WADA ziet kern van waarheid in zaak-Armstrong

De internationale antidopingautoriteit WADA denkt dat de beschuldigingen tegen Lance Armstrong een kern van waarheid bevatten, nadat hij donderdagavond te kennen gaf zijn strijd tegen de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA op te geven.

"Hij had het recht om zich te verzetten tegen de aanklachten. Hij koos ervoor om dat niet te doen", zegt voorzitter John Fahey. "Het is een simpel feit dat zijn weigering om het bewijs te onderzoeken betekent dat er een kern van waarheid in de beschuldigingen zit."

Fahey denkt dat USADA volgens de WADA-richtlijnen heeft gehandeld en geen vieze spelletjes heeft gespeeld. "Bovendien besloot een Texaanse rechter zich niet in de zaak te mengen. De USADA kan daarom nu een straf uitdelen die door ons wordt erkend."

Op de vraag of USADA Armstrongs zeven tourwinsten mag afpakken, antwoordde Fahey dat 'andere bureaus over olympische medailles en titels moeten beslissen, niet WADA'.

Armstrong liet in een verklaring weten dat de strijd tegen de antidopingautoriteiten een te grote tol eiste van zijn familie, zijn werk en hemzelf. De Amerikaan zei klaar te zijn met alle 'onzin' en zich te willen richten op andere dingen.


WADA ziet kern van waarheid in zaak-Armstrong (Foto: Novum)