De EK-prognose van... Mark van Rijswijk (Eredivisie Live)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Las je vorige week nog het gesprek met Bas van den Brink; vandaag is het de beurt aan Mark van Rijswijk, voetbalcommentator bij Eredivisie Live.

Als Van Rijswijk bondscoach van het Nederlands elftal zou zijn, dan zou hij voor de volgende elf namen kiezen. "Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters, Van Bommel, Van der Vaart, Van Persie, Sneijder, Robben en Huntelaar. Al overweeg ik Emanuelson linksback te zetten, als hij dat zelf tenminste ook ziet zitten."

Natuurlijk wordt Van Rijswijk ook gevraagd naar de winnaar van het EK voetbal. "Duitsland", klinkt het resoluut. "Zij hebben de beste ploeg die ook nog zeer gretig is voor succes. Spanje zal vooral last hebben van de problemen tussen de spelers van Real Madrid en Barcelona." Daarnaast durft hij ook al een gokje te wagen op de andere halve finalisten. "Nederland gaat zeker ver komen en ik denk dat Rusland of Engeland de vierde halve finalist zal zijn."

Mark van Rijswijk, voetbalcommentator bij Eredivisie Live

Volgens Van Rijswijk valt nu nog niet te voorspellen welke speler gaat verrassen. Toch waagt hij zich aan een gokje en kiest voor een bekende en minder bekende voetballer. "Ik denk wel dat David Silva een grote bijdrage gaat leveren aan het ver komen van Spanje.  Hem aantrekken is een van de beste beslissingen die Manchester City op de transfermarkt heeft genomen. En vooruit een onbekende speler: Alan Dzagoev van Rusland. Hij is 21 jaar, speelde al meer dan 100 duels voor CSKA Moskou en scoorde vier keer in de kwalificatiereeks."

Daarnaast zouden volgens Van Rijswijk ook wel een aantal veranderingen op het EK voetbal doorgevoerd mogen worden. De potindeling is hem een doorn in het oog. "Ik vind het belachelijk dat Polen en Oekraïne in pot één zitten bij de loting. Ze hebben al het voordeel dat ze automatisch geplaatst zijn, ze hoeven niet ook nog eens groepshoofd te worden. Ook als ze in pot drie of vier zitten kunnen ze gewoon al hun wedstrijden in één stad spelen als dat per se moet. Plaatsing behoort op geleverde prestaties te gebeuren in mijn ogen. Nu is het natuurlijk een farce waarbij je meer kans hebt op een goede loting als je niet in pot 1 zit."

Tot slot werd Van Rijswijk nog de vraag voorgelegd welke speler potentie toont om later international van het Nederlands elftal te worden. "Dat zijn er nogal wat. Kijk maar naar de Eredivisie en wie nu al doorbreken. Als ik één iemand mag noemen; Nick Viergever. Hij is een linksbenige centrale verdediger en kan eventueel zelfs op het middenveld geposteerd worden. Hij wordt echt een hele goede verdediger en in mijn ogen een zekere international."