Biatlon: Noorwegen wereldkampioen na tijdbonus

De eerste dag van de wereldkampioenschappen biatlon in het Duitse Ruhpolding leverde direct spektakel op. Noorwegen won de gemengde estafette, maar dat ging niet gepaard zonder de nodige consternatie.

Het verrassende Slovenië kwam als eerste over de meet. De Noren volgden op enkele seconden, maar krijgen vanwege een tijdbonus alsnog het goud. Ole Einar Bjørndalen, de beroemdste en succesvolste biatleet uit de geschiedenis, moest tijdens zijn aflossing de strafronde in. Al snel bleek echter dat hij benadeeld werd door een mankement aan een schietschijf. De Noorse veteraan raakte het doel, maar door een technisch gebrek viel de schijf niet. Bjørndalen ging ten onrechte de strafronde in en ter compensatie kreeg de Noorse equipe een tijdbonus.

De verrassend sterke Sloveense ploeg (Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer en Jakov Fak) kwam als eerste over de streep en waande zich wereldkampioen. Noorwegen (Tora Berger, Synnoeve Solemdal, Ole Einar Bjørndalen en Emil Hegle Svendsen) volgde kort daarachter, maar eindigt in de gecorrigeerde uitslag alsnog op één. Duitsland (Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Andreas Birnbacher, Arnd Peiffer) legde beslag op het brons.