Van Rhijn: "Besef dat alles bijzonder is"

Ricardo van Rhijn staat voor zijn debuut in de Champions League. Het gaat hard met de nog prille loopbaan van de 21-jarige Ajacied. Vorig jaar debuteerde hij in het eerste van Ajax en is inmiddels niet meer weg te denken uit de basiself van coach Frank de Boer.

"Ik ben benieuwd hoe de sfeer zal zijn, als speler", zegt Van Rhijn tegen De Volkskrant. "Zenuwen? Nee. Ik heb soms kriebels tijdens het eten of een beetje in de kleedkamer, maar daarna is het voorbij. Dan wil ik naar buiten, naar de grote, open ruimte, het voetbalveld. Dan verdwijnen al die gevoelens."

Sinds het vertrek van Gregory van der Wiel is Van Rhijn de vaste rechtsback van Ajax. Vorig seizoen speelde de inmiddels Nederlandse international al een hoop wedstrijden door de blessure van Van der Wiel. "Ik durf van mezelf te zeggen dat ik een nuchtere jongen ben die niet gaat zweven. Althans: dat kan ik nu wel stoer zeggen, maar tot nog toe kan ik ermee omgaan."

"Ik besef dat alles heel bijzonder is", vervolgt Van Rhijn. "Elke keer in een wedstrijdtenue stappen en het veld opgaan voor publiek. Of het nu tegen RKC is of Hongarije, in de Arena of in een oud stadion in Budapest, dat maakt me niet uit. Juist die verschillen zijn mooi, daarvan geniet ik intens. Het zijn dromen die een beetje uitkomen."

Hij speelde pas achttien wedstrijden in de Eredivisie. Toch heeft hij al drie interlands achter zijn naam staan en na vanavond ook een wedstrijd in de Champions League. "Ja, dat is een gekke verhouding. Ik zie het Nederlands elftal als een bonus, die ik meeneem in de grote tas van ervaring. Ik leef niet in een roes, maar bedenk me steeds hoe apart het is, met al die jongens van het Nederlands elftal aan één tafel."