FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 april 2024

NHL: Rangers bijna langs Capitals, Oilers halen uit in Los Angeles

Vrijdagavond is er weer flink ijshockey gespeeld in de Noord-Amerikaanse competitie NHL, waar de playoffs in volle gang zijn. In meerdere series is de strijd nog volledig open, terwijl het bijvoorbeeld tussen de Capitals en Rangers al naar een beslissing lijkt te gaan.

Washington Capitals - New York Rangers (0-2)
John Carlson zette de Capitals na een paar minuten op voorsprong, maar de vreugde in de Capital One Arena was van korte duur: Chris Kreider tekende amper een halve minuut later voor de gelijkmaker en met een shorthanded goal van Barclay Goodrow kwamen de Rangers twee minuten later op voorsprong. In de loop van de tweede periode tekende Vincent Trochek met een powerplaygoal voor 1-3 en daar bleef het bij, waardoor de Rangers één zege verwijderd zijn van de volgende ronde.

Nashville Predators - Vancouver Canucks (1-1)
In de Bridgestone Arena in Nashville kwam het nauwelijks echt op dreef voor de thuisfans: JT Miller tekende in de eerste periode voor de 0-1 en met eveneens een powerplaygoal was Brock Boeser in periode twee goed voor 0-2. De Predators deden dankzij Luke Evangelista laat in periode drie iets terug, maar het was te laat en de Canucks pakten met een 1-2 zege een voorsprong in de serie.

Colorado Avalanche - Winnipeg Jets (1-1)
De na dit seizoen afscheid nemende veteraan Zach Parise opende de score in de eerste periode namens de Avalanche, maar in de tweede periode sloegen de Jets terug: Tyler Toffoli trok de stand gelijk, Josh Morrissey kwam er overheen met de 1-2. In de eerste helft van de derde periode sloegen de Avs hard terug: Nathan MacKinnon, Valeri Nichushkin en Artturi Lehkonen draaiden de stand om naar 4-2. Ross Colton deed er nog een schepje bovenop en Devon Toews maakte het helemaal af: 6-2 en de Avs staan op voorsprong.

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (1-1)
De thuisfans in Los Angeles kenden geen geweldige avond: in de eerste periode brachten Zach Hyman, Leon Draisaitl en Connor McDavid de Oilers naar een 0-3 voorsprong. Drew Doughty deed iets terug in de tweede periode, maar al snel sloeg Evander Kane toe voor 1-4. Hyman en Draisaitl waren in de derde periode nog eens trefzeker, de Oilers pakten zo een overtuigende 1-6 zege en een 2-1 voorsprong in de serie.

Speelschema
Zondag 28 april, 14.30u (20.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Colorado Avalanche - Winnipeg Jets (2-1)
Zondag 28 april, 17.00u (23.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Nashville Predators - Vancouver Canucks (1-2)
Zondag 28 april, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; Washington Capitals - New York Rangers (0-3)
Zondag 28 april, 22.30u (04.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (1-2)

NBA: Pacers na thriller op voorsprong tegen Bucks, Timberwolves op matchpoint

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn vrijdagavond weer drie wedstrijden gespeeld in de playoffs. In twee series kwam een team op voorsprong en worden nog zeker twee wedstrijden gespeeld, de laatste van de avond gaat mogelijk al naar de laatste wedstrijd toe.

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks (1-1)
De Packers hadden de touwtjes lange tijd stevig in handen, maar in het derde kwart wisten de Bucks het gat grotendeels te dichten en zo ontstond een heerlijke apotheose. Een drietje van Damian Lillard bracht de Bucks met 92-93 op voorsprong, waarna het over en weer ging. De Pacers kwamen met zes seconden te spelen op 111-108, maar met 2,1 seconden op de klok zorgde Khris Middleton met een drietje voor overtime: 111-111. Ook in overtime was het spannend, maar uiteindelijk gaven een jump shot en een vrije worp van Tyrese Haliburton de doorslag, de Pacers wonnen met 121-118 en staan op 2-1 in de serie.

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers (1-1)
De Mavericks begonnen niet zo lekker met een 18-23 eerste kwart, maar sloegen in Q2 stevig terug: 36-18. In het derde kwart waren de Clippers even in de buurt, maar de Mavs hielden stand en onder leiding van Luka Doncic (22 punten, 10 rebounds, 9 assists) speelden de Mavericks zich naar een 101-90 zege en een 2-1 voorsprong in de serie.

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves (0-2)
In de eerste helft ging her grotendeels gelijk op in het Footprint Center in Phoenix, maar de Timberwolves sloegen aan het einde toch een klein gaatje. Met een 20-36 derde kwart wisten ze dat definitief uit te breiden en daarmee was de wedstrijd ook wel gespeeld: de Timberwolves wonnen met 109-126, onder meer dankzij de 36 punten van Anthony Edwards, en zijn nog één zege verwijderd van de volgende playoffronde.

Speelschema
Zondag 28 april, 15.30u (21.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers (2-1)
Zondag 28 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; Indiana Pacers - Milwaukee Bucks (2-1)
Zondag 28 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves (0-3)

Acht auto's gebruikt bij blokkades A10, dertig aanhoudingen voor gevaarlijk gedrag

De politie heeft zaterdagmiddag 27 april ruim 100 aanhoudingen verricht bij een verboden demonstratie op de A10. Voorafgaand aan de demonstratie blokkeerden acht voertuigen op twee locaties de snelweg op levensgevaarlijke wijze. Hierdoor kwam het verkeer stil te staan en konden actievoerders de snelweg betreden.

Agenten hielden een kleine 30 verdachten aan voor deze blokkades op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. De andere personen werden na het beëindigen van de demonstratie aangehouden voor onder andere het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties. Een forse inzet op een nationale feestdag die op verschillende fronten veel van de Amsterdamse politie vraagt.

De politie liet weten voorafgaand aan de demonstratie extra alert te zijn geweest op automobilisten die van plan waren om de snelweg te blokkeren. Tijdens eerdere demonstraties werden er door de activisten namelijk ook auto's ingezet voor de eerste blokkades. 

"Ondanks het feit dat agenten twee voertuigen van actievoerders wisten te identificeren en stil te zetten, kon niet voorkomen worden dat rond 12:00 uur op zowel de A10 West als de A4 in totaal acht auto’s de snelweg alsnog blokkeerden", meldt de politie vanavond. "Dit leverde zeer gevaarlijke situaties op voor het (overige) verkeer."

Daarnaast ging er nog een eerste groep actievoerders de snelweg op. Rijkswaterstaat zou daardoor gedwongen zijn geweest om de weg uit veiligheidsoverwegingen af te sluiten. Agenten hielden op de A10 West en op de A4 twintig verdachten aan en namen de acht auto's in beslag.

Daarnaast werden er later op de dag nog tien demonstranten opgepakt die bij vermoedelijk betrokken waren bij de eerdere blokkades. Zij werden door agenten herkend.

Bussen
Zo'n 90 demonstranten wilden niet vertrekken van de A10 Zuid. Zij zijn meegenomen in bussen van het GVB en op de Driemondweg in Amsterdam-Zuidoost weer vrijgelaten. Hun identiteitsgegevens zijn, op de tien demonstranten die herkend werden na, niet opgeschreven en ze worden niet beboet of vervolgd.

Ook op de Piet Heinkade werd vandaag een weg geblokkeerd. Daar ging het om pro-Palestijnse demonstranten. Volgens de politie was het noodzakelijk dat er daar ook agenten bij waren, "onder andere omdat de blokkade voor gefrustreerde reacties zorgde bij andere weggebruikers". Daar werd niemand aangehouden, na een paar uur vertrokken de activisten zelf. 

Hoofdcommissaris Frank Paauw benadrukt dat de politiemensen die werden ingezet op de A10  eigenlijk niet gemist konden worden op andere plekken in Amsterdam. "Toch zijn we erin geslaagd om de gevaarsetting en overlast van de (verboden) demonstraties zo klein en kort mogelijk te houden: knap politiewerk van niet alleen Amsterdamse agenten, maar vanuit heel Nederland."

Israël overweegt offensief Rafah uit te stellen bij gijzelaarsdeal

Er zit beweging in de onderhandelingen tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas. In de Israëlische media wordt de minister van Buitenlandse Zaken Katz geciteerd die zegt dat het militaire offensief in Rafah zou worden uitgesteld als er een overeenkomst zou worden bereikt om gijzelaars vrij te laten.

Hamas had eerder melding gemaakt van een aanbod door Israël, dat ze momenteel bestudeerden. 

Vanavond gaf Hamas een video vrij van twee ontvoerde Israëliërs. Daarin pleiten de mannen voor een deal tussen Hamas en de Israëlische regering voor het vrijlaten van de gijzelaars de gijzelaars. De opname was niet gedateerd. Een van de mannen, Omri Miran, zei dat hij 202 dagen in gevangenschap zat– vandaag is het 204 dagen sinds de ontvoering op 7 oktober. De man vertelde het jammer te vinden dat hij dit jaar Pesach niet met zijn gezin kon vieren.

Het is nog onduidelijk onder welke omstandigheden de video is opgenomen en of de twee mannen uit eigen vrije wil spraken. De tweede gijzelaar – Keith Siegel die volgens Israëlische media ook het Amerikaanse staatsburgerschap heeft – riep in de video op om te blijven demonstreren voor de vrijlating van alle gijzelaars. Voor vanavond stonden al demonstraties gepland in Israël.

Hamas heeft al meerdere keren beelden laten zien van de op 7 oktober uit Israël ontvoerde mensen. Dit soort video’s worden door Israël geclassificeerd als een psychologisch spel met de familieleden.

Tripadvisor: dit zijn de beste hotels ter wereld anno 2024

Een vakantie uitzoeken is al lastig genoeg. Om reizigers te helpen de best mogelijke vakantie te boeken, heeft Tripadvisor, een van de grootste online reisbureaus, de Travellers' Choice Best of the Best Awards 2024 onthuld, inclusief de lijst met de beste hotels ter wereld.

Volgens Tripadvisor is Hotel Colline de France in Brazilië het beste hotel ter wereld. Het kost wel een paar centen, maar dan heb je ook wat. Het luxe verblijf werd hoog gewaardeerd vanwege zijn “verfijning en comfort”, zoals de glamoureuze kamers en de weelderige spa. Ook vielen het pianospel bij het ontbijt en de gratis wijn in de smaak.

"Het sensationele ontwerp en de warme sfeer van het hotel maken het een unieke keuze voor een elegant en toch gezellig uitje”, aldus Tripadvisor.

Beste hotels ter wereld volgens TripAdvisor:

  1. Hotel Colline de France, Brazil
  2. OBLU SELECT Lobigili, Maldives
  3. La Siesta Hoi An Resort & Spa, Vietnam
  4. Adiwana Suweta, Indonesia
  5. Iberostar Grand Packard, Cuba
  6. Emerald Maldives Resort & Spa, Maldives
  7. La Siesta Classic Ma May, Vietnam
  8. Secrets Akumal Riviera Maya, Mexico
  9. Padma Resort Ubud, Indonesia
  10. Sofitel Mexico City Reform a, Mexico

Simbine sprint naar 100m-winst in Diamond League, Hondema springt naar plek 5

In het Chinese Suzhou, in de 'buurt' van Shanghai, is zaterdag de tweede Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen afgewerkt. Het algehele niveau was niet per se geweldig, maar het in prima getalen aanwezige publiek kreeg wel een prima avondje atletiek voorgeschoteld.

400m vrouwen
Marileidy Paulino moest even een beetje op gang komen, maar nadat ze dat eenmaal was stond er geen enkele maat op de Dominicaanse: ze won in 50,89 seconden, ruim voor de Amerikaanse Talitha Diggs (51,77) en de Barbadiaanse Sada Williams (52,00).

Kogelstoten vrouwen
De Amerikaanse Chase Jackson kwam in haar tweede poging al tot 20,03 meter en dat bleek de winnende stoot. Sarah Mitton uit Canada ging er met 19,86 meter met plek twee vandoor, voor de 19,83 meter van de Chinese Song Jiayuan, die thuisfavoriete Gong Lijiao met 19,61 meter voor wist te blijven. Jessica Schilder werd met een matige 17,81 meter tiende en laatste.

5000m vrouwen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar wel een sterke wedstrijd. Topfavoriete Letesenbet Gidey uit Ethiopië moest het na een mooie finish doen met de derde plek in 14:37,13 minuten, achter landgenotes Mekedes Alemeshete, die met 14:36,70 een beste wereldjaarprestatie liep, en Ayal Dagnachew (14:36,86).

Verspringen vrouwen
Een Burkinese zege bij de vrouwen, dat is een zeldzaamheid. Meerkampster Marthe Koala deed dat op haar sterkste onderdeel en wel met de 6,68 meter van haar eerste sprong. De Amerikaanse Quanesha Burks werd met 6,59 meter tweede, voor de 6,52 meter van de Servische Milica Gardasevic. Pauline Hondema werd met 6,41 meter knap vijfde.

100m mannen
De Amerikanen Fred Kerley en Christian Coleman namen het weer tegen elkaar op, maar het was de Zuid-Afrikaan Akani Simbine die er in 10,01 seconden en dankzij een sterk slot met de winst vandoor ging. Coleman werd in 10,04 seconden tweede, Kerley moest het in 10,11 seconden doen met plek drie.

Speerwerpen vrouwen
Haruka Kitaguchi staat bekend om haar uithalen in de laatste ronde en ook nu deed de Japanse dat weer: met 62,97 meter wipte ze voorbij de Australische Mackenzie Little (62,12 meter) naar de winst. Plek drie ging met 60,70 meter naar Flor Denis Ruiz Hurtado uit Colombia.

Hoogspringen mannen
Eén man wist over 2,31 meter te springen: Hamish Kerr deed dat in zijn tweede poging en dat leverde de Nieuw-Zeelander winst op. De Qatarees Mutaz Essa Barshim werd met 2,29 meter tweede, voor de 2,27 meter van de Amerikaan Vernon Turner. Douwe Amels bleef steken op een wat onfortuinlijke 2,12 meter, goed voor plek negen.

Polsstokhoogspringen mannen
Uiteraard was Armand Duplantis de topfavoriet en uiteraard verzilverde de Zweed dat. Dit keer won hij door foutloos over 6,00 meter te springen, drie pogingen om zijn kersverse wereldrecord van 6,24 meter met één centimeter aan te scherpen mislukten. De Belg Ben Broeders werd met 5,82 meter keurig tweede, gedeeld met de Amerikaan Sam Kendricks.

3000m steeplechase vrouwen
Op wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech stond geen maat: de Keniaanse pakte snel de leiding en soleerde naar de winst in 9:07,36 minuten. Peruth Chemutai uit Oeganda finishte in 9:15,46 als tweede, voor de keurige derde plek van de Duitse Gesa Felicitas Krause (9:16,24).

100m horden vrouwen
In 12,60 seconden wist de Nigeriaanse Tobi Amusan als eerste te finishen, maar zij liep na een valse start onder protest en haar resultaat werd dan ook geschrapt. De winst was zo in 12,63 seconden voor Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico, vlak voor indoorwereldkampioene Devynne Charlton uit de Bahama's (12,64) en de Jamaicaanse Danielle Williams (12,74).

800m mannen
Slimane Moula uit Algerije ging als leider het laatste rechte stuk op en leek verschalkt te worden door Wycliffe Kinyamal, maar de Keniaanse favoriet kwam net tekort: 1:44,55 voor de winnende Moula tegen 1:44,88 voor Kinyamal. Plek drie ging in 1:45,18 naar de Amerikaan Clayton Murphy.

200m vrouwen
Daryll Neita schoot uit de startblokken en met een prachtige bocht pakte de Britse ruim genoeg voorsprong voor de winst in 22,62 seconden. De Amerikaanse Anavia Battle werd in 22,99 seconden tweede, voor de 23,11 van haar landgenote Sha'Carri Richardson.

Verspringen mannen
Wat niveau betreft was het niveau niet fantastisch, maar het zat wel dicht bij elkaar. De Amerikaan Marquis Dendy was met 8,05 meter de beste, hij sprong één centimeter verder dan thuisfavoriet Wang Jianan - diens landgenoot Shi Yuhao zorgde met 7,99 meter voor dubbel Chinees succes op plek drie.

5000m mannen
Het werd een Ethiopische strijd: de ervaren Selemon Barega tegen de pas 17-jarige Biniam Mehary. Even leek de tiener er zelfs met de winst vandoor te gaan, maar Barega's eindschot was net even rapper: 12:55,68 minuten tegen 12:56,37 voor Mehary. Plek drie ging in 12:58,78 naar de Keniaan Benson Kiplangat, Mike Foppen liep in 13:16,58 naar een uitstekende zesde plek.

110m horden mannen
Daniel Roberts startte sterk en de Amerikaan wist dat door te trekken naar de finish in 13,12 seconden. De Japanner Shunsuke Izumiya werd in 13,23 seconden ietwat verrassend tweede, voor de Jamaicaan Hansle Parchment (13,26).

Discuswerpen vrouwen
Diamond League-punten waren er niet te verdienen, maar de Amerikaanse Valarie Allman maakte met 69,86 meter wel weer een sterke indruk en pakte de winst. Thuisfavoriete Bin Feng werd tweede met 67,11 meter, voor de 65,59 meter van de Cubaanse Yaime Perez. Jorinde van Klinken verbeterde zich weer wat en werd met 63,61 meter vijfde.

Carapaz wint koninginnenrit in Romandië, Rodriguez nieuwe leider

Richard Carapaz heeft de koninginnenrit van de Ronde van Romandië gewonnen. De Ecuadoraan bleef op de slotklim net de jonge Duitser Florian Lipowitz voor. Carlos Rodriguez kwam als derde over de finish, maar nam wel de leiderstrui over van zijn landgenoot Juan Ayuso.

Na de tijdrit van vrijdag, waarin Juan Ayuso de leiderstrui pakte, moest er vandaag geklommen worden. De finish lag op de beklimming van de Leysin (13,4 km aan 6,1%). Daarnaast lagen er onderweg nog vier beklimmingen.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep met daarbij Bart Lemmen. De Nederlander en zijn metgezellen kregen nooit veel vrijheid van het peloton waar UAE Emirates controleerde voor klassementsleider Aysuo. Clément Berthet hield het het langst vol van de kopgroep en begon met anderhalve minuut voorsprong aan de slotbeklimming. De Fransman hield zijn voorsprong redelijk vast, maar op vijf kilometer van de finish werd hij ingerekend.

Op de beklimming van de Leysin bepaalde Ineos Grenadiers het tempo in dienst van Carlos Rodriguez. Na kopwerk van onder andere Thymen Arensman opende Egan Bernal de aanval. Direct werd duidelijk dat Ayuso moeite had met de aanval en dat zorgde ervoor dat Rodriguez naar zijn ploeggenoot toereed. Ayuso herstelde zich enigszins, maar na een aanval van Florian Lipowitz moest de klassementsleider alsnog passen. Carapaz en Rodiguez konden wel mee met de verrassend sterke Duitser. Het drietal nam afstand van de rest, waarna Carapaz er vandoor ging.

Carapaz nam direct een mooie voorsprong en leek vrij gemakkelijk naar de ritzege te rijden, maar viel in de laatste honderden meters behoorlijk stil en Lipowitz kwam snel dichterbij. De Duitser was even daarvoor weggereden bij Rodriguez, maar zou net te kort komen op Carapaz. De olympisch kampioen boekte daarmee zijn eerste zege in anderhalf jaar.

In het klassement neemt Rodriguez de leiderstrui over van Ayuso. De Spanjaard van Ineos Grenadiers heeft daarin een voorsprong van zeven seconden op Aleksandr Vlasov en negen seconden op Lipowitz, beide renners van Bora hansgrohe.

Results powered by FirstCycling.com

Waarom de nucleaire wapenwedloop weer is begonnen

Na de Koude Oorlog leek de angst voor een nucleaire apocalypse verleden tijd. Maar nu de vijandelijkheden tussen de supermachten weer toenemen, nemen daardoor ook de nucleaire voorraden in de wereld weer toe.

Rusland dreigt regelmatig met kernwapens, de nucleaire wapens van de Verenigde Staten zijn intimiderend en China breidt zijn arsenaal atoomwapens in rap tempo uit. Het is tijd om wakker te worden.

Hoofdstukken:
00:00 Intro
01:07 De geschiedenis van nucleaire afschrikking als overlevingsfactor
03:09 De aanval van Rusland op Oekraïne doet oude rivaliteit met de NAVO herleven
07:18 Er zijn geen verdragen die hun rivaliteit zouden beperken
08:28 Andere landen vergroten hun arsenaal
10:53 Waar staan wij dan?

Kristi Noem, beoogd VP van Trump schoot haar hond uit haat dood

Kristi Noem is druk doende met haar sollicitatie om VP kandidaat van Trump te worden. De wapenfanate is bezig met een boek waarin ze beschrijft haar eigen hond te hebben doodgeschoten. Of dit voldoende gestoord is om een kans te maken op de positie naast Trump zal moeten blijken.

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat South Dakota, Kristi Noem, zorgt voor opschudding met een boek waarin ze beschrijft hoe ze haar hond genaamd Cricket doodschoot. De Britse 'Guardian' deed verslag van het relevante fragment uit het nog niet gepubliceerde werk.

Daarin legt Noem uit dat ze haar hond Cricket eigenlijk wilde trainen voor de fazantenjacht. De ongeveer 14 maanden oude Duitse Ruwharige Pointer was te onstuimig en joeg het wild weg. De hond wilde niet luisteren en ook zijn elektrische halsband maakte geen indruk op de hond. Later die dag greep Cricket kippen op het erf van een buurgezin "als een getrainde huurmoordenaar" en gromde naar Noem. Hierop schoot ze het dier dood in een grindgroeve. "Ik haatte die hond," schrijft de 52-jarige.

Met de passage uit het boek, dat volgende maand in de VS verschijnt, wil Noem volgens the Guardian benadrukken dat ze bereid is om als politicus "moeilijke, zware en onaangename" dingen te doen als dat nodig is. Kort daarna deed ze iets soortgelijks met een "lastige en valse" geit die steeds achter haar kinderen aanzat.

In de campagne voor de presidentsverkiezingen van dit jaar wordt Noem aangeprezen als kanshebber voor de rol van zogenaamde running mate van de Republikeinse ex-president Donald Trump, d.w.z. als mogelijke vicekandidaat. 

Nadat het Guardian-artikel was gepubliceerd, verdedigde Noem zichzelf op X voorheen Twitter. "We houden van onze dieren, maar op een boerderij moeten moeilijke beslissingen zoals deze steeds opnieuw worden genomen," schreef ze. "Helaas hebben we een paar weken geleden ook drie paarden moeten doden die al 25 jaar bij onze familie waren."

Druk op Schiphol wegens meivakantie, twee vakantiegangers onwel

Het is erg druk op Schiphol Airport vanwege het begin van de meivakantie. Hierdoor zijn de wachtrijen bij de incheckbalies en de beveiliging langer dan gebruikelijk. Een woordvoerder heeft aan RTL Nieuws gemeld dat twee reizigers flauwgevallen zijn.

"Ze betreurt het ten zeerste voor deze reizigers. Aangezien we gedurende het hele jaar dagelijks vele reizigers verwelkomen, komt dit helaas wel eens voor", meldt ze. De twee passagiers zijn goed verzorgd en konden 'hun reis vanaf Schiphol voortzetten'.

Vandaag is een drukke dag voor de luchthaven. Op zulke dagen verwacht het bedrijf meer dan 80.000 reizigers. Dit aantal ligt aanzienlijk hoger dan de 64.500 reizigers die vorig jaar gemiddeld per dag in de meivakantie vertrokken. "Het is niet extreem druk, maar het is wel de meivakantie."

De wachttijd bleef vanochtend onder het uur, volgens de woordvoerder. "Dit past bij een vakantieperiode waarin veel mensen tegelijkertijd op reis willen en gaan", voegt ze eraan toe.

Politie grijpt snel in bij blokkade A10 Zuid, demonstranten van asfalt weggehaald

Tientallen demonstranten van Extinction Rebellion hebben de A10 Zuid opnieuw geblokkeerd. Ze liepen even na 12.00 uur de snelweg op. Rond 13.15 uur greep de politie in. Inmiddels zijn de meeste demonstranten weggehaald. Zo meldt AT5.

De demonstranten verzamelden zich 's ochtends op het grasveld ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. Ze liepen rond 12.00 uur de helling die naar de snelweg leidt op. Niet lang daarna liepen ze de snelweg op.

De driehoek (gemeente, politie en justitie) heeft de demonstratie vooraf verboden. Via een bericht op X liet de gemeente rond 12.15 uur weten dat er ingegrepen gaat worden. "Demonstranten hebben de A10 betreden voor een verboden demonstratie. De politie gaat zich voorbereiden om op te treden."

Rond 12.30 uur waarschuwde de Mobiele Eenheid de demonstranten. Ze kregen een kwartier de tijd om de snelweg te verlaten. De gemeente schreef daarnaast op X dat de demonstratie door burgemeester Halsema 'formeel ontbonden' is. "De demonstratie zal worden beëindigd en de demonstranten worden verwijderd van de A10." 

Op foto's is te zien dat de klimaatactivisten opnieuw auto's hebben ingezet om de snelweg even verderop te blokkeren. Bij een aantal auto's stond al snel een arrestantenbusje. Daar werden meerdere demonstranten opgepakt. Toch lukte het een aantal demonstranten om met grote spandoeken op de lege snelweg naar de rest van de groep te lopen. 

Na meerdere waarschuwingen werden de eerste demonstranten rond 13.15 uur opgepakt. De politie had ongeveer een halfuur nodig om iedereen, op een demonstranten die zich had vastgelijmd met leeuwenpak, op te pakken en in bussen van het GVB te zetten. Deze demonstranten worden hoogstwaarschijnlijk in Noord afgezet. Na eerdere blokkades werden ze niet vervolgd en beboet, ook werden hun identiteitsgegevens niet opgeschreven. Waarschijnlijk is dat nu opnieuw zo. 

De activisten hebben al twee keer eerder de A10 Zuid geblokkeerd. Ze konden de snelweg op lopen nadat andere demonstranten in gehuurde auto's of op fietsen even verderop voor het eerst het verkeer blokkeerden. Een derde poging eind maart mislukte, omdat de politie toen wel de gehuurde auto's meteen in beslag kon nemen. 

Rutte nog geen steun van 'goede vriend' Erdogan voor topfunctie NAVO

Demissionair premier Rutte heeft vrijdag nog niet de gehoopte steun van de Turkse president Erdogan nog niet binnengehaald, al zei Rutte na afloop tegen de NOS dat hij een "heel positief gesprek" heeft gevoerd met Erdogan. Het bezoek van Rutte aan Erdogan vandaag was voor eigen rekening, niet namens de Nederlandse regering, maar was gericht op Rutte's ambitie om secretaris-generaal van de NAVO te worden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht van de volgende NAVO-topman dat deze aandacht houdt voor de strijd tegen terrorisme en solidariteit binnen de NAVO essentieel vind. De regeringsleiders hebben het ook over de oorlogen in Gaza en Israël gesproken. Verwacht wordt dat Erdogan iets terug wil voor de steun aan Rutte.

Rutte had lovende woorden voor Erdogan en Turkije. Hij noemde de president "een goede vriend" en omschreef Turkije als een "cruciale bondgenoot". "Zeker gezien de moeilijke buren die Turkije heeft, is het belangrijk dat we in dat deel van de wereld Turks leiderschap hebben om de veiligheid aan de zuidflank van de NAVO veilig te borgen."

Turkije is een van de laatste vier NAVO-landen die nog geen steun hebben uitgesproken voor Rutte. Erdogan zei na de ontmoeting deze beslissing nog met "strategische wijsheid en rechtvaardigheid" te zullen nemen. De belangrijkste steun voor Rutte komt uit Washington, omdat de Amerikanen in de praktijk veruit de meeste invloed binnen de NAVO hebben. Steun van de Verenigde Staten is het belangrijkste maar de benoeming vereist uiteindelijk goedkeuring van alle lidstaten. 

Nederland en Turkije vieren dit jaar hun 100-jarige vriendschap, maar in feite wordt er al ruim vier eeuwen een warme vriendschap onderhouden, benadrukten de regeringsleiders. "Heel erg bedankt voor de vriendschap in al die jaren", eindigde Rutte zijn deel van de persconferentie.

 

RIVM neemt afscheid van Jaap van Dissel

Jaap van Dissel heeft na 11 jaar dienstverband als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding vanwege zijn pensioen afscheid genomen van het RIVM. Tijdens een symposium ter ere van zijn afscheid hebben RIVM Directeur-generaal Hans Brug en Minister President Mark Rutte hem respectievelijk de Jennerpenning en een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

De afgelopen 11 jaar was Jaap van Dissel directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Daarnaast was hij hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de infectieziekten, bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)). 

De coronacrisis is voor de buitenwereld de meest kenmerkende periode geweest voor Jaap van Dissel. Met de collega’s van het Centrum voor infectieziektebestrijding en diverse samenwerkingspartners richtte hij zich ook op de bestrijding van onder meer mazelen, ebola, meningokokken W, legionella en mpox. 

Ter ere van zijn afscheid heeft het RIVM een symposium en een receptie georganiseerd. Het symposium eindigde met de uitreiking van de Jennerpenning van het RIVM door Hans Brug en een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door Mark Rutte. De Jennerpenning is een oorkonde met een bronzen penning, die uitgereikt wordt aan mensen die baanbrekend werk voor het RIVM hebben verricht. Jaap van Dissel ontving de penning vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan de wetenschappelijke basis en ontwikkeling van het RIVM. 

De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door Minister President Mark Rutte, geflankeerd door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge. De Jonge typeert Van Dissel als "de dijk, het anker en de vuurtoren tijdens de coronacrisis". Jaap van Dissel is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Duitse en Franse ministers van Defensie ondertekenen miljardenwapenproject

De ministers van Defensie van Frankrijk en Duitsland kwamen vrijdag in Parijs bijeen om een overeenkomst te bekrachtigen over een nieuw gezamenlijk tankproject genaamd het Main Ground Combat System (MGCS).

Deze formele overeenkomst geeft het startsein voor de ontwikkeling van de eerste fase van het pantservoertuig, genaamd de 'tank van de toekomst' – een project ter waarde van miljarden euro's.

De nieuwe gevechtstank zal de Duitse Leopard 2-tank en de Franse Leclerc vervangen.

Beiden ministers stelden dat het project niet mag worden gezien als een nieuw model van de Leopard 2-tank, een van de meest geavanceerde gevechtsvoertuigen ter wereld. “Het gaat niet om het maken van een Leopard 3 of 4, het gaat om het ontwerpen van iets geheel nieuws”, benadrukte Boris Pistorius, de Duitse minister van Defensie.

De tank zal naar verluidt kunstmatige intelligentie bevatten en bepaalde geautomatiseerde systemen hebben waarvoor geen ‘menselijke piloten’ nodig zijn, aldus Pistorius.

De ministers kondigden aan dat de verdeling van de contracten voor de fabrikanten naar verwachting tegen het einde van het jaar zal zijn afgerond – “een ambitieus doel”, zeiden ze tegen journalisten. De verwachting is dat deze tank van de volgende generatie in 2040 klaar zal zijn.

FOK! Wat een weer: neerslag maar ook zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is er vrij veel bewolking en vooral in het zuidwesten, zuiden en westen valt soms regen of een bui. De wind waait uit richtingen tussen oost en zuidoost en is zwak tot matig.

Vanmiddag is er af en toe zon. In de loop van de middag ontstaan er enkele buien die noordwaarts trekken. In het oosten en noordoosten is daarbij onweer mogelijk. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 13°C in het noordwesten tot lokaal 18°C in het zuidoosten. De komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Vanavond is er vrij veel bewolking en zijn er in het noorden en westen enkele buien, met een kleine kans op onweer. Later in de avond is er in het uiterste zuidwesten kans op een (onweers)bui. De wind waait uit het zuiden of zuidoosten en is overwegend matig.

Komende nacht valt er af en toe lichte regen, elders is het droog. Het koelt af naar 12°C in het zuiden tot 9°C in het noordoosten. De wind waait uit het zuidoosten en is langs de kust vrij krachtig, elders matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

De lucht kleurt oranje voor Koningsdag (Foto: Spylacopa_68)
De lucht kleurt oranje voor Koningsdag (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Ook 'Free Palestina'-shirts mogen 4 mei niet op Dam: 'Kan onrust veroorzaken'

Wat wel, maar vooral niet mag op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam is verder uitgewerkt door het Openbaar Ministerie: ook shirts met bijvoorbeeld 'Free Palestina' erop zijn niet toegestaan. "Het kan aanleiding tot onrust of paniek, daarom is het niet toegestaan", aldus burgemeester Femke Halsema bij AT5. 

Vorige week maakte Halsema samen politie en justitie en het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekend extra maatregelen te nemen tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Halsema: "We zijn meer dan een maand met de voorbereiding bezig geweest, ook samen met de NCTV en het comité. Je voelt aan de stad en het land dat er veel onrust is. De actiebereidheid is heel groot."

Zo wordt het aantal bezoekers gehalveerd, komen er toegangssluizen en worden mensen gefouilleerd. Ook mogen er geen vlaggen, borden en geluidsversterkende apparaten mee. Maar ook een shirt dragen met 'Free Palestina' erop wordt verboden.

"De reden waarom dat niet wordt toegestaan is omdat dat aanleiding kan geven tot wanordelijkheden. Er kunnen vijftig mensen dat van plan zijn, maar dat kan andere mensen zwaar emotioneren. Het kan aanleiding tot onrust of paniek, daarom is het niet toegestaan", zegt Halsema.

Ze vervolgt: "Wij hebben in overleg met het Openbaar Ministerie, die hier echt over gaat, met elkaar afgesproken wat wel en niet is toegestaan: er is echt weinig toegestaan op de Dam."

Appèl 
De burgemeester benadrukt wederom dat de maatregelen niet kunnen voorkomen dat het ook echt rustig verloopt. "Wij zeggen tegen iedereen: we nemen veel maatregelen om ervoor te zorgen dat als er een verstoring plaatsvindt wij dan heel snel kunnen optreden. We doen een zwaar appèl op iedereen om dat niet te doen. We kunnen het niet helemaal voorkomen. "

Bezoekers worden dus gefouilleerd. "Je kan bijvoorbeeld als mensen van plan waren vlaggen of megafoons mee te nemen, dat eruit halen. Het werkt ook disciplinerend als mensen weten dat ze gefouilleerd worden. De bijeenkomst van zichzelf is al zo indrukwekkend dat het al ingewikkeld is om je daar tegen te keren."

En: "De enige manier om schreeuwen te voorkomen is een lege Dam. Dat willen wij en het comité niet. Het is onze openbare en nationale herdenking. Het van groot belang dat er publiek bij aanwezig kan zijn."

Bij de gemeente zijn signalen bekend van mogelijke wanordelijkheden, maar "we hebben niet heel erg goed breed geordende informatie op dit moment. We vangen hier en daar - ook via openbare bronnen - signalen op", legt Halsema uit. "Ik doe een dringende oproep aan mensen om die twee minuten in het jaar te respecteren."

Demonstratie 
Er is op dit moment nog steeds één demonstratie aangemeld. De linkse activist Frank van der Linde wil demonstreren tegen PVV’er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma. Van der Linde heeft de demonstratie ingediend bij de gemeente Amsterdam. Op de Dam mag hij niet staan, zegt Halsema. 

Tijdens het gesprek zei Halsema dat er nog naar een alternatieve locatie zou worden gezocht. Die is inmiddels gevonden: een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de demonstratie op de Torensluis bij het Singel plaats mag vinden. De demonstranten moeten dan wel om 20.00 uur 2 minuten stil zijn.

VS kondigt verdere militaire hulp Oekraïne aan

De VS hebben verdere militaire hulp aan Oekraïne aangekondigd ter waarde van zes miljard dollar.

De steun omvat onder meer extra raketten voor het Patriot-luchtverdedigingssysteem, maakte minister van Defensie Austin in Washington bekend.

De Amerikaanse regering had woensdag al een hulppakket ter waarde van één miljard dollar toegezegd. De steun komt nadat het Congres onlangs een totaalpakket ter waarde van ongeveer 61 miljard dollar had goedgekeurd.

Random Pics van de Dag #1258

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.