maandag. De kans dat het wetsvoorstel door de Eerste Kamer komt, slinkt zonder de steun van CDA en D66 aanzienlijk.

Anders dan in de Tweede Kamer heeft de coalitie van VVD en PvdA in de senaat geen meerderheid. Het kabinet moet daarom op zoek naar de steun van andere partijen. In ruil voor steun eisen CDA en D66 echter dat de pensioenpremies omlaag gaan als er minder pensioen kan worden opgebouwd. Die garantie is er vooralsnog niet.

In de pensioenplannen van het kabinet is overeengekomen dat het belastingvoordeel bij het sparen voor pensioen vanaf 2015 beperkt wordt tot 1,85 procent van het brutoloon. De lagere pensioenopbouw zou gecompenseerd worden doordat mensen langer gaan werken en zo meer jaren pensioen opbouwen. Het verlagen van de pensioenopbouw zou bijna drie miljard euro moeten opleveren.

Achter de schermen is het kabinet wel op zoek naar mogelijkheden voor pensioenverlaging, zo schrijft De Telegraaf. Hier zitten echter veel haken en ogen aan, omdat de besturen van pensioenfondsen zelf de hoogte van de premies mogen bepalen. De fondsen zien tot dusver weinig in een premieverlaging. Zij gebruiken de voorziene extra inkomsten liever om hun kas te spekken.

[US Open] Radwanska uitgeschakeld

Agnieszka Radwanska is op de US Open gestrand in de achtste finales. De nummer drie van de plaatsingslijst ging tegen Ekaterina Makarova uit Rusland verrassend in twee sets onderuit: 4-6 en 4-6. De Poolse kwam in New York nog nooit verder dan de vierde ronde. Op alle andere grandslamtoernooien lukte haar dat wel.

Na Li bereikte de kwartfinale ten koste van Jelena Jankovic. De als vijfde geplaatste Chinese won met 6-3 en 6-0 van de Servische (9). In de volgende ronde is Li gekoppeld aan Makarova, de nummer 24 van de plaatsingslijst.

Serena Williams voegde zich eerder op de dag al zonder al te veel moeite bij de laatste acht. De titelverdedigster leverde ook tegen Sloane Stephens (15) geen set in: 6-4 en 6-1. Op de Australian Open eerder dit jaar werd de als eerste geplaatste Amerikaanse nog uitgeschakeld door haar landgenote.

Vlambeer viert zijn derde verjaardag

Haal de feesttoeters maar uit de kast, want ontwikkelaar Vlambeer is vandaag maar liefst drie jaar geworden. Om dit te vieren pakt onze Vlambeer het flink uit met gratis games en goodies.

Het eerste cadeau dat we gratis en voor niets krijgen is de game Gun Godz die via deze link te downloaden is. Naast dit cadeau is het nu ook mogelijk om een prototype van de ontwikkelaar zijn opkomende game Wasteland Kings te spelen. Het prototype is hier te verkrijgen. 

Na al dit moois geeft Vlambeer ook nog een aantal goodies weg via de ontwikkelaar zijn bloq. Het is hierbij mogelijk om een Vlambeer & Friends Art Book, een Vlambeer soundtrack collectie of een Luftrausers pre-order te winnen. 

Vlambeer is drie jaar
Vlambeer viert zijn derde verjaardag

Gravity openingsfilm op Internationaal filmfestival in Mexico

De sciencefiction thriller Gravity zal de openingsfilm worden van het Morelia International Film Festival in oktober. De film kreeg de afgelopen week haar wereldpremière op het Internationale filmfestival van Venetië en zal binnenkort ook op het filmfestival van Toronto te zien zijn, alvorens naar Mexico af te reizen.

De vertoning op Morelia wordt door regisseur Alfonso Cuaron bekeken als een soort van thuiswedstrijd. De regisseur, die eerder naam maakte met het post-apocalyptische Children of Men, schreef het scenario voor Gravity samen met zijn zoon Jonas. Naast Gravity kent het festival dit jaar een sterk programma met Mexicaanse films zoals Fernando Eimbcke's Club Sandwich, Michael Rowe's Manto Acuifero, Michel Franco's A Los Ojos en Diego Quemada-Diez's La Jaula de Oro.

Ook de cineasten Jose Luis Valle, Mariana Chenillo en Aaron Fernandez zullen op het Mexicaanse festival hun nieuwste films presenteren. De Chileense filmmaker Alejandro Jodorowsky zal als eregast op Morelia International Film Festival aanwezig zijn.

Vijf filmtips voor de maand september

September lijkt een overbruggingsmaand te zijn tussen enerzijds een zeer afwisselende filmzomer, met uitschieters als This is the End, Mud en Blue Jasmine, en anderzijds het begin van de periode waarin de films uitkomen die allen kans willen maken op de felbegeerde gouden beeldjes die begin volgend jaar, onder leiding van Ellen DeGeneres, in Los Angeles uitgereikt zullen worden.

Niettemin is september zeker geen verloren filmmaand. De actieliefhebbers worden verwend met 2 Guns, Riddick en White House Down. Verder zal acteerveteraan Michael Caine opdraven in de dramafilm Mr. Morgan’s Last Love en mag er het nodige verwacht worden van de ambitieuze film Prisoners, die met Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal een sterrencast heeft. De filmtips van deze maand zijn stuk voor stuk originele films die onderling nogal verschillen. Een speciale vermelding is er voor de vijfde filmtip The World’s End, een film die tot ontzetting van velen om onduidelijke redenen van de Nederlandse releaselijst is verwijderd. Desondanks is deze film toegevoegd aan het lijstje filmtips, in het geval dat deze veelbelovende titel deze maand toch te zien zal zijn op het grote witte doek.


[US Open] Ook Hewitt door in New York

Lleyton Hewitt is doorgedrongen tot de achtste finales van de US Open. De winnaar van het toernooi in 2001 won in vier sets van de Rus Evgeny Donskoy: 6-3, 7-6, 3-6 en 6-1.

De volgende tegenstander van de Australiër is de Rus Mikhail Youzhny, die afrekende met de Duitser Tommy Haas (6-2, 6-3, 2-6 en 6-3). Wint Hewitt deze partij dan staat hem in de kwartfinale  wellicht Novak Djokovic te wachten. Djokovic moet hiervoor eerst winnen van de Spanjaard Marcel Granollers.

'Minder bijtelling elektrische auto'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is bereid de bijtelling voor elektrische auto's minder te verhogen dan per 2014 is gepland. Dat zegt de bewindsman maandag in het Algemeen Dagblad. Door de verhoging zou de verkoop van elektrische auto's compleet instorten, zo vreest de autobranche.

Weekers erkent het probleem en zou volgens anonieme bronnen aan een compromis werken. "Er valt met mij over een extra schijf of regeling te praten, maar dan moet er wel iets anders worden geschrapt", zegt hij in de ochtendkrant. "Hier geldt: het moet simpeler en mag niet duurder."

Brancheorganisaties RAI en Bovag vrezen dat kopers massaal afhaken wanneer de bijtelling voor elektrische auto's stijgt. Nu is de bijtelling nog nul procent, maar volgend jaar wordt dat verhoogd tot zeven procent. "Waar deze auto's nu nog zeer interessant zijn voor de zakelijke markt vanwege hun fiscale stimulering, zal de markt voor volledig elektrische auto's bij een bijtelling van zeven procent volledig tot stilstand komen", aldus de RAI.

Nederlander verongelukt bij politieachtervolging België

Een Nederlander is zondagnacht in België verongelukt bij een achtervolging door de politie. De man vloog met zijn auto uit de bocht en botste tegen een boom, schrijven Belgische media maandag. Zijn passagier overleefde het ongeluk.

Het ongeluk gebeurde vlak over de grens in Neeroeteren, in de gemeente Maaseik. De politie zat de twee op de hielen omdat ze verdacht werden van een inbraak. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Susan Visser snapt niets van daten

Susan Visser is nog nooit op een date geweest. Het lijkt de 47-jarige Gooische Vrouwen-actrice namelijk maar een 'ongemakkelijk' gebeuren.

"Ik snap er niets van, dat hele daten. Het lijkt me zo ongemakkelijk", zegt ze maandag in het AD. "Je komt binnen en je ziet het toch eigenlijk al? Dan moet je nog een beleefd gesprek gaan hebben."

Vissers man Roef Ragas overleed zes jaar geleden. Het lijkt haar 'heel leuk om een vriendje te hebben', maar als het te serieus wordt haakt ze af. "Natuurlijk verlang ik terug naar dat mooie gevoel dat ik met hem deelde. Maar het gaat heel goed met me."

Vrouwtje met waterpokken gaat viral

Een fotoblog van een Amerikaanse vrouw met waterpokken is een hit op internet. In nog geen drie dagen tijd is de pagina op Imgur al meer dan 750.000 keer bekeken.

"Op mijn vijfde kreeg ik waterpokken", zo schrijft ze op Reddit. "Mij was verteld dat ik ze nooit meer zou krijgen. Maar dat blijkt anders..."

"Het begon allemaal met drie paarsgepunte bultjes aan de zijkant van mijn neus", vervolgt ze op Imgur. "Ik wilde ze uitknijpen, maar ze deden slechts pijn. De volgende dag braken ze door, dus ik besloot naar de dokter te gaan. Ik bleek waterpokken te hebben, ik kreeg antibiotica mee en meldde me ziek op mijn werk."

Het ging van kwaad tot erger. De jongedame, slechts bekend als amusicalheart, werd zieker en zieker. Haar hoofd zwol op, de waterpokken zaten over haar hele gezicht en ze kreeg koorts. Op de zesde dag bleken de antibiotica niet aan te slaan, dus ze besloot wederom naar de dokter te gaan.

"De waterpokken hadden een zeer zeldzame infectie veroorzaakt. Mijn artsen en de dermatolog beweerden zoiets alleen te kennen van foto's die werden getoond tijdens hun opleiding. Ze gaven me sterkere antibiotica en een speciale zeep."

Op de tiende dag hield ze het thuis niet meer uit. Ze ging naar buiten om junkfood te halen. Ze werd echter zo aangestaard, dat ze snel weer naar huis ging. Op de veertiende dag droeg haar baas haar op weer te gaan werken. Ze moest echter wel de waterpokken maskeren met make-up, om zo de klanten niet af te schrikken.

Vooral de reactie van haar werkgever wekt wrevel onder de Redditors. De brunette werkt namelijk in een snackbar. Met voedsel werken terwijl je een besmettelijke ziekte hebt, is nogal ranzig. Desondanks ging ze toch weer aan de slag, en dat zonder de klanten schrik aan te jagen met haar pokdalige gezicht.

Nu, maar liefst zeven maanden later, is ze er weer helemaal bovenop. Ze heeft nog steeds gaten in haar gezicht, maar ze zijn nog maar nauwelijks zichtbaar. De meeste gaten zitten op haar neus, daar waar ze de waterpokken in het begin heeft geprobeerd uit te knijpen. Ze is blij haar mooie koppie terug te hebben.

KWF wil subsidiegeld terug van Inspire2Live

KWF Kankerbestrijding gaat geld terugvorderen dat aan de in opspraak geraakte stichting Inspire2Live is toegezegd. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt in een reactie op het besluit van het bestuur van Inspire2Live om op te stappen. Het gaat in totaal om drie miljoen euro.

De miljoenen waren toegezegd voor een van de programma's van Inspire2Live. Ruim 1,6 miljoen euro was al overgemaakt, de rest van de subsidie wordt nu in kas gehouden. KWF zegt de recente ontwikkelingen te betreuren. Volgens de kankerbestrijdingsorganisatie is het in de eerste plaats slecht voor de patiënten die hopen op een grotere overlevingskans. Ook zorgt het voor vraagtekens bij donateurs en vrijwilligers.

Het voltallige bestuur van Inspire2Live maakte zondagavond bekend op te stappen. De bestuursleden 'nemen hun verantwoordelijkheid' na de ophef rondom het uitgavenpatroon van de organisatie.

Slechts een deel van het geld dat Inspire2Live in de afgelopen jaren heeft ingezameld werd uitgegeven aan kankeronderzoek. Verder kwam een van de oprichters, Coen van Veenendaal, in opspraak omdat hij ruim 160 duizend euro via zijn eigen bv zou hebben geïnd voor zijn werk voor de stichting.

Doden door koude in Zuid-Amerika

In de hooggebergten van Peru en Bolivia zijn de afgelopen week zeker zes mensen omgekomen door sneeuwval en ernstige vorst. Daarnaast zijn meer dan dertigduizend schapen, lama's en alpaca's aan het winterweer bezweken.

In het bergachtige zuiden van Peru is tot 20 september de noodtoestand van kracht. Volgens de autoriteiten is het de afgelopen tien jaar niet zo koud geweest in Zuid-Peru. In het district Puno viel de afgelopen week bijna een meter sneeuw.

Het extreme weer zorgde afgelopen week voor het eerst in dertig jaar voor sneeuwval in de Atacama-woestijn in Chili.

NSA bespiedde presidenten Brazilië en Mexico

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de presidenten van Brazilië en Mexico bespied. Van de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto werden e-mails gelezen, een maand voordat hij de verkiezingen won. Dat heeft de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald gezegd op basis van informatie van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

In een NSA-document uit juni 2012 staat dat de e-mails van Pena Nieto werden gelezen, aldus Greenwald. De NSA keek onder meer mee in berichten waarin de huidige president aangaf wie hij wilde aanstellen voor bepaalde posten binnen zijn regering. Uit het document blijkt niet of Pena Nieto nog steeds in de gaten wordt gehouden.

Volgens Greenwald komen in de informatie van Snowden geen specifieke verwijzingen naar voren naar e-mails van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. "Maar het wordt op meerdere manieren duidelijk dat haar communicatie werd onderschept, onder meer met DNI Presenter", zegt Greenwald in een e-mail aan persbureau AP. "Dat is een programma dat de NSA gebruikt om e-mails en chatberichten te openen en te lezen."

Wat uit het document wel blijkt is met wie Rousseff communiceerde en ook met wie deze mensen vervolgens weer contact hadden, aldus Greenwald.

Rousseff en haar woordvoerders waren niet bereikbaar voor commentaar. Haar minister van buitenlandse zaken Eduardo Cardozo zei echter dat 'als de feiten van dit rapport worden bevestigd, het een zeer serieuze zaak is en een duidelijke schending van de Braziliaanse soevereiniteit'. Het Mexicaanse ministerie van buitenlandse zaken wilde geen commentaar geven.

FOK!filmblik: 2019: After the Fall of New York (1983)

Wat ons te wachten staat in het jaar 2019 is een onderwerp waaraan al in diverse films aandacht is besteed. Denk maar eens aan de klassieke animé Akira (1988), waar de wereld technologisch gezien enorm vooruitgegaan is, maar waar de bevolking zucht onder de toenemende agressie. In Soylent Green (1973) zien we een maatschappij die geteisterd wordt door overbevolking en gebrek aan goed voedsel en in Blade Runner (1982) zien we tenslotte een wereld waar het altijd donker is en waar velen de reis wagen naar een andere planeet. Ook in Sergio Martino's 2019 - Dopo la Caduta di New York, oftewel 2019, After the Fall of New York, lijkt ons een grimmige toekomst te wachten.

2019: After the Fall of New York 1

2019, After the Fall of New York speelt zich 20 jaar na een allesvernietigende oorlog plaats. Deze oorlog vond plaats tussen de Eurax en de Pan-Amerikaanse Confederatie, waarbij de eersten als winnaars uit de strijd kwamen. De oorlog heeft duidelijk haar sporen achtergelaten. Zo is er al 15 jaar geen enkele baby meer geboren in de desolate wereld. De strijders van de Eurax, die wel wat doen denken aan Darth Vader op een paard, jagen op de laatste overlevenden, om daar de meest gruwelijke experimenten op uit te voeren.

2019: After the Fall of New York 2

Ondertussen wordt er, ver in de woestijn, een race gehouden waarbij Parsifal (Michael Sopkiw), de held uit deze film, het moet opnemen tegen een stel in leer gehulde gothics. Parsifal ontmoet de leider van de Pan-Amerikaanse Confederatie, die heeft vernomen dat de laatste vruchtbare vrouw in New York woont. Samen met de eenogige Ratchet (Romano Puppo) en Bronx (Paolo Maria Scalondro) gaat Parsifal op pad om de vrouw te kunnen vinden. Het is het begin van een avontuurlijke reis waarbij de meest vreemde figuren in beeld te zien zijn.

2019: After the Fall of New York 3

2019: After the Fall of New York is een film die zich het beste laat bekijken als een combinatie van Escape From New York, The New Barbarians en een snufje Planet of the Apes. Het post-apocalyptische verhaal doet ook wel wat denken aan de latere film Children of Men (2006) waarin eveneens een zoektocht naar een vruchtbare vrouw de rode lijn is. Let maar eens goed op het hoofdkwartier van de Eurax, waar hetzelfde werk van Picasso (Guernica) te zien is, als in de film van Alfonso Cuarón.

Veiligheidsrisico's KPN-verkoop onderzocht

De vraag of de nationale belangen genoeg zijn beschermd bij een eventuele verkoop van KPN aan América Móvil ligt 'bij ons open op tafel'. Dat zegt Dick Schoof, de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV), maandag in Het Financieele Dagblad. KPN onderhoudt volgens Schoof 'een vitale infrastructuur waar veel diensten gebruik van maken.

De coördinator doelt hiermee onder meer op het netwerk voor hulp- en veiligheidsdiensten C2000, het noodnet en alarmnummer 112. Hij wil nagaan of een verandering van het aandeelhouderschap leidt tot wijzigingen in de aansturing van KPN vanuit de overheid.

''De vraag die moet worden beantwoord is of in het kader van de nationale veiligheid aanvullende maatregelen moeten worden genomen om de publieke belangen te borgen", aldus Schoof. "We moeten ons ervan vergewissen dat de instrumenten die ons ter beschikking staan ook in de nieuwe setting waardevol zijn en gehanteerd kunnen worden."

De Stichting Preferente Aandelen KPN wierp afgelopen donderdag een beschermingswal op om de verkoop van KPN voorlopig te blokkeren. De stichting vreest voor de maatschappelijke gevolgen van een overname door de Mexicanen. Schoof benadrukt dat zijn uitingen losstaan van de actie van de stichting.

'Vaker gebiedsverbod voor ontuchtpleger'

Plegers van ernstige ontucht- of geweldsmisdrijven moeten na hun celstraf vaker geweerd kunnen worden uit de gemeente waarin zij slachtoffers maakten. Justitie zou de rechter al tijdens het proces moeten vragen om zo'n gebiedsverbod. Daarvoor pleit Reclassering Nederland maandag in het AD.

Slachtoffers komen hun belager nu soms onverwacht tegen. "Te gek voor woorden", vindt voorzitter Sjep van Gennip. "Een hoop leed kan worden voorkomen als al tijdens het strafproces vaker gebiedsverboden worden opgelegd, zodat iemand na zijn vrijlating niet kan terugkeren", zo stelt hij.

Een burgemeester kan nu al via de rechter een stokje steken voor een terugkeer als er risico is van maatschappelijke onrust. Volgens Van Gennip is dit 'een goed hulpmiddel', maar nodeloos omslachtig. "In veel gevallen kunnen wij voor het strafproces al inschatten of iemands terugkeer tot onrust zal leiden. Bovendien is naar de rechter stappen kostbaar en tijdrovend."

De Raad voor de Rechtspraak reageert in de krant positief. Volgens een woordvoerder leggen ervaren strafrechters al vaak gebiedsverboden op. "Hun ervaring is ook dat het aantal gebiedsverboden toeneemt." Het OM stelt met Van Gennip in gesprek te willen.

Miyazaki kapt ermee

De president van Studio Ghibli, Koji Hoshino, heeft zondag aangekondigd dat de oprichter van de studio en gerenommeerd filmmaker Hayao Miyazaki gaat stoppen met de productie van langspeelfilms. Dit werd aangekondigd op een persconferentie in Venetië tijdens het Venice Film Festival.

Er wordt niet uitgesloten dat Miyazaki ook stopt met het meehelpen aan kleinere projecten, of korte films. De elfde en laatste speelfilm van de 72-jarige regisseur, Kaze Tachinu (The Wind Rises) draait sinds 20 juli in de Japanse bioscopen en was genomineerd in de competitie van het Venetiaanse Film Festival, dat plaatsvindt vanaf 28 augustus tot en met 7 september.

Miyazaki heeft in de jaren 70 bekendheid gemaakt met anime series als Lupin III, Future Boy Conan en Sherlock Hound.

Australië steunt Amerikaanse aanval op Syrië

De Australische regering heeft maandag haar steun uitgesproken voor een Amerikaanse aanval op het regime in Syrië. Dat heeft een woordvoerder van de Australische minister van buitenlandse zaken Bob Carr laten weten. Het gaat vooralsnog louter om 'morele' steun.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry belde vorige week met Carr, die zijn steun uitspraak voor een militaire actie tegen Syrië, aldus de woordvoerder. Kerry vroeg niet om materiële steun en Australië heeft dat ook niet aangeboden.

Kerry belde afgelopen weekeinde ook met zijn Nieuw-Zeelandse ambtgenoot Murray McCully. Nieuw-Zeeland wil echter vooralsnog geen standpunt innemen.

Pellè: "We kunnen de landstitel winnen"

Graziano Pellè denkt dat Feyenoord dit seizoen weer mee gaat doen om de landstitel. De concurrentie is niet sterker geworden volgens de Italiaan. Feyenoord won twee keer op rij in de Eredivisie en staat na vijf wedstrijden twaalfde. "Ik zei twee weken geleden al dat we de komende drie wedstrijden zouden winnen. Dan staan we weer bovenin", zei Pellè tegen NUsport na de 4-0 zege op Roda JC.

"We speelden in de eerste paar wedstrijden niet goed, hadden pech en maakten wat fouten. Ik was er al zeker van dat we terug zouden komen. Zeker dit seizoen moet dat kunnen, er zijn niet zoveel goede teams in de eredivisie." Het gat met PSV is vier punten, Ajax heeft twee punten meer. "Ze hebben heel veel spelers verkocht. PEC Zwolle is ook eindelijk uit de droom geholpen. Die spelen over twee weken bovendien tegen elkaar. Dan speelt PSV tegen FC Twente, dus we zijn er dichtbij."

Pellè is benieuwd of er nog wat gaat gebeuren op de slotdag van de transfermarkt. "Financieel ben ik blij voor ze als ze iemand verkopen. Als dat niet zo is, zijn we happy met deze groep. Daarmee kunnen we de titel winnen."

Gloeilamp wordt nauwelijks gemist

Sinds het leveren van gloeilampen een jaar geleden werd verboden, zijn de peertjes langzaam uit de schappen verdwenen. Toch missen Nederlanders het peertje nauwelijks. Ruim twee derde van de consumenten vindt het geen probleem dat de gloeilamp niet meer te koop is, blijkt maandag uit onderzoek van inzamelstichting Lightrec.

Van het hamsteren van peertjes is dan ook geen sprake. Wel heeft het gemiddelde huishouden nog vijf gloeilampen op voorraad. Het is vooral de oudere generatie consumenten die nog veel gloeilampen op voorraad heeft: 65-plussers hebben gemiddeld 7,5 gloeilamp in huis. Ouderen hebben echter niet bewust extra verlichting ingeslagen. Meer dan een vijfde van de in totaal ruim vijfhonderd ondervraagden geeft aan helemaal geen gloeilampen meer op voorraad te hebben.

De meeste Nederlanders hebben inmiddels meer dan de helft van de gloeilampen in huis vervangen door milieuvriendelijker varianten, zoals de spaarlamp en ledverlichting. Als de lampen niet vervangen zijn, is dat meestal omdat de consument nog gloeilampen op voorraad heeft. Veel ouderen hebben bovendien lampen die alleen geschikt zijn voor gloeilampen.

[US Open] Djokovic makkelijk naar vierde ronde

Novak Djokovic heeft zich gemakkelijk weten te plaatsen voor de vierde ronde van de US Open. 

In New York kende de Servische nummer één van de wereld geen genade met de Portugees Joao Sousa, die slechts vier games wist te pakken: 6-0, 6-2 en 6-2. 

In één uur en drie kwartier was de wedstrijd gespeeld. Djokivic concentreerde zich vooral op zijn volleyspel en zocht opvallend vaak de aanval aan het net. In de vierde ronde treft hij de Spanjaard Marcel Granollers.

Relikwie uit The Giant Spider Invasion als oud ijzer verkocht

Zo nu en dan lees je van die berichten in het nieuws waardoor het kleine beetje vertrouwen in de mensheid nog een beetje meer verloren gaat. Zo ook het bericht dat we vanochtend tegenkwamen op de website van horror-movies.ca. Een stel onverlaten met weinig begrip voor het verschil tussen mijn en dijn heeft een monsterlijke spin uit de tuin van regisseur Bill Rebane gejat en daarna waarschijnlijk als schroot aan een lokale oudijzerboer verkocht.

Rebane maakte in 1975 de monsterfilm Invasion of The Giant Spider, een film die het in die tijd van de grindhouse en drive-in theaters erg goed deed. De gigantische spin stond vervolgens zo'n 38 jaar bij het landgoed van de regisseur in Lincoln County, totdat Rebane recentelijk ontdekte dat het achtpotige monster was verdwenen. De lokale politie doet onderzoek naar de verdwijning.


De spin in betere tijden

'Vliegdekschip naar regio voor aanval Syrië'

Terwijl president Barack Obama het Amerikaanse Congres de komende dagen hoopt te overtuigen van de noodzaak tot militair ingrijpen in Syrië, stoomt het vliegdekschip USS Nimitz alvast op richting Rode Zee. Mocht het nodig zijn, dan kan de Nimitz en de bijbehorende groep marineschepen doorsteken naar de Middellandse Zee en assisteren bij een aanval op Syrië, stelden Amerikaanse functionarissen zondag.

De Amerikanen willen Syrië afstraffen omdat het regime van president Bashar al-Assad een dodelijke aanval met gifgas zou hebben gepleegd. Obama heeft echter eerst het Congres om toestemming gevraagd, waardoor een eventuele aanval is uitgesteld.

'Vliegdekschip naar regio voor aanval Syrië'
'Vliegdekschip naar regio voor aanval Syrië' (Foto: ANP)

'Nederlander wil Bulgaren en Roemenen niet'

Een groot deel van de Nederlanders is tegen het openstellen van de arbeidsmarkt voor Roemeense en Bulgaarse werknemers per 1 januari. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, die de opdracht daarvoor kreeg van de Partij voor de Vrijheid (PVV).

81 procent van de meer dan 1300 ondervraagden zegt het geen goede zaak te vinden dat de arbeidsmarkt wordt opengesteld voor Roemenen en Bulgaren. 73 procent verwacht een stijging van de criminaliteit en 74 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek, vrezen dat de komst van Roemenen en Bulgaren ten koste gaat van de banen voor Nederlanders.

Dekker wil meer uit talentvolle leerling halen

Middelbare scholen moeten talentvolle leerlingen meer uitdagen om het beste uit zichzelf te laten halen. Dat stelt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) maandag in een opiniestuk in de Volkskrant.

"Ik vind dat onze toptalenten net zo veel aandacht en uitdaging verdienen als kinderen die moeite hebben om mee te komen", schrijft Dekker. Volgens hem is dat makkelijker gezegd dan gedaan. "Het vraagt om een mentaliteitsverandering en een andere manier van werken in het onderwijs", denkt hij.

"We moeten weg van de benadering van onderwijs als industrieel proces, waarbij de gemiddelde leerling de norm bepaalt en iedereen hetzelfde programma doorloopt. In plaats daarvan moeten we uitgaan van de individuele behoeften en capaciteiten van kinderen en in de klas meer recht doen aan de verschillen tussen leerlingen", betoogt Dekker.

De staatssecretaris sprak onlangs met een aantal scholieren die hun diploma op hun sloffen hadden gehaald, zonder dat ze ooit echt uitgedaagd waren. Dekker schrok daar naar eigen zeggen van. "We doen hen daarmee tekort. Zij krijgen niet het onderwijs waar ze recht op hebben. En daarmee laten we talent onbenut."

Dekker roept leerlingen, ouders, leraren, onderwijsbestuurders, wetenschappers en het bedrijfsleven op met ideeën en initiatieven te komen om het onderwijs aan te pakken. Zelf oppert hij onder meer dat betere leerlingen meer moeten worden beloond. Zo zouden toptalenten hun schoolperiode met een cum laude kunnen afsluiten of zou het bedrijfsleven beurzen beschikbaar moeten stellen.

[WK Judo] Van Unen: "Had met team graag brons gepakt"

Vrouwenjudobondscoach Marjolein van Unen hield zondag een wrang gevoel over aan de landenwedstrijd. Nederland greep op het WK in Rio de Janeiro namelijk net naast een bronzen plak door met 3-2 van Frankrijk te verliezen. "Dit is balen. Het was zo close. We hadden deze medaille graag gepakt."

Nederland nam knap een 2-0 voorsprong na zeges van de lichtgewichten Birgit Ente en Juul Franssen. "Dat zijn ook echt speelsters die bij zo'n teamtoernooi boven zichzelf uit kunnen groeien. Juul heeft al haar duels gewonnen", zegt Van Unen. Uiteindelijk was het niet voldoende voor een medaille.

Linda Bolder had in de categorie tot 70 kilogram in de vierde partij de grootste kans om de winst voor Nederland binnen te halen. Na een gelijke stand na vijf minuten, verloor Bolder het duel met een knullige straf. Van Unen wond zich flink op over de nederlaag. "Dat maakt me boos. Linda was heel dichtbij. Het was een klein foutje, maar dat de scheidsrechters daar op zo'n moment een wedstrijd op laten beslissen."

Ondanks dat de medaille bij de teams naar de Fransen ging, was Van Unen blij met de prestatie van haar vrouwen. Ze sloten het toernooi met één zilveren en twee bronzen medailles af. "We gingen voor twee tot drie medailles en die hebben we gehaald. De missie is dus absoluut volbracht. Ik baal nu wel even, maar de individuele prestaties waren heel erg mooi. Vooral hoe Kim Polling en Marhinde Verkerk, eigenlijk zonder enige voorbereiding, een dergelijke topprestatie hebben neergezet. Echt super."

[US Open] Williams overtuigend langs Stephens

Serena Williams (1) heeft zondag de kwartfinale van de US Open bereikt. De titelverdedigster won met 6-4 en 6-1 overtuigend van Sloane Stephens (15). Stephens kwam in de eerste set een break voor, maar daarna liet Williams weinig steken meer vallen.

In de kwartfinale treft de nummer één van de wereld de verrassende Carla Suarez Navarro. De Spaanse (18) rekende af met de als achtste geplaatste Duitse Angelique Kerber. Kerber won de eerste set, maar Suarez Navarro knokte zich terug in de partij en sleepte de zege in de tiebreak uit het vuur: 4-6, 6-3 en 7-6 (3).

Denis Istomin is de tegenstander van Andy Murray in de vierde ronde. De Oezbeek schakelde de Italiaan Andreas Seppi (20) in vijf sets uit: 6-3, 6-4, 2-6, 3-6 en 6-1. Ook Lleyton Hewitt bereikte de laatste zestien. De oud-winnaar in New York versloeg Evgeny Donskoy uit Rusland met 6-3, 7-6 (5), 3-6 en 6-1.

Jean-Julien Rojer werd in de tweede ronde van het gemengd dubbelspel uitgeschakeld. Samen met de Amerikaanse Lisa Raymond was de Curaçaoënaar als zesde geplaatst. Het Taiwanees-Duitse duo Hao-Ching Chan en Martin Emmrich was echter met 6-4 en 7-5 te sterk.

Arabische Liga dringt aan op ingrijpen in Syrië

De Arabische Liga heeft de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties zondag opgeroepen op te treden tegen het Syrische regime vanwege de vermoedelijke gifgasaanval in Damascus vorige maand. De ministers van buitenlandse zaken van de Liga zeiden na een vergadering in Caïro dat van dergelijk ingrijpen een 'afschrikkende' werking moet uitgaan, schrijft Al-Jazeera.

De Liga zei dat het Syrische regime van president Bashar Assad verantwoordelijk was voor de aanval, die op 21 augustus aan honderden mensen het leven kostte. "De VN en de internationale gemeenschap worden opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen - in lijn met het VN-handvest en internationale wetten - door de nodige afschrikkende maatregelen te treffen." De ministers zeiden ook dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het gebruik van chemische wapens moeten worden berecht, zoals andere 'oorlogsmisdadigers'.

Saudi-Arabië en de Syrische oppositie hadden er eerder bij de Liga op aangedrongen een Amerikaanse aanval op het Syrische regime te steunen. De Saudische minister Saud al-Faisal zei bij de vergadering dat 'verzet tegen internationaal optreden het regime alleen maar aanmoedigt verdere misdaden te begaan'. De leider van de Syrische Nationale Coalitie, het belangrijkste oppositieverbond, zei dat de 'oorlogsmachine' van Assad moet worden gestopt.

De oproep van de Liga is niet unaniem. Enkele invloedrijke landen, waaronder Algerije, Egypte, Irak, Libanon en Tunesië zijn tegen militaire interventie in Syrië. De Egyptische minister van buitenlandse zaken Nabil Fahmy liet weten dat zijn regering tegen 'elke vorm van agressie in Syrië' gekant is.

De Verenigde Staten zeggen bewijs te hebben dat het regime van Assad achter de gifgasaanval zat. Volgens Washington vielen bij de aanval meer dan veertienhonderd doden, onder wie honderden kinderen. Hulporganisaties schatten het dodental lager in. Artsen zonder Grenzen spreekt van 355 doden.

De Syrische regering ontkent in alle toonaarden en wijst met de beschuldigende vinger naar de rebellen.

[PD] Hattrick Messi voldoende voor Barcelona

Lionel Messi heeft zondag met zijn 26e hattrick uit zijn loopbaan Barcelona naar een zege bij Valencia geholpen. Het werd 3-2 voor de Catalanen. Messi maakte zijn doelpunten tussen de elfde en de 41e minuut. Nog voor rust was de eindstand echter bereikt. Helder Postiga was twee maal trefzeker in de blessuretijd van de eerste helft.

Sevilla en Malaga speelden met 2-2 gelijk. In Andalusië opende Pedro Morales na veertig minuten de score voor Malaga, maar vier minuten later maakte Kevin Gameiro gelijk. Roque Santa Cruz zette Malaga in de tweede helft andermaal op voorsprong, maar opnieuw was het Gameiro die gelijkmaakte.

VVVVVV komt naar Vita

De platformer VVVVVV komt naar PlayStation Vita. Dat vertelt Tyrone Rodriguez van gamestudio Nicalis op het PlayStation Blog. Een kleine maand geleden hintte Rodriguez hier al naar via Twitter, maar nu is het officieel bekendgemaakt dat de game uit 2012 naar Sony's handheld komt.

Naast een flinke uiteenzetting over de inhoud van het spel, die je hier ook kunt nalezen in de 3DS-recensie, mist de aankondiging één belangrijk ding. Rodriguez zegt namelijk niets over de datum dat Vita-bezitters VVVVVV kunnen gaan spelen. Hierop zullen we dus nog even moeten wachten.

VVVVVV binnenkort voor smartphones en tablets (Novum)

Bale van 'miskoop' tot Galactico

Vier jaar geleden wees niets erop dat Gareth Bale zou uitgroeien tot één van de duurste spelers uit de voetbalhistorie. De 24-jarige Welshman was zijn basisplaats bij Tottenham Hotspur kwijtgeraakt en werd gezien als een miskoop. Zondagavond werd bekend dat hij naar Real Madrid verkast. Details zijn (nog) niet prijsgegeven, maar naar verluidt ligt de transfersom ergens tussen de negentig en honderd miljoen euro.

Tottenham betaalde zelf in 2007 ongeveer 11,5 miljoen euro om Bale weg te halen bij Southampton. Toen nog als linksback kende hij een goede start met drie goals in zijn eerste vier wedstrijden, maar door blessures en een gebrek aan vorm zakte hij daarna ver weg. Zijn eerste 24 wedstrijden bij de Spurs leverden hem geen enkele overwinning op.

Bale verloor zijn basisplaats aan Benoît Assou-Ekotto en leek op een zijspoor te raken. Tottenham probeerde hem naar verluidt zelfs in te zetten als ruilmiddel bij transfers. Pas in januari 2010, toen hij door een blessure van Assou-Ekotto een nieuwe kans kreeg, knokte hij zich terug in de basis.

De definitieve doorbraak van Bale volgde echter pas toen trainer Harry Redknapp hem niet langer als linksback, maar als aanvallende middenvelder ging gebruiken. Dankzij zijn snelheid en techniek werd hij aan het aan eind van het seizoen 2010-2011 door zijn collega's uitgeroepen tot beste speler van de Premier League. De afgelopen twee seizoenen viel hem die eer opnieuw te beurt.

Ook in de Champions League maakte Bale furore. In 2011 loodste hij zijn club naar de kwartfinale, onder meer door een hattrick in de groepsfase tegen Internazionale. "Iedereen is bang voor hem. Maicon is een van de beste verdedigers ter wereld en Bale heeft hem gewoon vermoord", vertelde zijn toenmalige ploeggenoot Rafael van der Vaart na die met 4-3 gewonnen wedstrijd.

Waar zijn scorend vermogen nog wel eens een punt van kritiek was, kwam daar afgelopen seizoen verandering in. Met 21 goals in 33 wedstrijden werd Bale achter Robin van Persie en Luis Suarez derde op de lijst met topscorers van de Premier League. Het maakte zijn geschatte transferwaarde er alleen maar hoger op.

Ondanks zijn persoonlijke uitverkiezingen is de erelijst van Bale nog leeg en daar hoopt hij bij Real Madrid verandering in te brengen. Als international van Wales valt er met de nationale ploeg waarschijnlijk weinig eer voor hem te behalen. Wales wist zich na 1958 (kwartfinale op een WK, dat toen bestond uit zestien deelnemers) nooit meer voor een groot toernooi te plaatsen.

Of de overstap van Bale naar een van de grootste clubs ter wereld op het goede moment komt, blijft gissen. "Misschien vertrekt hij nu om de verkeerde redenen", toont voormalig Spurs-speler en manager Glenn Hoddle zich kritisch. "Als hij zich puur door het voetbal zou laten leiden, kan hij denk ik nog beter één of twee jaar langer blijven."

De meeste critici zijn het er echter over eens dat Bale is uitgeleerd bij Spurs, zeker omdat de Londense club dit seizoen blijft verstoken van Champions Leaguevoetbal. Boulevardkrant The Sun plaatste donderdag boven een blanco artikel de kop 'Alle goede redenen waarom Bale bij Spurs moet blijven.'

Met de transfer lost Bale Cristiano Ronaldo af als duurste speler ter wereld. De Portugees maakte in 2009 voor 94 miljoen euro de overstap van Manchester United naar Real Madrid. De twee moeten volgend jaar de hoge verwachtingen bij de Spaanse topclub in gaan lossen.

"Fans van Real zullen in extase zijn bij de gedachte aan Ronaldo en Bale in hetzelfde team", denkt Hoddle. "Zij kunnen de wereld gaan verbazen." Wel houdt hij rekening met een stroeve start van Bale in de Primera Division. "Bij een overstap naar het buitenland kan het de eerste vijf of zes maanden heel moeilijk zijn om je aan te passen."

Ryan Giggs, landgenoot en jeugdidool van Bale, maakt zich minder zorgen. "Hij is zo'n geweldige speler en heeft ook nog eens een unieke mentaliteit. Hij kan het echt heel ver gaan schoppen."

Halo 5-logo gespot in heruitgebrachte trailer

Tijdens de E3 van afgelopen juni werd er al een teasertrailer uitgebracht voor het schietspel Halo 5. De mensen van animatiestudio Axis Animation hebben de trailer nu opnieuw uitgebracht, waarbij aan het eind het logo van het spel in ingevoerd.

Er is verder nog niets bekendgemaakt over het spel. Uit de nieuwe oude trailer blijkt dat Halo 5 in 2014 gaat uitkomen op Xbox One.

FOK! wat een weer... Zomer keert terug

Op deze maandagmorgen waarin we (bijna) allemaal weer aan het werk mogen, maken we ons op voor een overgangsdag voor wat betreft het weer. Gisteren was het natuurlijk uitermate saai met veel bewolking en een frisse wind.

Vandaag zien we vooral nog bewolking boven het noorden van het land en vanochtend kan daar nog een spatje regen uit vallen. In het zuiden zijn er al opklaringen aanwezig en deze opklaringen breiden zich dan langzaam uit over de rest van ons land. In het noorden blijft het echter nog vrij lang bewolkt. Daar loopt het kwik dan ook niet verder op dan 19 graden, maar in de zon kan het echter al 22 graden worden. De westenwind waait nog stevig door en kan op de Wadden zelfs toenemen tot krachtig.

De dagen na morgen zijn gewoon weer zomers warm met kwikstanden die tot boven de 25 graden oplopen. In het komende weekend zou er een bui kunnen gaan vallen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Lodru7
Deze foto is van Afstandbediening en behoorde nog tot de reportage van vrijdag uit de Loonse en Drunense duinen. Prachtig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger berecht

Vanaf maandag staat in de Duitse stad Hagen de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger, Siert Bruins, terecht. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord op de 36-jarige verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 bij Appingedam.

Bruins, die in de oorlog bij de Sicherheitsdienst zat en bekendstond als 'het beest van Appingedam', is inmiddels 92 jaar oud en stond al eerder voor de rechter. In 1949 werd bij bij verstek in Nederland veroordeeld tot de doodstraf. Toen was hij al naar Duitsland gevlucht, waar hij tot op de dag van vandaag woont. In 1980 berechtten de Duitsers hem nog voor het doden van twee Joodse broers. Bruins kreeg daarvoor 7 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Bruins ontkent dat hij Dijkema heeft doodgeschoten. Hij heeft wel toegegeven dat hij erbij was toen een kompaan van hem de boer doodde. Met z'n tweeën reden ze Dijkema naar een fabrieksterrein, waar ze hem van achteren neerschoten. Kort daarvoor was hij opgepakt.

Het proces duurt naar verwachting vrijwel de hele maand september.

Laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger berecht
Laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger berecht (Foto: ANP)

President Senegal ontslaat premier

De Senegalese president Macky Sall heeft zijn premier Abdoul Mbaye na anderhalf jaar voor zijn diensten bedankt. Minister van justitie Aminata Toure is tot zijn opvolger benoemd.

Een reden voor het ontslag van de premier werd niet genoemd. Sall versloeg de lang regerende president Abdoulaye Wade in de verkiezingen in maart. Hij beloofde de hoge werkloosheid en stijgende kosten van levensonderhoud aan te pakken. De nieuwe premier Toure zei zondag tegen journalisten dat dit met de huidige economische malaise in de wereld een lastig karwei wordt.

Bestuur Inspire2Live treedt af om ophef

Het bestuur van de stichting Inspire2Live treedt op termijn af vanwege de commotie over het uitgavenpatroon van de organisatie. De bestuursleden stelden zondagavond in een verklaring dat alle ophef schade berokkent aan de initiatieven van de stichting, die als hoofddoel heeft de ziekte kanker binnen tien jaar "onder controle te krijgen".

Het bestuur treedt zo snel mogelijk af, maar zal de komende tijd wel lopende zaken blijven afhandelen omdat een voltallig nieuw bestuur "niet direct voorhanden is".

"Zonder maar op enige wijze hiermee een 'schuldigverklaring' te tekenen is het bestuur van Inspire2Live tot de slotsom gekomen dat haar activiteiten en naam dermate beschadigd zijn dat van een volledig herstel op geen enkele manier meer sprake kan zijn", aldus de verklaring.

Bestuur Inspire2Live treedt af om ophef
Bestuur Inspire2Live treedt af om ophef (Foto: ANP)

'Pippa Middleton gaat trouwen'

Pippa Middleton is ten huwelijk gevraagd door haar vriend Nico Jackson. Goede bekenden van het stel vertellen althans aan de Britse boulevardkrant Daily Mail dat Jackson op zijn knieën is gegaan tijdens een vakantie in het Caribische gebied.

De 29-jarige schoonzus van prins William heeft sinds ruim een halfjaar een relatie met Jackson. De twee zouden hun verloving na Pippa's 30e verjaardag, aanstaande vrijdag, bekendmaken.

Pippa werd bij het grote publiek bekend toen ze bruidsmeisje was op de trouwerij van haar zus Kate en prins William. Met name haar achterwerk was na de bruiloft een veelbesproken onderwerp.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.