FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 maart 2014

[JL] Hattrick Glandon volstaat niet voor Dordrecht

FC Dordrecht is de koppositie in de Jupiler League definitief kwijtgeraakt. De ploeg van trainer Harry van den Ham, die bijna dit hele seizoen fier bovenaan stond, verspeelde thuis tegen FC Volendam een 3-0 voorsprong: 3-3. Dordrecht staat nu een punt achter Willem II, dat vrijdag FC Oss met 2-1 versloeg.

FC Dordrecht leek de wedstrijd al in de eerste helft beslist te hebben door een loepzuivere hattrick van Sparta-huurling Paul Glandon. Na rust verdween de 3-0 voorsprong echter als sneeuw voor de zon door goals van Henny Schilder, Gerson Sheotahul en Robert Mühren. Vijf minuten voor tijd liet Glandon de kans liggen om er uit een penalty 4-3 van te maken.

Uitslagen Eredivisie 08/03/14 II

Vitesse is in de Eredivisie opgeklommen naar de tweede plaats. De Arnhemmers dankten dat aan een 2-1 uitzege zaterdag bij NAC Breda. Zakaria Labyad en Mike Havenaar scoorden voor Vitesse. Jordy Buijs benutte namens de thuisploeg een penalty. De eindstand in het Rat Verlegh Stadion was al na 26 minuten bereikt.

PSV is in de Eredivisie aan een indrukwekkende opmars bezig. De ploeg van trainer Phillip Cocu won zaterdag thuis met 1-0 van FC Utrecht en boekte zo al de zesde overwinning op rij. PSV klimt door de zege voorlopig van de vijfde naar de vierde plaats, al kan die positie zondag weer overgenomen worden door Feyenoord.

NAC Breda

1 - 2

Vitesse

 10' Buijs (pen)    8' Labyad 
 26' Havenaar 
 
 Gele kaart: Ten Rouwelaar (NAC Breda)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17800
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Buijs
Bodor
Seuntjens
Kwakman
Matic
Hooi
Poepon (Perica/24)
Verbeek (Sarpong/34)
  Velthuizen
v.d.Struijk
Kashia
v.d.Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Labyad (Qazaishvili/81)
Ibarra
Havenaar
Atsu (Piazón/61)

PSV

1 - 0

FC Utrecht

 51' Locadia    
 
 Gele kaart: Schaars (PSV), De Ridder, Toornstra, Delpierre, Heerings, v.d. Gun (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33200
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems
Park (Maher/82)
Schaars
Hiljemark
Narsingh (Ruiz/77)
Locadia (Matavz/88)
Depay
  Ruiter
Markiet
Delpierre
Heerings (Bjelica/77)
Dorda
Sarota (v.d.Gun/62)
Mårtensson
Toornstra
Ayoub (Agudelo/61)
Oar
De Ridder

[PS] Sochi dag 2, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Goed begin voor het Canadese alpineskiteam in Sochi.

Jade Etherington heeft samen met haar guide Caroline Powell de eerste Britse skimedaille in 20 jaar veroverd.

Zuid-Korea won van Rusland in een spannende wedstrijd Ice Sledge Hockey. Pas in de extra tijd werd de wedstrijd beslist.

Bibian Mentel was ook bij het alpineskiën aanwezig

Chef de Mission André Cats weet hoe je om moet gaan met teleurstellingen

Canadees en ijssleehockeyer Billy Bridges vraagt het toch maar even voor de zekerheid:

Anna Jochemsen teleurgesteld na haar diskwalificatie in de afdaling:

Allison Jones pakte voor de Verenigde Staten de eerste medaille in Sochi op de afdaling

[Darts] Taylor uit UK Open, Van Gerwen door

Vanavond plaatsen zestien darters zich voor de kwartfinales van de UK Open 2014. Onder de aanwezigen in Minehead zijn Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen de enige overgebelen Nederlanders. Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Christian Kist, Vincent van der Voort en Dirk van Duijvenbode vonden in een eerder stadium van de 'FA Cup of Darts' hun waterloo.

De grootste verrassingen van het toernooi kwamen op naam van Aden Kirk. De onbekende Engelsman versperde gisteren in de derde ronde de weg voor titelverdediger Phil Taylor, en verwees in de daaropvolgende ronde WK-finalist Peter Wright naar huis.

James Wade, wiens route naar de Premier League vorige maand ruw versperd werd door de PDC, was er op gebrand zijn gram te halen. De man uit Aldershot scoorde met gemiddelden ruim boven 100 punten 9-1 en 9-5 overwinningen tegen Michael Mansell en Kim Huybrechts.

Momenteel gooit Michael van Gerwen zijn pijlen tegen Mark Webster. Raymond van Barneveld komt later vanavond in actie tegen Adrian Lewis. 

Hoofdpodium    
Brendan Dolan (N-I) 9-7 Aden Kirk (Eng)
Terry Jenkins (Eng) 9-8 James Wade (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs. Mark Webster (Wal)
Adrian Lewis (Eng) vs. Raymond van Barneveld (Ned)
     
Tweede podium    
Mendus Suljovic (Oos) 9-5 Jamie Lewis (Eng)
Gary Anderson (Sch) 7-9 Ian White (Eng)
Mervyn King (Eng) 9-6 Christian Kist (Ned)
Kevin Painter (Eng) vs. Dean Winstanley (Eng)

Geliefde Shakira verbiedt mannen in videoclips

Shakira mag geen mannelijke modellen meer gebruiken voor haar videoclips. De vriend van de 37-jarige zangeres, voetballer Gerard Piqué, heeft haar dat verboden. "Hij is erg bezitterig", verklaart Shakira in een interview met het Amerikaanse muziekblad Billboard.

"Hij heeft gedurende onze relatie meermaals benadrukt dat ik geen video's meer mag maken zoals ik dat vroeger deed", vertelt Shakira, die geregeld met mooie mannen te zien was in haar clips. "Er is geen discussie over mogelijk. En voor de goede orde, ik vind het prima. Ik vind het leuk dat hij beschermend is en mij dusdanig waardeert dat de enige andere persoon die aan mijn dijen mag komen Rihanna is."

Voor Can't Remember to Forget You, een duet met Rihanna en Shakira's nieuwste single, namen de dames een hete video op. In de clip zijn beide zangeressen schaars gekleed te zien en kronkelen ze samen in een bed. De video is zo pikant, dat Shakira toestemming vroeg aan Piqué. "Omdat ik geen clips meer mag maken met mannen, moet ik het met vrouwen doen", grapt Shakira.


Hopelijk mogen FOK!'ers nog wel naar de pikante Shakira kijken van Piqué (bron: Vevo)

En God zag dat het goed zat: fraude kandidaat-raadslid CU Almere

Behalve een rotsvast geloof in God, gelooft ChristenUnie-lijsttrekker Roelie Bosch ook dat het met kandidaat-raadslid Hans van Dijk op wonderbaarlijke wijze goed zal komen. Dit meldt Omroep Flevoland, dat in bezit is van enkele onchristelijke feitjes van de kandidaat.

Anno 2009 investeerde Van Dijk in woningen. Zijn toenmalige zakenpartner kon de aannemer echter niet meer betalen en dus spatte het project als een zeepbel uiteen. Een helse schuld van zeven miljoen euro was het gevolg. Enige zwijgplicht over een boekenonderzoek leek Van Dijk wel handig om toelating tot de schuldsanering te voorspoedigen. Hieruit zou namelijk blijken dat de schuld niet per ongeluk is ontstaan, maar dat Hans verwijtbaar heeft gehandeld. Ook is hij vervolgens persoonlijk aansprakelijk gesteld wegens het niet afdragen van de vennootschapsbelasting. De Judas heeft verder nog geprobeerd de ABN Amro een duivelse streek te leveren door met valse inkomensgegevens en een fictief dienstverband een hypotheek aan te vragen.

Toen hij zich meldde als kandidaat-gemeenteraadslid bij het partijbestuur kwam enige zwijgzaamheid hem wederom goed van pas. Het partijbestuur was dus niet geheel op de hoogte van de zondige levenswandel van de kandidaat. Lijsttrekker Roelie Bosch had nog geen weet van de hoogte van de schuld, noch van de onmin met de Belastingdienst.

Hoewel er een stukje CU-bijbel is gewijd aan vrome waarden als eerlijk, integer, betrouwbaar en politiek geloofwaardig zijn, is er met de kennis van nu over deze heiligschennis nog steeds geen enkele belemmering voor de CU-lijsttrekker. Zij blijft steevast geloven dat met Van Dijk de Almeerse politiek aanmerkelijk verrijkt wordt.

Wat erg leuk is om te weten, is dat voordat deze kennis tot de CU was gekomen op de website, Hans van Dijk vermeld stond als senior-consultant met een ruime ervaring in vastgoed. Helaas bevatte het cv van Hans een paar slordigheidjes. Zo moet hij op dit moment rondkomen van een bijstandsuitkering en probeert hij wel weer werk te vinden. Omdat liegen tegen de partijbeginselen ingaat, heeft de CU deze leugenachtige passage dan ook vlot naar de digitale hel gestuurd.

Hans van Dijk zelf voelt er weinig voor om te biecht te gaan bij de media en laat inhoudelijk reageren aan de lijsttrekker Roelie Bosch over.

[PL] Chelsea na rust ruim langs Tottenham

Chelsea heeft zich steviger aan kop van de Premier League genesteld. Op Stamford Bridgde werd zaterdag met 4-0 gewonnen van Tottenham Hotspur. Alle goals in de Londense derby vielen in de laatste 34 minuten.

Door de overwinning komt Chelsea op 66 punten, zeven meer dan Liverpool en Arsenal. Beide achtervolgers hebben echter nog wel een wedstrijd tegoed. Ook Manchester City ligt nog op de loer. De Citizens hebben nog drie wedstrijden achter de hand om de achterstand van negen punten volledig weg te poetsen.

Samuel Eto zette Chelsea na een klein uur spelen op het goede spoor. Na een rode kaart voor Younes Kaboul en een benutte penalty van Eden Hazard was de wedstrijd beslist. Demba Ba maakte er in de slotminuten nog 3-0 en 4-0 van.

[Serie A] AC Milan onderuit tegen Udinese

AC Milan heeft zaterdag in de Serie A de tiende nederlaag van het seizoen geleden. De ploeg van trainer Clarence Seedorf werd uit bij Udinese met 1-0 verslagen. Milan beleefde daarmee een slechte generale voor de Champions League-wedstrijd tegen Atletico Madrid. De Italianen moeten dinsdag in Spanje een 1-0 nederlaag uit de thuiswedstrijd zien weg te poetsen.

Milan, met Urby Emanuelson in de basis, kreeg in de eerste helft de beste kansen. Telkens stond echter de pas 17-jarige doelman Simone Scuffet in de weg. Udinese bleek slagvaardiger en sloeg na ruim een uur spelen toe dankzij de 36-jarige Antonio di Natale, die al zijn negende doelpunt van het seizoen maakte.

Met 35 punten uit 27 wedstrijden staat Milan in de Serie A op de elfde plaats. Udinese heeft vier punten minder en staat veertiende.

Uitslag sc Heerenveen - PEC Zwolle

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en PEC Zwolle. De thuisploeg was met 3-0 duidelijk de sterkste. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


Van la Parra in duel met Van Polen (PROSHOTS/Henk Jan Dijks)

sc Heerenveen

3 - 0

PEC Zwolle

 37' Basacikoglu
 68' v. La Parra
 77' Finnbogason
   
 
 Gele kaart: v. Anholt (sc Heerenveen), Karagounis, v. Polen (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.959
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Kum
Kruiswijk
Dijks (Marzo/33)
De Roon
Ziyech (Sinkgraven/80)
v.d. Berg
v. La Parra
Finnbogason
Basacikoglu
  Begois
v. Polen
v.d. Werff
Broerse
v. Hintum
Karagounis (Narsingh/66)
Saymak (Nijland/74)
Drost
Thomas (Fennich/84)
Hiwat
Benson

DeLange en Reijs zijn powervrouwen

Ilse DeLange en Vivian Reijs mogen zich vanaf zaterdagavond powervrouw noemen. De zangeres en presentatrice kregen van Sky Radio een Powervrouwen Award uitgereikt. Ook Heleen van Royen, Ireen Wüst en Marianne Thieme vielen in de prijzen.

DeLange won de onderscheiding in de categorie muziek. Ze liet Miss Montreal en Julia van der Toorn, bekend van haar deelname aan The Voice of Holland, achter zich. Reijs kreeg de Powervrouwen Award in de categorie showbizz. Zij versloeg Susan Visser en Nicolette van Dam. Van Royen is volgens luisteraars van Sky Radio de krachtigste schrijfster, Wüst de sportster met het meeste power. Thieme won de award in de categorie politiek en versloeg Fleur Agema en Pia Dijkstra.

De prijzen werden zaterdagavond door presentatrice Quinty Trustfull uitgedeeld in Naarden. Daar organiseerde Sky Radio in het kader van Internationale Vrouwendag voor het eerst Powervrouwen in Concert. DeLange verzorgde het speciale concert in de Grote Kerk. Ook Van der Toorn was van de partij.

Uitslagen Eredivisie 08/03/14 I

Roda JC is niet langer de hekkensluiter van de Eredivisie. De Limburgers deden de laatste plaats zaterdag over aan NEC door in een onderling duel met 3-1 te winnen. Voor Roda komt daarmee een einde aan een desastreuze serie van zes nederlagen op rij.

Roda had de overwinning voor een groot deel te danken aan NEC-keeper Kalle Johnsson. De Zweed ging na een halfuur spelen opzichtig in de fout, waardoor Guus Hupperts de bal van dichtbij in een leeg doel kon schuiven. In de 53e minuut werd de score verdubbeld toen Johnsson zich volledig verkeek op een vrije trap van Marc Höcher.

Amper drie minuten na de 2-0 maakte Hupperts na goed voorbereidend werk van Berry Powel zijn tweede doelpunt van de avond. Michael Higdon redde nog wel de eer voor NEC, maar dat bleek niet genoeg om de frustraties bij Victor Palsson weg te nemen. De IJslandse invaller kreeg in blessuretijd rood voor een veel te harde tackle.

Zowel Roda als NEC staat na 27 wedstrijden op 25 punten. Het doelsaldo van de Limburgers, die nog nooit degradeerden uit de Eredivisie, is zes doelpunten beter.

AZ boekte een eenvoudige 4-0 thuiszege op Heracles Almelo. De bezoekers speelden door een rode kaart voor Milano Koenders ruim een uur lang met tien man . Aron Johannsson maakte de eerste twee goals, waarna Mattias Johansson en Viktor Elm het feestje voor de thuisploeg compleet maakten.

Op het moment dat Koenders zich aan een doorgebroken tegenstander vergreep, stond AZ al met 1-0 voor. Johannsson zorgde met zijn zestiende doelpunt van het seizoen voor de 2-0 ruststand. Pas in de laatste twaalf minuten liep de nummer zeven van de Eredivisie verder weg bij Heracles, dat de dertiende plaats bezet.

Roda JC

3 - 1

N.E.C. Nijmegen

 30' Hupperts
 53' Höcher
 56' Hupperts
   60' Higdon
 
 Gele kaart: Kali, De Beule (Roda JC)
 Rode kaart: Pálsson (90+1) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.421
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Letschert
Luijckx
Ramos
Van Peppen
Hupperts (Fledderus/90+4)
Sutchuin Djoum
Donald (De Beule/88)
Kali
Höcher
Powel (Demouge/82)
  Johnsson
Vermijl
Nielsen
Haitz
Conboy
Jahanbakhsh (Hemlein/54)
Rieks
Koolwijk
Stefánik (Pálsson/54)
Higdon
Foor

AZ

4 - 0

Heracles Almelo

 16' A.Jóhannsson
 37' A.Jóhannsson
 79' M.Johansson
 90+1' Elm
   
 
 Gele kaart: Bruns (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Koenders (24) (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.216
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson (Reijnen/83)
Gouweleeuw
Viergever
Poulsen
Gudelj (Henriksen/83)
Ortíz
Elm
Berghuis
A.Jóhannsson
Beerens (Lewis/70)
  Pasveer
Te Wierik
Koenders
Veldmate (Quansah/21)
Davidson
Bel Hassani (Belterman/29)
Rienstra
Cziommer (Bruns/63)
Rosheuvel
Uth
Linssen

[WK] Dubbel goud bij hoogspringen, 60 meter voor Kilty

Op het WK indoor in Sopot heeft het hoogspringen bij de vrouwen twee winnaressen opgeleverd. Zowel Maria Kuchina uit Rusland als de Poolse Kamila Licwinko sprongen over 2,00 meter, maar het aantal foutsprongen kon de twee niet scheiden.

Zowel Kuchina als Licwinko sprongen op 1,97 meter één keer fout, en bleven tot en met 2,00 meter foutloos. Hierdoor eindigden ze op de gedeeld eerste plaats. Ook de Spaanse Ruth Beitia, Europees kampioene, sprong over 2,00 meter, maar op basis van fouten werd zij derde.

De 400 meter bij de mannen werd voor het eerst sinds 1999 weer eens gewonnen door een Europeaan. Pavel Maslak, Europees kampioen indoor en outdoor, nam controle over het hele veld en pakte zo het goud. De 23-jarige Tsjech bleef Chris Brown van de Bahama's en Kyle Clemons uit de Verenigde Staten voor.

De 60 meter horden bij de vrouwen leverde een verrassing op. Het was niet de Australische topfavoriete Sally Pearson die won, maar de Amerikaanse Nia Ali. Met een persoonlijk record van 7,80 seconden onttroonde ze Pearson, die wel tweede werd. Tiffany Porter pakte voor Groot-Brittannië de bronzen medaille.

Verspringer Mauro Vinícius da Silva slaagde er wel in zijn titel te verdedigen. De Braziliaan kwam in zijn laatste poging tot 8,28 meter en sprong daarmee van de zesde naar de eerste plek. Jinzhe Li, tot dat moment de leider, verbeterde zich niet meer en bracht het zilver mee voor China. De Zweed Michel Tornéus werd met 8,21 meter derde.

Het polsstokhoogspringen bij de mannen leverde een nieuwe winnaar op. De Griek Konstadínos Filippídis sprong als enige zonder fouten over 5,80 meter. Bij afwezigheid van de geblesseerde wereldrecordhouder Renaud Lavillenie was dat genoeg voor het goud. Malte Mohr uit Duitsland en Jan Kudlicka uit Tsjechië sprongen eveneens over 5,80 meter, maar werden vanwege hun fouten tweede en derde.

Malte Mohr moest net als in 2010 genoegen nemen met zilver (Foto: Pro Shots/GEPA)
Malte Mohr moest net als in 2010 genoegen nemen met zilver (Foto: Pro Shots/GEPA)

Op de 60 meter sprintte Richard Kilty verrassend naar het goud. De Brit begon het seizoen met een persoonlijk record van 6,61 seconden, maar liep in Sopot naar 6,49. Achter hem zat het bijzonder dicht bij elkaar, met de Amerikaan Marvin Bracy die met 6,51 het zilver pakte. De Qatarees Femi Ogunode, de Chinees Bingtian Su en Gerald Phiri uit Zambia liepen allen 6,52 seconden, maar na bestudering van de finishfoto ging het brons naar Ogunode.

Timmermans maandag naar Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reist maandag af naar Kiev. Hij zal onder meer een krans leggen op het Maidan-plein in de Oekraïense hoofdstad, waar veel demonstranten om het leven kwamen.

Timmermans ontmoet met zijn collega's uit België en Luxemburg ook vertegenwoordigers van de interim-regering. Het definitieve programma van het eendaagse bezoek is waarschijnlijk zondag bekend.

[PS] Canada begint uitstekend aan curlingtoernooi

Regerend paralympisch kampioen Canada is uitermate goed begonnen aan het curlingtoernooi. Sinds curling op het programma staat op de Spelen (2006) is het goud naar nog geen enkel ander land dan Canada gegaan. Dankzij de zeges op Groot-Brittannië en Rusland gaat de ploeg van skip Jim Armstrong aan de leiding. 

In de Ice Cube liet het viertal zich niet verrassen, ondanks dat het niet zo makkelijk ging. De Canadezen zijn naar Sochi afgereisd als de grote topfavoriet. Groot-Brittannië werd verslagen met 6-3. Tegen Rusland moest skip Armstrong in het laatste en beslissende end de hammer gebruiken om tot de eindstand van 5-4 te komen. 

De overige uitslagen in de voorrondes: Zuid-Korea - Noorwegen 0-10, Slowakije - Verenigde Staten 6-4, Rusland - China 5-4, Noorwegen - China 3-7, Zweden - Finland 7-6, Verenigde Staten - Zuid-Korea 5-9. De Verenigde Staten was de enige ploeg die twee keer verloor vandaag. 

[WK] Eerste goud ooit voor Djibouti

Djibouti heeft voor het eerst in de geschiedenis een medaille gewonnen op het wereldkampioenschap indoor. Ayanleh Souleiman wist op de 1500 meter met een indrukwekkende race iedereen voor te blijven en het goud te pakken. 

De 400 meter voor vrouwen was een prooi voor de Amerikaanse Francena McCorory, die zo haar eerste grote titel wist te pakken. Met een tijd van 51,12 seconden was ze ruim de beste. Namens Jamaica pakte Kaliese Spencer met 51,54 seconden de tweede plek, ruim een halve seconde voor de pas negentienjarige Shaunae Miller van de Bahama's. Joanna Atkins, de Amerikaanse die ten koste van de Nederlandse Lisanne de Witte in de finale werd gezet, werd kansloos laatste.

McCorory tijdens de wereldkampioenschappen outdoor 2013 in Moskou (Foto: Pro Shots/DPPI)
McCorory tijdens de wereldkampioenschappen outdoor 2013 in Moskou, waar ze zesde werd (Foto: Pro Shots/DPPI)

Bij het kogelstoten voor de vrouwen won Valerie Adams weinig verrassend de gouden medaille. De Nieuw-Zeelandse liet met 20,67 meter veruit de beste worp van het jaar noteren. Voor tweevoudig olympisch kampioene Adams is het, indoor en outdoor bij elkaar opgeteld, al de zevende wereldtitel. Met 19,94 meter was er zilver voor de Duitse Christina Schwanitz, zeventig centimeter voor Lijao Gong uit China.

Valerie Adams pakte haar zoveelste mondiale titel bij het kogelstoten (Foto: Pro Shots/Action Images)
Valerie Adams pakte haar zoveelste mondiale titel bij het kogelstoten (Foto: Pro Shots/Action Images)

Op de 1500 meter bij de mannen was er voor het eerst in de geschiedenis van het WK indoor een medaille voor Djibouti, en direct was het goud. Ayanleh Souleiman was vooraf de favoriet, maar leek door een gevecht met de Keniaan Bethwell Birgen veel kracht te verspelen in de beginfase. Hij bleef echter op kop lopen, en zodra de Ethiopiër Aman Wote met twee ronden te gaan een aanval plaatste versnelde Souleiman. Hij liet er niemand meer langs en won zo de wereldtitel, voor Wote en Abdalaati Iguider uit Marokko.

Souleiman zorgde in Sopot voor het eerste mondiale goud ooit voor Djibouti (Foto: Pro Shots/GEPA)
Souleiman zorgde in Sopot voor het eerste mondiale goud ooit voor Djibouti (Foto: Pro Shots/GEPA)

[PS] Etherington zorgt voor speciale Britse skimedaille

Op de Paralympische Winterspelen in Sochoi heeft de Britse Jade Etherington voor een bijzondere skimedaille gezorgd. In de categorie slechtziend bij het alpineskiën heeft Etherington het zilver behaald op de afdaling. Het goud ging naar de topfavoriete Henrieta Farkasova uit Slowakije. Aleksandra Frantseva mocht voor Rusland het brons ophalen. 

Even was het nog helemaal niet zeker of de 22-jarige Etherington deel zou nemen an de Spelen. In november 2012 deed ze wanhopig een oproep op Facebook op zoek naar een gids die haar voor zou gaan tijdens de afdaling. In 2013 zat ze nog altijd zonder en moest ze vrezen voor haar deelname aan de wereldkampioenschappen in La Molina. Op het WK kon ze zich kwalificeren voor de Spelen en dat kwam in gevaar. 

"Heel frustrerend, want ik weet dat ik wedstrijden kan winnen", vertelde Etherington toentertijd aan de BBC. Samen met de achttienjarige Caroline Powell gingen ze deze Spelen pas voor derde keer in hun carrière naar beneden en dat was meteen goed voor het zilver. 

Bij de mannen prolongeerde de Bask Yon Santacana Maiztegui in dezelfde categorie zijn titel op de afdaling. Miroslav Haraus uit Slowakije pakte het zilver voor de Canadees Mac Marcoux. 

De afdaling in de categorie zittend voor vrouwen was een Duits-Amerikaans feestje. Slechts vier zitskiesters haalden de finish. Anna Schaffelhuber pakte het goud voor de twee Amerikaansen Alana Nichols en Laurie Stephens. 

Antoinette de Jong pakt wereldtitel allround bij junioren

Antoinette de Jong heeft bij het WK voor junioren de titel bij het allroundkampioenschap behaald. De achttienjarige rijdster, die vorige maand nog meedeed aan de Olympische Spelen in Sochi, won de afsluitende 3000 meter en bleek daardoor ook allround de beste.

Eerder op de dag won ze ook al de 1000 meter en gisteren werd ze op zowel de 500, als 1500 meter tweede. De tweede plaats in het eindklassement ging ook naar een Nederlandse, namelijk Melissa Wijfje. Sanneke de Neeling werd achter Yelizaveta Kazelina vierde in het klassement.

In Bjugn ging de titel bij de mannen ook naar Nederland. Patrick roest werd tweede op de afsluitende 5000 meter en eiste daarmee de titel op voor zin landgenoot Wilem Hoolwerf. Roest werd eerste op de 3000 meter en werd daarnaast ook nog tweede op de 1500 meter.

[PS] Russen domineren biatlon

Op dag één van de Paralympische Winterspelen domineert Rusland in het biatlon. Samen met Oekraïne eisten ze alle medailles op met uitzondering op de zes kilometer bij de vrouwen in de zittende categorie. Die Paralympische titel, de eerste van het hele toernooi, ging naar de Andrea Eskau uit Duitsland.

Voor het zilver wist de Russin Svetlana Konovalova ondanks één misser de concurrentie voor te blijven. Het brons was er voor Olena Iurkovska uit Oekraïne. Na afloop deed de Paralympisch kampioen op de vijf kilometer in 2006 nog stof opwaaien met een protest tegen de inval van Rusland op de Krim. "Ik draag mijn eerste medaille in Sochi op aan een onafhankelijk Oekraïne", zei de 30-jarige Iurkovska. "Elke keer dat ik race, zal dat zijn voor de onafhankelijkheid van Oekraïne en de vrede in mijn land."

De titel in de staande categorie ging naar Alena Kaufman uit Rusland. Met geen enkele fout wist ze haar landgenote Anna Milenina, die twee fouten maakte, voor te blijven. Kaufman haalde nog niet eerder het podium op de Paralympics en stopte zelfs in 2011 om moeder te worden. Het brons was voor de Oekraïnse Yulia Batenkova. 

In de categorie visueel beperkt ging het goud naar de Russische wereldkampioene Michalina Lysova die foutloos de finish haalde. Haar landgenote Yulia Budalayeva pakte het zilver, het brons was wederom voor Oekraïne: Oksana Shishkova. 

[WK] Brons voor Belg Van der Plaetsen

Thomas van der Plaetsen heeft op de zevenkamp op het WK indoor de bronzen medaille gepakt. De Belg wist Nederlander Eelco Sintnicolaas van zich af te houden op de afsluitende 1000 meter, waardoor Sintnicolaas vierde werd.

Van der Plaetsen liep met 2:40,50 een nieuw persoonlijk record. Zijn puntentotaal van 6259 punten betekende ook een nieuw Belgisch record op de zevenkamp. De 2:38,98 van Sintnicolaas was weliswaar een benadering van zijn persoonlijk record, maar genoeg om het brons te pakken was het bij lange na niet. Daarvoor had hij ruim zeven seconden goed moeten maken op Van der Plaetsen.

Het goud ging naar de Amerikaan Ashton Eaton. Zijn doel, het verbreken van zijn eigen wereldrecord, lukte echter niet. Met 2:34,72 won hij de 1000 meter, maar kwam hij ruim een seconde tekort om de beste prestatie ooit te verbreken. Zilver ging op gepaste afstand naar de Wit-Rus Andrei Krauchanka, terwijl Sintnicolaas uiteindelijk vierde werd.

[WK] Titels Koneva en Aregawi

Op het WK indoor in het Poolse Sopot heeft de Zweedse Abeba Aregawi de wereldtitel gepakt op de 1500 meter. Bij het hinkstapspringen was er goud voor de Russische Ekaterina Koneva.

De 1500 meter kende voor het goud weinig spanning. Aregawi, geboren Ethiopische, vertrok als absolute topfavoriete, en maakte die status relatief makkelijk waar. Halverwege de wedstrijd ging ze er vandoor en liep ze naar het goud. Zilver was er verrassend voor de pas negentienjarige Ethiopische Axumawit Embaye. Zij wist de Marokkaanse Rababe Arafi nipt voor te blijven op de streep.

Bij het hinkstapspringen voor vrouwen ging de titel naar Koneva. De Russische kwam al in haar tweede poging tot 14,46 meter, waarna ze de leiding niet meer af zou staan. De Oekraïense Olga Saladuha kwam keer op keer in de buurt, maar bleef steken op 14,45 meter. Kimberly Williams uit Jamaica pakte met 14,39 meter het brons.

[PL] Cardiff wint degradatiekraker van Fulham

Cardiff City heeft zaterdag een belangrijke zege geboekt in de strijd tegen degradatie. De ploeg uit Wales was in eigen huis met 3-1 te sterk voor Fulham, dat daardoor hekkensluiter blijft in de Premier League met 21 punten. Cardiff klimt naar de achttiende stek met 25 punten.

John Heitinga speelde de hele wedstrijd mee bij Fulham, dat op slag van rust op achterstand kwam door een goal van Steven Caulker. Na de gelijkmaker van Lewis Holtby maakte Caulker er ook 2-1 van, waarna Sacha Riether onbedoeld voor de beslissing zorgde met een eigen doelpunt.

Norwich City speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Stoke City. Bij de thuisploeg had Ricky van Wolfswinkel een basisplaats, de aan zijn hamstring geblesseerde Leroy Fer ontbrak. Erik Pieters speelde negentig minuten mee bij Stoke, waar Jonathan Walters met een goal en een rode kaart een hoofdrol vervulde.

Southampton won met 1-0 bij Crystal Palace. Jay Rodriguez was de matchwinner voor de nummer negen van de ranglijst.

[PD] Barcelona slikt nederlaag bij Real Valladolid

FC Barcelona is zaterdag tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen in de Primera Division. De Catalanen, die woensdag Manchester City treffen, gingen met 1-0 onderuit bij laagvlieger Real Valladolid. Fausto Rossi maakte al na zeventien minuten het enige doelpunt van de wedstrijd.

Trainer Gerardo Martino kon over bijna al zijn sterspelers beschikken. Lionel Messi, Neymar en Xavi stonden in de basis, maar konden een nederlaag niet afwenden. Ibrahim Afellay bleef op de bank. De Nederlandse middenvelder verving Andres Iniesta, die om persoonlijke redenen ontbrak in de selectie.

Door de nederlaag kan het verschil met koploper Real Madrid, dat zondag Levante ontvangt, oplopen tot vier punten. Bovendien kan Atletico Madrid de regerend Spaans kampioen later op de dag passeren.

Barcelona neemt het woensdag in de return in de achtste finales van de Champions League op tegen Manchester City. De ploeg verdedigt in eigen huis een 2-0 voorsprong.

Van Poppel spurt naar zege in West-Vlaanderen

Danny van Poppel heeft in de Driedaagse van West-Vlaanderen zijn eerste overwinning voor Trek geboekt. De Nederlandse renner was zaterdag na een rit van Brugge naar Harelbeke de sterkste in de sprint. Hij bleef de Italiaan Danilo Napolitano en de Brit Scott Thwaites voor.

De Est Gert Joeäär, die vrijdag de proloog op zijn naam schreef, behield de leiding in het algemeen klassement. Zondag staat nog een etappe van Nieuwpoort naar Ichtegem op het programma.

[Bundesliga] Huntelaar uitblinker bij Schalke met drie goals

Klaas-Jan Huntelaar was zaterdag de grote man bij Schalke 04 tijdens de 4-0 thuiszege op Hoffenheim. De Nederlandse international scoorde drie keer. Hij opende de score in de zesde minuut en sloeg na een klein halfuur nogmaals toe. De kans op een zuivere hattrick liet Huntelaar echter liggen.

De 30-jarige spits miste op knullige wijze een strafschop. Hij wilde er een stiftje uitgooien, maar leek op het laatst toch te twijfelen. Doelman Koen Casteels kon daardoor eenvoudig redding brengen. Na de 3-0 van Chinedu Obasi kreeg Huntelaar uiteindelijk alsnog zijn derde treffer.

Bayern München blijft onstuitbaar in de Bundesliga. De ploeg van coach Pep Guardiola bond het VfL Wolfsburg van Bas Dost met 6-1 aan de zegekar. De thuisploeg nam nog wel de leiding via Naldo, maar Xherdan Shaqiri stelde orde op zaken. Na de pauze schonken Thomas Müller (2x), Mario Mandzukic (2x) en Franck Ribéry Bayern een ruime zege.

Arjen Robben speelde net als Dost de hele wedstrijd mee. De titelhouder in Duitsland gaat fier aan kop met 68 punten uit 24 duels. Bayer Leverkusen kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel bij Hannover 96 en blijft derde, achter Borussia Dortmund. Leverkusen ziet Schalke langszij komen. Beide ploegen hebben nu 44 punten. Wolfsburg staat vijfde met 39 punten.

Hamburger SV deelde, zonder de zieke Rafael van der Vaart, de punten met Eintracht Frankfurt: 1-1. Ola John en Ouasim Bouy bleven op de bank bij HSV, dat zestiende staat met twintig punten. Daarmee houdt de ploeg alleen SC Freiburg en Eintracht Braunschweig achter zich.

Overige uitslagen Bundesliga:

Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg 1-2

VfB Stuttgart - Eintracht Braunschweig 2-2

[WB] Stroetinga de beste op massastart in Inzell

Arjan Stroetinga heeft in Inzell de massastart gewonnen. De BAM-schaatser troefde zaterdag de Belg Bart Swings en zijn ploeggenoot Bob de Vries af. Christijn Groeneveld eindigde als vierde. Het was de eerste keer dit wereldbekerseizoen dat de massastart werd verreden.

Volgende week staat er tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen ook een race op het programma. Stroetinga veroverde vorig jaar de wereldbeker.

Familietripje na eten LSD-steak

Lekker eten kan een mens in vervoering brengen. Door een goede lap vlees kun je je even in de zevende hemel wanen. Een Amerikaans gezin kreeg echter een nog betere trip toen ze steak verorberd hadden: het vlees bleek de drug LSD te bevatten.

In huize Morales was het maandag steakdag. Ze kochten een grote kogelbiefstuk bij de lokale WalMart en deelden die met z'n vieren. Al snel na het maal werd vader Ronnie ziek. De 24-jarige kreeg last van hallucinaties, duizeligheid, een snelle hartslag en moeite met ademhalen.

Zijn vriendin Jessica Rosado bracht Ronnie snel naar het ziekenhuis in Tampa, in Florida. Bij aankomst kreeg Rosado, die negen maanden zwanger was, ook last van dezelfde symptomen. Zij werd naar het vrouwenziekenhuis aan de andere kant van de straat gebracht. Ook hun twee dochters volgden snel.

Ronnie en de jonge meisjes werden eerst geïntubeerd, maar mochten uiteindelijk op woensdag al het ziekenhuis verlaten. Bij Jessica werd de bevalling in gang gezet. Zij mocht donderdag met een gezond zoontje het ziekenhuis verlaten.

Ondertussen had de politie een onderzoek ingesteld. Al snel vonden ze de oorzaak: in de steak die de Morales' maandagavond gegeten hadden, bleek LSD te zitten. WalMart, waar de steak verkocht werd, heeft direct alle gelijkaardige vleeswaren overgedragen aan de autoriteiten.

De politie heeft totnogtoe niet uitgevonden waar de LSD precies vandaan kwam. Ze vermoeden echter geen kwade opzet.

[WK] Hodde niet naar hordenfinale

Rosina Hodde is er op het WK indoor niet in geslaagd zich voor de finale te plaatsen. Zoals verwacht werd de 31-jarige Hodde in de halve finale uitgeschakeld.

In de series liep Hodde nog een persoonlijk record van 8,07 seconden, maar in de halve finale lukte het haar niet om dat te evenaren. Ze kwam tot een tijd van 8,14 seconden, waarmee ze zevende werd in haar halve finale. Een plek bij de beste vier was vereist voor de finale. De Australische Sally Pearson was, evenals in de series, de snelste met een tijd van 7,81 seconden.

Bijbelfilm verboden in Arabische landen

De christenfilm Noah wordt niet vertoond in drie Arabische landen. Bioscoopbezoekers in Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen niet naar het omstreden bijbeldrama. Waarschijnlijk volgen nog meer Arabische landen, heeft een woordvoerder van Paramount Pictures laten weten aan persdienst Reuters.

"In een verklaring hebben de filmcommissies laten weten dat de film in tegenspraak is met de islam", licht de woordvoerder toe. Paramount, dat 125 miljoen dollar in Noah stak, verwacht dat de film ook in Egypte, Jordanië en Koeweit verboden wordt. Al-Azhar, het belangrijkste islamitische instituut van Egypte, kondigde donderdag een fatwa af tegen de film.

Noah, van regisseur Darren Aronofsky, vertelt het sprookje van het personage Noach, die door supergeloofwaardige bovennatuurlijke krachten wordt gewaarschuwd voor een zogenoemde zondvloed. Russell Crowe speelt de rol van Noach, Jennifer Connely en Emma Watson zijn te zien als zijn vrouw en dochter. De film is vanaf 10 april in Nederland te zien.

Noah zorgt niet alleen in de Arabische wereld voor ophef. Ook Amerikaanse christenextremisten maakten zich al boos over Noah, omdat het verhaal niet bijbelgetrouw wordt verteld. "De angel zit hem vooral in de angst voor het onbekende en voor mensen die bijbelverhalen zouden willen uitbuiten", zei Aronofsky eerder deze week over de ontstane ophef.

Kwiatkowski verslaat Sagan in Strade Bianche

De Pool Michal Kwiatkowski heeft zaterdag de Strade Bianche gewonnen. De Omega Pharma-Quick-Step-renner rekende op de Piazza del Campo in Siena af met de Slowaak Peter Sagan van Cannondale. Het tweetal was op twintig kilometer weggesprongen uit een groep met favorieten.

Alejandro Valverde kwam op 35 seconden van de winnaar als derde over de streep. Wout Poels was op de negende plaats de beste Nederlander.

In de achtste editie van de klassieker, die de renners veelal over onverharde colletjes voert door Toscane, toonden de favorieten zich op zo'n veertig kilometer van de aankomst, toen vier vroege vluchters waren ingelopen. Zo'n twintig renners verzamelden zich vooraan, onder wie Poels en Tom Dumoulin.

Sagan, die vorig jaar tweede werd achter zijn ploeggenoot Moreno Moser, koos met ruim twintig kilometer de aanval en kreeg alleen Kwiatkowski met zich mee. Op de voorlaatste strook wit grind, in totaal ging een kwart van de race over het gruis, had het koppel een voorsprong van driekwart minuut.

Die voorsprong kwam niet meer in gevaar. Op de steile slotklim zette Sagan als eerste aan, maar de Poolse kampioen Kwiatkowski pareerde op overtuigende wijze en reed solo naar de finish.

Daarachter troefde Valverde in de sprint om de derde plaats Damiano Cunego en Roman Kreuziger af. Fabian Cancellara, de winnaar van 2012, finishte als zesde.

'Grote deal Instagram met Omnicom'

Facebooks fotodienst Instagram heeft een grote reclamedeal gesloten ter waarde van ongeveer 50 miljoen dollar met advertentiebedrijf Omnicom. Dat meldden ingewijden zaterdag aan persbureau Bloomberg.

Door de overeenkomst kunnen merken die zaken doen met Omnicom, binnenkort promotiefilmpjes en plaatjes sturen naar gebruikers van Instagram. De deal past bij het streven van Facebook-topman Mark Zuckerberg om meer omzet te generen via mobiele gebruikers.

Instagram, dat in 2012 voor circa 1 miljard dollar werd overgenomen door Facebook, is pas enkele maanden geleden begonnen met advertentiemogelijkheden. WhatsApp, dat dit jaar door Facebook wordt aangeschaft voor 19 miljard dollar, krijgt wel inkomsten uit de abonnementen van gebruikers, maar via de berichtendienst wordt nog niet geadverteerd.

Aston Martin Moszkowicz geramd door verdachte

In het centrum van Amsterdam is zaterdagmiddag een auto aangereden door een andere auto waarin een man zat die op de vlucht was voor de politie. Dat liet de politie weten. In de aangereden auto zat volgens mediaberichten ex-advocaat Bram Moszkowicz.

Tegen De Telegraaf zegt een geschrokken Moszkowicz, die met zijn dochter in het voertuig zat: 'Het is een wonder dat we er levend uit zijn gekomen.' Hij benadrukt dat geen sprake was van een aanslag. De politie bevestigt dat laatste.

[Upd] Boeing 777 verdwenen, gestolen paspoorten gebruikt

Een vliegtuig van Malaysia Airlines met aan boord 227 passagiers en 12 bemanningsleden wordt vermist. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij zaterdag.

Het toestel was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking toen het contact rond half 3 's nachts werd verbroken. Sindsdien is er van de Boeing 777-200 niets meer vernomen. Het toestel had rond middernacht (Nederlandse tijd) moeten landen.

"Malaysia Airlines is momenteel met de autoriteiten aan de slag om het toestel te lokaliseren", aldus een verklaring.

Het vermiste toestel (Foto: Wikicommons)
Het vermiste toestel (Foto: Wikicommons)

Update 03.30 uur
Het is inmiddels zeven en een half uur geleden dat er voor het laatst contact was met de cockpit van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het radiosignaal met het toestel ging verloren terwijl het in het luchtruim boven Vietnam vloog.

In de Boeing 777 zaten inzittenden van dertien verschillende nationaliteiten. Momenteel wordt er druk in het gebied gezocht naar het vermiste vliegtuig. "Er is een minimale kans dat het toestel ergens een noodlanding heeft kunnen maken, maar de mogelijkheid wordt nog niet helemaal uitgesloten", aldus Matthew Wald van de New York Times op CNN.

Update 03.50 uur
Het gerucht dat het toestel een noodlanding zou hebben gemaakt in het Chinese Nanning wordt door Malaysia Airlines naar het land der fabelen verwezen. Om 04.00 uur volgt een persconferentie. Deze is onder meer op CNN te volgen. Via diverse bronnen op Twitter vernemen we dat het vliegtuig mogelijk al boven de Zuid-Chinese Zee vloog toen het van de radar verdween.

Update 04.45 uur
Bij de persconferentie van Malaysia Airlines was weinig nieuws te melden. Wel is bekendgemaakt dat er inzittenden van veertien verschillende nationaliteiten worden vermist, waaronder ook 1 Nederlandse passagier. Aan boord van vlucht MH370 zaten verder 153 Chinezen, 38 Maleisiërs, 12 Indonesiërs, 7 Australiërs, 4 Amerikanen, 3 Fransen, 2 Nieuw-Zeelanders, 2 Canadezen, 2 Oekrainers, 1 Rus, 1 Italiaan, 1 Taiwanees en 1 Oostenrijker.
Familieleden van de vermiste passagiers en crew van het vliegtuig beginnen zich ondertussen te verzamelen op het vliegveld van Peking.

Er is ook een internationaal telefoonnummer opengesteld voor meer informatie: +603 7884 1234.

Update 05.40 uur
Inmiddels is bekend geworden wie er aan de stuurknuppel van de Boeing 777-200 zat. Het betreft kapitein Zaharie Ahmad Shah, een 53-jarige Maleisiër met zo'n 18.365 uur vliegervaring. Shah werkte bij Malaysia Airlines sinds 1981. Co-Piloot was de 27-jarige Maleisiër Fariq Ab.Hamid, die ook al zo'n 2763 uur had gevlogen sinds hij in 2007 bij de luchtvaartmaatschappij ging werken. Het is ondertussen nog steeds een raadsel waar het grote vliegtuig is gebleven.

Update 06.00 uur
Via onbevestigde bronnen op Twitter zouden Vietnamese media melden dat de Vietnamese marine heeft bevestigd dat het toestel zo'n 246 kilometer ten zuiden van het eiland Phu Quoc in de oceaan zou zijn neergestort. Nogmaals, dit betreft onbevestigde bronnen.

Update 07.15 uur
De Vietnamese autoriteiten hebben signalen van de vermiste vlucht van Malaysia Airlines opgepikt. Dat gebeurde enkele uren nadat de Boeing 777 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing vermist raakte, melden Vietnamese media.

Een Vietnamees reddingsteam zou de signalen ongeveer 225 kilometer ten zuidwesten van de zuidelijke provincie Ca Mau hebben opgevangen. Momenteel wordt nagegaan of het vliegtuig inderdaad op de locatie waar de signalen vandaan komen is gecrasht.

Update 09.50 uur
De Maleisische autoriteiten zeggen dat er nog altijd geen spoor is van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Vietnamese staatsmedia meldden eerder dat het toestel met 239 mensen aan boord in zee is neergestort op 250 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu, dat onder Cambodja ligt.

De Maleisische Vervoersminister liet weten dat hij geen informatie heeft dat het toestel is neergestort bij het Vietnamese eiland. Er zouden geen wrakstukken zijn gevonden. Ook Malaysia Airlines meldt dat niet bekend is waar de Boeing is. Onder de inzittenden zou ook een Nederlander zijn.

Vietnamese staatsmedia meldden kort na de eerste berichtgeving dat een hoge officier van de marine misschien te vroeg heeft gesproken. Hij zou hebben gezegd dat het toestel 'mogelijk' is gecrasht bij het eiland. 

Update 13.40 uur
Er is nog immer niks bekend over het lot van het vliegtuig en de passagiers. Verhalen over bevestiging dat het vliegtuig zou zijn neergestort worden ten stelligste ontkend door Malaysia Airlines en de autoriteiten. In Peking lopen de emoties intussen hoog op. Familieleden van Chinese inzittenden van de vermiste Boeing 777 zijn boos op Malaysia Airlines. Ze hebben zaterdag in Peking zeer emotioneel gereageerd omdat ze vinden dat de luchtvaartmaatschappij ze niet goed op de hoogte houdt.

"Er is hier niemand van Malaysia Airlines. We willen iemand zien. Ze hebben ons niet eens een passagierslijst gegeven!", aldus een Chinese man. "Ze behandelen ons slechter dan een hond", zei iemand anders.

De familieleden zijn naar een hotel gebracht vlakbij de luchthaven van Peking. Ze moesten daar in een zaal wachten op informatie. Op een gegeven moment stormden enkele tientallen mensen naar buiten; woedend omdat ze nog niets hadden gehoord.

Update 14.00 uur
Novum vertelt dat gevechtsvliegtuigen van de Vietnamese luchtmacht op zee twee olievlekken hebben waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines dat in de vroege uren van zaterdag van de radar verdween.

Update 17:11
Twee namen op de lijst met passagiersgegevens van het vermiste toestel van Malaysia Airlines zijn van personen van wie het paspoort in Thailand gestolen is. Dat hebben de ministeries van buitenlandse zaken van Italië en Oostenrijk zaterdag gezegd.

Een Italiaan wiens naam op de lijst staat, reist momenteel door Thailand en bevond zich niet aan boord van het noodlottige vliegtuig, zei het ministerie in Rome. Luigi Maraldi had in augustus aangifte gedaan van de diefstal van zijn paspoort. Inmiddels heeft Maraldi zijn thuisfront gerustgesteld.

Ook een Oostenrijkse naam op de lijst hoort niet bij de persoon die aan boord van het toestel was. De naam stond in een paspoort dat twee jaar geleden in Thailand gestolen werd, zei het Oostenrijkse ministerie.

De passagierslijst is inmiddels vrijgegeven.

Vliegtuig in brand tijdens landing in Nepal

Een Indiaas passagiersvliegtuig met 170 mensen aan boord is zaterdag tijdens de landing in Nepal in brand gevlogen. De inzittenden konden het toestel snel via de nooduitgangen verlaten en er zijn geen slachtoffers gevallen, zei de directeur van de internationale luchthaven Tribhuwan in Kathmandu.

De rechterwielen van de Airbus 320, van budgetmaatschappij Indigo, vlogen tijdens de landing in brand. Hoe dat kon gebeuren wordt onderzocht. Passagiers lieten weten tijdens de vlucht al de geur van brandend rubber te hebben geroken.

Grootste marineschip Nederland gedoopt

Het grootste Nederlandse marineschip is zaterdag door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gedoopt tot Karel Doorman. Dat gebeurde op de werf van Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen. Bij de doop benadrukte de minister dat een handelsland als Nederland belang heeft bij 'goed uitgeruste zeestrijdkrachten'.

Even leek het erop dat het schip zou worden verkocht nog voordat het was voltooid, maar dit besluit werd later teruggedraaid. Hennis wees nog eens op de belangrijke rol die het schip kan spelen bij internationale samenwerkingen. "Feit is dat er op dit moment geen schip in de wereld is zoals de Karel Doorman."

Het logistieke ondersteuningsschip is 204,7 meter lang en kan onder meer worden ingezet voor de bevoorrading van eenheden op zee. Ook kan het als basis op zee dienen voor het uitvoeren van operaties op land. Het schip heeft geen hulp van buitenaf nodig voor het laden en lossen.

Het schip heeft verder een helikopterdek met twee landingsplaatsen. De Karel Doorman vervangt de bevoorradingsschepen Zuiderkruis, die in 2012 is afgestoten, en Amsterdam, die dit jaar uit dienst wordt genomen. Het schip is grotendeels gebouwd op de werf van Damen in Roemenië, maar wordt in Vlissingen afgebouwd. De eerste proefvaart staat in mei gepland.

Karel Doorman was een Nederlandse schout-bij-nacht, vergelijkbaar met een generaal-majoor in het leger, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij stond aan het hoofd van een geallieerd eskader dat in 1942 probeerde een veel beter uitgeruste Japanse invasievloot met troepen voor de aanval op Java tegen te houden. Het was de laatste grote slag die de Japanners rond Nederlands Oost-Indië met de geallieerden voerden, waarna de Japanners de controle kregen over heel Oost-Azië. Bij de slag verloor Nederland drie schepen. Er vielen honderden doden, onder wie Doorman zelf.

[PL] Manchester United ruim langs WBA

Manchester United heeft zaterdag een eenvoudige zege in de Premier League geboekt. De regerend Engels kampioen was bij West Bromwich Albion met 3-0 te sterk. Robin van Persie begon in de basis bij Manchester United. Uit een vrije trap van de Nederlander kopte Phil Jones in de 34e minuut raak.

De ploeg van coach David Moyes nam vervolgens pas na rust afstand. Wayne Rooney tekende in de 65e minuut voor de 2-0 en het slotakkoord was voor Danny Welbeck, die inviel voor Van Persie.

Door de zege klimt Manchester United naar de zesde plaats, maar de plaatsen die recht geven op de voorronde van de Champions League zijn nog ver weg. Nummer vier Manchester City heeft, met twee duels minder, een voorsprong van negen punten.

[WB] Ook Davis weet weer wat winnen is

Net als de andere Amerikanen heeft ook Shani Davis de vorm nu weer te pakken. Hij schreef vandaag in Inzell tijdens de wereldbekerwedstrijden de 1000 meter op zijn naam met een tijd van 1.08,70 en pakte hiermee de eindzege in het klassement.

Davis dook in de laatste rit tegen Michel Mulder een tiende onder de tijd van olympisch kampioen Stefan Groothuis door. De derde plaats op het podium was voor Brian Hansen die 1.08,90 nodig had. Koen Verweij viel met 1.08,98 nipt buiten het podium, terwijl Kjeld Nuis in 1.09,45 zevende werd. Bij Mulder lijkt de tank wat leeg te zijn, maar hij werd in 1.09,88 nog wel tiende. De zege in de B-groep was eerder vandaag voor Mark Tuitert in 1.10,11 minuten.

In het wereldbekerklassement is Davis met 470 punten niet meer te achterhalen door de concurrentie. Mulder bezet met 260 punten de tweede positie en hij zal volgende week in Heerenveen nog vol aan de bak moeten om zijn achtervolgers voor te blijven. Hansen staat met 210 punten derde, voor Nuis die er 200 heeft.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Shani Davis VS 1:08.70
2 Stefan Groothuis Ned 1:08.80
3 Brian Hansen VS 1:08.90
4 Koen Verweij Ned 1:08.98
5 Zbigniew Brodka Pol 1:09.22
7 Kjeld Nuis Ned 1:09.45
10 Michel Mulder Ned 1:09.88


Klassement

# Schaatser Land Punten
1 Shani Davis VS 470
2 Michel Mulder Ned 260
3 Brian Hansen VS 210
4 Kjeld Nuis Ned 200
5 Denis Kuzin Kaz 197
7 Koen Verweij Ned 178
9 Stefan Groothuis Ned 148

Waar slaan Noord-Koreaanse verkiezingen op?

Noord-Koreanen gaan zondag naar de stembus om leden voor de Opperste Volksvergadering te kiezen. Dat terwijl Noord-Korea bekendstaat als een van de meest totalitaire en repressieve dictaturen ter wereld, met Opperste Leider Kim Jong Un stevig in het zadel. Wat veel mensen niet weten is dat de verkiezingen erg serieus worden genomen en dat Noord-Korea niet één, maar vier politieke partijen heeft. Hoe werkt zo'n stembusgang in het stalinistische koninkrijk?

Op verkiezingsdag wordt iedere stemgerechtigde Noord-Koreaan geacht om zijn democratische plicht te vervullen. Niet stemmen wordt gezien als een daad van rebellie en kan worden bestraft. Rond verkiezingsdag wordt de repressie verder opgeschroefd en moeten mensen nog meer op hun tellen passen dan gebruikelijk. Ook wordt de volksstemming gebruikt om te zien wie er nog in het land zijn en wie er zijn gevlucht. Dus op verkiezingsdag gaat iedere Noord-Koreaan die niet levensmoe is in zijn beste kleren trouw naar de stembus.

De Noord-Koreanen mogen niet kiezen tussen meerdere kandidaten. Er is per regio altijd één politicus die zich kandidaat stelt voor de Opperste Volksvergadering, gekozen door de regering in Pyongyang. De enige keuze is om voor of tegen de kandidaat te stemmen. Iedere burger wordt geacht om voor de kandidaat op het formulier te stemmen en doet dit ook braaf. Dit jaar stelt Kim Jong Un zich verkiesbaar in het district Paektusan, rond de heilige Noord-Koreaanse berg waar de vorige leider Kim Jong Il volgens de Noord-Koreaanse staatspropaganda geboren zou zijn.

De stemming verloopt niet anoniem; voor een tegenstem moet je een ander hokje in en dit wordt als een daad van verzet gezien in een systeem dat geen enkele tegenspraak duldt. In stemlokalen hangen posters met teksten als 'Laten we allen voor de kandidaat stemmen!'. De meeste kiezers maken een diepe buiging voor ze het stemhokje ingaan.

Het Noord-Koreaanse democratische systeem is afgekeken van dat van de Sovjet-Unie. Ook daar kon men slechts één kandidaat kiezen die geselecteerd was door de Communistische Partij. Deze politicus kreeg altijd absurd hoge goedkeuringspercentages, meestal van 99 procent of meer. Maar waar de Sovjet-Unie nog een marge van een hele tot een halve procent achter de hand hielden, bericht Noord-Korea zowel opkomst- als goedkeuringscijfers van 100 procent. Bij de laatste verkiezingen was de opkomst 99,98 procent. In Pyongyang grappen burgers dat er op verkiezingsdag niemand durft te sterven of ziek te worden.

In tegenstelling tot wat de meesten denken, heeft Noord-Korea niet slechts één maar vier politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Opperste Volksvergadering. De Koreaanse Arbeiderspartij is oppermachtig en heeft bijna negentig procent van de zetels in handen. Maar voor de bühne zijn ook politici van drie andere partijen vertegenwoordigd in het potemkinparlement.

De eerste en grootste 'oppositiepartij' is de Koreaanse Sociaal-Democratische Partij. De partij is gelieerd aan de Arbeiderspartij en houdt er dezelfde standpunten op na. Daarnaast is er de Chondoïstische Chongdu-partij, die een religieuze sekte met een curieuze mix van taoïsme, boeddhisme en confucianisme vertegenwoordigt. Deze partij zegt harmonie onder alle leden van de maatschappij na te streven, een soortgelijke eenheid die de Noord-Koreaanse regering van haar burgers verlangt. Mogelijk is de partij vertegenwoordigd om het land voor de buitenwereld de schijn van religieuze vrijheid te geven. De derde partij bestaat uit een vertegenwoordiging van grotendeels fictieve Koreaanse burgers die in Japan wonen.

Desondanks blijft de Koreaanse Arbeiderspartij oppermachtig en zijn de andere partijen er alleen maar voor de show. Daarnaast is de Opperste Volksvergadering officieel volgens artikel 87 van de Noord-Koreaanse grondwet 'de hoogste machtsinstantie in de Democratische Volksrepubliek van Korea', maar heeft zij in werkelijkheid geen echte bevoegdheden. Het is een machteloos instituut dat is bedoeld om het Noord-Koreaanse politieke systeem een misleidende air van democratie te geven.

Het lijkt gek: een communistische dictatuur met een stalinistische persoonlijkheidscultus rondom de 'geliefde leider' die verkiezingen houdt. Toch gaan de Noord-Koreanen zondag naar de stembus om leden voor de Opperste Volksvergadering te kiezen. De bevolking heeft geen keuze tussen verschillende volksvertegenwoordigers. Toch dienen de verkiezingen in Kim Jong Uns koninkrijk een belangrijk doel.

De Opperste Volksvergadering is volgens artikel 87 van de Noord-Koreaanse grondwet 'de hoogste machtsinstantie in de Democratische Volksrepubliek van Korea'. Maar dat is alleen zo op papier. In de praktijk bezit de Volksvergadering geen werkelijke macht. Ze komt slechts enkele keren per jaar bij elkaar. De echte beslissingen worden genomen door dictator Kim Jong Un en zijn adviseurs, die achter de schermen opereren, en in mindere mate door het Presidium.

Maar daar gaan de verkiezingen niet primair om. Zij fungeren in feite als een informele volkstelling om te zien wie er nog in het land is en wie het arbeidersparadijs stiekem is ontvlucht. Sinds de hongersnood van de jaren negentig is er een omvangrijke vluchtelingenstroom op gang gekomen. Ontvluchtten daarvoor nog enkele tientallen mensen per jaar Noord-Korea, inmiddels zijn er al tienduizenden Noord-Koreanen aan een nieuw bestaan in Zuid-Korea begonnen.

Sinds zijn aantreden in december 2011 heeft Kim Jong Un er flink werk van gemaakt om het aantal vluchtende Noord-Koreanen in te tomen. Noord-Korea lijdt onder de uitstroom van zijn burgers en probeert dit zo veel mogelijk een halt toe te roepen. Grensbewaking is opgeschroefd en met een indrukwekkend surveillancenetwerk wordt het reilen en zeilen van iedere Noord-Koreaanse burger nauwlettend door Big Brother Kim gevolgd. De verkiezingen zijn een belangrijk onderdeel van dit netwerk.

"De regering controleert de lijst van mensen die gestemd hebben en als jouw naam niet op de lijst staat, stellen ze een onderzoek in", zegt Mina Yoon, die Noord-Korea in 2011 ontvluchtte, tegen de nieuwswebsite NK News. "Vaak ontdekt de regering na een verkiezing welke burgers het land zijn ontvlucht."

Vluchtelingen die de grens succesvol oversteken hoeven vaak niet meer te vrezen voor de lange arm van de Bowibu, de Noord-Koreaanse geheime dienst. Maar als de regering in Pyongyang ontdekt dat iemand is gevlucht, volgen er doorgaans repercussies voor familieleden. Deze strafmaatregelen lopen uiteen van een officiële waarschuwing tot levenslange opsluiting in een van de notoire Noord-Koreaanse werkkampen. De strafmaat hangt af van de status van de familie, hoeveel steekpenningen er aan de Bowibu worden betaald en talloze andere toevalsfactoren.

"Zelfs Noord-Koreanen die naar China zijn gevlucht riskeren hun leven door even terug naar Noord-Korea te gaan om te stemmen", zegt Yoon. "Ze zijn als de dood voor wat er met hun familie zal gebeuren als de regering merkt dat ze gevlucht zijn."

Noord-Korea gaat gebukt onder grote armoede en voedseltekorten, wat veel burgers tot een vlucht via China naar Zuid-Korea drijft. Behalve door deze tekorten aan primaire levensbehoeften verlaten veel Noord-Koreanen het land uit angst voor de beruchte strafkampen, die in een recent rapport van de Verenigde Naties nog met de concentratiekampen van nazi-Duitsland werden vergeleken. Er zitten ongeveer 80 tot 120 duizend mensen gevangen in deze kampen.

[FA Cup] Arsenal na zege op Everton in halve finale

Arsenal heeft zaterdag ten koste van Everton de halve finale van de FA Cup bereikt. De ploeg van coach Arsène Wenger was thuis met 4-1 te sterk voor de formatie uit Liverpool. Via Mesut Özil kwam Arsenal al snel op voorsprong, maar de Belg Romelu Lukaku zorgde voor de 1-1 ruststand.

Na de pauze hielp Areta de thuisploeg opnieuw aan een voorsprong. De Spanjaard verzilverde een strafschop na een overtreding van Gareth Barry op Alex Oxlade-Chamberlain. Olivier Giroud zorgde voor de beslissing. De Fransman tekende in de 82e minuut voor de 3-1 en profiteerde niet veel later nogmaals van de geboden ruimte.

[WB] Wüst zegeviert weer in Inzell

Ireen Wüst heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell na de 1500 meter ook de 3000 meter op haar naam geschreven. De olympisch kampioene op deze afstand was met 4.01,52 ruim sneller dan de rest van het veld.

De tweede tijd was voor Martina Sablikova die met 4.04,00 ruim tekort kwam voor de zege, maar ze bleef hiermee wel Yvonne Nauta voor die 4.04,44 nodig had om de 7,5 ronden te voltooien. Olga Graf, die bij de Spelen in Sochi het brons won, werd vierde in 4.04,87 terwijl Jorien Voorhuis in 4.06,34 de vijfde tijd klokte. Annouk van der Weijden kwam eerder op de dag in de B-groep in actie. Daarin won ze met een tijd van 4.07,07.

In het wereldbekerklassement gaat Sablikova met 460 punten. Hiermee heeft ze een voorsprong van 80 punten op Claudia Pechstein die vandaag zevende werd. Wüst staat met 240 punten derde.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 4:01.52
2 Martina Sábliková Tsj 4:04.00
3 Yvonne Nauta Ned 4:04.44
4 Olga Graf Rus 4:04.87
5 Jorien Voorhuis Ned 4:06.34


Klassement

# Schaatser Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 460
2 Claudia Pechstein Dui 380
3 Ireen Wüst Ned 240
4 Yvonne Nauta Ned 206
5 Jorien Voorhuis Ned 205

Ajax mogelijk zonder zieke Moisander

Ajax-verdediger Niklas Moisander ontbreekt mogelijk in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur zondag. De Fin is zaterdag ziek geworden, melden de Amsterdammers. Zondag wordt gekeken of hij fit genoeg is om te spelen. Trainer Frank de Boer selecteerde daarom negentien spelers.

Mike van der Hoorn is als extra verdediger aan de wedstrijdselectie toegevoegd. Lasse Schöne is weer inzetbaar na een enkelblessure. De Deen liep die kwetsuur twee weken geleden op in de warming-up voor het met 3-0 verloren duel tegen Red Bull Salzburg.

Aanvallers Bojan Krkic en Lesley de Sa, die met lichte blessures kampten, zijn er ook bij tegen de Friezen. Linksback Nicolai Boilesen sluit volgende week weer volledig aan bij de groepstraining.

Orgasme op afstandbediening

Werkt het ene knopje slecht? Probeer het andere knopje! Met een beetje mazzel kunnen vrouwen binnenkort een implantaat bestellen waarmee een orgasme krijgen letterlijk een kwestie van 'op het knopje drukken' geworden is.

Een paar elektrodes op het ruggenmerg, een apparaatje die de signalen afgeeft ter grootte van een pakje sigaretten en klaar komt Kees! Meer is er niet voor nodig. Een partner die goed is met de afstandbediening kan de was doen.

10 tot 15 procent van de vrouwen heeft moeite om tot een orgasme te komen. Een mogelijke verklaring is dat zij zweten, hartkloppingen en klamme handjes als iets negatiefs ervaren, in plaats van een naderend kortstondig geluk. Voor deze groep zou dit apparaat een oplossing kunnen zijn. Het apparaat moet nog een aantal medische tests ondergaan, maar Amerikaanse chirurg Stuart Meloy is enthousiast en vertelt over zijn vinding: "ik was links en rechts wat elektrodes aan het plaatsen, toen plotseling het proefmodel luid begon te gillen. Toen ik haar vroeg wat er gebeurde antwoordde ze 'geen idee, maar ik zou graag willen dat je het mijn man ook leert'".

Via een operatie kan de orgasme-opwekker worden ingebracht. Daarna kan je zelf het betere handwerk afleveren of het apparaat programmeren om jezelf op gezette tijden een prettige onderbreking van een saaie werkdag te bezorgen. De operatie schijnt niet helemaal pijnloos te zijn, maar aangezien veel meisjes en vrouwen er geen enkele moeite mee hebben een borstvergroting te ondergaan, zal dit weinig dames tegenhouden om een elektronisch hulpmiddel in te laten brengen.

[upd] Warmste 8 maart ooit

Het wordt dit weekend in Nederland warmer dan op veel plaatsen in Zuid-Europa. Zo moet de Turkse stad Istanboel het doen met een middagtemperauur van 9 graden, en Kreta in Griekenland met 14à 15 graden, terwijl Nederland afstevent op de warmste 8 en 9 maart ooit. Dat zei een woordvoerder van weeronline.nl zaterdagochtend.

Het dagrecord voor 8 maart stamt uit 1991 en staat op 15,1 graden. Er is een grote kans dat deze waarde zaterdagmiddag in De Bilt wordt gehaald. Ook zondag is er kans op het dagrecord, hoewel dat record uit 1977 wel scherper staat met 18,4 graden.

Update 15:11
Zaterdag gaat de boeken in als de warmste 8 maart ooit gemeten. Rond 14.30 uur werd het oude record van 15,1 graden dat stamde uit 1991 verbroken toen het kwik in De Bilt 15,2 graden aanwees. Dat meldt weeronline.nl. De temperatuur loopt de komende uren nog iets verder op.

In het zuiden van het land is het nog warmer. Maastricht spant met 17,8 graden de kroon. Het minst warm is het op de Wadden, waar de temperatuur nauwelijks boven de 10 graden uitkomt.

Zondag wordt het naar verwachting nog iets warmer. In het zuiden kan het lokaal 20 graden worden. Het is nog afwachten of opnieuw een dagrecord verbroken gaat worden, omdat het temperatuurrecord in De Bilt van 9 maart een stuk scherper staat. In 1977 werd het daar op 9 maart namelijk 18,4 graden.

'Weekend wordt warmer dan in Griekenland'
'Weekend wordt warmer dan in Griekenland' (Foto: ANP)

[WB] Ronald Mulder wint 500 meter

Ronald Mulder heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd in Inzell de 500 meter gewonnen. De Brand Loyalty-schaatser, die in Sochi brons veroverde, was op het Duitse ijs de enige die onder de 35 seconden dook: 34,96. Het was na Calgary zijn tweede wereldbekerzege dit seizoen.

Op het podium werd Mulder vergezeld door de Canadees Gilmore Junio (35,02) en de Duitser Nico Ihle (35,10). Jan Smeekens moest met 35,16 genoegen nemen met de vierde plaats. Olympisch kampioen Michel Mulder legde het in de slotrit af tegen zijn tweelingbroer en zette de vijfde tijd neer in 35,17. Jesper Hospes (35,36) werd elfde.

Michel Mulder verzuimde de leiding in de wereldbekerstand over te nemen van Tae-Bum Mo, die dit seizoen niet meer in actie komt. Hij heeft nu 508 punten, nog negentien minder dan de Zuid-Koreaan. Ronald Mulder staat derde met 476 punten en kan zijn broer nog bedreigen in de laatste races.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Ronald Mulder (Ned) 34,96
2 Gilmore Junio (Can) 35,02
3 Nico Ihle (Dui) 35,10
4 Jan Smeekens (Ned) 35,16
5 Michel Mulder (Ned) 35,17
11 Jesper Hospes (Ned) 35,36

Stand Wereldbeker:

# Naam Punten
1 Tae Bum Mo (Zko) 527
2 Michel Mulder (Ned) 508
3 Ronald Mulder (Ned) 476
4 Keiichiro Nagashima (Jap) 414
5 Joji Kato (Jap) 406

[WB] Richardson weer de snelste op 500 meter Inzell

Heather Richardson heeft bij de World Cup in Inzell ook de tweede 500 meter gewonnen. De Amerikaanse schaatsster noteerde zaterdag een tijd van 37,70 seconden. Ze doet daardoor goede zaken in de wereldbekerstand. De Russin Olga Fatkulina (37,84) eindigde als tweede, voor de Duitse Jenny Wolf (37,89).

Thijsje Oenema werd in 38,01 vijfde en was daarmee de beste Nederlandse. Laurine van Riessen legde beslag op de zesde plaats in 38,24 en Margot Boer vond haar naam terug op plek acht met 38,30. Anice Das (twaalfde in 38,63) en Annette Gerritsen (veertiende in 38,92) vielen buiten de top tien.

Richardson, die vrijdag goed was voor 37,85 op het Duitse ijs, nadert klassementsleider Sang-Hwa Lee tot op tien punten in de strijd om de wereldbeker. De olympisch kampioene uit Zuid-Korea beëindigde haar seizoen na de Spelen in Sochi.

De 24-jarige Richardson moet volgende week tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen wel rekening houden met Fatkulina, die slechts dertig punten minder heeft. In Thialf zijn dubbele punten te verdienen.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Heather Richardson (VS) 37,70
2 Olga Fatkulina (Rus) 37,84
3 Jenny Wolf (Dui) 37,89
4 Nao Kodaira (Jap) 37,91
5 Thijsje Oenema (Ned) 38,01
6 Laurine van Riessen (Ned) 38,24
8 Margot Boer (Ned) 38,30
12 Anice Das (Ned) 83,63
14 Anette Gerritsen (Ned) 38,92

Stand Wereldbeker:

# Naam Punten
1 Sang-Hwa Lee (Zko) 700
2 Heather Richardson (VS) 690
3 Olga Fatkulina (Rus) 660
4 Jenny Wolf (Dui) 593
5 Nao Kodaira (Jap) 442
6 Margot Boer (Ned) 343

Shiffrin pakt eindzege slalomklassement

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in Åre voor de tweede keer op rij de World Cup op de slalom gewonnen. Door in Zweden de wedstrijd op haar naam te schrijven is ze niet meer in te halen voor de concurrentie.

Al na de eerste run ging de Amerikaanse Shiffrin ruim aan de leiding. Ze werd gevolgd door twee Zweedse vrouwen, Frida Hansdotter en Maria Pietilä-Holmner. Samen met de Canadese Marie-Michele Gagnon waren zij de enige vrouwen die binnen een seconden van Shiffrin konden blijven.

In de tweede run was het een andere Zweedse die zich van haar beste kant liet zien. Anna Swenn-Larsson liet één van de beste runs in haar carrière zien. Het bracht de 22-jarige uiteindelijk naar haar eerste podiumplek in de World Cup, ze werd derde. Nadat Gagnon een fout maakte kon Pietilä-Holmner de leiding over te nemen. Hansdotter viel terug naar plek vier, waarna Shiffrin zonder groot risico te nemen naar een nieuwe zege kon skiën.

In het klassement wist Shiffrin haar leiding uit te breiden naar meer dan honderd punten, waardoor Hansdotter haar niet meer in kan halen. In de algemene World Cup neemt de Duitse Maria Höfl-Riesch de leiding over van Anna Fenninger. De Oostenrijkse stond niet aan de start, terwijl Höfl-Riesch zevende werd. 

[vid] MotoGP 14 houdt van plagen

Milestone Studios heeft een korte teaser vrijgegeven van de nextgen-versie van MotoGP 14. De game brengt veel verbeteringen met zich mee, zo is er een nieuw audiosysteem, nieuwe lichteffecten en andere grafische verbeteringen. Ook heeft het spel een betere multiplayermodus volgens de ontwikkelaar.

MotoGP 14 komt in juni uit voor pc, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4 en Xbox 360.

Winst biatleten Mäkäräinen en Shipulin

In Pokljuka hebben de Finse Kaisa Mäkäräinen en de Rus Anton Shipulin de achtervolging gewonnen. De Finse deed dat door Tora Berger en Dorothea Wierer te verslaan, terwijl Shipulin te sterk bleek voor Björn Ferry en Ole Einar Bjørndalen.

Het was zaterdag eerst de beurt aan de mannen. Ferry, de winnaar van de sprint, startte als eerst en werd gevolgd door Shipulin en de Duitser Arnd Peiffer. Halverwege de wedstrijd lagen zowel Ferry als Peiffer op achterstand door meerdere schietfouten, terwijl Shipulin ondanks één misser aan de leiding ging.

Samen met zijn landgenoot Dmitry Malyshko ging Shipulin de laatste schietbeurt in, maar Malyshko raakte daar slechts drie van de vijf schijven. Doordat Ferry in de laatste twee beurten wel foutloos bleef kon hij opstomen naar de tweede plek achter Shipulin. Bjørndalen, gestart als zesde, maakte totaal twee fouten, maar kon zich toch opwerken naar de derde plek. Martin Fourcade, de leider in de World Cup, werd zevende en behield zo de leiding in het klassement.

Bij de vrouwen mocht Katharina Innerhofer de wedstrijd openen. Halverwege lag de Oostenrijkse nog altijd knap op de tweede plek, achter de foutloze Mäkäräinen. Doordat bij de derde schietbeurt bijna iedereen veel missers liet noteren kon Innerhofer ondanks haar twee fouten nog altijd de derde plek vasthouden. 

In de laatste schietbeurt maakte Mäkäräinen, net als in de derde beurt, één fout. Zij kon echter relatief onbedreigd naar de overwinning langlaufen. Tora Berger maakte een fout in de eerste en derde schietbeurt, maar wist vanaf plek zes op te schuiven naar de tweede plaats. Hiermee behield ze haar leiding in de World Cup. De Italiaanse Wierer mistte drie keer, maar kon toch de derde plek pakken, voor Darya Domracheva. 


PVV'er wilde eigen partij oprichten

Als we het NRC mogen geloven, had Joram van Klaveren, tweede kamerlid van de PVV, vrij recent nog plannen om zich, naar goed partijgebruik, af te scheiden van de populistische beweging. Dit valt te lezen uit interne communicatie binnen de partij van Wilders, waar het NRC klaarblijkelijk inzage in heeft.

Van Klaveren was tot voor kort van plan een nieuwe rechtse partij op te richten: Rechts Nederland (RNL). De vertrouweling van de blonde leider is van mening dat de partij een te linkse koers vaart. Zo is van Klaveren het niet eens met de standpunten van de PVV betreffende uitkeringen en zorg. Uit correspondentie met medepartijgenoten blijkt verder dat Joram niet te spreken is over de 'luie' Martin Bosma en maakt hij zich geregeld druk over het grillige karakter en woede-uitbarstingen van hun leider.

Volgens ingewijden zag van Klaveren van zijn muiterij af toen Wilders hem een hogere functie binnen de beweging had aangeboden. De grootafnemer van peroxide kon namelijk niet een zoveelste afvaller gebruiken en werkt nu dus noodgedwongen samen met een dissident.

Op Radio 1 is de mening gevraagd omtrent deze kwestie aan de Haagse lijsttrekker van de PVV, Leon de Jong. Geheel in de lijn der verwachting ging de Jong niet inhoudelijk in op de kwestie, maar wist hij wel te melden dat het hier een rommelartikel betreft in een roddelblad. Ook begrijpt hij niet dat mensen het NRC nog serieus nemen.

Van Klaveren wil ook niet op de zaak ingaan. De PVV zelf was eveneens niet bereikbaar voor commentaar.

Vrouw noemt Obama Barroco Barner

Wat heeft de Amerikaanse president Barroco Barner in Rusland te zoeken, politiek gezien dan. Dat vraagt de Britse schoonheidsspecialiste Gemma Worrall zich af.

Sinds ze deze tweet verzond is ze het lachertje van internet:

De schoonheidsspecialiste heeft de tweet inmiddels verwijderd. Ze heeft wel een soort van excuses gemaakt aan president Barner. Gemma compenseert in iedergeval wel haar domheid met tieten, dat scheelt.  

Russische troepenuitbreiding op de Krim

Rusland is bezig met een uitbreiding van zijn troepenaanwezigheid op de Krim. Dat hebben getuigen gezegd, liet een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten op de Krim, Vladislav Seleznjov, weten.

Getuigen zagen vrijdagavond hoe militaire amfibische vaartuigen zo'n tweehonderd legervoertuigen in het oosten van het Oekraïense schiereiland aan land brachten. De schepen zouden vlak daarvoor de Straat van Kertsj, die de Krim van Russisch grondgebied scheidt, hebben overgestoken.

Ook werden meer dan zestig legervrachtwagens zonder kentekenplaten uitgeladen. Deze voertuigen reden daarna van de oostelijke stad Feodosia in de richting van Simferopol, de hoofdstad van de Krim.

Sinds de bezetting van de Krim door Russische troepen vorige week zou er niet zo'n grote militaire operatie op het schiereiland hebben plaatsgevonden.

"De voertuigen noch de paratroepers dragen kenmerken dat ze Russisch zijn, maar we twijfelen er niet aan waar hun loyaliteit ligt", zei Seleznjov.

Een verslaggever van AP zag het konvooi zaterdagmiddag op veertig kilometer afstand van Feodosia. Achterin de voertuigen zaten zwaarbewapende militairen. Journalisten die het konvooi volgden werden door de militairen bespuugd.

Einde carrière biatleten Ferry en Bergman

De Zweedse biatleten Björn Ferry en Carl Johan Bergman zullen na dit seizoen hun wapens aan de wilgen hangen. Van Ferry was voor het seizoen al bekend dat hij zijn carrière zou beëindigen, deze week maakte ook Bergman bekend dat hij ermee stopt.

De 35-jarige Ferry maakte in het seizoen 2001/2002 zijn debuut in de World Cup, en was er in hetzelfde seizoen op de Olympische Spelen van Salt Lake City ook al bij. Zijn eerste podiumplaats haalde hij in 2005 in Cesana San Sicario. Op het parcours waar een jaar later de Olympische Spelen gehouden zouden worden werd hij in de World Cup tweede op de sprint. Dit succes kon hij in het olympische seizoen niet herhalen, maar in 2006/2007 voegde hij zich bij de wereldtop. 

Zonder overwinningen werd hij zevende in de eindstand van de World Cup, wat hij een seizoen later wist te verbeteren. In 2008 boekte hij tevens zijn eerste overwinning, door in Antholz de achtervolging te winnen. Tot en met zijn laatste seizoen is hij altijd een constante factor gebleven bij de beste twintig van de wereld.

Zijn grootste succes kwam in 2010, toen hij in Vancouver het olympisch goud pakte op de achtervolging. In 2007 werd hij met de Zweedse ploeg al wereldkampioen op de gemengde estafette, in 2012 pakte hij op het WK zilver op de massastart. In de World Cup wist hij tot op heden vijf keer te winnen, waarvan de sprint in Pokljuka deze week het meest recente succes is.

Ferry tijdens de individuele wedstrijd in Sochi, waar hij twaalfde werd (Foto: Pro Shots/Bildbyran)
Ferry tijdens de individuele wedstrijd in Sochi, waar hij twaalfde werd (Foto: Pro Shots/Bildbyran)

Bergman, die volgende week 36 jaar oud wordt, maakte één winter eerder dan Ferry zijn entree in de World Cup. Zijn eerste podiumplaats kwam ook een jaar eerder dan die van Ferry, in het Amerikaanse Fort Kent werd hij in 2004 tweede op de achtervolging. 

Het lukte Bergman twee maal om het seizoen bij de beste tien van de wereld af te sluiten. In 2008/2009 werd hij achtste, drie jaar later pakte hij de zesde plaats in de eindstand van de World Cup. Hij kwam totaal tot drie overwinningen, de laatste daarvan was de sprint in Hochfilzen in 2011.

Net als Ferry won ook Bergman in 2007 goud op het WK in de gemengde estafette. Individueel won hij in 2012 in Ruhpolding zilver op de achtervolging en brons op de sprint. Op de Olympische Spelen kwam Bergman nooit verder dan de negentiende plaats, zijn resultaat op de achtervolging in Vancouver 2010.

Bergman (24) en Ferry (25) tijdens de achtervolging in Sochi, met teleurstellende 34e en 30e plaatsen als resultaat (Foto: Pro Shots/Bildbyran)
Bergman (24) en Ferry (25) tijdens de achtervolging in Sochi, met slechts de 34e en 30e plaats als resultaat (Foto: Pro Shots/Bildbyran)

Kiev wil toch wel onderzoek naar bloedbad

De nieuwe prowesterse regering van Oekraïne wil een parlementair onderzoek naar het dodelijke vuurwapengeweld in februari in Kiev. Het persbureau Interfax heeft dat zaterdag gemeld.

In de commissie moeten parlementsleden van alle partijen zitting krijgen. Tijdens het onderzoek moeten getuigen, artsen en internationale deskundigen aan bod komen. Veiligheidschef Andrej Paroebij, tot voor kort oppositieaanvoerder, krijgt de leiding over het onderzoek.

Eind februari kwamen tientallen agenten en betogers tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj om het leven tijdens confrontaties met de veiligheidsdiensten. Rusland heeft daarna op de mogelijkheid gezinspeeld dat het bloedbad in scène was gezet om de machtsovername in Oekraïne mogelijk te maken. Moskou liet zaterdag weten voorstander te zijn van het onderzoek.

Afgelopen week lekte ook een telefoongesprek uit tussen de Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet en EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Daarin uitte de minister twijfels over de toedracht. Hij liet later ook weten dat hij daarmee niet heeft willen zeggen dat de oppositie zelf betrokken was bij het geweld.

Tokkies bekladden Russische ambassade en consulaat

De Russische ambassade en het consulaat in Den Haag zijn beklad. Dat liet de politie zaterdag weten. Op het consulaat op de Scheveningseweg staat in groene verf geschreven 'Putin = Hitler'. Op de ambassade op de Andries Bickerweg staat een korte tekst in het Engels gekalkt. De tekst is vanaf de openbare weg niet te zien. De politiewoordvoerster wilde niet zeggen wat de inhoud is van de boodschap.

Vrijdag rond middernacht kreeg de politie de melding. "Er wordt nog aangifte gedaan", aldus de politiewoordvoerster.

Russische ambassade en consulaat beklad
Russische ambassade en consulaat beklad (Foto: ANP)

PvdA wil gelijk salaris wettelijk afdwingen

Ondernemingsraden moeten kunnen onderzoeken of vrouwen binnen een bedrijf voor hetzelfde werk minder krijgen betaald dan mannen. Bedrijven moeten worden verplicht hier cijfers over te publiceren. Dat staat in een wetsvoorstel waar de PvdA later deze maand mee komt, kondigt de partij zaterdag aan.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra verwijt coalitiepartijen PvdA en VVD zaterdag in een interview met nu.nl juist te weinig voor emancipatie te doen. Van de afspraak uit het regeeraakkoord om beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen aan te pakken, is volgens haar nog niks waargemaakt. "De door de PvdA aangekondigde initiatiefwet heb ik nog niet gezien. Ik mis echt het gevoel van urgentie bij dit kabinet."

Ook D66 wil dat bedrijven worden verplicht in het jaarverslag een overzicht op te nemen van de beloningsverschillen in het bedrijf. "Dat is voor vrouwen een duidelijk handvat om meer salaris te kunnen eisen."

Het CBS meldde vrijdag dat vrouwen gemiddeld bijna achttien procent minder verdienen dan mannen. "Dat is in een modern tijdperk niet te verkroppen", schrijft PvdA-Kamerlid Keklik Yücel.

'Rusland schort wapeninspecties VS op'

Rusland wil Amerikaanse militaire inspecties, zoals afgesproken in het nieuwe START-verdrag, in de ijskast zetten. Dat melden Russische persbureaus zaterdag op basis van een verklaring van een niet nader genoemde bron bij het Russische ministerie van defensie.

Eerder besloten de Verenigde Staten de militaire samenwerking met Rusland stil te leggen vanwege de inmenging van Moskou in Oekraïne. Moskou zou dit beschouwen als gegronde reden de Amerikaanse inspecties in Rusland op te schorten.

Als manier om vertrouwen te winnen sloten beide landen het nieuwe START-verdrag, bedoeld om hun wapenarsenalen af te slanken.

De VS en de Europese Unie besloten eerder deze week tot het instellen van sancties tegen Rusland, vanwege de Russische bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim.

[WK] Medaille wordt moeilijk voor Sintnicolaas

Op het WK indoor in Sopot lijkt Eelco Sintnicolaas kansloos te zijn voor het behalen van een medaille op de zevenkamp. Na het polsstokhoogspringen, het voorlaatste onderdeel, staat de Nederlander op de vierde plek.

Zoals gewoonlijk won Sintnicolaas het polsstokhoogspringen. Hij kwam als enige over 5,40 meter en probeerde het zelfs op 5,60 meter. Als hij dat had gehaald was de kans op een medaille groot geweest. Hij zal later vandaag op de afsluitende 1000 meter veel tijd goed moeten maken op de Belg Thomas van der Plaetsen, een zeer lastige opgave.

Ashton Eaton is nog altijd op weg naar een nieuw wereldrecord. De Amerikaan sprong over 5,20 meter en ligt daarmee enkele punten voor op het schema van zijn record. De Wit-Rus Andrei Krauchanka moest na 5,00 meter de strijd staken, maar staat stevig op de tweede plaats, voor Van der Plaetsen en Sintnicolaas.

Cocu eist meer van Schaars bij PSV

Stijn Schaars krijgt forse kritiek te verduren van PSV-trainer Philip Cocu. De middenvelder moet zich meer focussen op voetballen, vindt de ooach.

De prestaties van Schaars in het PSV-tenue vallen de laatste weken tegen. Dat valt ook Cocu op, die de middenvelder nog niet besloot te slachtofferen voor zijn vormcrisis.

"Hij moet meer brengen en dat weet hij zelf ook”, zegt Cocu volgens De Telegraaf. "Hij is altijd druk bezig met het neerzetten van de organisatie, maar soms heb je als speler ook even genoeg aan jezelf en dan maakt het niet uit of je twintig of dertig bent."

Bondscoach Louis van Gaal maakte ondanks de prestaties van Schaars wel gebruik van de routinier. "Ik vond hem bij het Nederlands elftal wel prima spelen en hoop dat hij die lijn bij ons kan doortrekken.”

Cocu hoopt snel weer een beroep te kunnen doen op de geblesseerde aanvoerder Georginio Wijnaldum. "Hij zal na de terugslag eerst een tijdje volledig mee moeten trainen. We moeten nu niks forceren", zegt de oefenmeester.

Wijnaldum ontbreekt sowieso nog tegen Vitesse. Het duel met de Arnhemmers staat volgende week op het programma. De middenvelder is al maanden niet inzetbaar voor PSV.

Azarenka verliest van Davis in Indian Wells

Victoria Azarenka is vandaag in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De Wit-Russin, als derde geplaatst, bleek niet opgewassen tegen de Amerikaanse Lauren Davis: 6-0, 7-6 (2). De 20-jarige Davis brak de voormalige aanvoerster van de wereldranglijst liefst zeven keer.

Azarenka kwam door een voetblessure niet meer in actie sinds de Australian Open. "Het was misschien nog iets te vroeg, maar ik heb ervoor gevochten", liet ze weten op de website van de WTA.

Agnieszka Radwanska rekende af met de Britse Heather Watson. Het werd 6-4, 6-3 voor de als tweede geplaatste Poolse, die haar 25e verjaardag vierde.

'Opgave Krim door Oekraïne onbespreekbaar'

Oekraïne heeft zaterdag nog eens benadrukt dat het de Krim niet opgeeft. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrei Desjchitsia liet weten dat "de Krim Oekraïens gebied is en blijft" en dat zijn land "de Krim aan niemand opgeeft". Wel maakte hij duidelijk dat Oekraïne alles zal doen om het conflict over het schiereiland in de Zwarte Zee vreedzaam op te lossen.

Ruim een week geleden bezetten Russische troepen zonder herkenningstekens strategische plekken in de Krim. Volgens de Russische president Vladimir Poetin gaat het om "lokale zelfverdedigingstroepen", maar internationaal wordt weinig waarde gehecht aan die lezing. De afgelopen dagen heeft de nieuw ingestelde regering op de Krim stappen genomen om zich aan te sluiten bij Rusland.

'Opgave Krim door Oekraïne onbespreekbaar'
'Opgave Krim door Oekraïne onbespreekbaar' (Foto: ANP)

Pirelli maakt bandentest schema bekend

De Italiaanse bandenleverancier Pirelli heeft samen met alle Formule 1-teams de testkalender opgesteld. Elk team is dit jaar verplicht om één van de acht testdagen tijdens het seizoen te besteden aan de banden. 

De tests vinden dit seizoen plaats na de Grand Prix van Bahrein, Spanje en Groot-Brittannië. In Bahrein zal Caterham op de eerste dag de bandentests uitvoeren gevolgd door Mercedes en Williams die de tweede dag op zich nemen. In Barcelona zullen Sauber en Toro Rosso starten met de bandentest, een dag erna zullen McLaren en Force India het stokje overnemen. Hierna blijven Ferrari en Lotus over voor de eerste dag in Silverstone gevolgd door Red Bull Racing en Marussia. 

Na het seizoen zullen alle teams een tweedaagse test uitvoeren in Abu Dhabi. Hier maken ze kennis met de banden voor 2015.

Friezinnen rammen auto per ongeluk tegen woning

Twee meisjes van 14 en 16 jaar hebben vrijdagavond per ongeluk een auto tegen een woning in Leeuwarden gereden. De auto en de woning raakten beschadigd, maar de meisjes kwamen met de schrik vrij, meldt de politie.

De pubers wilden muziek luisteren in de auto en hadden daarom aan de contactsleutel gedraaid. Toen startte de auto echter en begon hij achteruit te rijden. Het 16-jarige meisje trapte in een poging de wagen te stoppen op de pedalen, waarbij ze onder meer het gaspedaal indrukte. De auto kwam tot stilstand tegen een gevel van een woning aan het Van der Leckplein.

Dronken Friese tokkie uit woning buurvrouw gehaald

De politie moest er vrijdagnacht aan te pas komen om een dronken Leeuwarder aan het verstand te peuteren dat hij toch echt niet in de woning van zijn vader was. Hij had namelijk ingebroken in de woning van de buurvrouw van zijn vader, meldt de politie.

De man was na de inbraak rustig gaan eten. De buurvrouw trof hem zwaar onder invloed van alcohol aan, waarna de politie werd gewaarschuwd. Het kostte de agenten nog de nodige moeite om de man te overtuigen dat hij verkeerd zat. De man is vervolgens aangehouden voor de inbraak en voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Moskou praat niet met 'marionetten' in Kiev

Het nieuwe bewind in Kiev bestaat slechts uit marionetten van radicalen. De Russische regering ziet niet in waarom zij met hen in onderhandeling zou moeten treden. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd.

Rusland steunt het referendum dat volgende week zondag op de Krim wordt gehouden en waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zal aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder dat Rusland niet van plan is de Krim te annexeren. De bevolking heeft volgens hem echter wel het recht zich in een referendum over de toekomst van de regio uit te spreken.

Samsom: VVD-poster Rotterdam merkwaardig

PvdA-leider Diederik Samsom vindt de verkiezingsposters van de VVD met de tekst 'In Rotterdam spreken we Nederlands' ,,een beetje merkwaardig". Op BNR Nieuwsradio noemde Samsom zaterdag ,,het postertje een beetje bekrompen" voor een havenstad waar meer dan honderd talen worden gesproken.

De VVD wil met de poster duidelijk maken dat nieuwkomers Nederlands moeten spreken om goed mee te kunnen doen aan de Nederlandse samenleving. Ook de PvdA vindt het belangrijk dat iedereen de taal beheerst, zei Samsom, maar zolang dat niet het geval is spreekt de PvdA kiezers die het Nederlands niet beheersen ook aan in hun moedertaal.

Samsom: VVD-poster Rotterdam merkwaardig
Samsom: VVD-poster Rotterdam merkwaardig (Foto: ANP)

[Eredivisie] Preview speelronde 27

Normaal gesproken begint de speelronde van de Eredivisie altijd op vrijdag, maar niet vandaag. Dat heeft allemaal te maken met oefeninterland, die in de afgelopen week werden gespeeld. Wat wel hetzelfde blijft, is de preview. Vandaag kozen we voor het duel tussen Roda JC en N.E.C. Nijmegen.

Beide ploegen kennen tot nu toe een teleurstellend seizoen. Roda JC staat slechts drie punten achter op N.E.C Nijmegen, dat de zeventiende plaats bezet. Daardoor kun je dit weekend dus spreken van een onvervalste degradatiewedstrijd. Het duel tussen Roda JC en N.E.C. Nijmegen staat zaterdag voor de 32e keer op het programma. De Limburgers wonnen 21 keer, waar de Nijmeegse formatie slechts vier keer aan het langste eind trok.


Een kopduel tussen Kees Luijckx (l) en Michael Higdon (Foto: PRO SHOTS / Joep Leenen)

Vorig seizoen boekte Roda JC nog een 2-0 overwinning op N.E.C. Nijmegen, maar dat was eerder dit seizoen wel anders. De Limburgse club kwam nog wel op een comfortabele 2-0 voorsprong, maar na 90 minuten wedstrijd stond er toch 4-3 op het scorebord; iets wat de bezoekers veel pijn deed.

Beiden ploegen stuurden hun trainer eerder dit seizoen de laan uit. In Limburg begon Ruud Brood aan het seizoen, maar werd door slechte resultaten vervangen door Jon Dahl Tomasson. De Deen lijkt echter nog geen potten te kunnen breken. Dat geldt niet voor Anton Janssen, de nieuwe trainer van de Nijmeegse club. Hij volgde Alex Pastoor op en leidde zijn ploeg tot dusver naar de zeventiende plaats. Bij een eventuele zege zou zelfs de veilige zone in zicht komen.


Pavel Cmovs (l) in duel met directe tegenstander Roly Bonevacia (Foto: PRO SHOTS / Paul Roling)

De grootste uitslag tussen beide ploegen dateert van 17 augustus 1985. Het werd toen 6-1 in het voordeel van Roda JC. Aan Limburgse zijde schoten Edwin Gorter, Peter van de Ven (2), Hennie Meijer, Martin van Geel en Rena Hofman raak. Eric van Rossum deed destijds wat terug voor de bezoekers.

Uitslagen onderlinge duels sinds 2000/2001:

Roda JC vs. N.E.C. Nijmegen
12 Winst 4
6 Gelijk 6
36 Aantal gemaakte doelpunten 16


Maar er staan natuurlijk nog veel meer wedstrijden op het programma. Zo treft FC Groningen in eigen huis Feyenoord, neemt PSV het op tegen FC Utrecht en gaat sc Heerenveen proberen drie punten van PEC Zwolle af te snoepen. Hoe de stand er na deze speelronde uitziet, weten we morgenavond omstreeks de klok van 18.30 uur.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
7 mrt om 20.30 uur Voetbal International RTL7
8 mrt om 18.45 uur Roda JC Kerkrade - N.E.C. Nijmegen FOX Sports 1
8 mrt om 18.45 uur AZ - Heracles Almelo FOX Sports 3
8 mrt om 19.45 uur sc Heerenveen - PEC Zwolle FOX Sports 5
8 mrt om 20.45 uur PSV - FC Utrecht FOX Sports 1
8 mrt om 20.45 uur NAC Breda - Vitesse FOX Sports 3
8 mrt om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
9 mrt om 01.20 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 3
9 mrt om 12.30 uur RKC Waalwijk - ADO Den Haag FOX Sports 1
9 mrt om 14.30 uur FC Groningen - Feyenoord FOX Sports 1
9 mrt om 14.30 uur Go Ahead Eagles - FC Twente FOX Sports 3
9 mrt om 16.30 uur Ajax - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
9 mrt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
9 mrt om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1
9 mrt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal Nederland 1

Edgar Davids is een slapjanus

De relatie van Olcay Gulsen en Edgar Davids is gestrand omdat de 33-jarige Gulsen 'te sterk' was voor de voetballer. "Hij was gewend dat vrouwen hun hand op hielden", vertelt Gulsen zaterdag in Volkskrant Magazine.

"Dan wordt alles betaald en dus bepaald. Mij kun je nog geen dertig meter de richting opsturen die jij wil. Ik loop alle kanten op. Ik ben heel eigenwijs", vertelt de eigenaresse van modemerk Supertrash over haar stukgelopen relatie. "Ik geloof niet in dingen die mensen mij opleggen. Dus ik zal ook niet snel een man mijn leven laten leiden."

Terugblikkend geeft Gulsen toe dat ze misschien eens naar een wedstrijd van Davids had gemoeten. "Misschien was dat heel egoïstisch", vertelt de zakenvrouw over het feit dat ze haar ex nooit heeft zien spelen. "En ik kan me ook voorstellen dat het niet aardig is."

Gulsen zat nooit op de tribune, omdat de wedstrijden haar 'gewoonweg niet zo veel interesseerden'. "Soms vind je de domste dingen doen met iemand leuk, omdat je de persoon heel leuk vind, en andere dingen kosten je veel moeite. Op dat moment voelde ik dat blijkbaar zo. Ik vind een relatie echt een moeilijk ding."

Van Rhijn: "Wil het vertrouwen terugbetalen"

Ricardo van Rhijn ziet geen struikelblokken meer op weg naar zijn contractverlenging bij Ajax. De verdediger heeft op dit moment een contract tot medio 2015 in Amsterdam. Er zijn al gesprekken gaande over een nieuwe verbintenis.

"Ajax sprak het vertrouwen in me uit", aldus Van Rhijn tegen De Telegraaf. "De club heeft me aanbiedingen tot de zomer van 2017 én 2018 gedaan, waar waardering uit spreekt. En dat wil ik terugbetalen. Zij willen graag dat ik verleng en ik wil hier blijven, dus daar komen we uit. Dat mag geen probleem opleveren."

Stabiele factor
Van Rhijn is lang niet altijd een stabiele factor geweest bij Ajax. De verdediger kende aan het begin van het seizoen een mindere fase in het shirt van de Eredivisie-koploper. Daar lijkt hij de laatste weken van te zijn hersteld.

"Ik denk dat ik in de winterstop weer fris in mijn kop ben geworden. Ik had een lekkere vakantie en speelde goed tegen PSV en in de beker tegen Feyenoord. Het lukte het goede gevoel vast te houden."

Drie keer
"Ik hoop dat ik over een paar weken op mijn 22e mijn derde en Ajax' vierde landstitel op mijn naam heb. Daar kun je alleen maar van dromen. Er zijn grotere Ajax-voetballers die het niet is gelukt om twee keer met de schaal te staan. Hopelijk kan ik binnenkort 'drie keer' zeggen", stelt de Oranje-international.

"Ik heb bij Ajax nog veel te leren, wil zorgen dat ik een onmisbare kracht word en de komende tijd kan ik dat bewerkstelligen."

PVV vindt TBO-maatregel slecht plan

De nieuwe TBO-maatregel, die oorspronkelijk uit de koker van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch komt, valt niet in goede aarde bij PVV-Kamerlid Harm Beertema. Deze ziet niets in de Terbeschikkingstelling aan het onderwijs(TBO).

Beertema zegt dat het onderwijs niet te veel maatschappelijke problemen op het bordje moeten krijgen. “Straks zitten onze kinderen in de klas met crimineel tuig dat door de rechter is 'veroordeeld' tot het volgen van les. Dat kan je goedwillende leerlingen niet aan doen. Bovendien zijn onze leraren echt niet in staat om goed onderwijs te verzorgen voor criminelen die dat zelf helemaal niet willen.”

[WK] Schippers en Samuel naar halve finales 60 meter

Op het WK indoor in Sopot hebben beide Nederlandse deelneemsters de halve finales gehaald op de 60 meter. Dafne Schippers plaatste zich automatisch, terwijl Jamile Samuel als laatste tijdsnelste door mocht.

Het doel in de series was om bij de beste drie van de serie te eindigen, terwijl ook de zes tijdsnelsten naar de halve finales door mochten. Nederlands kampioene Schippers had geen probleem met de eis en werd in haar serie in 7,19 seconden tweede achter de Britse Asha Philip. 

Voor Samuel was de opgave een stuk lastiger. In haar serie werd ze met 7,34 seconden slechts vijfde, waardoor ze moest wachten op de laatste twee series. Daarin was alleen de Poolse Anna Kielbasinska sneller, en omdat de Italiaanse Audrey Alloh 0,01 seconde langzamer was mag Samuel zich opmaken voor de halve finale. Zondag staan de halve finales en de finale op het programma.

Sanne Vogel trekt zich niets meer aan van meningen

Sanne Vogel ligt niet langer wakker van wat er over haar gezegd of geschreven wordt. "Dat heb ik losgelaten", vertelt de 29-jarige actrice zaterdag in het AD. "Ik ben eraan gewend dat ik de ene keer de hemel in wordt geprezen en de andere keer de grond in geboord."

Toch vindt Vogel de vele meningen soms spannend. "Anderhalve maand geleden was ik zenuwachtig. Vakgenoten verkozen mij in de Volkskrant tot filmtalent van het jaar. Ik dacht: shit, jullie hebben mijn film nog helemaal niet gezien. Straks ga ik jullie teleurstellen", vertelt Vogel over Hartenstraat, de eerste speelfilm ze regisseerde. "Ik vind het fijn dat ze me serieus nemen, maar ook eng. Hoe serieuzer ze je nemen, hoe dieper je kunt vallen."

Ook met haar onzekerheid heeft Vogel grotendeels afgerekend. "Ik wil niet geleid worden door angst, omdat andere mensen een mening hebben." Toch aarzelt de actrice soms, bijvoorbeeld als het over de liefde gaat. "Maar het beperkt me niet in wie ik ben en wat ik wil."

Een paar jaar geleden had Vogel haar leven helemaal uitgestippeld, tot een gezin aan toe. Dat plan is van de baan. "Voor mijn werk moet ik wel plannen. Privé plan ik helemaal niets meer. Ik zocht toen naar houvast om gelukkig te zijn. Daarom wilde ik een kind, omdat ik heel lang verlangde naar de regelmaat en rust van een gezin. Maar dat ligt niet in mijn aard."

Desondanks weet de vrijgezelle Vogel dat ze ooit serieus na moet gaan denken over het krijgen van kinderen. "Maar niet nu. Ik wil ruimte hebben om avonturen te beleven."

Sanne Vogel werkt het best met goede vriendinnen (Foto: Novum)

'Inter jaagt nu op handtekening Torres'

Internazionale gaat mogelijk net als Juventus op de Britse toer om een spits van statuur binnen te halen. Waar Juve zich in de zomer versterkte met Carlos Tévez van Manchester City, heeft Inter het vizier nu naar verluidt gericht op Fernando Torres van Chelsea. Dat meldt de Daily Mail. De aanvaller komt al jaren niet meer uit de verf in de Premier League.

Chelsea-trainer José Mourinho deed twintig keer een beroep op Torres en kreeg daar slechts vier doelpunten voor terug. Het is het bewijs van de teleurstellende periode die de Spanjaard doormaakt in Londen. In totaal maakte hij slechts negentien goals in 102 wedstrijden.

Inter is bereid diep in de buidel te tasten voor nieuw spelersmateriaal. De Italiaanse grootmacht wil volgend seizoen weer meedoen om de prijzen en versterkte zich om die reden al met de geroutineerde Manchester United-verdediger Nemanja Vidic.

Inter hoopt zich deze zomer ook nog te verzekeren van de diensten van Bacary Sagna en Maxime Gonalons. De respectievelijke verdediger en middenvelder spelen nu nog bij Arsenal en Olympique Lyon. Naar verluidt is het vermogen van de Milanezen door een nieuwe eigenaar opgelopen tot 1,8 miljard euro.

Bergsma: "Meer focus op de 1500 meter"

Vanaf komend seizoen zal Jorrit Bergsma zich meer gaan richten op de kortere schaatsafstanden op de langebaan. De Fries wil allereerst de stap maken naar de 1500 meter, een afstand die hij tot nog toe liet schieten.

Bergsma, die via het marathonschaatsen op de langebaan terecht kwam, kende een ongekend sterk jaar met als hoogtepunt de gouden medaille op de tien kilometer in Sochi. De kersvers Oolympisch kampioen denkt echter dat er voor hem nog veel te leren valt. "Ik denk dat ik van allrounden een betere schaatser word", is zijn motivatie om deel te nemen aan de middellange afstand.

Het marathonschaatsen blijft echter het speerpunt van Bergsma: "Ik vind het heerlijk om na een periode langebaanschaatsen weer de marathon te kunnen rijden". Op de vraag of hij komend seizoen een Aallroundkampioenschap gaat rijden antwoordde Bergsma bevestigend noch ontkennend.

Obama belt weer eens met Merkel over Oekraïne

De Amerikaanse president Barack Obama is blij dat de Verenigde Staten en de Europese Unie er hetzelfde standpunt over de crisis in Oekraïne op nahouden. Dat heeft hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag in een telefoongesprek verteld.

Beide leiders zijn het erover eens dat Rusland zijn troepen moet terugtrekken van het Oekraïense schiereiland de Krim, internationale waarnemers en mensenrechteninspecteurs op de Krim moet toelaten om ervoor te zorgen dat de rechten van etnische Russen in Oekraïne worden gewaarborgd en vrije en eerlijke presidentsverkiezingen moet steunen. Ook bespraken zij het belang van een contactgroep, zodat de regeringen van Rusland en Oekraïne rechtstreekse gesprekken kunnen voeren.

Guardini sprint naar winst in slotrit op Langkawi

Andrea Guardini heeft de tiende en laatste etappe in de Ronde van Langkawi gewonnen. De Italiaanse renner van Astana was na ruim 114 kilometer de sterkste in de massasprint. Hij bleef de Litouwer Aidis Kruopis (Orica-Greenedge) en zijn landgenoot Francesco Chicchi (Neri sottoli) voor.

Kenny van Hummel, de winnaar van de zesde rit, moest genoegen nemen met de vijfde plek. Bij Theo Bos, die liefst vier keer het zegegebaar mocht maken, ontbraken de benen van de laatste dagen. De spurter van Belkin werd dertiende. "Met nog een kilometer te gaan zaten we op kop, maar mijn benen voelden niet super", vertelt hij op de website van zijn ploeg. "Op 300 meter probeerde ik het, maar het was te ver voor me."

Toch kijkt de 30-jarige Alkmaarder met een goed gevoel terug op de Maleisische rittenkoers. "Ik ben superblij dat ik met vier ritzeges naar huis ga. Ik heb een paar klassiekers in Nederland en België in het vooruitzicht. Ik ga me nu volledig op de eendagswedstrijden focussen. Ik heb vertrouwen, mijn vorm is goed en het team werkt goed samen."

De eindzege op Langkawi was een prooi voor Mirsamad Poorseyedigolakhour. De Iraniër van Tabriz Petrochemical greep de macht in de vierde etappe en hield zich in het vervolg de Eritreeër Merhawi Kudus en de Colombiaan Isaac Bolivar van het lijf.

Onderwijsbond wil geen criminele jongeren in klas

Scholen en docenten zijn niet uitgerust voor de opvang van criminele jongeren. Het kabinetsplan om hen voor straf naar school te sturen kan dan ook tot grote problemen leiden, zegt voorzitter Walter Drescher van de Algemene Onderwijsbond zaterdag tegen de NOS.

Criminele jongeren zijn geen gewone leerlingen, waarschuwt Drescher. "Ze hebben grote problemen, daar hebben de andere kinderen in de klas last van." De leraren zijn volgens hem niet opgeleid om dit in goede banen te leiden.

Op zich zou scholing voor veroordeelde jongeren een goed idee zijn. Maar dat zou dan wel moeten gebeuren op scholen die daarin zijn gespecialiseerd.

De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel over tbo, wat staat voor terbeschikkingstelling aan het onderwijs. In plaats of naast een gevangenis- of taakstraf kunnen jongeren worden veroordeeeld tot het afronden van een opleiding. De bedoeling is dat ze hierdoor later gemakkelijker aan een legale betaalde baan komen.

Haase naar tweede ronde in Indian Wells

Robin Haase heeft vrijdag de tweede ronde van het masterstoernooi in Indian Wells bereikt. De 26-jarige Hagenaar was met tweemaal 6-4 te sterk voor de Australiër John-Patrick Smith. Haase kreeg in de bijna anderhalf uur durende partij geen enkel breakpunt tegen.

"Het was een 'must win'", zei de Nederlander tegen TennisTV. "Achteraf gezien misschien wel de beste loting die je kunt hebben. Ik wil niet respectloos zijn naar hem toe, maar het was een speler die mij eigenlijk geen pijn kan doen. Mijn servicegames verliepen goed en ik had steeds meer grip op die van hem."

Toch verliep de partij tegen de mondiale nummer 219 anders dan Haase had verwacht. "Ik heb geprobeerd veel aanvallend te spelen deze week in de trainingen, maar dat kwam er nu niet van. Pas aan het eind van de eerste set begon ik meer te tennissen en ik denk dat ik daardoor de set won. Het hoefde ook niet heel veel beter."

Haase, die zelf 46e staat op de wereldranglijst, neemt het in de volgende ronde op tegen Grigor Dimitrov. De Bulgaar, vorige week de beste op het ATP-toernooi van Acapulco, is op het Californische hardcourt als vijftiende geplaatst.

Eerder werd Igor Sijsling uitgeschakeld in de eerste ronde. Thiemo de Bakker sneuvelde in de kwalificaties.

Boekenweek afgetrapt met 'buitenaards' bal

De Boekenweek is vrijdagavond begonnen met het traditionele boekenbal dat dit jaar in het teken stond van buitenaards leven. Zo liepen overal zogenaamde stormtroopers rond, bekend van de film Star Wars en waren de schrijvers zelfs niet veilig voor Darth Vader.

Het bal begon met een zaalprogramma waarin Lee Towers voor Tommy Wieringa, de auteur van het boekenweekgeschenk, het nummer Space Oddity van David Bowie toezong. Wieringa's boek Een mooie Jonge Vrouw wordt vanaf zaterdag weggegeven in boekhandels bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandse boeken. Behalve bij de failliete boekhandel Polare, die het geschenk dit jaar niet kon betalen.

Het zaalprogramma van het boekenbal werd aan elkaar gepraat door cabaretier en schrijver Vincent Bijlo. Tangarine, Spinvis, de Mighty Typhoons, Eva Rovers, Ingmar Heytze en Kira Wuck traden naast Lee Towers op.

De aankleding van het erudiete bal werd net als ieder jaar verzorgd door kunstenaars die in opdracht van de CPNB het thema tot leven brachten. Zo konden de aanwezigen op de foto als astronaut en werd de hele avond reisinformatie door het pand aan het Leidseplein gescandeerd.

De Boekenweek duurt nog tot en met 16 maart.

Neil Druckmann overziet verhaal The Last of Us-film

Een paar maanden geleden werd vermoed dat het actie-spel The Last of Us verfilmd zou worden en die komt er nu dus echt aan. Dat niet alleen, maar Neil Druckmann die het verhaal schreef voor het spel schrijft nu ook het verhaal voor de filmversie van The Last of Us.

Ook is hij niet de enige medewerker van Naughty Dog die meedoet aan de film maar ook game director Bruce Straley en co-presidenten Christophe Balestra en Evan Wells zijn te vinden in de productie.

In de aankondiging van de film zei Screen Gems: 'Brian Dukes en Eric Lang van Screem Gems hebben dit spel onder mijn aandacht gebracht en drongen er op aan dat wij er meer mee deden. Wanneer ik de kwaliteit zag waarop het spel het verhaal vertelde wist ik dat het publiek voor dit project veel groter was dan enkel de gaming community en dat Neil Druckmann het verhaal moest schrijven. Ik vond het geweldig dat SCEA's Riley Russel de aandacht van Neil en Evan Wells voor mij kon krijgen zodat ik mijn verhaal kon doen. Sam Raimi en zijn team van Ghost House zullen het beste team zijn om Neil's visie te helpen realizeren.'

Het is nog niet bekend wie Joel en Ellie of een van de andere personages zal spelen. 

Kinderporno gevonden in auto Frank R.

In de auto van zedenverdachte Frank R. uit Cuijk is nog meer kinderporno gevonden. Dat bevestigt een woordvoerder van justitie na een bericht hierover in het Dagblad van het Noorden.

De auto was bij de arrestatie van R. in beslag genomen voor het geval er sporenonderzoek in zou moeten worden gedaan, legt de woordvoerder uit. "De wagen is toen verzegeld en er is verder niet naar gekeken." Omdat er uiteindelijk geen aanwijzingen waren dat zich misdrijven in de wagen hadden afgespeeld en de verdachte de wagen niet terug wilde, besloot justitie de auto te vernietigen.

Voordat dit werd gedaan, doorzochten rechercheurs de wagen onlangs nog en stuitten zij op het materiaal. Het lag volgens de woordvoerder niet verstopt achter een geheim luikje of iets dergelijks. "Maar van buitenaf was het in ieder geval niet met het blote oog zichtbaar."

Op de beelden staan geen nieuwe slachtoffers. In januari vond de politie ook al nieuw belastend materiaal tegen R. in een verstopt schot achter de meterkast in zijn galerijwoning.

De 48-jarige R. wordt verdacht van webcamseks met honderden minderjarige meisjes uit Nederland en België. Met in ieder geval acht meisjes zou hij ook seks hebben gehad. Hij zit sinds mei vast.

Vrijdag werd bekend dat R. op zoek moet naar een nieuwe advocaat. Robert van Haarst, die de Brabander de afgelopen maanden bijstond, heeft de verdediging neergelegd omdat R. meerdere keren belangrijke informatie heeft achtergehouden.

R. zou bepaalde informatie wel met justitie hebben gedeeld, maar niet met de advocaat. Daardoor was het vertrouwen volgens de advocaat weg.

Huiskraai slimmer dan jager

De provincie Zuid-Holland heeft in al haar wijsheid besloten dat de huiskraai uitgeroeid dient te worden voordat deze allochtoon schadelijk kan worden. Het betreft een populatie van ongeveer 30 vogels. Arie den Hertog dacht dit klusje wel even te klaren. Echter de vogels blijken slimmer dan Arie, bericht het Algemeen Dagblad.

De provincie is van mening dat de vliegende immigranten hier niet horen, mogelijk overlast gaan veroorzaken en zelfs schadelijk of bedreigend kunnen worden voor de autochtone dieren in de provincie. De faunabescherming is van mening dat de vliegende allochtonen recht hebben op een kansje en is fel tegen de genocide op de populatie.

De provincie stuurt desondanks Arie den Hertog op de vogels af. Deze dacht dat de tientallen vogels voor het broedseizoen te vangen en euthanaseren voordat ze zich kunnen voortplanten, niet zo'n groot probleem moest zijn. Arie zette lokvoer, schietnetten en vangkooien in. Al snel waren de zeer intelligente kraaien er achter dat ze Arie maar beter kunnen mijden. Inmiddels is het signalement van Arie en zijn auto ook al bekent onder de vogelpopulatie. Als Den Hertog komt aanrijden in zijn auto wordt er onmiddellijk gealarmeerd door de kraaien. Omdat de kraai kennelijk slimmer is dan Arie, rest hem nog maar één middel en dat is de vogels een voor een neerschieten vanuit een hinderlaag.

Behalve de faunabescherming sympathiseren inmiddels ook enkele buurtbewoners met de slimme vogels. Toen Den Hertog op zijn snipermissie, door zijn slechtziendheid net een inheemse kauw had doodgeschoten, stapte een boze buurtbewoner gewapend met een stok op Arie af. De man dreigde Den Hertog de stok in zijn nek te leggen en de volgende keer met een knokploeg te komen als Arie deze hint niet zou begrijpen. Den Hertog vertelt dat hij meestal met een gesprekje wel weet te voorkomen dat hij van jager zelf tot prooi verwordt. Deze meneer had geen begrip voor het praatje van Arie. Den Hertog heeft aangifte gedaan bij de politie en is van plan nog zeker 20 keer terug te komen op zijn sniperstek.

Verder hoopt Arie dat de slimme vogels geen strategie ontwikkelen op zijn aanvallen want dan moet hij weer nieuwe plannen gaan bedenken om de genocide succesvol ten uitvoer te brengen.

[WK] Sintnicolaas zevende na horden, Smet naar huis

Eelco Sintnicolaas heeft op het WK indoor in Sopot op het vijfde onderdeel van de zevenkamp, de 60 meter horden, geen bijzonder goede zaken kunnen doen. De Nederlander liep met 8,05 seconden wel zijn beste seizoenstijd, maar leverde op de zogenaamde prognose veel punten in. Koen Smet kon zich op de 60 meter horden niet voor de halve finale plaatsen.

De race werd gewonnen door de Amerikaan Ashton Eaton, die met een tijd van 7,64 seconden opnieuw winst boekte ten opzichte van het schema van zijn wereldrecord. Damian Warner uit Canada werd met 7,70 tweede, maar lijkt het lastig te krijgen voor de medailles. 

Eaton gaat nog altijd onbedreigd aan de leiding, gevolgd door de Wit-Rus Andrei Krauchanka en Oleksiy Kasyanov uit Oekraïne. In de virtuele stand, waar de te verwachten resultaten op de overgebleven onderdelen in verwerkt zijn, staat Eaton ook ruim aan de leiding. Krauchanka lijkt vrijwel zeker van het zilver, terwijl het voor het brons lijkt te gaan tussen Kasyanov en de Belg Thomas van der Plaetsen.

Op de 60 meter horden voor de specialisten lukte het Koen Smets niet zich te plaatsen voor de halve finale. De 21-jarige Nederlands kampioen liep met 7,80 seconden geen geweldige tijd en werd slechts zesde in zijn serie. Zijn tijd was ook niet goed genoeg om als tijdsnelste door te mogen.

[PS] Van der Klooster onderuit, Verbruggen laatste

Skiër Kees-Jan van der Klooster is op de Paralympische Spelen in Sochi niet aan de finish gekomen op de afdaling. In de categorie zittend ging de nummer elf uit de World Cup nog voor het eerste meetpunt onderuit. Ook Bart Verbruggen is er niet in geslaagd zichzelf te overtreffen. In de categorie staand was hij uiteindelijk de langzaamste van de veertien skiërs die de finish haalden.

Het goud in de categorie van Van der Klooster was er voor de Japanner Akira Kano, die in Vancouver nog genoegen moest nemen met het brons. Zilver ging op 0,39 seconden naar de Canadees Josh Dueck, terwijl Takeshi Suzuki met brons voor de tweede Japanse medaille zorgde.

De 25-jarige Verbruggen moest 5,97 seconden toegeven op de winnaar, wereldkampioen en World Cup-winnaar Markus Salcher uit Oostenrijk. Zilver was er voor de pas zestienjarige Rus Alexey Bugaev. Hij leek lange tijd op weg naar goud, maar kwam 0,06 seconden tekort. Vincent Gauthier-Manuel uit Frankrijk pakte het brons.

Bij de visueel beperkte atleten was het goud weggelegd voor Yon Santacana Maiztegui en zijn 'guide' Miguel Galindo Garces. De Spaanse wereldkampioen verdedigde zijn paralympische titel. De Slowaak Miroslav Haraus werd met guide Maros Hudik tweede, voor de zestienjarige Canadees Marc Marcoux en diens guide Robin Fémy.

Moody's verwacht dat Nederland AAA-status behoudt

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de verwachtingen voor Nederland vrijdag verhoogd van negatief naar stabiel. Dat betekent dat Moody's verwacht dat Nederland zijn tripe-A-status behoudt.

In juli 2012 verlaagde de kredietbeoordelaar de verwachtingen voor Nederland, Duitsland en Luxemburg van stabiel naar negatief. Moody's wees toen op het risico dat Griekenland de eurozone verlaat en de toenemende waarschijnlijkheid dat Europese landen samen geld moeten ophoesten voor landen als Spanje en Italië. Deze last zou vooral op de schouders van de economisch sterkere landen komen te liggen.

Het risico dat Nederland voor andere EU-landen financieel moet bijspringen is volgens Moody's inmiddels afgenomen. Ook andere zaken die Nederland kwetsbaar maakten hebben volgens Moody's een goede wending genomen. Zo zou het erop lijken dat de huizenprijzen na een lange daling weer gaan stijgen.

CU: minimumleeftijd voor hoerenlopers

Jongeren mogen pas naar de hoeren als ze 21 zijn. Dat is nodig omdat prostitueebezoek op jonge leeftijd schadelijk kan zijn, stelt de ChristenUnie.

Kamerlid Gert-Jan Segers bevestigde zaterdag berichtgeving in het AD dat zijn partij pleit voor een leeftijdsgrens voor hoerenlopen. Hij vindt het merkwaardig dat de minimumleeftijd voor prostituees binnenkort op 21 jaar komt te liggen, maar dat dit nu nog niet geldt voor hun klanten.

'Oegstgeest beste plaats om in te wonen'

De beste gemeente om in te wonen is het Zuid-Hollandse Oegstgeest. Daarna volgen Edam-Volendam en Heemstede, allebei in Noord-Holland. Dat concludeert De Telegraaf zaterdag uit een vergelijkend onderzoek onder de ruim vierhonderd gemeenten.

Voor het onderzoek werd onder meer gekeken naar huizenprijzen, criminaliteitscijfers en de aanwezigheid van winkels, onderwijs en medische zorg. Oegstgeest kreeg van de krant een 8,7.

De slechtste plaats om in te wonen zou het Limburgse Vaals zijn, dat een 2,2 haalde. Daarna volgens Vlagtwedde en Eemsmond, allebei in Groningen, als slechtste plaatsen om in te wonen.

Tussen gemeenten in Nederland bestaan grote verschillen. Zo is de kans om in Amsterdam het slachtoffer te worden van criminaliteit ruim zeven keer zo groot als op het Friese platteland. Een huis in Bloemendaal is gemiddeld vijf keer zo duur als in Heerlen en Kerkrade.

Richtlijnen voor komst pedo

Burgemeesters krijgen meer houvast bij hun besluitvorming over de komst van een voormalige tbs'er of een veroordeelde pedoseksueel naar hun gemeente. Het Openbaar Ministerie en de reclassering zijn bezig met het opstellen van een handreiking die duidelijk moet maken in hoeverre het noodzakelijk is de inwoners te informeren.

Dat kondigt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zaterdag aan in een vraaggesprek met de Persdienst van de Wegenerbladen. Hij zegt dat de burgemeester erover gaat of alleen maar een straat geïnformeerd wordt of de hele wijk of plaats. Maar een handvat bij het nemen van die beslissing wil hij wel bieden. "We kijken nu of we protocollen kunnen ontwikkelen voor bepaalde profielen. Niet elke zedendelinquent is dezelfde. Sommigen hebben een hoog risico omdat ze pedoseksueel zijn en anderen hebben kinderporno gedownload maar zijn niet direct een risico voor de totale maatschappij."

Teeven schaarde zich eerder achter het besluit van burgemeester Henri Lenferink van Leiden om de veroordeelde pedoseksueel Benno L. onderdak te bieden in zijn gemeente.

Impasse rond Oekraïense legerpost beëindigd

De inval door gewapende mannen vrijdag in een Oekraïense legerpost op de Krim is tot een einde gekomen. Er zijn "gesprekken" gevoerd tussen de twee partijen, meldde een Oekraïense functionaris. Daarna zijn tussen de 30 en 60 mannen in hun vrachtwagens vertrokken. Er zijn geen schoten gelost en er is niemand gewond geraakt. De aanvallers waren vermoedelijk etnische Russen.

Nieuwszender CNN meldde vrijdagavond op gezag van een Oekraïense legerwoordvoerder de overname van de legerpost en de daarop volgende onderhandelingen. Vanaf deze legerpost wordt het luchtruim boven zuidelijk Oekraïne gecontroleerd. Volgens de woordvoerder gebruikten de aanvallers een Russische militaire vrachtwagen om toegang door de poort van de legerpost vlakbij Sebastopol te forceren.

De nieuwe pro-Russische regering op de Krim verklaarde donderdag dat Oekraïense militairen op het schiereiland als "bezetters" werden beschouwd. De Russen zijn de enige legitieme militairen, aldus de autoriteiten. Een Oekraïense functionaris heeft laten weten dat hij bemiddelt tussen de aanvallers en de mensen in de legerpost.

Vicepremier Roestam Temigarliev van de Krim had donderdag verklaard: "De Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, zijn wij bereid hun een vrijgeleide aan te bieden van het grondgebied van de Krim naar hun Oekraïense moederland."

Impasse rond Oekraïense legerpost beëindigd
Impasse rond Oekraïense legerpost beëindigd (Foto: ANP)

Zeven doden bij verkeersongeluk België

Bij een zwaar verkeersongeluk in het Belgische Zonhoven zijn vrijdagnacht zeven doden gevallen. Een wagen reed achterop een rijdende Duitse vrachtwagen, botste tegen de vangrails en vloog meteen in brand, melden Belgische media.

De Duitse trucker en automobilisten schoten nog te hulp met brandblusapparaten, maar het vuur verspreidde zich razendsnel. Alle inzittenden kwamen om in de brand. Aanvankelijk werd uitgegaan van zes doden, maar bij het losknippen van de lichamen uit het wrak werd een zevende lichaam gevonden.

'Data MIVD mogelijk gebruikt bij droneaanvallen VS'

Bij droneaanvallen op terreurverdachten in Somalië hebben de Verenigde Staten mogelijk gebruik gemaakt van telecommunicatie die door de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD is onderschept. De door de MIVD verzamelde data speelt een belangrijke rol bij Amerikaanse anti-terreuroperaties in de Hoorn van Afrika, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het is niet met zekerheid te zeggen of Nederlandse gegevens zijn gebruikt om terreurverdachten op te sporen en vervolgens met drones te liquideren. "Als die data al worden gebruikt, zal dat in zeer beperkte mate zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in de krant."

De Verenigde Staten gebruiken sinds 2011 drones om leden van de fundamentalistische organisatie Al-Shabaab te liquideren. Dat is volgens de krant internationaal omstreden omdat dit juridisch wankel is en er veel onschuldige doden bij vallen.

Nederlandse inlichtingendiensten wisselen sinds 2006 structureel onderschepte telecommunicatie uit met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, zeggen ingewijden in de krant. Het gaat om metadata van tientallen miljoenen telefoongesprekken, faxen en sms'jes.

Een groot deel van de inspanningen is volgens de krant gericht op Somalië. Onder meer in het kader van de bestrijding van piraten die vanuit dat land actief zijn onderschepte de MIVD de afgelopen jaren miljoenen telefoongesprekken van Somaliërs. Dat gebeurt vanuit het Friese Burum.

De gegevens werden gedeeld met de NSA. In ruil daarvoor gaf de NSA speciale interceptietechnologie aan de Nederlanders om op zee inlichtingen te verzamelen. Door deze samenwerking kon de marine in 2012 een Pakistaans vrachtschip bevrijden van piraten, blijkt volgens de krant uit de documenten.

De Nederlandse gegevens zijn volgens de krant van grote waarde voor de Amerikanen. In een van de documenten schrijft de NSA namelijk dat de piraten zijn overgeschakeld naar operaties op het land."De NSA heeft geen toegang tot het lokale telefoonnetwerk. De Nederlandse MIVD heeft die toegang wel", zou de NSA schrijven.

Exclusieve voorpremière 3 Days to Kill - 16 maart te Utrecht

3 Days to Kill
Kevin Costner leeft zich helemaal uit in deze actiefilm, die zich afspeelt in het mooie Parijs! Geheim agent Ethan Runner (Kevin Costner) is ziek en heeft niet lang meer te leven. Zijn laatste levensdagen wil hij rustig met zijn familie doorbrengen om de band met zijn dochter, die al een tijd van hem vervreemd is, aan te halen. Maar alles verandert wanneer hij van Vivi (Amber Heard) een experimenteel medicijn aangeboden krijgt dat zijn leven kan redden, in ruil voor één laatste opdracht. En dat alles zonder dat zijn dochter het doorheeft... Het scenario is geschreven door Luc Besson, bekend van Taxi, Taken, The Transporter en Leon. Vanaf 20 maart in de bioscoop!

[PS] Jochemsen haalt finish niet op afdaling

De eerste Nederlandse sporter die in actie is gekomen op de Paralympische Spelen van Sochi heeft dat niet met succes af kunnen ronden. Alpineskiester Anna Jochemsen mistte op de afdaling een poortje, waardoor het voor haar einde verhaal was in de categorie staand. 

Het goud ging naar de twintigjarige Marie Bochet, de wereldkampioene op de slalom, reuzenslalom, supercombinatie, super-G en afdaling. Inga Medvedeva, leidster in de World Cup afdaling, moest voor eigen publiek genoegen nemen met het zilver, voor de Amerikaanse Allison Jones.

Bij de visueel beperkte atleten ging het goud op de afdaling naar de Slowaakse Henriete Farkasova. De regerend wereldkampioene won in Vancouver nog zilver. Die medaille was dit keer weggelegd voor de Britse Jade Etherington. Aleksandra Frantceva uit Rusland pakte het brons.

In de categorie zittend was er goud voor de Duitse Anna Schaffelhuber. Zij versloeg regerend olympisch kampioene Alana Nichols uit de Verenigde Staten met slechts 0,14 seconden. Voor Nichols was het verlies zuur, want zij maakte halverwege de piste een fout die haar zeer veel tijd kostte. Brons was voor de Amerikaanse wereldkampioene Laurie Stephens.

FOK! wat een weer... Naar buiten jullie!!

Hallo daar! Het gaat een weekend worden om door een ringetje te halen. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die het internet belangrijker vinden dan het prachtige weer, maar ik weet het wel morgen. (Sommige mensen moeten wel, maar heel veel ook niet.) Verder lig ik ruim op schema voor de verhuizing en heb gewoon tijd over om een dagje van het mooie weer te gaan genieten!

De afgelopen dagen waren er hier en daar nog hardnekkige wolkenvelden aanwezig, waardoor de zon het toch wel moeilijk had. In principe zouden we daar dit weekend geen last van moeten hebben. Het is overwegend zonnig en de temperaturen verkeren gewoon in een juichstemming. Winterse buien zitten er vanmiddag bij maxima van 12 tot 17 graden niet in. Alleen waar de wind van open water komt blijft het kwik iets achter, vandaar die 12 graden. In het binnenland wordt het uiteraard het warmst.

Morgen doen we er nog een schepje bovenop met temperaturen van 14 tot 18 graden. Héél lokaal zit er zelfs een 20 graden in, maar dan moet alles meezitten. Ik denk dat het maximaal 18 of 19 graden gaat worden. Niks mis mee toch? Het is uiteraard ook dan zonnig en droog.

Ook volgende week blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De hoge temperaturen houden we echter niet vast, want vanaf dinsdag ligt het kwik rond de 10 graden, maar ook dat is nog iets boven normaal. Er zijn echter wel aanwijzingen dat er vanaf volgend weekend wisselvalliger weer aankomt en het zou zomaar kunnen zijn dat de temperaturen dan nóg wat verder gaan zakken...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZOD
Een prachtig plaatje van Dumpiej die in de vroege morgen al op pad was.

Fotoverbod rond Schiphol tijdens NSS

Rond de nucleaire top later deze maand zijn camera's en telelenzen in een groot deel rond Schiphol verboden. Dat blijkt uit een noodverordening van de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente hoopt dat vliegtuigspotters door de maatregel wegblijven.

Eerder werd al bekend dat de omgeving van de Polderbaan, waar de vliegtuigen van regeringsleiders die naar de Nuclear Security Summit in Den Haag afreizen, verboden terrein is. De spottersplek langs de Buitenveldertbaan is wel open, maar foto's maken van de toestellen is ook daar verboden.

Schiphol riep vliegtuigspotters vorige maand al op tijdens de top niet naar de luchthaven te komen. De luchthaven zei duizenden spotters uit binnen- en buitenland te verwachten, maar wees er al op dat er maar weinig te zien zal zijn.

De noodverordening in het 'NSS-gebied' gaat in op zaterdagochtend 22 maart en is van kracht tot woensdagavond 26 maart.

Griekse neonazi-arts veroordeeld

Een Griekse arts is vrijdag tot een voorwaardelijke celstraf van zestien maanden maanden veroordeeld wegens racisme en wapenbezit. De arts had bij zijn praktijk in Thessaloniki een bord hangen waarop in het Duits stond 'Joden niet welkom'. Daarnaast werden er wapens in zijn woning gevonden.

Toen de politie het huis van de neuroloog doorzocht vond ze onder meer dolken met nazistische symbolen, een nazivlag en lectuur van de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad. De arts kreeg twaalf maanden voorwaardelijk voor het schenden van antiracismewetgeving en vier maanden voor het illegale wapenbezit.

Thessaloniki had voor de Tweede Wereldoorlog een aanzienlijke joodse gemeenschap, maar 96 procent van alle joden kwam tijdens de oorlog om in de concentratiekampen van de nazi's.

'U2 stelt nieuwe plaat weer uit'

U2 moet zijn dertiende studioalbum weer uitstellen. "Doordat ze ouder worden, duurt het langer om een album af te maken", zegt een ingewijde in het Amerikaanse muziekblad Billboard. De band wilde zijn nieuwe plaat in eerste instantie eind vorig jaar uitbrengen, dit werd later verschoven naar komende zomer. Een definitieve datum werd echter nooit geprikt.

Volgens de ingewijde heeft U2 moeite het juiste geluid op het album, dat wordt geproduceerd door onder anderen Ryan Tedder en Danger Mouse, te vinden. "De magie die de band altijd probeert uit te dragen, hebben ze nog niet gevonden." Ook de tournee die vermoedelijk later dit jaar van start zou gaan, zou worden uitgesteld.

Zanger Bono liet vorige maand al weten dat de opvolger van No Line on the Horizon, uit 2009, veel werk kost. Zo neemt de band de nummers op in verschillende toonsoorten, tempo's en met verschillende instrumenten. "We proberen nu vast te bedenken hoe we tegen nummers aankijken en punten te bedenken die we normaal gesproken pas zien als we zes maanden aan het toeren zijn."

[PS] Sochi vandaag - zaterdag 8 maart

Vandaag is de eerste wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en de prominenten die in actie zullen komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden vandaag plaatsvinden. 

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 1: Rusland - China Nee
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 1: Zuid-Korea - Noorwegen Nee
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 1: Canada - Groot-Brittannië Nee
06.30 uur Curling Gemengd, ronde 1: Slowakije - Verenigde Staten Nee
06.30 uur IJshockey Mannen, voorronde: Tsjechië - Noorwegen Nee
07.00 uur Biatlon Mannen zittend: 7,5 kilometer Ja
07.00 uur Biatlon Vrouwen zittend: 6 kilometer Ja
07.00 uur Alpine skiën Alle klassen: Afdaling Ja
09.00 uur Biatlon Mannen staand/visueel beperkt: 7,5 kilometer Ja
09.00 uur Biatlon Vrouwen staand/visueel beperkt: 6 kilometer Ja
10.00 uur IJshockey Mannen, voorronde: Canada - Zweden Nee
12.30 uur Curling Gemengd, ronde 2: Zweden - Finland Nee
12.30 uur Curling Gemengd, ronde 2: Canada - Rusland Nee
12.30 uur Curling Gemengd, ronde 2: Verenigde Staten - Zuid-Korea Nee
12.30 uur Curling Gemengd, ronde 2: Noorwegen - China Nee
13.30 uur IJshockey Mannen, voorronde: Verenigde Staten - Italië Nee
17.00 uur IJshockey Mannen, voorronde: Rusland - Zuid-Korea Nee

Nederlanders in actie:

Er komen vandaag drie Nederlanders in actie. Bij het alpine skiën in de categorie staand zal om 07.15 uur Nederlandse tijd Anna Jochemsen aan de start komen. Om 08.10 uur is het de beurt aan Bart Verbruggen, hij zal ook in de categorie staand aan de start komen. Om 08.50 uur zal zitskiër Kees-Jan van der Klooster voor de medailles strijden. Alle drie de Nederlanders hebben redelijke kans op eremetaal. 

Prominenten in actie:

In het rolstoelcurling zal titelverdediger Amerika starten met hun eerste wedstrijd tegen Slowakije. Canada, de wereldkampioen uit 2013, start met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië. 

Het Canadese ijssleehockeyteam die in Vancouver 2010 de bronzen medaille misten, zullen in Sochi revanche willen nemen. Vandaag starten zij om 10.00 uur Nederlandse tijd tegen Zweden. De andere favoriet en regerend Paralympisch kampioen Amerika begint om 13.30 uur tegen Italië. 

Bij de afdaling voor visueel gehandicapten het in alpine skiën zal topfavoriete Henrieta Farkašová uit Slowakije voor goud willen gaan. Nadat ze afgelopen seizoen afsloot met een gebroken pols en een paar gebroken ribben was haar vizier volledig gericht op Sochi. De 27-jarige skiester zou samen met haar guide Natália Šubrtová deze Spelen graag willen afsluiten met goud op elk onderdeel in het alpine skiën. 

Opmerkelijk:

Sinds ijssleehockey op het programma staat (1994) heeft Noorwegen elke keer op het podium gestaan. In het biatlon, in de categorie zittend zal de Oekraïnse Olen Iurkusova aan de start komen. Het zullen haar vierde Spelen worden. De oogst van 2002, 2006 en 2010: vijf gouden, vijf zilveren en vijf bronzen medailles. 


Tennisster De Vroome naar halve finale in Irapuato

Tennisster Indy de Vroome blijft winnen in het Mexicaanse Irapuato. De 17-jarige Brabantse bereikte vrijdag de halve eindstrijd van het ITF-toernooi door met 6-2 en 6-4 te winnen van Jelena Jaksic uit Servië. Jaksic staat met haar 133e plaats op de wereldranglijst 95 posities boven de Nederlandse.

De Vroome begon de partij met een dubbele break en greep zo de eerste set. Ook de tweede set begon ze met een break en via nog een servicedoorbraak liep ze uit naar 4-1. Jaksic kwam een break dichterbij, maar in een spannende slotfase gaf De Vroome niets weg.

In de halve eindstrijd neemt ze het op tegen de winnares van de partij tussen Chieh-Yu Hsu uit de Verenigde Staten of de Mexicaanse Ximena Hermoso. Hsu is de nummer 232 van de wereld, Hermoso staat 479e.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.