De EK-prognose van... de FOK!sport-crew

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week gaf Mark van Rijswijk de antwoorden, vandaag komt in het laatste deel de FOK!sport-crew zelf aan het woord. De crew van FOK!sport kreeg een vijftal vragen voorgeschoteld waar ze antwoord op moesten geven.

Overleeft Nederland de groepsfase?

Het merendeel van de crew verwacht dat Nederland de groepsfase van het EK zal overleven. "Maar ik verwacht dat het niet zo makkelijk zal gaan als de groepsfase op het WK", aldus Sj0rSz. FOK!sport-koningin Olga kan deze mening delen: "Ja, we plaatsen ons ternauwernood." Wessenator ook: "Ja, al wordt het billenknijpen." Net als PSM: "Ja, al is het nipt."

Onder meer Bos81, sportfreak en andre347 denken dat de groepsfase eenvoudig wordt overleefd: "Ja makkelijk." Zeroku is het hiermee eens: "Moet lukken, met een beetje geluk als eerste van de poule." Ook DerMeister verwacht een makkelijke plaatsing voor de kwartfinales: "Tegen Denemarken even warmdraaien en vervolgens Duitsland en Portugal aan de zegekar binden."

Ook zijn er toch ook een aantal crewleden die niet verwachten dat Nederland door zal gaan. "Ik vrees van niet. Op doelsaldo eruit ofzo na winst tegen Denemarken, verlies tegen Duitsland en een gelijkspel tegen Portugal", liet TheArt weten. Ook franklop verwacht niet dat Oranje zal schitteren op het EK: "Kansloos tegen FC Ronaldo en Duitsland helaas."

Welk land wordt Europees kampioen?

De crewleden weten het zeker; het gaat tussen Spanje, Duitsland of Nederland. borisz verwacht Nederland: "Titels worden niet geprolongeerd. Nederland wint in de finale van Duitsland met 3-1."  Ook Wessenator, andre347 en DerMeister denken dat ons eigen landje de eindzege zal pakken.

DerMeister: "Hier en daar een beetje geluk hebben dat andere toplanden steken laten vallen en zelf vervolgens het karwei afmaken. Het is voor vele internationals weer de laatste kans op een hoofdprijs met een landenteam en daarnaast zullen ze extra gemotiveerd zijn na de verloren finale van twee jaar terug tegen Spanje."

Bos81, JJdJ1984, PSM, sportfreak, TheArt en Sj0rSz verwachten onze Oosterburen. "Helaas Duitsland", liet PSM weten. Olga, franklop en Zeroku denken dat Spanje voor de derde opeenvolgende keer een mondiaal eindtoernooi gaan pakken. De Spanjaarden wonnen vier jaar terug ook het EK en waren twee jaar geleden de beste op het WK.

Wie wordt topscorer van het toernooi?

Volgens het merendeel van de sportcrew zal de Duitse spits Mario Gómez uitgroeien tot topscorer van het toernooi. Sj0rSz denkt echter dat de topscorer uit ons eigen landje komt: "Robin van Persie; hij kent een superseizoen en ik hoop dat hij dit op het EK gaat doortrekken."

Ook Bos81, DerMeister, Wessenator en borisz verwachten een Nederlander als topscorer: "Klaas-Jan Huntelaar". DerMeister voegt hieraan toe: "Ik verwacht dat Bert van Marwijk voor een aanval met Robben-Huntelaar-Van Persie zal kiezen en daardoor zal The Hunter uitgroeien tot topscorer van het toernooi."

Welke speler zal verrassen tijdens het EK?

Veel crewleden verwachten dat topspelers vooral in negatieve zin zullen verrassen. "Cristiano Ronaldo in negatieve zin", liet PSM weten. Deze mening kan TheArt delen: "Ronaldo die er geen reet van bakt, is ook verrassen." Zeroku denkt dat Robin van Persie door de mand zal vallen: "Van Persie zal verrassen door zijn kwaliteiten weer niet tentoon te spreiden op een kampioenschap."

andre347 denkt dat een Nederlander tot de verrassing van het toernooi kan uitgroeien: "Ibrahim Afellay, na zijn langdurige blessure." DerMeister kiest voor Balotelli: "Al z'n frustraties van de afgelopen periode komen er tijdens het komende EK positief uit."

franklop kiest voor de vierde keeper van Oekraïne: "De eerste drie zijn geblesseerd namelijk." borisz kiest voor een naam uit wellicht de grootste verrassing van de kwalificaties: "Stephen Hunt van Ierland."

FOK!sport-crew unaniem: Urby Emanuelson moest mee naar het EK (Foto: Pro Shots)

Welke speler moet er linksback staan bij Nederland?

Op deze vraag gaf iedereen hetzelfde antwoord; Urby Emanuelson. Helaas voor ons dat de bondscoach voor een ander zal kiezen.

Zeroku licht zijn keuze toe: "De rest zal het niveau niet aankunnen en Urby is de enige die dan nog waardevol kan zijn voor Oranje." andre347: "We hebben echt helemaal niks. Speel nog liever met 10 man, maar dan toch maar Urby Emanuelson."

Huntelaar/Van Persie samen in de basis?

Als laatst mocht de sportcrew over een mogelijke samenwerking van Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie speculeren. De meningen waren verdeeld. "Dat gaat denk ik niet werken, maar laat Bertje vooral het tegendeel bewijzen", liet Sj0rSz weten.  Bos81 en sportfreak denken dat een samenwerking zeker niet gaat lukken. "Nee, Van Persie moet in de spits", aldus sportfreak. PSM liet weten: "Daar wil Van Marwijk niet aan."

franklop hoopt juist wel dat beide spelers samen gaan spelen: "Ja, altijd." Ook Wessenator, andre347, Zeroku, DerMeister, TheArt en borisz hopen dat beide spelers samen in de basis staan. "Ja. Huntelaar is garantie voor doelpunten in Oranje", aldus borisz.

Lees hier alle andere EK-prognoses terug van onder meer Jeroen Verhoeven, Nigel Hasselbaink, Willie Overtoom en Thijs Slegers.