[HWL] Oranjemannen met glans naar kwartfinale

De Oranjemannen zijn poulewinnaar geworden op de Hockey World League. Nederland sloot de groepsfase glansrijk af met een 5-0 zege op een gepassioneerd, maar niet bijster sterk Ierland. Woensdag nemen onze landgenoten het in de kwartfinale op tegen Frankrijk.

Net als in de vorige poulewedstrijd tegen India kwam Nederland prima uit de startblokken. Tegen de Aziaten werd al binnen twee minuten de score geopend. De Ieren hielden wat langer stand. De groenhemden overleefden twee strafcorners én een flinke kans voor Billy Bakker, voordat de bordjes werden verhangen. Na twaalf minuten sloeg Oranje toe, al was daar wel Ierse hulp bij nodig. Rogier Hofman stoomde op via de achterlijn en zag zijn voorzet door verdediger Stuart Loughrey in het vijandige doel belanden.

Na ruim twintig minuten nam Ierland het doel van Oranje-goalie Jaap Stockmann voor het eerst onder vuur. De sluitpost redde echter uitstekend op een mooie tip-in van Michael Watt, die afgelopen seizoen bij SCHC speelde. Kort daarop verdubbelde Nederland de score. Oliver Polkamp, vooralsnog een van de revelaties van dit toernooi, gaf de bal knap voor op Constantijn Jonker. De spits tekende voor zijn eerste Oranjetreffer in bijna drie jaar.

Nadat Oranje de score had verdubbeld, kwam Ierland wat beter in de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Andrew Meredith belandde een aantal keren in kansrijke positie, maar de prima keepende Stockmann gaf werkelijk waar geen krimp. Na een tamme fase in het midden van de tweede helft, kwam Nederland met een attractief slot op de proppen.

Dat kwam in eerste instantie doordat Polkamp zijn stick plots doormidden sloeg. Sportief werd er ook succes geboekt: Jeroen Hertzberger zorgde dertien minuten voor het einde voor de 3-0, waarna Hofman met een daverende knal het kwartet vol maakte. Overigens kwam reservegoalie Pirmin Blaak in de slotfase voor het eerst in actie op dit toernooi. Hij verving Stockmann acht minuten voor tijd.