Naakte doelvrouwen zijn de oplossing

Michel Platini denkt weer eens een manier te hebben gevonden om het voetbal gezonder te maken. Vanaf het seizoen 2014/2015 mogen clubs niet meer uitgeven dan dat er binnen komt. Of iets dergelijks. Anders mogen ze niet meedoen aan Europese toernooien.

Klinkt heel interessant natuurlijk, maar gaat voor geen meter werken. Zoals de FIFA en de UEFA er de afgelopen jaren totaal niet in zijn geslaagd het voetbal eerlijker of aantrekkelijker te maken. De laatste verbetering van de spelregels was het afschaffen van de terugspeelbal en sindsdien zijn er alleen maar mislukte projecten geweest.

Eén daarvan was de golden goal. Nooit was er iets dommers dan de golden goal. Spelen twee ploegen eindelijk een spannende wedstrijd op leven en dood, kan die wedstrijd zomaar beëindigd worden door een sudden death. Nou, lekker dan. De regel werd al snel veranderd in een silver goal en uiteindelijk maar helemaal afgeschaft. Dom bedacht.

Zo wordt ook de opzet van de Champions League om de zoveel jaar aangepast ter verbetering, terwijl iedere echte voetballiefhebber snakt naar de oude opzet. Knock-out vanaf het begin en één club per land. Of neem de scheidsrechters. Ieder jaar krijgen ze weer een opdracht mee, waar ze zich dan een paar maanden braaf aan houden en vervolgens wordt er weer zoals altijd gefloten.

Het nieuwste plan was om nog eens twee strafschopgebiedarbiters te plaatsen. Tijdens de UEFA-Cup keken ze mee, afgelopen seizoen, maar op beslissende momenten zagen ze net zo weinig als het arbitrale kwartet. Het wachten blijft op elektronische hulpmiddelen voor de scheidsrechters, maar de UEFA wil er niet aan. Inderdaad, omdat ze slappe zakken zijn, zoals Louis van Gaal zegt.

Op financieel en organisatorisch niveau gingen UEFA en FIFA verder de mist in met stompzinnige ideeën om zaakwaarnemers aan banden te leggen. Maar wie het Zuid-Amerikaanse voetbal kent, weet dat deze maffiosi het voetbal grotendeels regeren en de bonden machteloos staan. De UEFA en FIFA zijn totaal niet in staat om met de huidige voetbaltijd mee te gaan.

Nu deze regel weer over schulden. Kennelijk is de UEFA ineens helemaal afgestapt van het idee van de 6+5-regel, waarbij clubs meer zelf opgeleide spelers moeten opstellen. Nee, de bond gooit het op uitgavenbeleid. Tuurlijk! Alsof Spanje, Italië, Portugal en Griekenland er als landen zelf geen compleet boekhoudkundige chaos van hebben gemaakt.

Juist in deze zuidelijke landen denkt de UEFA dat de regel wat gaat helpen? Onzin natuurlijk, boekhouders van Barcelona en Real Madrid kunnen alles zo laten lijken dat er niets aan de hand is. Om over die van Milan maar te zwijgen. De regel zal niets maar dan ook helemaal niets uithalen. Barcelona blijft David Villa´s kopen en Zlatans op de bank zetten, Real Madrid blijft trainers ontslaan en topspelers duur halen en goedkoop verkopen, net als Italiaanse clubs.

Het voetbal zal er niet eerlijker en dus aantrekkelijker op worden. Hoe dat wel kan? In een bar kwam iemand met de volgende oplossing: wissel de keepers in voor naakte vrouwen. Keepers zijn sowieso heel vervelend. Ze kunnen niet voetballen en zorgen er alleen maar voor dat fans veel minder kunnen juichen. Als we ze wegdoen en gewoon een naakte vrouw in het doel zetten (die overigens wel pogingen mag doen ballen tegen te houden) dan wordt het voetbal veel aantrekkelijker. Er is meer te zien en er vallen meer doelpunten.

Seksistisch? Ja natuurlijk! Maar het is zonder twijfel een betere oplossing voor het voetbal dan al die waardeloze projecten, bedacht door ouwe mannen op stoffige bondskantoren!