[HWL] Australë wint van Frankrijk, België speelt gelijk

Vandaag zijn de laatste groepswedstrijden gespeeld van de Hockey World League in Rotterdam. Alle landen gaan door naar de kwartfinale. Hierbij de verslagen van Nieuw-Zeeland - India, Australië-Frankrijk en België-Spanje.

Nieuw-Zeeland - India

In Poule B van ronde 3A tijdens de Hockey World League in Rotterdam kwamen Nieuw-Zeeland en India niet verder dan een gelijkspel: 3-3. Nieuw-Zeeland voerde voor de wedstrijden van maandag de poule aan, terwijl India na twee wedstrijden onderaan terug te vinden was.

Ondanks dit verschil op de ranglijst, toonde India zich de eerste vijf minuten van de wedstrijd de sterkere. Nieuw-Zeeland werd enigszins overrompeld en al in de tweede minuut kreeg India een strafcorner. Indiër Rupinder Pal Singh pushte hard in, maar de Nieuw-Zeelandse keeper tikte de bal over de achterlijn.

In de zesde minuut was het Nieuw-Zeeland dat de tweede kans van de dag verzilverde. Marcus Child benutte knap een tip-in. Dit doelpunt leek bevrijdend te werken voor de Kiwi's, want hierna werd het spel beter en kon India lange tijd niet meer gevaarlijk worden. Pas in de 22ste minuut kreeg India weer een aantal keer mogelijkheden, maar door sterk verdedigen van met name Alex Shaw leverde dit geen doelpunten op voor de Aziaten.

De tweede helft kende tot de 46ste minuut geen grote kansen. Na een hoge voorzet van de rechterkant maakte Mandeep Singh op knappe wijze de 1-1. Niet lang daarna kreeg India een strafcorner, nadat ze de hulp van de videoscheidsrechter, terecht, hadden ingeroepen. De Indiërs speelden een mooie variant waaruit Raghunath Vokkaliga Ramachandra raak schoot.

Met deze achterstand zette Nieuw-Zeeland meer aan en kreeg direct een aantal kansen. In de 51ste minuut kwam het op gelijke hoogte door een backhandschot van Hugo Ingles. Lang konden de Black Sticks niet genieten van deze gelijke tussenstand, want twee minuten later scoorde Kothjit Singh Khadangbam.

Intussen liepen de gemoederen hoog op. De scheidrechters deelden aardig wat groene kaarten uit. In de 62ste minuut verdiende Nieuw-Zeeland een strafbal, maar de inzet van aanvoerder Dean Couzins raakte eerst de paal en daarna keeper Sreejesh Parattu Raveendran. Drie minuten later werd het toch nog gelijk door een snoeihard backhandschot van Blair Hilton.

Australië - Frankrijk

De mannen van Australië hadden het donderdag tijdens de laatste poulewedstrijd van de Hockey World League niet moeilijk tegen Frankrijk. De Kookaburras wonnen met 7-1 van de Fransen. Jamie Dwyer tekende voor liefst vijf van de zeven treffers.

Australië kreeg al binnen vijf minuten een paar dotten van kansen. Zo mochten de Kookaburras tweemaal aanleggen voor een strafcorner. De inzetten van Chris Ciriello werden echter gepareerd door de Franse verdediging. Even later was het wel raak voor de Aussies. Jamie Dwyer zette zijn ploeg met een harde klap op voorsprong: 1-0. Nog geen vijf minuten later verdubbelde dezelfde Dwyer de stand. Dat deed hij overigens op formidabele wijze: met een subtiel lobje over Zylbermann: 2-0. In de 21ste minuut was Dwyers hattrick een feit, toen hij de vierde corner van de Aussies binnentipte. Drie minuten voor het einde van de eerste helft deed Frankrijk iets terug. Lucas Sevestre pushte raak uit een korte hoekslag: 3-1.

Na rust ging het doelpuntenfestijn van de Kookaburras door. Jamie Dwyer maakte er in de 41ste minuut 4-1 van. Luttele secondes later sloeg Kieran Govers zijn ploeg naar 5-1. Hij ramde de bal – na een rebound van de strafcorner – in het dak van het doel. Even later maakte Matthew Swann de 6-1. In de 55ste minuut was het opnieuw raak voor de geelhemden en het was opnieuw Dwyer die de goal op zijn naam schreef: 7-1. Australië had vervolgens nog wat kansen, maar het lukten de mannen niet om de stand verder uit te breiden. Frankrijk kreeg nog in de laatste minuten een strafbal mee, maar de inzet van Hugo Genestet was te zwak.

België - Spanje

De mannen van België zijn als eerste geëindigd in poule A van de Hockey World League. De ploeg van bondscoach Marc Lammers speelde maandag in het laatste pouleduel met 1-1 gelijk tegen Spanje.

Tom Boon kreeg in de eerste minuut al de kans om de score te openen, maar hij mikte de bal met zijn backhand naast. Vervolgens golfde het duel op en neer. Pas twee minuten voor rust werd de brilstand van het scorebord gehaald. Dit keer was Boon wel trefzeker. Hij tipte de bal, na een voorzet van Florent van Aubel, achter de Spaanse doellijn: 1-0.

Na rust bleef het duel gelijk opgaan. België mocht aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd, maar het vizier van Loïck Luypaert stond niet op scherp. Vervolgens hadden de Spanjaarden een dot van een kans, maar Alex Casasayas Carles miste het doel. Hierna was het de beurt aan België om de stand verder uit te breiden, want onze zuiderburen kregen een tweede korte hoekslag. Tom Boon miste echter het doel, zijn push belandde hard op de lat.

Spanje was in de eerste volgende kans wel trefzeker. Na wat gefrommel in de Belgische cirkel kon David Alegre Biosca de bal op goal pushen. Goalie Vincent Vanasch maakte echter een misstap, waardoor de bal in het doel rolde: 1-1. De Zuid-Europeanen mochten even later aanleggen voor een corner, maar dit keer voorkwam Vanasch een treffer. Beide ploegen probeerden vervolgens nog doelpunten te forceren, wat echter niet lukte. De stand bleef steken op 1-1.